Παίρνω τον λόγο σήμερα για να τοποθετηθώ για το μεγάλο ζήτημα, το οποίο συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία τις τελευταίες μέρες. Στις 25 Ιανουαρίου όλη η Ελλάδα κυριολεκτικά ήταν στους δρόμους, και υπήρχαν και πολλά συλλαλητήρια έξω από τη χώρα μας, γιατί η ελληνική κοινωνία απαιτεί να υπάρχει Δικαιοσύνη και Διαφάνεια για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για το έγκλημα της συγκάλυψης που ακολούθησε.
Την επόμενη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και δύο ακόμα κοινοβουλευτικά κόμματα, κατέθεσαν πρόταση για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Από τότε έχουν περάσει 23 μέρες. Ο κύριος πρωθυπουργός αγνοείται. Δεν έχει έρθει στη Βουλή. Υποτιμά και τον ελληνικό λαό και την ελληνική Βουλή. Όλη η κοινωνία συζητάει για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται.
Σε αυτή την περίοδο, οι αποκαλύψεις κάθε μέρα είναι συγκλονιστικές. Και τι δεν έχουμε μάθει αυτές τις 23 μέρες που πέρασαν. Μάθαμε ότι το μπάζωμα και η καταστροφή πειστηρίων του εγκλήματος έγιναν «για καλό σκοπό». Μάθαμε ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, κατά παράβαση του όρκου των βουλευτών, δεν αποκάλυψε την αλήθεια. Μάθαμε ότι υπήρχαν βίντεο χαμένα για δύο χρόνια σε «κάδο απορριμμάτων», όπως λέμε στην ψηφιακή τεχνολογία, με μεταδεδομένα, metadata, τα οποία δεν αντιστοιχούν στην ημερομηνία της αποκάλυψής τους. Νέα ερωτήματα, από όλες τις πλευρές, και πολλά ακόμα που δεν είναι η ώρα για να τα αναφέρω.
Και ένας επικίνδυνος και αναξιόπιστος πρωθυπουργός που κάθε 10 μέρες αλλάζει υπερασπιστική γραμμή. Άλλα είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, άλλα είπε σε γραπτή συνέντευξη στην «Καθημερινή». Και πού κατέληξε; Να κατηγορεί την κοινωνία. Να κατηγορεί την κοινωνία που διαμαρτύρεται γιατί η χώρα μας έχει πρόβλημα Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης. Να κατηγορεί την κοινωνία που απαιτεί να υπάρχει Διαφάνεια και Δημοκρατία. Και μάλιστα να κατηγορεί την κοινωνία, να κατηγορεί την αντιπολίτευση γιατί συμπαρίσταται στον αγώνα των γονέων, των συγγενών, των θυμάτων, των τραυματιών και όλου του ελληνικού λαού και να χαρακτηρίζει ως σκευωρία το απολύτως δημοκρατικό αίτημα της Δημοκρατίας και της Διαφάνειας. Ποιος; Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, της πολλαπλής παραβίασης Συνταγματικών Αρχών και της -με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- παραβίασης και υποβάθμισης του Κράτους Δικαίου.
Και σήμερα η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται και ζητάει απαντήσεις μετά την αποκάλυψη του θανάτου του γιου της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας, που αγνοούνταν πάνω από ενάμιση μήνα. Και θέλουμε από το βήμα αυτό να καταθέσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη στήριξή μας και στη μητέρα του και στην οικογένειά του και στους φίλους και συγγενείς του. Και τώρα τα ερωτήματα πληθαίνουν από την ελληνική κοινωνία. Και τίθενται και σε μας. Και οφείλουμε να τα μεταφέρουμε εδώ, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Ερωτήματα που προκύπτουν και από την ανάρτηση της μητέρας του θύματος. Γιατί αναφέρεται σήμερα η μητέρα του θύματος στους υπεύθυνους του θανάτου του γιου της; Γιατί είχε βιαστεί η κ. Αδειλίνη και είχε τοποθετηθεί αποκλείοντας κάθε συσχέτιση με τα καθήκοντα; Και τι συσχέτιση μπορεί να υπάρχει με την εντολή που είχε λάβει για την έρευνα των καταγγελιών συνηγόρων και συγγενών των θυμάτων για το έγκλημα των Τεμπών;
Εμείς, με μεγάλη προσοχή, κυρίες και κύριοι βουλευτές, καταθέτουμε μόνο ερωτήματα. Γιατί δεν είμαστε σαν τον κ. πρωθυπουργό, ο οποίος βιάζεται να κάνει και τον ανακριτή και τον εισαγγελέα και τον δικαστή, που το έκανε πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια και το έχουμε καταγγείλει. Μόνο ερωτήματα. Ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις. Γιατί έχουμε αποδείξει ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι με μεγάλη σοβαρότητα, θεσμικά, και πάντα δημόσια, καταθέτουμε ερωτήματα και προτάσεις για να υπάρχει Δικαιοσύνη και Διαφάνεια στη χώρα μας. Και αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσει η Δικαιοσύνη.
