Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα πάρω αφορμή από την αρχική τοποθέτηση του κ. Τζαβάρα. Ο κ. Τζαβάρας το πρωί ξεκίνησε βάζοντας κάποια ζητήματα για τη συμμετοχή των Βουλευτών στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και γενικά των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Θέλω, λοιπόν, να συνεχίσω τη σκέψη του κ. Τζαβάρα. Θέλω να ρωτήσω το Προεδρείο της Βουλής και την Κυβέρνηση, που έχει και την πρωτοβουλία πόσα νομοσχέδια σκοπεύετε να βάλετε σε επιτροπές την εβδομάδα που συζητάμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δείχνοντας τον σεβασμό σας στη Συνταγματική Αναθεώρηση;

Διότι έχω βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, χθες να έχουμε επιτροπή, σήμερα να έχουμε δύο επιτροπές και να βάλετε και νέο νομοσχέδιο. Έχουμε, λοιπόν, μια επιλογή της Κυβέρνησης, μία επιλογή και του Προεδρείου της Βουλής, για πράγματα που δεν συζητήθηκαν στο Προεδρείο της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να γεμίσουμε με επιτροπές τη σημερινή εβδομάδα για να μην μπορέσουν οι Βουλευτές να συμμετέχουν στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ξέρετε, το Σύνταγμα αφορά και εκπέμπει ταυτόχρονα θα έλεγα συνολικά στη λειτουργία μας και ιδιαίτερα στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Αν δεν σέβεται η Κυβέρνηση τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αν δεν σέβεται το Προεδρείο της Βουλής τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να σέβονται το Σύνταγμα.

Και βέβαια από εκεί και μετά προσέξτε την πολύ μεγάλη αντίφαση, συζητάμε για το Σύνταγμα και την αρχή –την είπε και ο κ. Βίτσας λίγο πριν- ίση αμοιβή για ίση δουλειά και την ίδια ώρα σε επιτροπή της Βουλής συζητάμε νόμο της Κυβέρνησης που καταργεί την αρχή αυτή! Και στη ΔΕΗ κάνει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και οι νεοπροσληφθέντες να είναι εκτός συλλογικής σύμβασης και να μην έχουν την ίδια αμοιβή με τους συναδέλφους τους και όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα!

Έρχεται δηλαδή η Κυβέρνηση την ίδια εβδομάδα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ακυρώνει βασικά στοιχεία ισοτιμίας, κάτι που έκανε και σε άλλα θέματα πολύ γρήγορα τους πρώτους τρεις μήνες.

Για εμάς η συζήτηση για το Σύνταγμα είναι μία συζήτηση για τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα, γιατί θέλουμε διεύρυνση των δημοκρατικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων. Ένα απλό παράδειγμα είναι η αυτοδιοίκηση. Είναι δυνατόν να ακυρωθεί και η απλή αναλογική και το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και οι αρμοδιότητες των κοινοτήτων; Να ακυρωθεί ο κοινοτισμός και το δικαίωμα των ανθρώπων να νοιάζονται για τον τόπο τους;

Βέβαια, για να πω την αλήθεια, η Πλειοψηφία και η Νέα Δημοκρατία δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Αφυδάτωσε όλη τη συζήτηση που κάναμε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση την προηγούμενη περίοδο. Δεν κράτησε τίποτα από όλα τα ουσιώδη που είχαν ωριμάσει την κοινωνία μας.

Όμως, το διευκρινίζω για να μπω λίγο στα συγκεκριμένα της ημέρας, στην κοινωνία θα παραμείνει η απάντηση που θα δώσει η Νέα Δημοκρατία σε δύο ζητήματα, στο αν θα επιτρέψει να βγαίνει από μειοψηφία της Βουλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αν θα δεχτεί ή όχι την ερμηνευτική δήλωση για την ευθύνη των Υπουργών. Εκεί θα κριθείτε και θα κριθείτε πολύ άμεσα από τους πολίτες.

