Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, προχτές σε αυτή την Αίθουσα, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά κοινωνικά αγαθά, στην ενέργεια και στο νερό. Αρνήθηκε έναν από τους βασικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αποδεικνύοντας και την απάτη του περιβαλλοντικού της μανδύα.

Η άρνηση αυτή, όμως, αποδεικνύει ξεκάθαρα και το σχέδιό της για την ενέργεια. Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενέργεια δεν είναι ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, δεν είναι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν είναι ούτε καν η μεγιστοποίηση του οφέλους του δημόσιου ταμείου, που επικαλείται για το ξεπούλημα της ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης.

Πρόκειται, δυστυχώς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για μία αποτυχημένη και αναχρονιστική συνταγή τρόικας εσωτερικού ή αλλιώς η κλασική δεξιά συνταγή χρεοκοπίας εις βάρος της χώρας και των πολιτών. Είναι μια συνταγή  ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών, ξεπουλήματος δηλαδή των υποδομών, δημιουργίας μονοπωλίων εις βάρος των επιχειρηματιών και των πολιτών και γενικά, μία επιλογή ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Και είναι μία συνειδητή επιλογή, ένα στρατηγικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας να ξεπουλήσει και να απαξιώσει τις ενεργειακές υποδομές εις βάρος του κοινωνικού οφέλους.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για τα βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το νερό και ενέργεια, είναι ξεκάθαρο στην Ευρώπη ότι ο βασικός στόχος και το βασικό εργαλείο για να εξασφαλίζεται και η ποιότητα των αγαθών αυτών, αλλά και η πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά, είναι να είναι σημαντικός και κυρίαρχος ο ρόλος της πολιτείας. Να υπάρχει, δηλαδή, έλεγχος, σχεδιασμός και παρέμβαση κι αν είναι δυνατόν να υπάρχει καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας γι’ αυτά τα αγαθά.

Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από τη μεγάλη τάση επαναδημοτικοποίησης και επανακρατικοποίησης τέτοιων υποδομών στην Ευρώπη που παρατηρείται κατά συρροή την προηγούμενη δεκαετία. Γιατί η ιδιωτικοποίηση στην Ευρώπη μας κατέληξε σε πολύ υψηλές χρεώσεις, σε αύξηση του κόστους ενέργειας, σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε ανάθεση των υπηρεσιών σε εργολάβους, σε ιδιωτικοποίηση της εργασίας γιατί είχαμε εργολαβικούς εργαζόμενους, πολλά προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις και το βασικό, σε καθυστέρηση υποδομών, άρα στην καθυστέρηση της Ευρώπης να πετύχει και την αεριοποίηση και την απανθρακοποίηση και τον γενικότερο αυτοματισμό στον εξηλεκτρισμό.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή χώρων, ακούστηκαν από συναδέλφους μας στις Επιτροπές, όπως είναι η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, που δημοτικοποίησαν τα δίκτυα ενέργειας. Και δεν είναι, προφανώς, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ούτε συριζαίοι ούτε ιδεοληπτικοί, υποπτεύομαι. Θα το αντιλαμβάνεστε κι εσείς.

Όμως η δική σας ιδεοληψία, είναι η ιδεοληψία που θέλει να ξεπουλήσει τις υποδομές, όσο-όσο μάλιστα, μπιρ παρά, και να ενισχύσει έναν απολύτως κρατικοδίαιτο και μη παραγωγικό και ανταγωνιστικό καπιταλισμό, το οποίο είναι επικίνδυνο για τη χώρα. Γιατί, δυστυχώς, και έχουμε παραδείγματα, την ίδια επιλογή ακολουθήσατε τα προηγούμενα χρόνια και χρεοκοπήσατε την πατρίδα μας. Γιατί εσείς ήσασταν που χρεοκοπήσατε την Ελλάδα και η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και από την κοινωνική και την πολιτική χρεοκοπία.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την άρνησή της να δεχτεί την πρόσβαση στην ενέργεια των πολιτών, συντάσσεται με τις πιο καθυστερημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με τις πιο παλιές και ακραίες, αν θέλετε,  νεοφιλελεύθερες πολιτικές και μάλιστα, μας οδηγεί μακριά από την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Μας οδηγεί από τη μία μεριά σε αυτά που μας ζητούσαν οι δανειστές το 2012, με το έτσι θέλω και χωρίς λόγο, χωρίς τη χρεοκοπία δηλαδή ως πίεση, μας πάει στο 2012 και φέρνει από την πίσω πόρτα μνημονιακές επιλογές.

