Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η συζήτηση σήμερα για τα καταδυτικά πάρκα και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιοποικιλότητα. Και νομίζω ότι αυτό συνδέεται απόλυτα για τη χώρα μας με τον τουρισμό, το φυσικό κεφάλαιο και τις υπεραξίες που έχει πατρίδα μας και το περιβάλλον.

Σήμερα, λοιπόν, με βάση την Παγκόσμια Ημέρα της Βιοποικιλότητας, προκύπτει ότι η αποκατάσταση και η προστασία των οικοσυστημάτων είναι μία βασική προϋπόθεση για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και κυρίως αυτούς που αφορούν την κλιματική αλλαγή, αυτούς που αφορούν την εξάλειψη της φτώχειας, την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και την προστασία των υδάτων και της βιοποικιλότητας.

Το 2020 είναι, περισσότερο από ποτέ, μία χρονιά που μας δείχνει ότι η προστασία της βιοποικιλότητας συνδέεται και με τις ζωονόσους και με την υγειονομική ασφάλεια, αλλά και με την ισορροπία του πλανήτη.

Για τον λόγο αυτό η ευρωπαϊκή στρατηγική του 2030 για τη βιοποικιλότητα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις με πιο αυστηρή προστασία για τα οικοσυστήματα, για περιοχές με υψηλή βιοποικιλότητα και κλιματική αξία. Γι’ αυτόν τον λόγο και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις και σε θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Όμως, σε αντίθεση με όλα αυτά, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί ακριβώς το αντίθετο. Έχει προχωρήσει σε μία σειρά νόμων εις βάρος της ελληνικής βιοποικιλότητας, εις βάρος του ελληνικού περιβάλλοντος, σε αντίθεση με τους στόχους της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής, σε αντίθεση με το αποκεντρωμένο και συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης των φορέων περιβάλλοντος, αμφισβητώντας το σήμα κατατεθέν του ελληνικού τουρισμού, το φυσικό περιβάλλον, αφαιρώντας τις δράσεις φύλαξης για τις προστατευόμενες περιοχές από τη δραστηριότητα των φορέων. Και δυστυχώς, το νέο νομοσχέδιο του Τουρισμού έρχεται να επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα για το περιβάλλον, μιας και χαρακτηρίστηκε και αυτό περιβαλλοντοκτόνο.

Ποια είναι η διαφορά; Για εμάς, για την επιστήμη, για την παγκόσμια κοινότητα το περιβάλλον και η ιστορία είναι υπεραξίες, είναι στοιχεία που μπορούν να δώσουν ποιότητα, εργασία και πρόοδο και στον τουρισμό και σε όλους τους οικονομικούς κλάδους. Η Κυβέρνηση θεωρεί και τα δύο εμπόδιο. Γι’ αυτό και έρχεται και καταστρατηγεί διατάξεις και του περιβάλλοντος και του αρχαιολογικού νόμου.

Αυτό υπάρχει και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού. Ακούσαμε τους φορείς να το επαναλαμβάνουν. Και ακούσαμε σήμερα και την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής να έρχεται και να λέει το ίδιο πράγμα.

Η απουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαιώνεται και από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο κύριος Υπουργός. Η αντιπολίτευση, όλοι εμείς, οι φορείς, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής τα βρήκαν. Το ερώτημα είναι: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, που το υπέγραψε, δεν τα είχε δει; Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Και είναι σοβαρό πρόβλημα, πέρα από το ότι τώρα άλλαξαν με πρόχειρο τρόπο, κύριε Υπουργέ. Και πάλι προβλήματα δημιουργείτε. Το πρόβλημά μας είναι γιατί απουσιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος από τόσο ισχυρά και σημαντικά νομοθετήματα.

Ξέρετε, έγινε μεγάλη συζήτηση στην κοινωνία. Ετοιμάστηκαν κινητοποιήσεις, υπογράφονται κείμενα. Και, όμως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν τα άκουσε όλα αυτά. Και ενώ προνόησε η κοινωνία, προνόησε η αντιπολίτευση, προνόησε η επιστήμη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση δεν προνόησαν. Και αυτό αποδεικνύει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος κλείνει στην Ελλάδα.

