Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ, κύριοι Υπουργοί.

Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα μικρό σχόλιο. Δεν αισθάνομαι καθόλου βολικά σήμερα να τοποθετηθώ για ένα νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, ενώ ζω σε μία χώρα και ζούμε σε μια χώρα, όπου διώκεται η εισαγγελική έρευνα. Μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αυτό που ανακοινώθηκε για την κυρία Τουλουπάκη. Ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εισαγγελείς, τα κράτη, η πολιτεία, ασχολείται με τη διαλεύκανση ενός μεγάλου σκανδάλου που μείωσε τους πόρους στα ασφαλιστικά ταμεία, εδώ κύριε Πρόεδρε, διώκουμε την Εισαγγελέα που έκανε την έρευνα. Η Ελλάδα πάει κόντρα σε όλο τον κόσμο, σε όλη την υφήλιο. Αυτό είναι ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα. Αυτό αφορά τα παιδιά μας που ο κύριος Υπουργός ενδιαφέρεται πολύ για το περιβαλλοντικό μέλλον που θα ζήσουν. Δεν μπορώ λοιπόν να μην κάνω τέτοιο σχόλιο, ότι εδώ διώκεται η Εισαγγελέας που ερευνά και αποκαλύπτει. Και δυστυχώς, αυτό αποτελούσε και εντολή εκ του δημοσίου βήματος του Υπουργού Ανάπτυξης και παρέμβαση στην δικαιοσύνη, που ζήτησε τη φυλάκισή της. Όπως και ο κ. Τσιάρας χθες μίλησε για τη δικαιοσύνη. Και εγώ απορώ τελικά, τι γίνεται στη χώρα μας; Καταθέτω λοιπόν ένα δημοκρατικό ερώτημα, γιατί είμαστε μέσα στο ναό της Δημοκρατίας. Δεν θα πω κάτι άλλο, αλλά νομίζω, ότι το οφείλουμε τις επόμενες γενιές να μην κρύβουμε την αλήθεια. Εδώ, στην Ελλάδα, κάποιοι πάνε να κρύψουν την αλήθεια.

Όσων αφορά τώρα τα θέματα της ηλεκτροκίνησης. Έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση για τα περιβαλλοντικά που συνδέονται με το ενεργειακό και το κλιματικό, που είναι το μέλλον μας, είναι η ζωή μας. Έχουμε στην Ελλάδα πολιτική φίλο περιβαλλοντική, φίλο κλιματική ή κλιματική που είναι το σωστό; Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. Θα έλεγα μάλιστα, ότι κάνουμε το αντίθετο, όσο και αν ενοχλεί αυτό τον κ. Υπουργό. Στη χώρα έχουμε αύξηση της ενεργειακής φτώχειας το τελευταίο διάστημα χωρίς να υπάρχει καμία κρατική παρέμβαση για την υποστήριξη της κοινωνίας. Αυτό δεν το λες κλιματική πολιτική, ούτε περιβαλλοντική, ούτε ενεργειακή. Παράλληλα, πίσω από ένα κούφιο σύνθημα απολιγνιτοποίησης, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί την ενέργεια και την ανθρακοποιεί με φυσικό αέριο, αντίθετα με οτιδήποτε κάνει η Ευρώπη. Στο υποσύνολο, κάτω από το τραπέζι, αλλά δημόσια βέβαια, δεν υπονοώ, ότι κάτι γίνεται κρυφά, αλλά κάτω από το τραπέζι της κεντρικής πολιτικής, κάνει εξυπηρετήσεις. Όπως π.χ. στην Ελληνικός Χρυσός ή όπως σε άλλες επιχειρήσεις. Και μέσα σε όλα αυτά τι κατορθώνει να κάνει η κυβέρνηση; Να εντείνει τις τοπικές συγκρούσεις και τα αδιέξοδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι κάτι απαραίτητο. Και για ποιο λόγο; Γιατί βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο, υποτιμά τα θέματα σχεδιασμού, τα θέματα Natura, κατεδαφίζει τα συστήματα προστασίας και στις δασικές εκτάσεις και στην Natura, με τη λογική να ακουστούν γρήγορα οι επενδύσεις, αλλά να μην γίνουν ποτέ. Δυστυχώς, ο κ. Χατζηδάκης έχει αυτή τη λογική. Για να πάρει επικοινωνιακό και πολιτικό χρόνο, ανακοινώνει πρότζεκτ τα οποία δεν θα γίνει ποτέ όμως και έτσι κάνει κακό στην οικονομία και την ενεργειακή βιομηχανία και τη βιομηχανία των ΑΠΕ. Έτσι κάνει κακό και στους επιχειρηματίες.

