Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Χατζηγιαννάκη και κύριε Μαμουλάκη, θα μου επιτρέψετε, δεν ξέρω ακριβώς τι έχετε βάλει στις τοποθετήσεις σας, αλλά θέλω να ξεκινήσω συγχαίροντας την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τον κ. Σταϊκούρα, τον κ. Βεσυρόπουλο, τον κ. Ζαββό, γιατί έρχονται σήμερα εδώ και με παρρησία παραδέχονται ότι η επένδυση στο Ελληνικό δεν έχει ξεκινήσει. Πράγματι, θέλει θάρρος. Δεν ξέρω αν θέλει θράσος να παραδεχτεί κάποιος ότι τελικά ο κύριος Πρωθυπουργός πήγε σε μια ψεύτικη εκδήλωση να εγκαινιάσει ένα έργο, το οποίο έρχεται σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και μας λέει ότι ούτε η σύμβαση διανομής δεν έχει γίνει.

Αφού, λοιπόν, σήμερα νομοθετούν για το πώς θα γίνει η σύμβαση διανομής, μπορούμε να πούμε στον κ. Γεωργιάδη να κατέβει από τις μπουλντόζες, να μην το παίζει μαθητευόμενος μπουλντοζιέρης ή μαθητευόμενος μάγος, γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ελληνική κοινωνία δεν τρώει σανό και έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά τι κυβέρνηση πολιτικής απάτης έχουμε σήμερα στην Ελλάδα και ότι το Ελληνικό είναι ένα καθαρό παράδειγμα.

Βέβαια, θα σας έλεγα ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να περιμένετε λίγες ημέρες να ξεχαστούν οι κατεδαφίσεις, μην φέρνετε τόσο γρήγορα τροπολογία πάλι για το Ελληνικό στην Ελληνική Βουλή. Είναι γεγονός ότι θα πρέπει να περιμένετε αρκετές ημέρες, γιατί πρέπει να αποκτήσετε πιο σοβαρή και πιο αξιόπιστη κυβέρνηση, γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι είναι αναξιόπιστη μια κυβέρνηση η οποία δεσμεύτηκε ότι το έργο θα αρχίσει τέλος του 2019, ένας πρωθυπουργός είναι αναξιόπιστος που δεσμεύτηκε ότι μέσα σε μια εβδομάδα θα λύσει όλο το βραχυκύκλωμα του Ελληνικού και έρχεται σήμερα να κάνει τροπολογία, μετά από ένα χρόνο από την ανάληψη της Κυβέρνησης, για το πώς θα γίνει η διανομή. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι εγώ έχω κάποια ερωτήματα και για την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, διότι έχω ένα δημοσίευμα εδώ –θα το καταθέσω στα Πρακτικά- του κ. Σταϊκούρα, στις 11 Φεβρουαρίου, που λέει ότι ολοκληρώθηκε η διανομή στο Ελληνικό.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σωκράτης Φάμελλος  καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Ερωτώ: Πόσο αξιόπιστος είναι ένας Υπουργός Οικονομικών, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της Νέας Δημοκρατίας, που στις 11 Φεβρουαρίου, λέει ότι ολοκληρώθηκε η διανομή στο Ελληνικό και έρχεται πέντε μήνες μετά να κάνει μια τροπολογία για το πώς θα γίνει μια σύμβαση που θα έρθει πάλι στη Βουλή για να νομοθετηθεί. Διότι αυτό που χρειάζεται να πω είναι ότι χρειάζεται θάρρος και θράσος να έρθετε σήμερα εδώ για να μας πείτε ότι θα κάνετε ειδική ρύθμιση, εκτός της συνηθισμένης συμβολαιογραφικής διαδικασίας, για να φέρετε πάλι στη Βουλή –και σας περιμένουμε- και τη σύμβαση διανομής για το Ελληνικό, γιατί έχετε διπλή παραδοχή του σφάλματος και του λάθους.

Τελικά, η μία εβδομάδα, για την οποία δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης -θέλω να μας απαντήσετε, κύριε Λιβανέ, και προσωπικά να πάρετε τον λόγο- ήταν ψέμα ή άγνοια; Γιατί και τα δύο είναι πάρα πολύ επικίνδυνα, να έχουμε σήμερα έναν Πρωθυπουργό που δεν ήξερε ή που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό. Γιατί είμαστε, βέβαια, σίγουροι ότι αυτό θα αποδειχθεί πάρα πολλές φορές –και σας το λέμε ξεκάθαρα εδώ- κατ’ αρχήν γιατί είμαι σίγουρος ότι οτιδήποτε ζητήσει η Lamda Development θα το φέρετε να το νομοθετήσετε και από τη άλλη μεριά είναι ξεκάθαρο διότι ό,τι και αν έχετε κάνει μέχρι τώρα για το Ελληνικό το έχετε αλλάξει δύο και τρεις φορές.

