Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Να ξεκαθαρίσω κάτι, όπως καταλαβαίνετε όλοι είμαστε παράλληλα σε δύο συνεδριάσεις, είχαμε το πρωί φορείς, χθες πρώτη μέρα και παράλληλα είχαμε Ολομέλεια που μπήκαν και τροπολογίες πάλι για το Ελληνικό, έπρεπε και να τοποθετηθούμε, οπότε μας περιορίζει στο να έχουμε μια πλήρη επεξεργασία μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Θα μιλήσουμε και τις επόμενες μέρες για το ζήτημα αυτό. Θεωρώ, όμως κύριε Πρόεδρε, ότι το Προεδρείο της Βουλής έχει κάνει ένα σημαντικό λάθος και έχει περιορίσει τη συζήτηση.

Όσον αφορά τα θέματα που προέκυψαν σήμερα, δεν είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε το Τεχνικό Επιμελητήριο και την Κεντρική Ένωση Δήμων. Αυτό μας έχει αφήσει αναπάντητα ερωτήματα σε τομείς που θα θέσουμε σε εσάς. Δεν ξέρω αν έχετε τις απαντήσεις, όμως υπάρχουν ζητήματα, αρκετά σημαντικά, που δεν έχουν λυθεί και στο νομοσχέδιο. Βέβαια, αυτό μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι προέκυψε ότι οι πιο πολυπληθής κλάδοι που επηρεάζονται με το νομοσχέδιο αυτό, ανακοίνωσαν σήμερα, κύριε Χατζηδάκη, ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση και ότι δεν είχαν κληθεί σε καμία συζήτηση. Αναρωτιέμαι, τι κάνατε από την προεκλογική περίοδο, που είχατε την ηλεκτροκίνηση ως πρώτο και σημαντικό περιβαλλοντικό σας χαρτί, αλλά και γιατί προχωρήσατε σε μία τάχατες Πράσινη Συμφωνία με σόου, στο Γκάζι με τον κύριο Πρωθυπουργό χωρίς να ξέρουν τίποτα ούτε τα συνεργεία, δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, μεσαία τάξη και εργαζόμενοι. Οι ταξιτζήδες, επίσης, μας είπαν σήμερα ότι δεν έχουν καμία επικοινωνία και επαφή μαζί σας. Δεν ξέρω αν είπε λάθος ο κ.  Λυμπερόπουλος να το διαψεύσετε, κυρία …., γιατί εμείς τα ακούσαμε εδώ στη Βουλή, κατατέθηκε επίσημα. Άρα, λοιπόν, το ευφυολόγιο που χρησιμοποιήσατε χθες, κύριε Χατζηδάκη, ότι είναι ταξικό το νομοσχέδιο για τα ταξί, μάλλον δεν επιβεβαιώνεται από τους ίδιους.

Προκύπτουν, όμως και κάποια άλλα ζητήματα πολύ πιο σημαντικά πέρα από αυτά τα οποία είναι καλά και παραπολιτική αξιοποίηση. Έχουμε σοβαρό θέμα επιτελικού σχεδιασμού στην ηλεκτροκίνηση, κύριε Χατζηδάκη, σας το είπαμε και χθες. Εσείς μπορεί να λέτε πάλι για το ΔΕΣΦΑ και οτιδήποτε άλλο φαντάζεστε. Σας ξαναλέω, επειδή εμείς θέλουμε την ηλεκτροκίνηση και επειδή θέλουμε να προχωρήσει η πατρίδα μας, όπως προχώρησε μετά τη χρεοκοπία που την καταδικάσατε, το ζήτημα είναι μην κάνετε επιφανειακές και αποσπασματικές κινήσεις.