Είναι γεγονός, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι συγκρούονται δύο αντιλήψεις στη σημερινή συζήτηση. Μία αντίληψη θέλει την κοινωνία με ελευθερία και δημοκρατία, γιατί είναι εφόδιο της δημιουργίας, της παραγωγής η Δημοκρατία και η Ελευθερία, και μια αντίληψη που θέλει την κοινωνία με καταστολή, μία κοινωνία, κύριοι Υπουργοί, που πρέπει να φοβάται κατά την άποψη της Κυβέρνησής σας.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω τα κρούσματα αυταρχισμού που τις τελευταίες μέρες βγαίνουν στη δημοσιότητα και θέλω να μου τα επιβεβαιώσουν οι Υπουργοί. Διαβάζω σε φιλικό προς την κυβέρνηση site σήμερα ότι υπήρξε βασανισμός φοιτητή που βιντεοσκοπούσε τα επεισόδια, ότι του έσπασαν τα δάχτυλα, ότι δυσκολεύεται να ουρήσει, ότι απέτρεψαν στην οικογένειά του να τον δει και άλλα τέτοια περίεργα. Διαβάζω σε άλλο δημοσίευμα, άλλης εφημερίδας ότι υπάρχουν συσκευές παρακολούθησης και κοριοί που μπαίνουν σε οχήματα ανθρώπων που ανήκουν σε πολιτικές οργανώσεις ή που διαδηλώνουν.

Αναρωτιέμαι μέχρι πού θα φτάσει αυτό το κύμα αυταρχισμού.  Αμφισβητείτε ουσιαστικά δημοκρατικά ιδανικά που κερδήθηκαν με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και κατοχυρώθηκαν και σε αυτήν την Αίθουσα. Σας καλώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να επιστρέψουμε σε αυτά τα ιδανικά.

Ο λόγος, όμως, για τον οποίον πήρα συγκεκριμένα τον λόγο σήμερα είναι γιατί από τα βασικά κοινωνικά αγαθά, που εμπεριέχονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξής και στα κυρίαρχα πέντε αγαθά που είπε ο κ. Βίτσας, είναι το νερό και η ενέργεια. Παρότι έρχεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και αποφασίζει μέσα στους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030 –είναι αυτό το σηματάκι που φοράω στο πέτο- να υπάρχει η εξασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε καθαρό νερό και η εξασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε φθηνή και «πράσινη ενέργεια» έρχεται η Πλειοψηφία και αρνείται κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης να εισέλθουν οι τροποποιήσεις αυτές στο άρθρο 21, το οποίο συζητάμε σήμερα.

Μάλιστα, δεν έχει να κάνει μόνο με μία άλλη ιδεολογική αντίληψη σε επίπεδο πολιτικής σφαίρας διανόησης, έχει να κάνει με συγκεκριμένες ενέργειες που αναλαμβάνετε περιορίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στο νερό και στη φθηνή και καθαρή ενέργεια.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση για έναν περίεργο λόγο δεν εφαρμόζει τον κανονισμό τιμολόγησης και κοστολόγησης του νερού ο οποίος περιείχε περιβαλλοντικό τιμολόγιο, για όσους δεν καταναλώνουν πολύ, κοινωνικό τιμολόγιο για όσους έχουν ανάγκη, περιορισμό των διαρροών και υψηλή ποιότητα. Αυτά που χρειαζόμαστε όλοι.

Αντιθέτως, έρχονται Βουλευτές της Πλειοψηφίας και μας λένε ότι είναι πολύ φτηνό το νερό, κάτι που υποδηλώνει ότι όχι απλά δεν θέλετε να περάσετε στο Σύνταγμα την εξασφάλιση της πρόσβασης και έρχεστε σε αντίθεση με τον ΟΗΕ όσον αφορά το καθαρό νερό, αλλά θέλετε και να το τιμολογήσετε πολύ ακριβά, πιθανά για να πουλήσετε στις εταιρείες ύδρευσης.

Αυτό κάνετε για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί έχει ευθύνες και η τοπική αυτοδιοίκηση, διότι με τον ν. 4555, τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, υπήρχε διάταξη και υπάρχει ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να πάρει το 24%, που είναι πλέον του 51%, για να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ και δεν έχει ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο του 2018 αυτή η διάταξη. Και εκεί η πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών είναι στη Νέα Δημοκρατία.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι υπάρχει διάταξη που δίνει στην αυτοδιοίκηση το δικαίωμα να συμμετέχει στην ιδιοκτησία, διοίκηση και διαχείριση του νερού που να έχει και φθηνότερο κόστος για τον πολίτη και πρόσβαση και στα δεδομένα της ποιότητας, αντιθέτως όμως δεν το αξιοποιεί αυτό ούτε η πολιτική ηγεσία αυτή τη στιγμή του Υπουργείου, δηλαδή η Κυβέρνηση, ούτε η αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, πρότειναν μία άλλη ακόμα ενέργεια, κατήργησαν κατά τη συγκρότηση της Κυβέρνησης την Ειδική Γραμματεία Υδάτων δείχνοντας πού έχουν γραμμένο το καθαρό πόσιμο νερό και τα νερά της πατρίδας μας.

