Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν αρχίζουμε καλά. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα παραβιάζει το χθεσινό ψηφισμένο νομοσχέδιο, έχει θεματολογία-σκούπα, έχει μείζονες αντισυνταγματικές διατάξεις, δεν έχει περάσει από διαβούλευση και μάλιστα, υποτίμησε σημαντικά τις διαδικασίες της κοινωνίας, μιας και ήρθε Αύγουστο να επικαλεστεί το επείγον για το πανεπιστημιακό άσυλο. Από πού ως πού; Καμία βάση, καμία νομιμοποίηση.

Κρίμα που η τόσο νωπή εντολή εξελίσσεται σε υποτίμηση της κοινωνίας και μάλιστα, σε υποτίμηση της διαβούλευσης και μάλιστα, σε μια ηττοπάθεια, κύριε Υπουργέ, έναντι της συζήτησης που μπορεί να ανοίξει στα πανεπιστήμια.

Κύριοι της Κυβέρνησης, αυτά που εισάγετε σήμερα αμφισβητούν δημοκρατικές λειτουργίες και δικαιώματα της ελληνικής Πολιτείας μετά τη Μεταπολίτευση, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας εργαλεία πολιτικής εξαπάτησης και προπαγάνδας ψεύδους, κρύβοντας μια σκληρά αναχρονιστική και νεοφιλελεύθερη αλλοίωση των αλλαγών που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Αμφισβητείτε τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας και θέλετε να εξελίξετε και να υλοποιήσετε ένα απολυταρχικό και συγκεντρωτικό κράτος, όπως έλεγε και το χθεσινό νομοσχέδιο, αμφισβητώντας ουσιαστικά την παραγωγή ιδεών και αυτός είναι ο στόχος σας.

Όταν συζητάτε, κύριοι, για την αυτοδιοίκηση και για το άσυλο, στην παραγωγή ιδεών στοχεύετε. Θέλετε να περιορίσετε ασφυκτικά την παραγωγή ιδεών στην Ελλάδα, γιατί δεν θέλετε να αναπτύσσονται ιδέες που υπηρετούν το ευρωπαϊκό ιδεώδες και αμφισβητούν τη δική σας εξουσία. Διότι αυτά τα οποία εισάγετε σήμερα στο νομοσχέδιο είναι απολύτως αντίθετα με το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Τα βασικά θέματα του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, ευρωπαϊκά κατακτημένη, η κατάργηση του κοινοτισμού, ευρωπαϊκά κατακτημένη, η παραβίαση του ασύλου, λειτουργία της Ευρώπης απόλυτη, η αποκόλληση της έρευνας από τα πανεπιστήμια, ευρωπαϊκά κατακτημένη, η καθαίρεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ευρωπαϊκά κατακτημένη και μια υδροκέφαλη ψηφιακή διακυβέρνηση εν είδει big brother.

Όλα αυτά δεν έχουν καμμία σχέση με την Ευρώπη που θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολίτες, αλλά αναδεικνύουν τη δυσανεξία, την αλλεργία, θα έλεγα, που έχετε μέσα στη Νέα Δημοκρατία για την ουσία της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, προοιωνίζουν πολύ δύσκολες στιγμές για την κοινωνία μας. Εμείς οφείλουμε να προετοιμάσουμε την κοινωνία και να την ενημερώσουμε για όλα αυτά τα σκοτεινά και αντιδημοκρατικά που θέλετε να υλοποιήσετε.

Η τοποθέτηση και του κ. Λιβάνιου ως προς την αντισυνταγματικότητα και του κ. Θεοδωρικάκου ήταν ξεκάθαρες. Η Νέα Δημοκρατία μάς απειλεί με λιγότερη δημοκρατία. Αποδεικνύει την προσήλωσή της στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, γιατί δεν δέχεται την ουσία της αυτοδιοίκησης, που είναι η τοπική διοίκηση, η εγγύτητα προς τον πολίτη, σε αντίθεση και με τη Χάρτα της Αυτοδιοίκησης και με τον δημοκρατικό προγραμματισμό που δημιουργεί η τοπική οικονομία, αλλά και με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Καταφέρατε με ένα κείμενο που παραβιάζει συνταγματικούς κανόνες, να παραβιάσετε και τα βασικά παγκόσμια κείμενα δημοκρατίας και ανάπτυξης. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να επιβάλει ασφυξία στις τοπικές κοινωνίες και στον κοινοτισμό, που τροφοδοτεί τη σκέψη και την τοπική λειτουργία. Για ποιον λόγο; Διότι θέλει να προφυλάξει, να μονώσει και να επιμηκύνει μια στείρα εξουσία, που δεν παράγει για την κοινωνία πρόοδο. Το μόνο που παρήγαγε στο παρελθόν ήταν διαπλοκή και χρεοκοπία και πολιτική, αλλά και οικονομική για τη χώρα μας.