Είναι γεγονός, πολλές φορές το σκεφτόμουν στις Επιτροπές, ότι θα σας βόλευε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, να έχετε εδώ την τρόικα,  ένα είχατε έναν μπαμπούλα, που να σας υποχρεώνει να κάνετε αυτές τις τραγικές επιλογές για τη χώρα.

Κατανοούμε τώρα τη μοναξιά σας. Αισθάνεστε μόνοι, γιατί όλα αυτά είναι αδικαιολόγητα, ασύνδετα, άδικα και είναι εις βάρος της χώρας μας.

Και για να καταλάβετε την ιδεολογική και πολιτική μοναξιά της Νέας Δημοκρατίας, θα σας πω ότι ο Εισηγητής της σήμερα αφιέρωσε το 1/3 της ομιλίας του για να κάνει αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ. Ε, είστε Κυβέρνηση, λοιπόν! Αυτό δεν το έχετε καταλάβει. Κάνετε ακόμα αντιπολίτευση, γιατί δεν έχετε τη δυνατότητα να υπερασπιστείτε τη δική σας πολιτική. Δεν είχατε τίποτα να πείτε, γιατί ξεπουλάτε και το φυσικό αέριο και τη ΔΕΗ και ασχολείστε με το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα σας τα θυμίσουμε και εμείς, λοιπόν, γιατί ξέρουμε ότι σας πονάνε.

Σας πονάει πάρα πολύ το ότι καταργήθηκε το σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της πατρίδας δεν πουλήθηκαν, παρότι χρεοκοπήσατε εσείς την πατρίδα μας.

Σας πονάει πάρα πολύ, ότι δεν πουλήθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν στο δημόσιο έλεγχο.

Σας πονάει πάρα πολύ το ότι ανατράπηκε ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ και παραμένει η πλειοψηφία στο Δημόσιο, γιατί εσείς θέλετε να πουλήσετε και τα δίκτυα υψηλής.

Σας πονάει πάρα πολύ το ότι εξασφαλίσαμε εμείς ότι θα μείνει το φυσικό αέριο στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, το δέχτηκαν οι θεσμοί μέσα στη μεταρρύθμιση ενέργειας. Και τώρα εσείς πηγαίνετε να το ιδιωτικοποιήσετε από την πίσω πόρτα.

Σας πονάει πάρα πολύ το ότι παραμένουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εσείς θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε  τώρα χωρίς λόγο, χωρίς χρέος, μόνο και μόνο για να κάνετε χατίρια στους δικούς σας μεγάλους παίκτες της αγοράς, που κάνετε κρυφές συνεννοήσεις πίσω από την πλάτη των πολιτών.

Σας πονάει ακόμα και για τον ΔΕΣΦΑ. Το ότι ανατρέψαμε ένα διαγωνισμό που η χώρα θα πλήρωνε και παρά το ότι μας είχατε δεσμεύσει έναντι της διεθνής διαγωνιστικής διαδικασίας και έναντι των δανειστών, τον ξανακάναμε με όφελος για τη χώρα και εξασφαλίζοντας τα στρατηγικά αποθέματα.

Όλα αυτά σας πειράζουν. Εμείς, όμως, τα καταφέραμε.

Και να σας πω τώρα και τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει αυτό το νομοσχέδιο.

Τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο κ. Χατζηδάκης, όταν λέει ότι θέλει να βγάλει τη ΔΕΗ από το «ζουρλομανδία του Δημοσίου» ή από τις αγκυλώσεις, που ακούσαμε τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο;

Πρώτον, θέλει να καταργήσει το ΑΣΕΠ, να καταργήσει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις, αυτό που είναι ευρωπαϊκή κανονικότητα και δημιουργεί, αν θέλετε, και ένα σημαντικό κλίμα ασφάλειας στους πολίτες ότι έχουμε κράτος δικαίου.