Ο κύριος πρωθυπουργός πρέπει να έρθει εδώ να λογοδοτήσει για άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν ήδη αποδειχθεί. Γιατί, κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν μπορούμε να μην πούμε ότι και αυτή η εξέλιξη προσθέτει στην ανασφάλεια, στα ερωτήματα, στην αγωνία, στο αίσθημα συγκάλυψης. Δεν θέλουμε να υπάρχει ανασφάλεια και αγωνία στην κοινωνία για τα θέματα της απόδοσης Δικαίου, αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, έχει κλονιστεί ισχυρά η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε. Η Δικαιοσύνη, και ειδικότερα η δικαστική εξουσία, η οποία είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της Ελληνικής Δημοκρατίας, μαζί με την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Για τον λόγο αυτό είναι δημοκρατική μας υποχρέωση να διεκδικούμε και να απαιτούμε την αξιοπιστία και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Έτσι στηρίζουμε τους θεσμούς. Και αυτό είναι κάτι που δεν κάνει ο κύριος Μητσοτάκης, και μάλιστα κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Σήμερα, στην πλειοψηφία της κοινωνίας μας υπάρχει αμφισβήτηση και ισχυρός κλονισμός στην αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Γιατί όμως; Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις επιλογές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγείλαμε την ηγεσία του Αρείου Πάγου γιατί μπήκε το σκάνδαλο των υποκλοπών στο αρχείο. Ναι, αυτό ήταν μια ξεκάθαρη αμφισβήτηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Δεν το έχουμε κρύψει ποτέ, ούτε έχουμε μασήσει τα λόγια μας. Ήμασταν απόλυτα ξεκάθαροι, και θεσμικά. Και το ίδιο ισχύει και για τα Τέμπη. Να είμαστε και εδώ θεσμικά πλήρεις: Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και ιδιαίτερα της ηγεσίας της, οφείλουν να κρίνονται. Τι Δημοκρατία είμαστε εξάλλου; Θα μετράμε και θα φοβόμαστε τα λόγια μας; Με έναν θεσμικό καθωσπρεπισμό δεν θα προφυλάσσουμε τελικά τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη; Όχι. Όλα θα λέγονται δημόσια. Οι αποφάσεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και της Δικαιοσύνης θα κρίνονται από τον ελληνικό λαό, γιατί στο όνομα του ελληνικού λαού αποδίδεται Δικαιοσύνη και πρέπει να αποδίδεται Δικαιοσύνη.
Γιατί όμως δυσπιστούμε; Γιατί η ηγεσία της Δικαιοσύνης λειτουργεί ως βραχίονας της κυβέρνησης. Αυτό συναισθάνεται και είναι βέβαιη η ελληνική κοινωνία. Και αυτό, οφείλω να πω, δεν αφορά μόνο τη σημερινή ηγεσία του Αρείου Πάγου. Και αμφισβητούμε τις επιλογές αυτές και για έναν ακόμα λόγο: Γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, παρακωλύει τη Δικαιοσύνη, παραπλανά και την κοινή γνώμη και τη Δικαιοσύνη και κλονίζει την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.