Ξέρετε ότι τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κάνατε για το Ελληνικό πέρυσι την άλλαξατε με νόμο τρεις φορές; Αυτό το ψηφίζω-ξεψηφίζω σας έχει γίνει τελικά δεύτερη φύση. Βέβαια, το πιο επικίνδυνο δεν είναι μόνο τα ψέματα και η άγνοια. Είναι ότι και οι επενδυτές, οι οποίοι περιμέναμε από την ακτινοβολία του κ. Μητσοτάκη να μείνουν στη εταιρεία, έφυγαν από την εταιρεία που θα κάνει την επένδυση στο Ελληνικό.

Τελικά έχουμε σήμερα μια ξεκάθαρη απόδειξη που ακολουθεί επτά τροπολογίες, επτά νομοθετικές πράξεις, μία διαπιστωτική πράξη και τέσσερις υπουργικές αποφάσεις. Τελικά, η μία εβδομάδα χρειάστηκε για γίνει πάνω από ένας χρόνος. Βέβαια, η πρώτη τροπολογία θυμάμαι ότι ήταν στις 31 Ιουλίου όταν ο κ. Οικονόμου –θυμίζω σήμερα Υφυπουργός Χωροταξίας, πρώην σύμβουλος της εταιρείας του Ελληνικού, της Lamda Development- εισήγαγε ρύθμιση για το ύψος των κτηρίων. Στις 9 Αυγούστου, μετά από ένα μήνα, περνάτε μια άλλη ρύθμιση για τους τουριστικούς λιμένες. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περνάτε ρύθμιση, σε αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, για τους κοινωφελείς κοινόχρηστους χώρους. Στις 18 Νοεμβρίου, δύο μήνες μετά, έρχεστε και τροποποιείτε την ημερομηνία παράδοσης των κοινόχρηστων χώρων. Τον Φεβρουάριο του 2020, στον νόμο για τα υδατοδρόμια –σε άσχετα νομοθετήματα πάντα περνάτε τις τροποποιήσεις αυτές- μπαίνουν ρυθμίσεις που αλλάζουν πάλι τη διαδικασία παράδοσης των κοινόχρηστων χώρων –είναι αυτό που σας είπα, το ψηφίζω-ξεψηφίζω- αλλά βάζετε και ρυθμίσεις και φεύγει η αρμοδιότητα των αυθαιρέτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πάει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο παίρνει τη διαπιστωτική πράξη για τα αυθαίρετα, αλλά για πόσα; Για εννιακόσια αυθαίρετα.

Έρχεστε μετά στον γνωστό αντιπεριβαλλοντικό νόμο και αλλάζετε και τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης, κατά παρέκκλιση και αυτές. Και αφού βγάζετε διαπιστωτική πράξη τον Ιούνιο για τις κατεδαφίσεις, έρχεστε στις 12 Ιουνίου και αλλάζετε πάλι τη διαδικασία των κατεδαφίσεων, ονομάζοντας τμηματική υλοποίηση των κατεδαφίσεων τις πέντε κατεδαφίσεις. Συγχαρητήρια, αυτό πρέπει να είναι αριστείο καλής νομοθέτησης, μάλιστα θα έλεγα ότι είναι αριστείο επιτελικότητας!

Αυτό είναι μια απόδειξη για το πώς λειτουργεί το ελληνικό κράτος, χωρίς να έχει γίνει σύμβαση, χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί οι προαιρέσεις, μία από αυτές είναι η σύμβαση της διανομής, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ το ελληνικό κράτος, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ το ΤΑΙΠΕΔ, έρχεστε σήμερα και μας λέτε ότι έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και δέκα μέρες η επένδυση στο Ελληνικό! Πότε θέλετε να πάμε μαζί στο Ελληνικό να δούμε αν έσκαψε έστω ένας από αυτούς τους φορτωτές μία τσαπιά για να δούμε αν έβγαλε χώμα για να γίνουν θεμέλια; Έχουν γίνει μόνο οι πέντε κατεδαφίσεις!

Βέβαια, εμείς σήμερα σας ρωτάμε πότε βγήκαν οι άδειες, γιατί μάθαμε ότι η αδειοδότηση των κατεδαφίσεων βγήκε αφού έφυγε ο κύριος Πρωθυπουργός από τον χώρο. Θα έχει πλάκα να είναι και παράνομη η κατεδάφιση αυτή! Θα είναι το αριστείο επιτελικότητας αυτό.