Παραδείγματος χάρη κανείς δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχει παγώσει το ΗΛΕΚΤΡΑ  το εξοικονομώ στα δημόσια κτίρια . Πεντακόσια  εκατομμύρια θα μπουν στην αγορά να μη δουλέψει ο ιδιωτικός τομέας και να μη γίνουν πιο οικονομικά τα δημόσια κτίρια; Για ποιο λόγο η κυβέρνηση πάγωσε τις ενεργειακές κοινότητες άλλα 25 εκατομμύρια για να ξεκινήσουνε στις επαρχίες και στην Περιφέρεια έργα. Δεν τα θέλετε; Δεν θέλετε τον τομέα των ιδιωτικών να  δουλέψει; Δεν θέλετε τις πηγές ενέργειας;

Λοιπόν κυρίες και κύριοι βουλευτές , κρίνω ότι δεν θέλει η κυβέρνηση να υποστηρίξει το περιβάλλον και τις πολιτικές για το κλίμα . Η περιβαλλοντική κοινότητα έχει τοποθετηθεί ο κύριος Χατζηδάκης χαρακτηρίστηκε από οικολογικό πραξικόπημα μέχρι περιβαλλοντικό έγκλημα . Αυτή είναι  η ταμπέλα του.  Δεν θα φύγει η ταμπέλα με ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν μπορεί να αποτελέσει τομή μεταρρύθμισης . Γιατί για να το ξεκαθαρίσουμε και στην Ευρώπη και παντού ο οπαδός της ανακύκλωσης δεν είναι αυτός που το λέει . Είναι αυτός που το κάνει . Εδώ λοιπόν εσείς δηλώνετε οπαδός  της ηλεκτροκίνησης . Δεν κάνετε όμως κάτι ουσιαστικό για τη λειτουργία της . Και αυτό  είναι που θα αναμετρηθούμε  κ. Χατζηδάκη . Αν ήταν έτσι με δηλώσεις θα είχαμε λύσει όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα . Παραδείγματος χάρη . Ποιος είπε στον  κ. Οικονόμου να πει ότι λύσατε το ζήτημα με  την πλαστική σακούλα, μεταρρύθμιση του Σύριζα  ήταν . Υπουργική απόφαση δικιά μας που δεν υπογράψατε. Εσείς το κάνατε; Πάτε να εκμεταλλευτείτε όσα έγιναν στην προηγούμενη κυβέρνηση; Αυτό είναι υποτίμηση αν δεν έχετε τα κότσια να πείτε τι έγινε πριν και τι έγινε μετά .Τουλάχιστον ο κ. Θωμάς κατά καιρούς τα ξεκαθαρίζει και χθες το είπε ότι  ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όμως δεν αρκεί ο τίτλος της  ηλεκτροκίνησης. Αλλά κ.  Χατζηδάκη σας το λέω και προσωπικά αιωρείται το ερώτημα αν αυτό το νομοσχέδιο το κάνατε για να εξυπηρετήσει λίγες ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες . Διότι αυτό που ακούστηκε χθες από τους φορείς ότι είναι για γερά πορτοφόλια και εισάγεται αθέμιτος ανταγωνισμός πρέπει να το επιλύσετε. Εμείς δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε όσο ωραίος και αν είναι  ο  τίτλος ένα νομοσχέδιο το οποίο οι φορείς της αγοράς είπαν ότι εισάγει αθέμιτο ανταγωνισμό. Πρέπει να βρείτε λοιπόν τρόπο να αποδομήσετε και να αποδείξετε με πράγματα με ρυθμίσεις νομοτεχνικές ότι δεν ενισχύετε λίγες ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά το περιβάλλον της πατρίδας μας και τους Έλληνες πολίτες .