Ο κ. Χατζηδάκης έχει λάβει μία σαφή εντολή από τον κ. Μητσοτάκη: να είναι ο απαλλοτριωτής της περιουσίας της πατρίδας μας και να είναι αυτός ο οποίος θα κλείσει τις λειτουργίες των περιβαλλοντικών υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, πρέπει να σας πω ότι δεν περιποιεί τιμή ούτε προς τον Υπουργό Τουρισμού να φέρνει αυτές τις νομοτεχνικές τελευταία στιγμή και αφού του το επισημάναμε όλοι εμείς, διότι τώρα δημιουργεί ένα μεγαλύτερο αλαλούμ σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, πού είναι το «επιτελικό κράτος»; Έχετε ψηφίσει έναν νόμο, τον οποίο εμείς καταδικάσαμε ως «φούσκα» και εδώ και περίπου -θα έλεγα εγώ- εννέα μήνες δεν έχετε δημιουργήσει την αντίστοιχη υπηρεσία στη Βουλή που αντικαθιστά την ΚΕΝΕ. Άρα, δεν ελέγχονται όλα αυτά τουλάχιστον ως προς τη νομοτεχνική ευπρέπεια και ισορροπία.

Ταυτόχρονα, η δεύτερη, αν θέλετε, «φούσκα», το δεύτερο πιο σύντομο ανέκδοτο που ακούγεται μέσα στη Βουλή, είναι ότι έχουμε «πράσινο» Πρωθυπουργό. Ειλικρινά, τα νομοσχέδια τα οποία έρχονται αυτές τις τελευταίες βδομάδες αποδεικνύουν ότι δυστυχώς η πολιτική σας στο περιβάλλον είναι πιο παλιά και από αυτή που ασκούνταν στην Ελλάδα πριν από είκοσι χρόνια.

Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, το οποίο δεν μας το απαντήσατε ακόμα. Για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιείτε τις προδιαγραφές του ΟΗΕ από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την πόντιση τεχνητών υφάλων και υλικών μέσα στη θάλασσα; Σας το είπε το  ΕΛΚΕΘΕ, σας το λέει το WWF, σας το λένε όλοι οι φορείς, σας το λέμε εμείς. Σας λέω ότι πολιτειακός παράγοντας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, πολιτικό πρόσωπο, συμμετείχε στη Νάπολη τον Δεκέμβριο που εγκρίθηκε αυτό το Πρωτόκολλο. Εσείς το αγνοείτε και ταυτόχρονα αγνοείτε και όλα τα επίπεδα του υπερκείμενου, αν θέλετε, σχεδιασμού, είτε είναι η θαλάσσια χωροταξία, είτε είναι περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, είτε το ειδικό χωρικό για τον τουρισμό.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, αναιρείτε το κράτος δικαίου που οι επενδυτές, οι επιχειρηματίες χρειάζονται -και οι τοπικές κοινωνίες ταυτόχρονα- για να προχωρήσει η αειφόρος ανάπτυξη.

Άρα, βάζετε βόμβα στα θεμέλια του προγραμματισμού της ανάπτυξης. Και κατά πάσα περίπτωση σκέφτεστε: Θα τακτοποιήσουμε τους κολλητούς μας, θα πάρουμε καμιά ψήφο και κάνα ρουσφέτι, μπορεί να μας υποστηρίξουν και σαν κόμμα στον προεκλογικό μας αγώνα, θα βγούμε και δεν βαριέσαι, ρε αδερφέ, τι γίνεται την άλλη φορά.

Αυτό, όμως, δεν είναι πολιτική η οποία συμβάλλει στη χώρα μας και στην πατρίδα μας.

Θα σας αναφέρω, κύριε Υπουργέ, συγκεκριμένα -γιατί δεν έχω πολύ χρόνο- ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επιβεβαιώνει ότι στο άρθρο 2 δεν προκύπτουν με σαφήνεια οι ορισμοί. Παρακαλώ πολύ να δείτε τη σελίδα 11 της Έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας και να προβείτε -έστω την τελευταία στιγμή- σε διορθώσεις. Για το άρθρο 2 λέει ότι έχετε μπερδέψει τα είδη του καταδυτικού τουρισμού και δημιουργείται προβληματισμός και έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 7 παράγραφος 1 και το 8 παράγραφος1.

Ταυτόχρονα, στο άρθρο 8 η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σάς λέει ότι δεν διευκρινίζονται επαρκώς ζητήματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών και άπτεται ζητημάτων που εντάσσονται στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το οποίο έχετε φέρει.

Άρα, υπάρχουν  ευρύτερα θέματα συμβατότητας. Και εμείς θέλουμε η χώρα να αποκτήσει πλαίσιο ενισχυμένο για τον καταδυτικό τουρισμό και εσείς τον στερείτε.