Το νομοσχέδιο αυτό παρότι έχει ένα πάρα πολύ ωραίο τίτλο για ένα πολύ σημαντικό θέμα που μας ενδιαφέρει και ενδιαφέρει την Ελλάδα, έχει σοβαρότατα προβλήματα. Δεν μπορώ να καταλάβω και θέλω να μας απαντήσετε, για ποιο λόγο ενώ συζητάτε σήμερα για οικονομικά εργαλεία ως προς τα τέλη ταξινόμησης, θα σχολιάσουμε μετά αν είναι σωστά ή όχι, έχει ταυτόχρονα το Υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο σε ανάρτηση με διαφορετικές λογικές και διαφορετικές οικονομικές διαβαθμίσεις στα τέλη ταξινόμησης. Υπάρχει έστω μία ελάχιστη επιτελικότητα στην κυβέρνηση; Συνεννοείστε μεταξύ σας; Εδώ έχουμε σοβαρό πρόβλημα και αυτά γίνονται κάθε μέρα στη Βουλή. Εμείς με ποια αξιοπιστία να έρθουμε να συζητήσουμε μαζί σας και θέλετε να είμαστε και σοβαροί, όταν μεταξύ σας δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε. Θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών; Είναι λάθος; Να πω ότι φταίει ο κ. Σταϊκούρας; Ποιος φταίει; Διότι, το σόου στο Γκάζι το κάνατε με τους Υπουργούς.

Έχουμε  σοβαρά προβλήματα που αφορούν ισχυρούς κλάδους, διότι έρχεστε με ένα αποσπασματικό μέσο να παρέμβετε, αλλά δεν ακούμε τίποτα για τις μεταφορές. Τίποτα δεν ακούμε για τις μεταφορές. Η ηλεκτροκίνηση δεν θα ξεκινήσει από τα μέσα σταθερής τροχιάς; Δεν θα ξεκινήσει από τις αστικές συγκοινωνίες; Θα ξεκινήσει με τα 1.700 αυτοκίνητα; Θέλετε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο και εμείς; Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Μπορεί να έχετε ευκολία στα επικοινωνιακά, έχετε κάνει ειδικές σπουδές και ξέρετε μόνο κάντε μάρκετινγκ πολιτικό. Ουσία μεταρρυθμίσεων μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας; Γι’ αυτό μας βλέπετε και μιλάμε έτσι. Λείπουν, λοιπόν, τα Υπουργεία τα συναρμόδια και είναι αποσπασματικό το νομοσχέδιο που μας φέρνετε. Χώρια για τα υπόλοιπα που μας ανησυχούν, είναι ένα πολύ μικρό νομοσχέδιο στην πολιτική του διάσταση. Εάν δεν προλάβατε σε ένα χρόνο, τουλάχιστον να μας πείτε τις Υπουργικές αποφάσεις για βασικά θέματα από την εναλλακτική διαχείριση των υλικών μέχρι τις δεξιότητες των τεχνιτών, τι προλάβατε να κάνετε; Ένα θέμα είχατε βγάλει, όλα τα υπόλοιπα είναι μαύρα γυρίζουν προς τα πίσω την πατρίδα μας περιβαλλοντικά. Εδώ, λοιπόν, έχουμε σοβαρό θέμα και το βάζουμε. Μόνο σόου, μαζέψατε τον Πρωθυπουργό με τους Υπουργούς να κάνετε σόου. Λείπουν οι κλάδοι όμως, όλα στην υπουργική απόφαση.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι όπως είπε νομίζω, η κυρία Καραβασίλη, το eco city είναι ένα πρώτο βήμα αλλά δεν είναι το στρατηγικό. Δεν μπορεί να κάνει τις ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις το νομοσχέδιο αυτό. Επειδή κρύβονται και πολλά πράγματα, εμείς έχουμε σοβαρή ανησυχία για το τι στάση θα κρατήσουμε. Διότι, είμαστε υπέρ της ηλεκτροκίνησης, αλλά εσείς δεν προωθείται νομοσχέδιο ηλεκτροκίνηση. Προωθείτε νομοσχέδιο που τα  αναθέτει όλα στην αγορά και μάλιστα με έναν τρόπο που την αναδιαρθρώνει έτσι ώστε μόνο όσοι έχουν γερό πορτοφόλι να παίρνουν αυτοκίνητο και να υπάρχουν αδικίες και στους εμπόρους και στη διαθεσιμότητα αυτοκινήτου για τον πολίτη και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Άρα, κατά κάποιο τρόπο μας ζητάτε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο επειδή έχει ωραίο τίτλο, αλλά έχει σοβαρότατα προβλήματα στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Εμάς, πάντως, αυτή η τακτική που επιλέξατε με την προνομιακή υποστήριξη κάποιων κλάδων και την υποβάθμιση όλων των υπολοίπων, που το είπαν σήμερα εδώ, μας βάζει σοβαρά ερωτήματα. Τι σκοπό έχετε και τι συνεννόηση έχετε κάνει; Αυτό, κ. Χατζηδάκη, πρέπει να το ξεκαθαρίσετε. Ο μόνος τρόπος για το ξεκαθαρίσετε είναι να το ανατρέψετε. Δεν πρόκειται να το ξεκαθαρίσετε με δικαιολογίες. Θα πρέπει να λύσετε με δικές σας ρυθμίσεις, μέχρι την Πέμπτη, τις παρενέργειες που δημιουργούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ως προς την αγορά. Γιατί έχουμε και άλλο πρόβλημα στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ως προς τη χρηματοδότηση του έργου. Αν εξακολουθεί να ισχύει αυτό που μας είπαν οι φορείς και διαβάζω τις λέξεις τους, ότι: «είναι μόνο για γερά πορτοφόλια», «ότι οδηγεί σε μονοπωλιακή»,  εγώ διορθώνω, ολιγοπωλιακή, «ανάπτυξη της αγοράς» και ότι «θα θιγει ο Έλληνας καταναλωτής» κάτι που το είπε η κυρία Καφαντάρη το είπε ο κ. Τσίπρας, νομίζω το είπε και ο κ. Αρσένης, πώς μπορούμε εμείς να δώσουμε θετική ψήφο σε ένα νομοσχέδιο; Επειδή έχει ωραίο τίτλο;