Εμείς σαν Σύριζα κάναμε ότι μπορούσαμε στο παρελθόν και την ηλεκτροκίνηση μέσα σε συνθήκες χρεοκοπίας που μας έχετε αφήσει στη χώρα, όμως επειδή η ηλεκτροκίνηση θα ξεκινήσει από το σχέδιο  εγώ θέλω να καταθέσω κ. Πρόεδρε το δελτίο τύπου χτες του κυρίου Καραμανλή που δεν έκανε τη χάρη κανένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να έρθει εδώ σήμερα .

Ξέρετε τι είπε χθες ο Καραμανλής σε εκδήλωση που ήταν Χατζηδάκης . Λέει λοιπόν το ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση παρουσίασε ο κύριος Καραμανλής . Πώς να μην απορούμε  μετά; Τελικά έχετε κοινό σχέδιο ή εχει ο καθένας το δικό του; pleymobil  παίζετε; Τι ακριβώς κάνει η ηλεκτροκίνηση . Προσέξτε . Σας ζητήσαμε ένα εθνικό σχέδιο για την  ηλεκτροκίνηση. Κάνατε διυπουργική επιτροπή και δεσμευτήκατε ότι θα κατατεθεί στο τέλος Ιουνίου. Παρακαλούμε πολύ.  το είπε η κυρία Καφαντάρη δεσμευτείτε με  ημερομηνία στόχο για την κατάθεση ενός εθνικού σχεδίου   για την ηλεκτροκίνηση. Είναι δυνατόν να κάνει άλλα  ο κύριος Καραμανλής και  άλλα εσείς;

Κάνετε κριτική σε εμάς επειδή  το έχουμε ανακαλύψει . Να σας πω κάτι ακόμα . Είναι δυνατόν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να αναφερθεί στο γερασμένο στόλο των ΙΧ  στην εύκολη φόρτιση και στην αγορά ηλεκτροκίνησης  τα οποία εισάγετε με το νομοσχέδιο αυτό και να μην πει τίποτα για τις δημόσιες μεταφορές; Να μην πει τίποτα για τα ηλεκτροκινούμενα μέσα σταθερής τροχιάς; Να μην πει τίποτα για τις αστικές συγκοινωνίες να μην πει τίποτα για τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, για τα ποδήλατα, για τους ποδηλατοδρόμους,  για τις υποδομές φόρτισης και τους οδούς διέλευσης όλων αυτών των μέσων στις πόλεις μας ; Τότε ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Εσείς περιμένετε το σχέδιο. Το σχέδιο το κάνει το Υπουργείο Μεταφορών το οποίο δεν έρχεται εδώ.