Επίσης, στο άρθρο 21 προκύπτει ένα σοβαρότατο ζήτημα, που το έβαλαν και οι χωροτάκτες και το WWF, το βάλαμε και εμείς, σχετικά με το ότι το καθεστώς των ΠΟΤΑ δεν μπορεί να ρυθμίζει ούτε το καθεστώς προστασίας των άλλων περιοχών, ούτε να αντιβαίνει στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, ούτε να γίνεται κάποιος δερβέναγας της περιοχής, αποκλείοντας και χρήσεις συμβατές με το τουριστικό αντικείμενο ή αναιρώντας την πρόσβαση στην παραλία των πολιτών σε ευρύτερη περιοχή έξω από την ΠΟΤΑ.

Το ίδιο, επίσης, η Επιστημονική Υπηρεσία σάς βάζει και στο άρθρο 29, με την αναίρεση του ρόλου των ρεμάτων. Και σας επισημαίνει ότι τουλάχιστον πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργούν συγκρούσεις με αυτά.

Το άρθρο 31 καλώς κάνατε και το αποσύρατε.

Όμως, στο άρθρο 32, αφήνοντας την άλλη ρύθμιση για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης από το σύνολο της περιοχής που εγκρίνεται η επέμβαση και όχι μόνο από τις διόδους των γηπέδων γκολφ, πιθανά μεταφέρεται, σε συνδυασμό με τον ν.4280, σε άλλες χρήσεις εκτός του γηπέδου γκολφ, που θεωρητικά το υποστηρίζουν και μπορεί να είναι ξενοδοχεία.

Έτσι, λοιπόν, ερχόμαστε στο άρθρο 33, κυρία Πρόεδρε, όπου τροποποιείται όλη η νομοθεσία που αφορά την αποκατάσταση με αναδασώσεις και δασοτεχνικά έργα όλων των επιτρεπτών παρεμβάσεων, όχι μόνο του τουρισμού, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει, παραδείγματος χάρη, μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, μπορεί να περιλαμβάνει ξενοδοχεία, μπορεί να περιλαμβάνει λιμενικές εγκαταστάσεις. Για όλα αυτά αλλάζετε και το ισοδύναμο της αναδάσωσης και το χρηματικό αντίτιμο αν δεν υπάρχει αναδάσωση και δασοκομικά.

Κλείνω, κυρία Πρόεδρε, με το μείζον ζήτημα του άρθρου 43, όπου η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αφιερώνει πάνω από τέσσερις με πέντε σελίδες και σας λέει ότι υπάρχει ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος που αμφισβητείται σε αντίθεση και με το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου, σε αντίθεση με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου αναιρείται ο προορισμός του πράγματος κατά κοινή χρήση, δηλαδή της παραλίας, όπου γεννάται προβληματισμός για τη διεύρυνση της κατάληψης των παραλιών. Μάλιστα, λέει, ότι υπάρχει ερώτημα αν αυτές είναι συμβατές με τα άκρα όρια που περιγράφει το άρθρο 24 και ότι, βέβαια, υπάρχει προβληματισμός για τη συλλήβδην άρση του χωρικού περιορισμού όταν είναι παραχωρήσεις σε όμορα οικόπεδα για όλο το μέτωπο των δραστηριοτήτων, κάτι που αποκλείει τον πολίτη και τον τουρίστα -και αυτό το λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής- από τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας.

Είναι σοβαρά ζητήματα που αμφισβητούν το τουριστικό προϊόν, πέρα από τα περιβαλλοντικά και τα χωροταξικά. Και επειδή εδώ εμείς ήρθαμε να συμβάλουμε στη συζήτηση για τον καταδυτικό τουρισμό και επειδή εσείς αγνοείτε τις ανάγκες του τουριστικού τομέα και στον επιχειρηματικό κόσμο και στους εργαζόμενους –γιατί εκεί δεν έχετε κάνει τίποτα- σας λέμε τουλάχιστον για τον καταδυτικό: Μπορείτε να προνοήσετε για να έχει η χώρα μας αξίες στο περιβάλλον, στον τουρισμό και τουλάχιστον ο καταδυτικός τουρισμός να γίνει με ορθότητα; Γιατί ούτε αυτό το περιορισμένο αντικείμενο δεν το καλύπτετε με τον συγκεκριμένο νόμο. Αντίθετα, προσβάλλετε και το περιβάλλον, προσβάλλετε και τις επενδύσεις, προσβάλλετε και την εργασία στον τουρισμό, όπως είστε γενικώς μία Κυβέρνηση πολιτικής εξαπάτησης, που δεν βοηθάει σε τίποτα τη χώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Print Friendly, PDF & Email