Αναρωτιόμαστε, κυριολεκτικά, τι ακριβώς θέλετε να κάνετε. Έχετε κάποιο σχέδιο; Παράδειγμα αναφέρεστε σε ρυθμίσεις, οι οποίες, ξεκάθαρα, θα οδηγήσουν σε καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν και πρόστιμο εξαιτίας της μεγαλομανία σας να κάνετε σόου;

Δεύτερο ζήτημα. Αναφέρεστε σε τροποποίηση των συνθηκών αγοράς ως προς τις εισαγωγές Euro1, Euro2, Euro3, αλλά ένα περιβαλλοντικό μέτρο για την Ελλάδα, να πείτε τι θα κάνουμε εμείς για τα Euro1, Euro2, Euro3 που υπάρχουν στη χώρα, θα πείτε; Γιατί αλλιώς θα είστε ο πιο αντιπεριβαλλοντικός Υπουργός Περιβάλλοντος που πέρασε από την Ελλάδα. Δηλαδή περιορίζετε τις εισαγωγές για τα ρυπογόνα, αλλά στην Ελλάδα θα δώσετε προοπτική να αποσυρθούν; Θα δώσετε κίνητρα οικονομικά; Θα βάλετε χρονοδιάγραμμα; Ποιο είναι το νόημα να περιορίσουμε τις εισαγωγές; Γιατί εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε Euro1, Euro2, Euro3; Δεν πρέπει να βάλουμε ένα στόχο απόσυρσης και να βοηθήσουμε τον Έλληνα, που δεν έχει δυνατότητα να πάρει άλλο αμάξι, να πάρει ένα μικρό πιο περιβαλλοντικό και να αποσύρουμε τα Euro1, Euro2, Euro3; Μόνο τα ξένα είναι ρυπογόνα; Προοπτική δεν  βάζετε. Είναι ξεκάθαρο. Εγώ θα το έλεγα και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αν δεν κοβόταν και η σύνδεση που είχαμε.

Δεύτερο ζήτημα. Η τροποποίηση της αγοράς; Θα έχουμε πρόστιμο και για τα Euro4 και θα βάλει ο κ. Σταϊκούρας και στα Euro6, τα διετίας, επιπλέον τέλη ταξινόμησης; Δεν σας καταλαβαίνουμε. Μην λέτε γιατί δεν το υποστηρίζουμε, γιατί δεν έχετε καταλάβει εσείς τι προτείνετε για να το υποστηρίζουμε.