Δεύτερον, ανοίγει την πόρτα στα ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας. Τα νέα παιδιά, δηλαδή, θα πρέπει να περνάνε από τα κομματικά σας γραφεία για να διορίζονται στη ΔΕΗ; Επίσης, επανέρχεται στο κομματικό κράτος που είχε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, όταν την περίοδο 1991-1993 είχε προσλάβει οκτώ χιλιάδες εννιακόσιους εργαζόμενους χωρίς διαδικασίες αξιοκρατίας, μόνο με ρουσφέτια.

Αυτό θέλετε να ξανακάνετε. Αυτό το κομματικό κράτος θέλετε να εγκαταστήσετε, γιατί η Δεξιά δεν αλλάζει. Είναι άδικη προς την κοινωνία η Δεξιά. Και είναι άδικη και προς τα νέα παιδιά, γιατί θέλει να κατεβάσει όλους τους εργαζόμενους σε χαμηλούς μισθούς και να κάνει όλα τα παιδιά, παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Ταυτόχρονα, καταργεί για τους νέους τη συλλογική σύμβαση -αυτή είναι ακόμα πιο μεγάλη αδικία- σε μία πατρίδα που αγωνίζεται να προοδεύσει, να διεκδικήσει την ανάπτυξη. Και ενώ τάχατες λέτε ότι έχετε φέρει ανάπτυξη, καταδικάζετε τα νέα παιδιά να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, με τις γνωστές «ρυθμίσεις Βρούτση», που ήρθαν τελευταία στιγμή εδώ ως τροπολογία, για να μην έχει ούτε αιτιολόγηση απόλυσης για το νέο εργαζόμενο.

Δημιουργούμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, χωρίς συλλογική σύμβαση,  αυτό που ήθελε να κάνει το δεύτερο μνημόνιο, δηλαδή, για το οποίο έχουμε καταθέσει και αίτηση αντισυνταγματικότητας.

Κι ενώ, λοιπόν, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε και ο κ. Χατζηδάκης, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες ότι χρεοκοπεί η ΔΕΗ, ότι δεν τα βγάζουμε πέρα για να δικαιολογήσει τις αναίτιες αυξήσεις που επέβαλε στα νοικοκυριά, στο νομοσχέδιο σήμερα δημιουργεί μία νέα γενιά «golden boys», χωρίς οροφή στις αμοιβές, για μεσαία και ανώτερα στελέχη και οδηγεί σε εκκαθάριση όλων των διευθυντικών θέσεων.

Η προσέλκυση στελεχών από την αγορά είναι πρόσχημα. Υπάρχει η δυνατότητα σήμερα η ΔΕΗ να έχει γενικούς διευθυντές με ανοιχτό διαγωνισμό στην αγορά και ένα ποσοστό και των διευθυντών να προέρχονται από την αγορά. Όμως, ο λόγος για τον οποίο το κάνει αυτό η Νέα Δημοκρατία, είναι για να δικαιολογήσει τις υψηλότατες αμοιβές στα στελέχη αυτά, που είναι πάνω από τις αμοιβές και των γενικών γραμματέων και των Βουλευτών και των Υπουργών και δεν έχουν «οροφή».

Στα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η εθελουσία έξοδος που υπάρχει, ζητήματα για μετατάξεις στο Δημόσιο ή εντός του Ομίλου, χωρίς να μας καταθέσουν κανένα σχέδιο και κανένα οργανόγραμμα. Δεν υπάρχει πρόταση για το πώς θα οργανωθεί η λειτουργία της ΔΕΗ, ούτε για τα αντικείμενα της, ούτε για τη στελέχωσή της. Δεν έχουν σχέδιο και ζητούν από το Κοινοβούλιο να εγκρίνουμε ένα σχέδιο που δεν υπάρχει. Για ποιο λόγο; Δεν τους ενδιαφέρει το σχέδιο για τη ΔΕΗ. Δεν τους ενδιαφέρει κάποιο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Το σχέδιο είναι πως θα κάνουν πιο ελκτική τη ΔΕΗ για πώληση, για ιδιωτικοποίηση.