Όμως, αυτή η ασφυξία στο επίπεδο του κοινοτισμού θα δημιουργήσει και περιορισμό της ευημερίας για τις τοπικές κοινωνίες και μας νοιάζει πάρα πολύ το πώς θα τροφοδοτηθεί η τοπική ανάπτυξη. Διότι επιδιώκετε ακρωτηριασμό της Δημοκρατίας και μάλιστα, καθημερινών δημοκρατικών λειτουργιών, όπως ο κοινοτισμός, ενίσχυση δημαρχοκεντρικού μοντέλου και του επαγγελματισμού στην αυτοδιοίκηση -να τα λέμε ξεκάθαρα- θέλετε να αναπαράγετε ένα πολιτικό σύστημα με επαγγελματίες δημάρχους, που θα είναι οι κομματάρχες σας, που θα ανανεώνουν το πολιτικό σας προσωπικό, γιατί δεν σας ενδιαφέρει διόλου η κυβερνησιμότητα. Οι καρέκλες των δημάρχων σας ενδιαφέρουν, αυτούς θέλετε να τακτοποιήσετε. Διότι αυτό το σκηνικό εδώ και χρόνια υπηρετείτε στην Ελλάδα και είναι γνωστό ότι η διαπλοκή ενισχύθηκε στην τοπική κοινωνία από ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο και όχι από την απλή αναλογική. Διότι αυτό δημιουργεί συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, με τις συναλλαγές που γίνονται, όταν φτιάχνονται τα δημοτικά ψηφοδέλτια. Διότι η απλή αναλογική, ο κοινοτισμός και ο περιορισμός θητειών είναι η δημοκρατική απάντηση.

Έχετε κότσια; Απλή αναλογική, κοινοτισμό, περιορισμό θητειών των δημάρχων. Γιατί δεν το κάνετε; Διότι πολύ απλά θέλετε καρέκλες. Οι καρέκλες είναι η τοπική διαπλοκή και η αναπαραγωγή του τοπικού συστήματος.

Φοβάστε, λοιπόν, αυτή τη συζήτηση. Για ποιο λόγο; Γιατί και στο επίπεδο της καρέκλας του κ. Μητσοτάκη θέλετε να αναπαράγετε τον ίδιο συγκεντρωτισμό και τον επαγγελματισμό στην πολιτική, γιατί έχετε γεμίσει την Αίθουσα αυτή με επαγγελματίες της πολιτικής, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μας κατηγόρησε για ιδεοληψίες μας στην απλή αναλογική. Η απλή αναλογική είναι ιδεοληψία; Μα, είναι ο ευρωπαϊκούς κανόνας της Αυτοδιοίκησης, είναι η ουσία της δημοκρατίας. Σε λίγο θα μας κατηγορήσετε για ιδεοληψία ότι είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, η αποκέντρωση και πιθανά και η ισοτιμία της ψήφου, διότι αυτό που κάνετε σήμερα είναι ότι τροποποιείτε την ισοτιμία της ψήφου και μάλιστα μετά τις εκλογές έρχεστε εκ των υστέρων και καταργείται και τις τοπικές κοινότητες και την ισοτιμία της ψήφου.

Διότι, κύριε Πρόεδρε, και ολοκληρώνω, αλλοιώνετε τα αιρετά όργανα παίρνοντας αρμοδιότητες από εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια πριν καν υλοποιήσουν το έργο τους -για να έχουμε να κρίνουμε τουλάχιστον- και ταυτόχρονα παραβιάζετε το ρόλο και το λόγο ύπαρξης των κοινοτήτων. Καταργείτε τις δυνατότητες αποφάσεων των κοινοτήτων. Δεν είναι μόνο η απλή αναλογική στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά, μετά την εκλογή προσβάλλετε και τους ψηφοφόρους, προσβάλλετε και τους υποψηφίους, προσβάλλεται και τους αιρετούς. Και μιλάμε για περίπου έξι χιλιάδες πεντακόσιες κοινότητες και τους προσβάλλετε όλους, τριάντα χιλιάδες αιρετούς, τους παίρνετε αρμοδιότητα που είχαν ως υποψήφιοι, λόγους για τους οποίους τους ψήφισε ο κόσμος. Και είναι και αντισυνταγματικό, αλλά και παραβιάζετε και την αποκέντρωση. Διότι φανταστείτε ότι έχουμε οικισμούς δέκα χιλιάδων πολιτών που παίρνετε την αρμοδιότητα των αποφάσεων από τα συμβούλιά τους. Δέκα χιλιάδες πολίτες, κύριε Υπουργέ, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν για τον τόπο τους; Ποιος είστε εσείς που θα το κρίνετε αυτό, όταν δέκα χιλιάδες πολίτες ψήφισαν για να έχουν αρμοδιότητα οι τοπικές τους κοινότητες και το αφαιρείτε;