Τελικά μιλάτε στο Υπουργικό Συμβούλιο καθόλου γιατί από ότι φαίνεται ο κύριος Σταϊκούρας κάνει  άλλο νομοσχέδιο, με άλλα τέλη ταξινόμησης, επί ενός θέματος που έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση . Τελικά παίζετε παιχνίδι με τις εισαγωγές μεταχειρισμένων, ή  όχι  αυτοκινήτων; Λέω, λοιπόν, πάρα πολύ απλά. Παρακαλούμε πολύ . Εμείς θέλουμε η χώρα να έχει σχέδιο για  την ηλεκτροκίνηση . Να δεσμευτείτε με χρονοδιάγραμμα εντός του νομοθετικού κειμένου για την ΚΥΑ που έχετε εξουσιοδότηση να βγάλετε για  την ηλεκτροκίνηση που δεν την έχετε βγάλει και μη λέτε ψέματα στο κοινοβούλιο, ότι είναι ο νόμος το σχέδιο . Ξέρουμε να διαβάζουμε κείμενα  εσείς τα γράψατε . Εφόσον λοιπόν έχετε εξουσιοδοτική  και έχετε κάνει διυπουργική γι’ αυτό θέλουμε να δεσμευτείτε εντός του κοινοβουλίου πριν από την  ολοκλήρωση των επιτροπών σήμερα για ημερομηνία ολοκλήρωσης ενός εθνικού σχεδίου  για την  ηλεκτροκίνηση. Και αφήστε αυτά τα μπερδέματα με τον κύριο Σταϊκούρα και τον κ. Καραμανλή να έχουμε ένα σχέδιο σαν Χώρα.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν ιδιαίτερα. Εμείς θα κάνουμε τα στραβά μάτια, το λέω εκ των προτέρων, για τις 16 Υπουργικές Αποφάσεις που έχει μέσα, για το ότι ξε-ψηφίζετε το νόμο που είχατε ψηφίσει, ήταν ο κ. Οικονόμου νομίζω εισηγητής τότε, το ΔΕΗ – ΔΕΠΑ για τα θέματα αυτά, όπως και τα κίνητρα, όπως και τα μέτρα για τη Δυτική Μακεδονία ότι τα φέρνετε καθυστερημένα. Θα κάνουμε τα στραβά μάτια. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα. Δεν θα είναι έτοιμα τα έργα το 2023, αλλά πρέπει να δοθούν κίνητρα. Θα σας πούμε κάτι πάρα πολύ απλό συγκεκριμένο. Τέλη ταξινόμησης. Πρέπει να πάρετε θέση για αυτό, κ . Χατζηδάκη. Σας κατηγορούν ότι τροποποιείτε την αγορά, θα αυξήσετε το κόστος των μεταχειρισμένων, δεν θα μπορέσει να πάρει μεταχειρισμένο ούτε η λαϊκή και η μεσαία οικογένεια και μάλιστα δεν θα αποκλειστούν από την αγορά τα Euro1, Euro2, Euro3 που είναι ρυπογόνα και κυκλοφορούν στην Ελλάδα και θα αποκλείσετε τα εισαγόμενα με κίνδυνο προστίμου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν μπορούμε να το δεχτούμε, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μία τέτοια διάταξη. Δεν μπορούμε να σας δώσουμε θετική ψήφο για κάτι τέτοιο στο νομοσχέδιο, όταν κάποιοι λένε ότι είναι και αθέμιτος ανταγωνισμός και μάλιστα όταν τα τέλη που εισπράττετε από τον περιορισμό εισαγωγών σε αντίθεση με ευρωπαϊκή οδηγία δεν πηγαίνουν για να βοηθήσουν την αλλαγή καυσίμων για παλαιά και ρυπογόνα, δεν πηγαίνουν για την απόσυρση, δεν πηγαίνουν σε χαμηλό εισοδηματικό προφίλ, δεν πηγαίνουν για κίνητρο ηλεκτρικών οχημάτων σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Μα είναι δυνατόν να παίρνουμε, από τις μεσαίες οικογένειες και τις φτωχότερες, το τέλος ταξινόμησης για να το δίνουμε σε κάποιους που έχουν τα 25 χιλιάρικα ή τα 30 ή τα 40 για να πάρουν ηλεκτρικό και να φύγει στο εξωτερικό; Αυτό πως το βλέπετε, ακόμα και για εθνική πολιτική, πως το βλέπετε;

Εδώ έχουμε σοβαρό θέμα και πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό. Να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια για την επαναχρησιμοποίηση του τέλους και αυτή τη στιγμή τα τέλη να αποσυρθούν για να πάνε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών ή να συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Δεν μπορούμε να έχουμε εδώ τέλη ταξινόμησης μέχρι το Euro4, Euro5 και να έχουμε τα Euro6 σε άλλο Υπουργείο που αλλάζει και τα τέλη και στα Euro1, Euro2, Euro3. Αυτά δεν είναι δυνατόν να τα ζούμε σε αυτό το Κοινοβούλιο. Ξέρουμε να διαβάζουμε. Είναι σε ανάρτηση το νομοσχέδιο.