Σήμερα έρχεστε και μας λέτε ότι υποτιμήσατε την πολυπλοκότητα. Και γιατί δεν βγαίνετε να πείτε ένα συγγνώμη στον ελληνικό λαό, ότι «κακώς κατηγορούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν πολύ πολύπλοκο το έργο από ό,τι φανταζόμασταν». Γιατί;

Οι ψήφοι είναι καλοί να τις παίρνουμε με πολιτικές απάτες, αλλά την αλήθεια δεν την λέμε στον ελληνικό λαό! Για να μην σας πω ότι με βάση την πολιτική που είχαμε εμείς, με την ορθή διαδικασία και κατεδαφίσεων και παραχώρησης μετοχών, το έργο τώρα θα είχε ξεκινήσει. Εσείς, όμως, βάλατε μέσα και το λιμάνι και τις θέσεις στάθμευσης και τους κοινόχρηστους χώρους και το ύψος των κτιρίων και το κάνατε ακόμη πιο δύσκολο εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. και έρχεστε σήμερα και τροποποιείτε το καθεστώς για τη διανομή ακινήτων με μία κατ’ εξαίρεση διαδικασία για να προχωρήσει η διανομή, καταστρατηγώντας τις υφιστάμενες διατάξεις, γιατί διανέμονται ακίνητα χωρίς συμβολαιογραφικό έγγραφο, γιατί δεν έχει αποδοθεί στους δικαιούχους ακόμα η κυριότητα των κοινόχρηστων και κοινωφελών εκτάσεων και άρα, είναι ανέφικτη η έκδοση των απαραίτητων βεβαιώσεων-πιστοποιητικών και παραδέχεστε στην αιτιολογική έκθεση ότι υπάρχει μια αντικειμενική αδυναμία σύναψης της σύμβασης διανομής, γιατί δεν μπορούν να προσαρτηθούν σ’ αυτήν τα πιστοποιητικά που πρέπει να βγουν.

Βέβαια, με αυτό το νέο εφεύρημα που έχετε βρει αναρωτιέμαι στο μέλλον πόσες ακόμα τροπολογίες θα περάσετε, γιατί δεν ξέρω, εάν θα βρεθεί συμβολαιογράφος που θα δεχόταν να προχωρήσει σε μία τέτοια συμβολαιογραφική πράξη, που δεν είναι ξεκάθαρη η θέση των ακινήτων, δεν είναι ξεκάθαρα ακόμα το υπόβαθρο και τα σχέδια. Διότι, φαντάζεστε, να έρθει κάποιος να βεβαιώσει ότι τα κτήρια που κατεδαφίσατε δεν είναι κατεδαφισμένα και να μπουν στην πράξη και στο συμβόλαιο παραχώρησης; Ποιος μηχανικός θα έρθει να υπογράψει ένα τέτοιο σχέδιο;

Επίσης, είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα κάνατε για ένα ψεύτικο σόου με μπουλντόζες.

Επιπλέον, τροποποιείτε και την έναρξη διάρκειας του δικαιώματος επιφανείας. Προσέξτε, ενώ έπρεπε να γίνει με τη σύμβαση διανομής, το παρατείνετε για μετά. Δεν αρχίζουν τα ενενήντα εννέα χρόνια με τη σύμβαση διανομής. Για ποιον λόγο; Γιατί ξέρετε ότι δεν θα ολοκληρώσετε τη διαδικασία παράδοσης μετοχών και βάζετε και έναν κανονισμό στην εταιρεία «Ελληνικό» να τροποποιήσει μονομερώς τον κανονισμό της περιοχής, αφήνοντας μία λέξη και σε αυτό, κύριε Βεσυρόπουλε, θέλω τη γνώμη σας. Γράφετε στην αιτιολογική ότι μπορεί αυτό να εφαρμοστεί και στον αιγιαλό και στην παραλία, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η αναφορά στον αιγιαλό και στην παραλία δεν αντιστοιχεί στη νομοθεσία; Για ποιον λόγο μπαίνει στην αιτιολογική; Μήπως κάνετε και λάθος αιτιολογικές εκθέσεις και δίνετε τη δυνατότητα στην εταιρεία «Ελληνικό» να τροποποιήσει εκ των υστέρων αυτόν τον κανονισμό, άρα αποδημείτε και την ασφάλεια δικαίου για τους ενδιαφερόμενους που θα έρθουν εκεί;

Κυρία Πρόεδρε, δεν θεωρούμε τυχαίο ότι αυτή η τροπολογία έρχεται μία ημέρα πριν από την έναρξη της συζήτησης ομολογιακού δανείου της Lamda Development, γιατί οι επενδυτές έφυγαν. Θα περιμένουμε την επόμενη τροπολογία και του κ. Σταϊκούρα και της Κυβέρνησης. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα ξαναπούμε για το Ελληνικό, γιατί δεν έχετε τη δυνατότητα και την ικανότητα να προχωρήσετε αυτήν την επένδυση, γιατί δεν έχετε τη δυνατότητα και την ικανότητα να λύσετε προβλήματα προς όφελος της ελληνικής πολιτείας. Η προχειρότητά σας είμαστε σίγουροι ότι θα φέρει και άλλα λάθη. Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας. Σας το ξεκαθαρίζουμε η οικονομία και οι επενδύσεις δεν γίνονται με σόου από μαθητευόμενους μάγους ούτε από μαθητευόμενους μπουλντοζιέρηδες. Η προοδευτική λύση διακυβέρνησης θα φέρει και οικονομία και επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Και αυτά θα τα κάνει η επόμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σας ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email