Πάμε στα ουσιαστικά. Πρώτο ζήτημα, σημαντικό, το σχέδιο κύριε Χατζηδάκη. Σας το είπα και χθες. Δεν χρησιμοποιώ γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, γραμμή ΝΔ χρησιμοποιώ. Έχω εδώ και θα το καταθέσω ξανά, το έγγραφο της διυπουργικής, που έλεγε ότι θα έχετε μέχρι τον Ιούνιο σχέδιο, για να ακολουθήσει η νομοθέτηση. Το σχέδιο ηλεκτροκίνησης δεν υπάρχει. Η χώρα δεν έχει σχέδιο ηλεκτροκίνησης, άρα δικαιολογούμαι να λέω ότι έχετε ένα αποσπασματικό νομοσχέδιο γιατί δεν έχετε σχέδιο. Δεν μας λέτε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες μεταφορές, με τις αστικές, με τα φορτηγά, με τα λεωφορεία, με τον σιδηρόδρομο, με τα τραμ, με την ηλεκτροκίνηση σε αυτούς τους τομείς, για να μην πάω στα αεροπλάνα και στα  πλοία που είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να πούμε. Δεν έχετε, λοιπόν, κανένα σχέδιο. Έρχεστε και κάνετε ένα  νομοσχέδια αποσπασματικό. Δημόσιες μεταφορές. Έχουμε σοβαρά ερωτήματα. Πότε θα απαντηθούν αυτά; Κάνατε δηλαδή τη φιέστα, νομίζω στη φιέστα στο Γκάζι ήταν και ο κύριος Καραμανλής και ο κύριος Κεφαλογιάννης και τώρα δεν υπάρχει καμία πρόταση από την Κυβέρνηση για το σχέδιο μεταφορών; Θέλετε να κάνουμε επίκαιρη ερώτηση στον κ. Κεφαλογιάννη να μας το πει, να μας πει αν δεν έχετε κάνει εσείς; Είναι ένα ζήτημα αυτό κ. Υπουργέ. Άρα, πρώτον το συνολικό σχέδιο, δεύτερον οι δημόσιες μεταφορές.

Τρίτον οι πόροι. Εγώ θα το ξαναπώ, το ρώτησα και νωρίτερα. Θα καταθέσουμε νέο δημοσίευμα. Οι πόροι των δικαιωμάτων του χρόνου θα είναι μειωμένοι για την Ελλάδα. Φέτος δεν βγαίνουν τα 50 εκατομμύρια, από αυτά που λέτε εσείς, από το 6%, από το χρηματοδοτικό εργαλείο και αν βγούνε, κυρία Σδούκου, από κάπου θα κόψετε. Να μας πείτε από πού θα κόψετε. Επειδή τον ξέρουμε το λογαριασμό, μπροστά μας τον έχουμε, 72% είναι ΛΑΠΕ, 12,8 είναι διαρροή άνθρακα, 3%  ΕΤΕΑΝ Εξοικονόμηση, 6% λιγνιτικές, 6% ηλεκτροκίνηση. Τι θα κόψετε, κύρια Σδούκου; Εδώ μιλάμε σοβαρά. Μπαίνουν στα πρακτικά. Πέστε μου τι θα κόψετε; Τα ποσοστά είναι εδώ. Μήπως θα βγάλετε σύνολο 103;

Άρα ένα ερώτημα είναι αν κάποιοι συμπολίτες μας αγοράσουν αυτοκίνητα φέτος και έρθουν να πάρουν την επιδότηση, θα έχετε να τους τα δώσετε; Αν από την κατανομή των πόρων του 2019, που θα την κάνετε τώρα, δεν φτάσουν τα λεφτά και δεύτερον το 2020 που θα είναι λιγότεροι οι πόροι, τι θα κάνετε; Θα μας πείτε το εξής. Θα φέρει η «μαμά» Ευρώπη λεφτά για τις λιγνιτικές περιοχές και την ηλεκτροκίνηση. Αυτό σημαίνει ότι δική σας Κυβέρνηση δεν έχει την δυνατότητα να δώσει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει να δώσει ούτε ένα ευρώ από την εξοικονόμηση πόρων, δεν έχει να δώσει ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ, άρα τι κάνατε; Μετά σας πειράζει που είπαμε ότι έχετε ένα «άδειο  πουκάμισο» νομοσχέδιο. Αυτό έχετε. Διότι και στους πόρους υπάρχει σοβαρό θέμα και, βέβαια υπάρχει ένα θέμα και στο δίκτυο.