Το είπε ο Υπουργός. Είναι το μόνο σχέδιο που έχουν. Δεν περιμένουμε κάποιο άλλο σχέδιο από εσάς.

Ακριβώς με την ίδια λογική, πρόχειρα, ο κ. Μητσοτάκης στο βήμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ένα σχέδιο απολιγνιτοποίησης, το οποίο δεν ήξεραν ούτε καν οι Υπουργοί του τη μέρα που το ανακοίνωνε. Και μάλιστα, ανακοινώνουν τώρα ότι θα ετοιμάσουν το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση και θα ανακοινώσουν τη διαδικασία δίκαιης μετάβασης για τις περιοχές που εξαρτώνται από το λιγνίτη, ένα χρόνο μετά, το 2020. Και θα περιμένουν οι άνθρωποι εκεί και οι εργαζόμενοι ποιο θα είναι το μέλλον τους στη ζωή, ποιο θα είναι το μέλλον τους στο περιβάλλον. Τρομερός σχεδιασμός!

Και προσπαθεί να μας πείσει ο κ. Χατζηδάκης, ότι όλα αυτά γίνονται για τα παιδιά μας, ενώ το νομοσχέδιο αυτό περιορίζει τις διαδικασίες αεριοποίησης της χώρας, δεν βοηθάει στην επέκταση του φυσικού αερίου, αυξάνει τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας, δημιουργεί προσδοκία μόνο για ιδιωτικές μονάδες με ορυκτά καύσιμα και άρα, δημιουργεί αύξηση τιμών για όλους τους καταναλωτές και για τους επιχειρηματίες.

Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό, κύριε Χατζηδάκη. Πουλάτε ένα περιβαλλοντικό προφίλ -και είναι ένα στοιχείο εξαπάτησης αυτό-, για να κρύψετε την ουσία του σχεδίου για τη ΔΕΗ. Δεν λέτε, όμως, τίποτα για τον «πραγματικό ελέφαντα στο δωμάτιο», τον οποίο υποχρεούμαστε εμείς να αποκαλύψουμε εδώ σήμερα. Δεν λέτε τίποτα για τα μέτρα που σας κάλεσαν οι θεσμοί να παρουσιάσετε τον Ιανουάριο του 2020.

Διότι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, καταθέτω για τα Πρακτικά την Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της 20ης Νοεμβρίου -μόλις πριν από μία εβδομάδα- όπου οι δανειστές υπενθυμίζουν στην Κυβέρνηση, ότι δεν έχει καταθέσει σχέδιο ούτε για τα ζητήματα της αποεπένδυσης, ούτε για τα ζητήματα της απολιγνιτοποίησης, ούτε για τα ζητήματα της ενεργειακής προοπτικής και ζητούν «θεραπεία» για αυτά τα ελλείμματα της χώρας.

Και ρωτάω, κύριε Χατζηδάκη: Εκτός από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού και του ΔΕΔΔΗΕ, μήπως τον Ιανουάριο θα προχωρήσετε και σε άλλα μέτρα; Μήπως θα γυρίσετε ξανά στη «μικρή ΔΕΗ»; Μήπως σκέφτεστε να πουλήσετε υδροηλεκτρικές μονάδες; Θα μας τα πείτε τώρα όλα αυτά, για να ξέρουμε ποιο είναι το σχέδιό σας; Γιατί απ’ ό,τι φαίνεται από τα έγγραφα τα θεσμικά, δεν έχετε σχέδιο. Δεν έχετε αυτό που χρειάζεται η χώρα. Γιατί το σχέδιό σας είναι το ξεπούλημα!