Δεύτερο ζήτημα, θα μείνω σε τίτλους γιατί ξέρω είναι σημαντικό. Είναι ουσιαστικά αυτά που προτείνουμε και για την διαμόρφωση του νομοσχεδίου, γιατί θέλουμε να συμβάλουμε στη ηλεκτροκίνηση. Για την απόσυρση, κύριε Υπουργέ, συγκεκριμένα μέτρα. Για τα σχέδια φόρτισης, δεν μπορεί να είναι δυνητική η γεωγραφική κάλυψη. Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική γεωγραφική κάλυψη. Δεν είναι δυνητικό ζήτημα να έχουν δημόσια πρόσβαση σε μία φόρτιση οι πολίτες. Είναι ευχή; Δεν θα το ζητήσει η πολιτεία; Και, επίσης, να ξεκαθαρίσουμε ποιος το εγκρίνει. Δεν το έχετε ξεκαθαρισμένο, επίσης, μέσα.

Για τους πόρους σας έχουμε πει. Είπε η κυρία Σδούκου εχθές, εκτός πρακτικών, κατανοώ ότι μπορεί να πει κάτι η Γενική Γραμματέας, αλίμονο, ότι θα βάλετε 9%. Να ανακοινώσετε από που θα κόψετε. Από τους πόρους των δικαιωμάτων. Το έχουμε πάρει χαμπάρι. Ξέρουμε τι θα κάνετε. Το πιο πιθανό είναι να τα κόψετε από την εξοικονόμηση, αλλά σε κάθε περίπτωση να έχετε την πολιτική τόλμη να πείτε: «Δεν μου δίνει η Κυβέρνηση ούτε ένα ευρώ και κόβω από την εξοικονόμηση».

Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, σας το είπαμε, για τους δήμους που έχουν ήδη υποδομές, είναι στον αέρα, όπως και για τους παραδοσιακούς οικισμούς. Υπάρχει θέμα όσον αφορά τα ζητήματα του ποδηλάτου, σοβαρότατο. Υπάρχει ένα πολύ καλό κείμενο που έχουν στείλει από τη συζήτηση, τη δημόσια, το site της For Cycling. Πρέπει να το λάβετε υπόψη, μην τα πω αναλυτικά, όπως και τα θέματα των ΑΜΕΑ. Σας τα είπε η κυρία Καφαντάρη, πρέπει να προστεθούν οπωσδήποτε τα ζητήματα των ΑΜΕΑ και τα ζητήματα του ποδηλάτου, ιδιαίτερα μέσα στην πόλη. Υπάρχουν θέματα με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και κυκλικής οικονομίας γύρω από την ηλεκτροκίνηση. Δεν έχετε καμία προετοιμασία, δεν σκέφτεστε την ελληνική οικονομία. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με εσάς και τέλος στα θέματα συνεργείων και πρατηρίων θα πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις, όπως σας είπε και η κυρία Καφαντάρη, διότι αυτά ακριβώς χρειάζονται για να έχετε τουλάχιστον ένα επαρκές νομοσχέδιο.

Εμείς, κύριε συνάδελφε, προσπαθούμε να κάνουμε λίγο τη δουλειά που δεν έκανε το Υπουργείο. Να φτιάξουμε νομοσχέδιο που μπορεί, τουλάχιστον, να είναι μέτριο, διότι έτσι κι αλλιώς έχουμε αποδείξει ότι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το περιβάλλον από ότι η Κυβέρνηση που αποκλείει φορείς και καταργεί την δασική περιουσία.

Print Friendly, PDF & Email