Έβαλε ένα ζητήματα το WWF, που θα συμπληρωθεί το δίκτυο και με τι λεφτά όταν δεν υπάρχει ή αγορά να το καλύψει. Είδατε τη μεγάλη διάψευση έφαγε η κοινωνία μας και οι πολιτικές σας από την αγορά την περίοδο της πανδημίας όλοι το κράτος περιμέναμε να βοηθήσει. Τώρα στην ηλεκτροκίνηση δηλαδή θα αφήσουμε την αγορά χωρίς να υπάρχει κόφτης στα τιμολόγια, χωρίς να υπάρχει ρύθμιση κόστους, χωρίς να πάει στα νησιά η ηλεκτροκίνηση. Πώς θα λυθεί το θέμα με τους με τους διατηρητέους οικισμούς. Δεν θα πάει λοιπόν στη Μυτιλήνη καθόλου στη Λέσβο, δεν θα πάει στη Σύρο. Αυτή την Ελλάδα θέλετε δεν τα έχετε λύσει αυτά μετά από ένα χρόνο θα βγάλετε ΠΔ για να πάει μετά από δύο χρόνια.  Υπάρχουν λοιπόν σοβαρά ζητήματα ως προς τα πρατήρια που δεν ακούσαμε τελικά αν θα δώσετε τους ταχυφορτιστές και αν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ως προς τα συνεργεία που δεν ακούσαμε τελικά τι δυνατότητες θα δοθούν γιατί όλα θα πάνε σε υπουργική απόφαση, ως προς τα τέλη ταξινόμησης, ως προς την απόσυρση, όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία τα έχουμε μπροστά μας.

Κλείνω με δύο ερωτήσεις κύριε Πρόεδρε προς τον Υπουργό επειδή δεν ήταν εδώ οι φορείς. Το σημαντικότερο αφορά τους τεχνικούς κανονισμούς. Έχετε νέα θέματα που προκύπτουν από το 22,το 24 και το 25 και το 21 θα έλεγα εγώ. Πρακτικά, ενώ η κοινωνία μας με πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται προς την ηλεκτρονική έκδοση αδειών, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, εισάγετε γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς να υπάρχουν τεχνικά πρωτόκολλα στους μηχανικούς. Δεν είναι στα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών και δεν είναι σχεδιασμένο το μέτρο που θα κάνετε. Άρα για κάτι αναγκαίο που συνδέεται με τις οικοδομικές άδειες, αυτή τη στιγμή δεν μπορείτε να απαντήσετε ή αν μπορείτε παρακαλώ να απαντήσετε γιατί αυτό θα εφαρμοστεί σε κτίριο που η άδεια τους θα βγει 1/3/2021. Αυτά είναι συγκεκριμένα ερωτήματα το Επιμελητηρίου δεν ξέρω πώς θα απαντήσει δεν ξέρω αν και εσείς μπορείτε να απαντήσετε.

Ένα δεύτερο θέμα που αφορά τους δήμους είναι τι θα κάνουν οι δήμοι, σας είπα παράδειγμα στη Σύρο όταν δεν υπάρχει πλαίσιο για τους παραδοσιακούς οικισμούς και βέβαια τι θα κάνουν και οι δήμοι που έχουν ξεκινήσει μέσω ΕΣΠΑ να κάνουν δικό τους δίκτυο ηλεκτροδότησης, θα το χαρίσουν όπως και οποιοδήποτε άλλο δίκτυο ηλεκτροφόρτισης θα χαριστεί; Αυτά λοιπόν είναι συγκεκριμένα ερωτήματα που νομίζω δεν χρειάζονται απαντήσεις γιατί εμείς με τα ερωτήματά μας, αποδεικνύουμε ότι σχέδιο δεν έχετε απαντήσεις δεν έχετε και γι’ αυτό αμφισβητούμε το νομοσχέδιο ως προς την αποτελεσματικότητά του, γιατί την ηλεκτροκίνηση τη θέλαμε πριν την ανακαλύψετε εσείς γιατί μπήκε στις δικές μας υπουργικές αποφάσεις και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν το ανακαλύψει η ΝΔ. Περιμένω τις απαντήσεις κύριε Χατζηδάκη.

Print Friendly, PDF & Email