Θέλουμε, λοιπόν, να μας πείτε αν ετοιμάζεστε να κάνετε και άλλη «πάσα» στους ιδιώτες, εκτός από αυτή που κάνατε, να αυξήσετε τους λογαριασμούς και να φύγουν ήδη δεκάδες χιλιάδες συνεπών καταναλωτών από τη ΔΕΗ, αδυνατίζοντας την πραγματική θέση της ΔΕΗ στη χώρα. Και δεν κάνετε καμία προσπάθεια να ασχοληθείτε με την προοπτική αυτή, όπως δεν κάνετε και καμία προσπάθεια να λύσετε, ουσιαστικά, τα θέματα του μισθολογίου, να λύσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της ΔΕΗ εσωτερικά. Ασχολείστε με το πώς θα καταργήσετε τη συλλογική σύμβαση, δημιουργώντας έναν κοινωνικό αυτοματισμό για τα θέματα, αν θέλετε, της μονιμότητας που δεν υπάρχει ή με τα θέματα της έκπτωσης, που είναι κομμάτι της συλλογικής σύμβασης, για να κρύψετε ότι για αυτή τη ΔΕΗ προβλέπεται τα στελέχη σας να αγοράζουν λιμουζίνες. Και έχουν ήδη αρχίσει την έρευνα αγοράς για αυτό.

Το ίδιο κάνετε και για τη ΔΕΠΑ. Παραχωρείτε ένα φυσικό μονοπώλιο με σταθερό έσοδο, χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο, στον ιδιώτη.

Θυμίζω ότι το Μάρτιο του 2019 η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το δικό μας νομοσχέδιο για το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ, λέγοντας ότι δεν συμμερίζεται την ανάγκη διαχωρισμού. Και έρχεται σήμερα και κάνει το δικό μας νομοσχέδιο φωτοτυπία, αλλάζοντας μερικά σημεία που αφορούν μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων και το δημόσιο όφελος. Όλο το διαχωρισμό τον κρατάει.

Τελικά, εγώ αναρωτιέμαι: Συμμερίζεστε ή όχι την αναγκαιότητα; Διότι λέγατε ότι απαξιώνει την εταιρεία o διαχωρισμός του αερίου. Και παρουσιάζει, βέβαια -άλλη εξαπάτηση- ως δική της ιδέα το θέμα του διαχωρισμού.

Βέβαια, είναι ενδιαφέρουσα η επιλογή σας να αφαιρέσετε, αν δεν κάνω λάθος, το 80ιβ’ που αφορά τους εργαζόμενους. Δηλαδή, από όλο το θέμα του διαχωρισμού, η Νέα Δημοκρατία διάλεξε να βγάλει το άρθρο που αφορά στην εργασία. Και από δω φαίνεται πόσο αντεργατική είναι η δική της στάση, κάτι που επεσήμαναν και όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων.

Καταφέρατε να παρουσιάσετε ένα νομοσχέδιο για το αέριο -το κομμάτι αυτό- που όλοι βγαίνουν χαμένοι: η χώρα γιατί αφορά και στρατηγικά αποθέματα και προμήθειες, οι εργαζόμενοι -όλοι οι εργαζόμενοι όμως- και όλοι οι καταναλωτές, γιατί το νομοσχέδιο αυτό θα αυξήσει το κόστος για όλους τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά.

Και προσέξτε, μας γυρίζετε πίσω στο δεύτερο μνημόνιο και στο αέριο. Τι συνέβαινε τότε; Η χώρα είχε δεσμευτεί να ιδιωτικοποιήσει το σύνολο των δικτύων και της εμπορίας φυσικού αερίου. Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ακυρώσει το παραπάνω πλάνο. Και είμαστε υπερήφανοι γιατί καταφέραμε στην πατρίδα μας να ακυρώσουμε πλάνο ιδιωτικοποίησης.

Το ίδιο κάναμε και στις άλλες εταιρείες. Με τον ν.4602 αποδείξαμε ότι γίνεται και αλλιώς. Γιατί είστε και οπαδοί του ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Σας λέμε, λοιπόν, ότι ο νόμος που ψηφίσαμε εμείς, δεν απέδειξε μόνο ότι γίνεται αλλιώς, αλλά έδωσε το δικαίωμα στο Δημόσιο να έχει και βέτο σε μια σειρά από στρατηγικές αποφάσεις, όπως στις προμήθειες, τα μεγάλα διακρατικά συμβόλαια αερίου. Διασφαλίσαμε, δηλαδή, ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα ενεργειακό εφοδιασμού. Και  αφαιρείται το δικαίωμα της χώρας στον νόμο αυτό. Το βγάλατε.