Το ίδιο κάνουν και στην ενέργεια. Επεδίωξαν να ιδιωτικοποιήσουν τον ΑΔΜΗΕ και όλα τα υπόλοιπα δίκτυα ενέργειας την περίοδο 2010-2015 και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, σώσαμε τη «Μικρή ΔΕΗ» και δεν επιτρέψαμε να πουληθεί ιδιαίτερα η υδροηλεκτρική παραγωγή της χώρας μας, από τα πιο καθαρά ενεργειακά δυναμικά, το ίδιο ανατρέψαμε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, και τώρα έρχονται με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή να ιδιωτικοποιήσουν το δίκτυο φυσικού αερίου.

Έτσι, λοιπόν, η πρόσβαση σε μια καλύτερης ποιότητας, αν θέλετε, μορφή ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο, από τους υδρογονάνθρακες και τον λιγνίτη δεν θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, διότι η επέκταση του δικτύου θα εξαρτάται από το κέρδος του ιδιοκτήτη, ο οποίος θα είναι μονοπώλιο. Δεν θα έχει ανταγωνισμό, δεν δίνει αυτό καλύτερες τιμές, διαφάνεια, ανταγωνισμό.

Ένα φυσικό μονοπώλιο θα γίνει ιδιωτικό και η επέκταση, λοιπόν, του δικτύου προς τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας θα εξαρτηθεί από το αν θα βγάζει κέρδος ο ιδιοκτήτης, όχι από το αν το έχουν ανάγκη οι κάτοικοι, όχι από το αν πρέπει να γίνει απολιγνιτοποίηση, απανθρακοποίηση και να έχουμε πράσινη ανάπτυξη, αλλά καθαρά από το κέρδος και εκ τούτου δεν θα γίνει.

Και βλέπουμε ποια είναι τα αποτελέσματα. Οι ιδιώτες πάροχοι παίρνουν τους πελάτες από τη ΔΕΗ σωρηδόν. Σαράντα χιλιάδες πελάτες χάθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες από την άδικη και αναίτια αύξηση των τιμολογίων που έκανε ο κ. Χατζηδάκης. Και το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και στα Ελληνικά Πετρέλαια, γιατί και από εκεί κρίνεται η πρόσβαση των πολιτών στην τιμή, παραδείγματος χάρη, του πετρελαίου, διότι οι τιμές του αργού πετρελαίου εξαρτώνται από την ιδιοκτησία των Ελληνικών Πετρελαίων.

Έτσι, έρχεται η Κυβέρνηση εν συνόλω και αποδεικνύει σήμερα κατά σύμπτωση -γιατί συζητάμε το άρθρο και την πρόσβαση στο νερό και στην ενέργεια και το αντίστοιχο νομοσχέδιο- ότι δεν έχει καμμία σχέση με φιλοπεριβαλλοντική πολιτική. Είναι μία αντιπεριβαλλοντική Κυβέρνηση, μία Κυβέρνηση που λειτουργεί εις βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης, γιατί δεν δέχτηκε καμμία από τις διατάξεις που αφορούσαν το νερό, την ενέργεια, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως είναι την πρόσβαση στην υγεία, την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, την ίση αμοιβή για ίση εργασία και όλα αυτά που περιλαμβάνονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Υπάρχει, όμως και τώρα χρόνος και με τους ελάχιστους παρόντες Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ξανανοίξει. Υποχρεούμαστε ως πολιτικό σύστημα να δώσουμε την πρόσβαση των πολιτών στα βασικά αγαθά της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης και το Σύνταγμα είναι το κατάλληλο κείμενο για να αποτυπωθεί αυτή η μεγάλη δημοκρατική ανάγκη της χώρας μας.

Ευχαριστώ.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email