Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, νομίζω ότι ήρθε η ώρα σήμερα να χαιρετίσουμε την καλή νομοθέτηση του κ. Γεραπετρίτη, η οποία μας άφησε χρόνους, διότι σήμερα σε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου κατόρθωσε να κάνει high score η Κυβέρνηση, να έχει οχτώ τροπολογίες δεκαέξι άρθρων και μάλιστα μια από αυτές, της ΛΑΡΚΟ, να έχει δεκατέσσερις παραγράφους, δεκατέσσερα άρθρα ουσιαστικά.

Όμως, ας πάρουμε μια τροπολογία, του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε αυτήν την τροπολογία, λοιπόν, η Κυβέρνηση που είχε θέσει, αν θυμάστε τότε, ανώτατο χρονικό όριο τους δεκαοκτώ μήνες για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για όσους εμπλέκονται σε μαύρο χρήμα και σε οικονομικό έγκλημα και είχε βάλει το προπέτασμα καπνού να στέλνονται στο αρμόδιο δικαστικό όργανο για τρεις μήνες οι πράξεις αυτές, για να τοποθετούνται αν θα επικυρώσουν τις πράξεις αυτές, έρχεται σήμερα και το αλλάζει. Συγχαρητήρια!

Τότε μέχρι και οι Financial Times σας είχαμε σημειώσει και είχαν εκθέσει τη χώρα διεθνώς σχετικά με τη σχέση της πολιτικής λειτουργίας με το οικονομικό έγκλημα. Κι έρχεστε τώρα να επιβεβαιώσετε και αυτά που λέγαμε εμείς και αυτά που έλεγε ο διεθνής Τύπος. Όμως, προκύπτει ένα καίριο ερώτημα. Αυτό το διάστημα που μεσολάβησε πόσες καταθέσεις απελευθερώθηκαν από όσους έχουν εμπλοκή με το οικονομικό έγκλημα; Διότι σε αυτό πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση, γιατί είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση των καταθέσεων.

Και αναρωτιόμαστε πόσες τροπολογίες ακόμα θα φέρετε για να καλύψετε τον εαυτό σας και τα ελαττώματά σας. Διότι και το ίδιο, το τάχατες επιτελικό κράτος έχει τροποποιηθεί με πάρα πολλές τροπολογίες. Όμως, ειλικρινά είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πόσες υποθέσεις δυνάμει της συγκεκριμένης τροπολογίας έχουν ήδη οδηγηθεί σε άρση της δέσμευσης των λογαριασμών; Και για πόσους προνόησε τελικά η Κυβέρνηση;

Όμως, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ λίγο περισσότερο σε ζητήματα που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ κι αυτό γιατί δυστυχώς και από το δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κάτι που είπα ήδη στον αρμόδιο Υπουργό, αλλά και στην τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, η Κυβέρνηση επέλεξε μέσω αυτών των μέσων να τοποθετηθεί ψευδώς και παραπλανητικά για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Έκρυψε, δηλαδή, όλα όσα την αφορούσαν και έκρυψε την ευθύνη της και νομίζω ότι είναι τουλάχιστον ντροπή γιατί γνωριζόμαστε σε αυτή τη χώρα και γνωριζόμαστε και ως πολιτικά πρόσωπα, να λέτε ψέματα για να καλύψετε τις δικές σας ευθύνες.

Το 2012, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε το θέμα και ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για τις κρατικές ενισχύσεις και συγκεκριμένα Απρίλιο του 2012. Ποιος ήταν Κυβέρνηση τότε; Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, βέβαια.

Στη συνέχεια με απόφαση στις 27 Μαρτίου του 2014, που κοινοποιήθηκε στην Ελληνική Δημοκρατία, μπήκε το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων. Ήταν  απόφαση του 2014. Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ Κυβέρνηση; Όχι, βέβαια.

Στην αλληλογραφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη χώρα ποιος ήταν αυτός που δεν απαντούσε, κύριε Σταϊκούρα; Ήταν αυτός που επέλεξε το σχέδιο τριχοτόμησης, δηλαδή ο κ. Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας επέλεξε το σχέδιο που η δική του διοίκηση της ΛΑΡΚΟ θεώρησε ότι είναι εις βάρος των συμφερόντων και της χώρας και της ΛΑΡΚΟ  και ο ίδιος δεν απαντούσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ρωτούσε το 2014 επιμόνως. Βλέπω ημερομηνίες: 28 Μαΐου του 2014, 23 Ιουνίου 2014, 18 Ιουλίου 2014. Και απαντούν ότι δεν είναι σε θέση να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτά είναι έγγραφα, κύριε Σταϊκούρα.

Πέρα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για την τριχοτόμηση, έρχομαι, λοιπόν, στη συνέχεια –ταυτόχρονα- στην πρώτη φάση εκείνη, λοιπόν, για την οποία δεν μιλάει ο κ. Σταϊκούρας. Τι έχουμε; Εκείνη τη φάση, λοιπόν, την περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας του 2014, πιστωτές της ΛΑΡΚΟ, που είχαν εγγράψει την οφειλή της ΛΑΡΚΟ με προσημειώσεις, ασκούν και νομικές διεκδικήσεις.