Ταυτόχρονα, δεν απαντάτε και στο πώς θα εξασφαλιστεί η επέκταση των δικτύων. Γιατί ενώ στη διαβούλευση είχατε μία ελάχιστη εγγύηση, τώρα δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο πώς θα εξασφαλιστεί από το μονοπώλιο -τον έναν ιδιώτη που θα πάρει την εταιρεία- η επέκταση του δικτύου σε περιοχές που έχουν ανάγκη, σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, στην περιφέρειά μας. Τριάντα πέντε πόλεις περιμένουν αέριο από το πρόγραμμα της ΔΕΔΔΑ και θέτετε σε αμφισβήτηση την επέκταση φυσικού αερίου και στις δυτικές συνοικίες, παραδείγματος χάρη, της Αθήνας, αλλά και στην περιφέρεια της χώρας μας.

Με το ξεπούλημα του ποσοστού του δημοσίου στις υποδομές, δεν διασφαλίζεται το πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας. Έχετε το πολιτικό θράσος -θα πω- να έρχονται οι Υφυπουργοί στην Επιτροπή και να λένε «θα τα δώσουμε για πέντε χρόνια σε έναν ιδιώτη και βλέπουμε». Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου δεν είναι τζόγος, δεν είναι καζίνο, για να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια.

Επίσης, πρέπει να κατανοήσετε πάρα πολύ ότι δεν μπορείτε να εμπλέκετε τις αγορές εμπορίας και την αγορά υποδομών και να λέτε ότι πολλές εταιρείες θα μπουν στις υποδομές, όταν έχετε νομοθετική πρόβλεψη ότι θα είναι μόνο μία. Δεν έχετε διαβάσει το νομοσχέδιο το οποίο φέρνετε. Δεν μπορεί να επαφίεται στην όρεξη του επενδυτή, ούτε η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, ούτε προφανώς η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα της χώρας. Το πρόγραμμα για την επέκταση του αερίου πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να διασφαλιστεί.

Βέβαια, πρέπει να μας απαντήσετε επιτέλους εδώ για ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στις επιτροπές και μάλλον χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και κρυφή -θα πω- μέχρι τώρα σκοπιμότητα. Για ποιον λόγο ο σταθμός υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης, ένα έργο βαριάς υποδομής, εθνική πύλη αερίου της χώρας, με γεωπολιτική σημασία, δεν μπαίνει στις υποδομές, δεν μπαίνει στα διεθνή έργα, αλλά μπαίνει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας; Είναι μια αδιανόητη επιλογή που αμφισβητεί και γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας.

Κύριε Υπουργέ, θα πω δύο, τρία πράγματα, γιατί δεν ξέρω εάν θα μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω άλλη ομιλία για τα άρθρα. Κύριε Πρόεδρε, προβλέπεται δεύτερη ομιλία για τα άρθρα;

Θα πω ορισμένα στοιχεία για άρθρα που θέλουν προσοχή και παρακαλώ και ο εισηγητής και οι Υπουργοί να το παρακολουθήσουν.

Στο άρθρο 12, που αφορά την τιτλοποίηση απαιτήσεων, έχουμε σοβαρό προβληματισμό, γιατί η τιτλοποίηση απαιτήσεων της ΔΕΗ πάει σε έναν ιδιώτη και άρα η υπεραξία των απαιτήσεων και αμφισβητεί δημόσιες λειτουργίες όπως την ύδρευση. Γιατί μια εισπρακτική εταιρεία που θα πάρει τις οφειλές μιας εταιρείας ύδρευσης, δεν θα σκεφτεί το κοινωνικό συμφέρον, ούτε προφανώς και την ανάγκη ενός νοικοκυριού.