Και παρότι ήρθαν εδώ ανεξάρτητοι συνδυασμοί και σας το πρότειναν να το τροποποιήσετε, δεν το κάνατε, γιατί πολύ απλά θέλετε να περιορίσετε το δικαίωμα της βούλησης, θέλετε να πείτε στον πολίτη: «Δεν με νοιάζει τι ψηφίζεις, εγώ τα αλλάζω μετά. Τα έχω γραμμένα στα παλιά μου τα παπούτσια όλα, υνταγματικούς κανόνες, δημοκρατία, κάλπες. Και έρχομαι μετά και παίρνω τη δυνατότητα των αποφάσεων από τις κοινότητες». Και δυστυχώς, αυτό είναι νόθευση της λαϊκής κυριαρχίας. Και το επιλέγετε. Γι’ αυτό και κάναμε και την αίτηση αντισυνταγματικότητας. Και θα κριθείτε εάν δεν το τροποποιήσετε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, γιατί αφαιρείτε αρμοδιότητα από τον εγγύτερο στον πολίτη θεσμό που είναι ο πυρήνας της Δημοκρατίας, είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Και προσέξτε βάζετε μέσα τη δυνατότητα συμμαχιών σε επίπεδο παρατάξεων, αλλά αφαιρείτε τη δυνατότητα να ψηφίζεται Πρόεδρος Κοινότητας από άλλη παράταξη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Μα, τι υποκρισία είναι αυτή; Ποιον νομίζετε ότι θα κοροϊδέψετε;

Κύριε Πρόεδρε, είναι τραγικό να λέει ο Υπουργός ότι αναβαθμίζονται τα δημοτικά συμβούλια και να το λέει από το Βήμα της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί αρμοδιότητες στα δημοτικά συμβούλια. Είναι τραγικό να λέει ότι η απλή αναλογική δημιουργεί πελατειακές σχέσεις, όταν το δικό τους το σύστημα δημιουργεί πελατειακές σχέσεις. Και είναι τραγικό να μιλάει για οικονομική ανάπτυξη στο δημαρχοκεντρικό σύστημα όταν υπονοεί ότι ένας θα ντηλάρει με τοπικά συμφέροντα και όχι το δημοτικό συμβούλιο. Μόνο στη διαφάνεια της δημοκρατίας λύνεται το θέμα της ανάπτυξης. Μόνο έτσι οι παραγωγοί βρίσκουν ισοτιμία. Αλλιώς υπάρχουν περιορισμένες διακριτές σχέσεις διαπλοκής και στην οικονομία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Και βέβαια, αφού δεν είχε επιχειρήματα ο κ. Θεοδωρικάκος, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Μίλησε για τα σκουπίδια. Έχουμε δηλαδή το μοντέλο Χατζηδάκη που καταστροφολογεί για τη ΔΕΗ και έχουμε και το μοντέλο Θεοδωρικάκου που καταστροφολογεί για τα σκουπίδια.

Σας λέω, λοιπόν, το εξής: Είναι δημόσια γνωστό ότι ο Περιφερειάρχης που απέρχεται έχει καταθέσει και ένα πρόγραμμα με τριάμισι χρόνια επάρκεια, με προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ, που δώσαμε εμείς στο ταμείο του ΠΕΠ Αττικής που δεν είχε δώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και με έναν σχεδιασμό με προτεραιότητα στην ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, γιατί ο προηγούμενος σχεδιασμός ήταν κόντρα στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό πρέπει να υλοποιήσετε. Αυτό είναι το πρόγραμμα.

Αν σκεφτώ ό,τι η επάρκεια σας κρύβεται στο ότι τοποθετήσατε υπεύθυνο Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα κόντρα σε όλες τις δεσμεύσεις σας, την κ. Αντωνίου, πρώην Βουλευτή Καστοριάς, έχοντας ήδη ακυρώσει με ΦΕΚ από τις 11 Ιουλίου τις αρμοδιότητές της, δεν ελπίζω σε τίποτα από την Κυβέρνησή σας. Τέτοια τραγικά λάθη δεν κάνουν ούτε οι πρωτοεισερχόμενοι σε αυτήν την Αίθουσα.

Καταργήσατε με ΦΕΚ το Γραφείο Πρωθυπουργού και ανακοινώσατε χθες υπεύθυνη Γραφείου Πρωθυπουργού. Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτή η διαδικασία της πολιτικής εκπροσώπησης;

Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι έστω και τώρα υπάρχει ο τρόπος και ο χρόνος να λύσουμε προς όφελος της πατρίδας μας.

Σας ζητώ, κύριοι Υπουργοί, να ενισχύσετε τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, να ενισχύσετε τη λειτουργία της απλής αναλογικής και μέσα στα πανεπιστήμια να υπερασπιστούμε την παραγωγή διδασκαλίας, έρευνας και παραγωγή ιδεών.

Διότι το μέτρο που θέλετε να εισάγετε περιορίζει την παραγωγή ιδεών στα πανεπιστήμια. Και πρέπει να το σκεφθείτε πάρα πολύ καλά πριν προχωρήσετε.

Σας ευχαριστώ πολύ

Print Friendly, PDF & Email