Άρα, και τα χρέη προς τρίτους, κύριε Σταϊκούρα, επίσης, δημιουργήθηκαν επί της δικής σας Κυβέρνησης, όπως δημιουργήθηκαν και τα πολύ μεγάλα προβλήματα σχετικά με την υπερχρέωση στο ηλεκτρικό ρεύμα από δικές σας αποφάσεις των δικών σας Κυβερνήσεων.

Και ποιος είχε το ρεσιτάλ κακοδιαχείρισης στη ΛΑΡΚΟ; Να το δούμε. Η ΛΑΡΚΟ καταδικάστηκε για ποιες ενέργειες; Ότι πήρε δάνειο 30 εκατομμυρίων το 2008; Μιλάμε για κρατικές ενισχύσεις. Ότι πήρε δάνειο 10 εκατομμυρίων το 2010; Ότι πήρε δάνειο 30 και 20 εκατομμυρίων το 2011; Ότι προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 45 εκατομμυρίων που θεωρήθηκε και αυτό κρατική ενίσχυση;

Άρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ενέργειες ποιων Κυβερνήσεων ασυμβίβαστες με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Αγοράς; Των δικών σας Κυβερνήσεων, το οποίο το κρύβετε για να κρύψετε τη δική σας ευθύνη.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Στην ίδια εταιρεία διορίζονται και παίρνουν Όσκαρ κακοδιαχείρισης, μιας και είναι οι ημέρες των Όσκαρ, πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας –ναι ή όχι;- πρώην Βουλευτές –ναι ή όχι;-, συγγενείς Υπουργών και Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας –ναι ή όχι;-, οι οποίοι κατορθώνουν να πωλούν με κόστος 22.000 δολάρια το προϊόν 10.000 δολάρια.

Αυτό είναι το ρεσιτάλ κακοδιαχείρισης και όλα αυτά είναι με ονόματα πολιτικών προσώπων που πέρασαν και από αυτήν την Αίθουσα και άσκησαν  διοίκηση εκείνα τα χρόνια.

Για να μην πω για το πόσες οικογένειες διορίστηκαν στα όργανα της ΛΑΡΚΟ, για το πόσα στελέχη συγγενικά με πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας πήραν συμβάσεις υπηρεσιών και για να μην πω και για ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, το οποίο έχει πέσει στην αντίληψή μας.

Κύριε Σταϊκούρα, διαβάζουμε και θέλουμε την επιβεβαίωση από εσάς. Την περίοδο 2013-2014, που ήσασταν Αναπληρωτής  Υπουργός Οικονομίας και επειδή κατάγεστε από τη Φθιώτιδα, είναι γεγονός ότι εκατόν τριάντα δύο εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ παίρνουν προαγωγή και διακόσιοι πενήντα δύο προσλαμβάνονται σε μια επιχείρηση, η οποία είχε ήδη καταδικαστική απόφαση για τις κρατικές ενισχύσεις και είχε σοβαρά προβλήματα ζημιών και κακοδιαχείρισης γιατί πουλούσε πολύ φθηνότερα από όσο κόστιζε η παραγωγή; Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα.

Εμείς τι κάναμε; Εμείς, λοιπόν, μέσα σ’ ένα πλαίσιο περιορισμών με τους θεσμούς πάνω το κεφάλι μας για τη χρεοκοπία που εσείς, κύριε Σταϊκούρα, με τον κ. Χατζηδάκη και τους υπόλοιπους είχατε οδηγήσει την Ελλάδα, γιατί κάποιοι χρεοκόπησαν την πατρίδα μας το 2010, ερχόμαστε και κάνουμε τα εξής: Πετυχαίνουμε συμφωνία-πλαίσιο για τις οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ. Διασφαλίζουμε καλύτερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος. Ρυθμίζουμε τη συνολική οφειλή. Κάνουμε νέα σύμβαση προμήθειας της ΛΑΡΚΟ με τη ΔΕΗ. Ξεκινάμε ενέργειες επί της λύσης ου ιδιοκτησιακού και υπάρχει έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που το αποδεικνύει αυτό. Και ξεκινάμε τη συζήτηση με την DG Comp, όπου λέμε -και ο κ. Τσακαλώτος- ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο τριχοτόμησης το δικό σας, -που το έλεγε και το διοικητικό συμβούλιο της ΛΑΡΚΟ- ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –δεν το ακούσαμε από τα χείλη σας ακόμα ότι η άμεση εκκαθάριση δεν είναι εφικτό σενάριο-, ότι πρέπει να επαναϋπολογιστούν οι κρατικές ενισχύσεις και, βεβαίως, όπως ήρθε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και είπε προχθές, ότι πρέπει η λύση αυτή, η οποία συζητάμε, να εξασφαλίζει τη λειτουργία της επιχείρησης, τη λειτουργία της επιχείρησης με επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με εξασφάλιση της εργασίας και της ασφάλειας της εργασίας, γιατί έχουμε, δυστυχώς, και πάρα πολλά ατυχήματα, με επίβλεψη και συμμετοχή του δημοσίου, γιατί μιλάμε για τον εθνικό ορυκτό πλούτο και για μια επιχείρηση που έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, μεγάλο τοπικό αποτύπωμα και μεγάλη σημασία για το εθνικό προϊόν. Όλα αυτά τα βρίσκουμε στη συγκεκριμένη τροπολογία;

Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, -και ολοκληρώνω- αυτό που έφερε σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δύο λέξεις μέσα που έχουν σημασία, γιατί όλα τα άλλα είναι ευχές: Πρώτον, μειώνονται οι μισθοί 25% μεσοσταθμικά για όλες τις κατηγορίες και όχι μόνο για τους υψηλόμισθους, γιατί οι υψηλόμισθοι είναι τα ρουσφέτια σας, κύριε Σταϊκούρα. Δεύτερον, οδηγεί σε υποχρεωτική πτώχευση την επιχείρηση σε δώδεκα μήνες αν δεν μεταφερθεί το 75% των μετοχών, δηλαδή υποχρεωτικά θεωρείτε ότι σε δώδεκα μήνες θα ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση και το ΤΑΙΠΕΔ και η ΔΕΗ, αλλά και η Εθνική Τράπεζα;

Υπογράφει, λοιπόν, η Κυβέρνηση την πτώχευση και πιθανά το ξεπούλημα της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ μετά την πτώχευση. Είναι τα μόνα ξεκάθαρα βήματα τα οποία περιγράφετε μέσα, γιατί όλα τα υπόλοιπα όχι απλώς είναι ανεφάρμοστα, μέχρι τρεις μέρες σε πρόσκληση δικαστηρίου έχουν προβλέψει, αλλά προβλέπει και απαλλαγή ευθυνών για όσους εμπλακούν στο σενάριο αυτό. Πάει να ξεπλύνει από τώρα ανθρώπους που θα έχουν εμπλοκή στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, περιουσίας και αμφισβήτησης και της εργασίας και της ανάπτυξης. Αυτό ακριβώς γίνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κύριε Πρόεδρε και κύριοι Βουλευτές. Και όλα αυτά μέσα από ένα ψέμα που το είπε και με δελτίο τύπου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στην εισήγηση του ο κύριος Υπουργός αποσύροντας και κρύβοντας όλες τις ευθύνες που είχαν για την προηγούμενη περίοδο. Γι’ αυτό και μας βλέπετε να υποχρεούμαστε να πούμε δημόσια ποιος έφταιγε τελικά για τη ΛΑΡΚΟ.

Εμείς λοιπόν, θέλουμε να λειτουργήσει το εργοστάσιο, γιατί το μοντέλο κακοδιαχείρισης, ο νεποτισμός, η οικογενειοκρατία, οι αδιαφανείς σχέσεις με συναλλαγή, οι άδικες συμβάσεις με τη ΔΕΗ και τα ρουσφέτια και οι αδικίες στο προσωπικό ήταν το σενάριο της Νέας Δημοκρατίας, που θέλει τώρα πάλι να το εφαρμόσει, γιατί μόνο αυτό υπάρχει.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, μία λέξη μόνο για μια άλλη τροπολογία, επειδή είναι εδώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Η τροπολογία που φέρνετε για τη Σαμαριά είναι κάτι το οποίο έπρεπε να έχει λυθεί, με την εφαρμογή με ΚΥΑ του ν.4605. Δεν το κάνατε. Όμως υπήρχε όχληση από τον φορέα διαχείρισης, απ’ ό,τι ξέρω, από τον Αύγουστο, που πάλι δεν ακούσατε. Θεωρώ ότι θα ανοίξετε ένα θεματάκι εκεί, αλλά πρέπει να λυθεί το θέμα με τη Σαμαριά. Δεν ξέρω αν έχετε συνεννοηθεί με τους δήμους για την ανακατανομή των πόρων. Όμως, το να φέρνετε ρύθμιση που να παραβιάζει τον ΟΚ, τον Οικοδομικό Κανονισμό για τα ΕΣΧΑΣΕ και ΕΣΧΑΔΑ, δηλαδή από την πίσω πόρτα να βάζετε ακόμα μια εκτροπή, ακόμα μια υπέρβαση εις βάρος του περιβάλλοντος, εις βάρος των ιδιωτών, εις βάρος των πολιτών -γιατί όλοι οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν υπέρβαση και εσείς για το Ελληνικό και για όλα τα σχέδια που έχετε στο μυαλό σας, παραβιάζετε τον Οικοδομικό Κανονισμό-, αυτό πρέπει να μας το εξηγήσετε. Διότι, αναλαμβάνετε ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον.

Ευχαριστώ πολύ.

Print Friendly, PDF & Email