Δεύτερον, στο άρθρο 21 και σε πολλές τροπολογίες, θέλουμε να πούμε «όχι» σε παράθυρα τα οποία θα φέρουν σήμερα νομιμοποίηση εκ των υστέρων παλαιών συμβολαίων και παλαιών αιτημάτων -σας το έχω πει και προσωπικά- για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο όρος που θέτουμε είναι ότι συμβόλαια αγοράς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τη χώρα δεν μπορούν να πουλούν την ενέργεια σε τιμές υψηλότερες από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες. Αυτό πρέπει να προσεχθεί στο άρθρο 21 -το βάζουμε ως όρο-, αλλά και στις τροπολογίες. Θέλουμε η χώρα -το κοινωνικό σύνολο- να αγοράζει ενέργεια με τις ανταγωνιστικές διαδικασίες που έχουμε καταστήσει εμείς, που έχουν κατεβάσει στο ήμισυ την τιμή επιδότησης και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον καταναλωτή.

Στο άρθρο 22 έχουμε κάποια ανοιχτά ζητήματα για τα υβριδικά, όπως και για την ηλεκτροκίνηση στο άρθρο 27. Βλέπουμε κοινές υπουργικές αποφάσεις. Δεν βλέπουμε ουσία αποφάσεων και στρατηγική.

Στο άρθρο 23, όσον αφορά το βιοαέριο, δεν βλέπουμε πουθενά αγροτικές κτηνοτροφικές μονάδες και ιδιωτικές μονάδες, αλλά μόνο έργα απορριμμάτων. Πρέπει οι αγροτικές κτηνοτροφικές μονάδες και το βιοαέριο από τα κτηνοτροφικά απόβλητα να ενισχυθεί, γιατί θα γλιτώσουμε ένα σημαντικό τμήμα αποβλήτων και θα τροφοδοτήσουμε την κυκλική οικονομία.

Στο άρθρο 24 έχουμε σοβαρότατες ενστάσεις για τον κανιβαλισμό της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Ειλικρινά αλλάζετε το αγροτικό τοπίο της Ελλάδας και προσβάλλετε την πρωτογενή παραγωγή της χώρας. Δεν θα έχει πρωτογενή ανταγωνιστική παραγωγή η χώρα με το άρθρο 24.

Όσον αφορά το άρθρο 28, συμφωνούμε με τις ενεργειακές εταιρείες για το ΗΛΕΚΤΡΑ, όμως δεν κατανοούμε για ποιον λόγο ξεχνάτε την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη συμμετοχή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Μόνο, δηλαδή, ιδιωτικές εταιρείες με όρους -αν θέλετε- αποπληρωμής και υπεραξίας θα κάνουν έργα ενεργειακής εξοικονόμησης; Πού βρίσκεται το ΕΣΠΑ, πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;

Σχετικά με άρθρο 40, για τις εγγυητικές επιστολές των λατομείων, διαφωνούμε με το ότι είναι οπισθοβαρές. Θέλουμε να είναι εμπροσθοβαρές το σύστημα, αλλά σε κάθε περίπτωση θέλουμε να εξασφαλιστεί ότι τα λατομεία θα αποκαθίστανται στην Ελλάδα. Με τη μεταφορά των εγγυήσεων προς τα πίσω αναρωτιόμαστε εάν αυτό θα συμβεί. Χρειάζεται ευρωπαϊκή κανονικότητα στον κλάδο και με δεδομένο ότι αναφέρεστε και σε νέα τοποθέτηση, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε.

Όσον αφορά τις τροπολογίες των ΑΠΕ, έχουμε σοβαρότατο θέμα με την τροπολογία 2. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας καταργείται και αποδυναμώνεται ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η Κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα για ένα νέο σκάνδαλο Hellas-Energa. Καταργεί και θα τροποποιήσει την υπουργική απόφαση -τις εγγυήσεις- των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, για να ξαναρχίσουν –πιθανά- τα ίδια παιχνίδια που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια και ξέρετε ότι υπήρχε και συμβολή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στις υποθέσεις αυτές.

Με το άρθρο 4 –της τροπολογίας- καταργείται την προτεραιοποίηση που υπήρχε και διάφορα ενεργειακά έργα και αναθέτετε στον Υπουργό. Λάθος! Χωρίς προτεραιότητες, χωρίς στρατηγική, κακή νομοθέτηση. Αλλά, έχουμε τη βεβαιότητα ότι θέλετε να καταργήσετε την προτεραιότητα που έχουν οι ενεργειακές κοινότητες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την κοινωνική οικονομία. Προφανέστατα είναι σοβαρότατο ζήτημα παραβίασης αρχών που η κοινωνία μας έχει αποδεχτεί.

Με τα άρθρα για την πολεοδομία και τη χωροταξία, έχουμε την αίσθηση ότι βλέπουμε μόνο φωτοτυπίες αιτημάτων που έχουν έρθει στο γραφείο σας. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να λειτουργεί ως εξυπηρετητής αιτημάτων από διάφορους ημετέρους. Βλέπουμε αιτήματα τα οποία ακόμα και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής βάζει ζήτημα -για το δεύτερο άρθρο, αν δεν κάνω λάθος- όσον αφορά το ΕΣΧΑΔΑ. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με εξυπηρετήσεις και με πιθανές καθυστερήσεις και στα αυθαίρετα και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ξενοδοχειακό τομέα. Ακόμα και για το άρθρο για τις καλύβες του Έβρου, η υποκρισία σας είναι τόσο μεγάλη, που απορρίψατε τροπολογία Βουλευτή μας που είχε μπει μέσα στο χρονοδιάγραμμα, φέρνοντας κάτι εκ των υστέρων. Με ποιον σκοπό; Αφαιρέσατε -και αυτό ας το δουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια- από μέσα την αρμοδιότητα του φορέα διαχείρισης, γιατί ο κ. Χατζηδάκης σχεδιάζει να καταργήσει τους φορείς του δικτύου Natura 2000. Αυτό κάνει εμμέσως με τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κλείνω –και συγχωρέστε με, κύριε Πρόεδρε- λέγοντας ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι επικίνδυνη για τη χώρα μας. Δημιουργεί εργαλεία κοινωνικής εξαπάτησης για τη μονιμότητα –τάχατες- των εργαζομένων, για τα ρετιρέ, για την ανταγωνιστικότητα του αερίου, για να πετύχει την επιστροφή της χώρας ολοταχώς στις μνημονιακές δεσμεύσεις του 2012. Αντί να αξιοποιήσετε τα περιθώρια, που εμείς μαζί με την κοινωνία, δημιουργήσαμε, μετά την έξοδο από τα μνημόνια για να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, αναβάθμιση της ενεργειακής αγοράς, ανταγωνιστικότητα, νέες επενδύσεις, πουλάτε τα έτοιμα, το δίκτυο. Δεν διευρύνετε τον ανταγωνισμό στην εμπορία, σις υπηρεσίες, στην καινοτομία, στη φθηνή ενέργεια.

Το δικό σας –τάχατες- αναπτυξιακό μοντέλο είναι παρωχημένο και αποτυχημένο. Δυστυχώς, θα έχει τραγικά αποτελέσματα τόσο για την οικονομία, που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από τόσα χρόνια, όσο και για την κοινωνία που δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, διότι το νομοσχέδιο αυτό θα ενισχύσει την ενεργειακή φτώχεια.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το συμφέρον του δημοσίου και των πολιτών, ειδικά στον ενεργειακό τομέα που συνδέεται άρρηκτα με την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ενέργεια. Είναι συμφέρον της χώρας, είναι συμφέρον των πολιτών, η αναστολή και η αποτροπή της μονοπωλιακής ιδιωτικοποίησης των δικτύων φυσικού αερίου και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ακυρώσουμε, να αποτρέψουμε και να αναστείλουμε ιδιωτικοποιήσεις οποτεδήποτε μας δοθεί η δυνατότητα στο βασικό δημόσιο αγαθό των δικτύων ενέργειας. Γιατί αυτό που προέχει για εμάς είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Print Friendly, PDF & Email