Γιατί στην κρίση θεσμών της χώρας μας, η οποία ολοένα γίνεται και μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη, πλήττεται και η Δικαιοσύνη και υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Και μέσα από τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια αναγκαία μεγάλη μεταρρύθμιση στη χώρα μας, δηλαδή στην αλλαγή της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που πρέπει να αποκολληθεί από την κυβέρνηση, και από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Όμως σήμερα οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να επαναλάβουμε το βασικό αίτημα Δημοκρατίας που είναι διάχυτο στην κοινωνία και εμπεδωμένο: Να σεβαστεί ο κ. Μητσοτάκης τη Βουλή και τον λαό. Δεν μπορεί να μας κουνάει το δάκτυλο και να μιλάει για σεβασμό στους θεσμούς, όταν εδώ και πάνω από τρεις βδομάδες κρύβεται από τη Βουλή, όταν έχει κατατεθεί αίτημα, και μάλιστα από τρία κόμματα, για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για ένα θέμα που κυριολεκτικά καίει την ελληνική κοινωνία. Και θέλετε να σας πούμε γιατί κρύβεται; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τον κρατούν μακριά. Το ένα είναι η έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς. Αυτός που μιλάει δήθεν για τους θεσμούς, δεν τους σέβεται, με αποδείξεις. Το δεύτερο είναι ότι φοβάται να λογοδοτήσει. Δεν έρχεται στην Βουλή γιατί φοβάται να λογοδοτήσει. Και το τρίτο είναι γιατί αλλάζει την υπερασπιστική του γραμμή. Ψάχνει να βρει τρόπους διαφυγής. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καθυστερούμε.
Και γι’ αυτό δεν πρέπει να καθυστερούμε και για το αίτημα δυσπιστίας για να πέσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει αίτημα δυσπιστίας. Δεν σημαίνει τίποτα διαφορετικό. Το αίτημα αυτό είναι ισχυρά πλειοψηφικό στην κοινωνία. Ο ελληνικός λαός δυσπιστεί πλειοψηφικά κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Η κοινωνία πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν διευκολύνει το έργο της Δικαιοσύνης. Η κοινωνία πιστεύει ότι υπάρχει συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών. Η κυβέρνηση είναι απονομιμοποιημένη στην κοινωνία. Όσο κι αν σας τρομάζει αυτή η λέξη, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα είναι απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός και οι θεσμοί πλήττονται όσο συνεχίζει να κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης και να αμφισβητείται. Κι αυτή είναι και η βάση της πρότασης δυσπιστίας την οποία έχουμε καταθέσει δημόσια.
Κάθε μέρα που περνάει η κρίση Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης μεγαλώνει, και μαζί τα ερωτήματα και η ανησυχία των πολιτών. Και προφανώς τα προοδευτικά κόμματα έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν αυτές τις πρωτοβουλίες. Γιατί; Για να δοθεί η απάντηση στην κοινωνία από την πλευρά της προοδευτικής πολιτικής, από τη δημοκρατική προοδευτική πολιτική, και να υπάρχει ταυτόχρονα και διέξοδος. Γιατί η κοινωνία δεν αγωνιά μόνο για το σήμερα, αγωνιά και για το αύριο. Θέλει προοδευτική προοπτική, θέλει προοδευτική κυβέρνηση. Γι’ αυτήν είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε. Η ελληνική κοινωνία απαιτεί Δημοκρατία και Διαφάνεια και ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να εξασφαλίσει αυτές τις βασικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Κυρία πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κυρία υπουργέ, είναι τόσο συγκλονιστικό και τόσο συνταρακτικό για το μέλλον της Ελληνικής Δημοκρατίας αυτό που συμβαίνει, που είναι επιλογή μου να μην τοποθετηθώ για το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού. Δεν μπορώ να κρύψω ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι καμιά μεταρρύθμιση και κανένας στρατηγικός σχεδιασμός για τον πολιτισμό.
Δεν μπορώ να κρύψω ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού αγωνιούν, γιατί ούτε γι’ αυτούς η κυβέρνηση επιφυλάσσει επιβίωση με αξιοπρέπεια. Αμφισβητεί και την επιβίωση του πολιτισμού και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων του πολιτισμού. Και δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι μέσα από διορισμούς προσώπων και μέσα από εκτεταμένες αλλαγές των αρμοδιοτήτων, δηλαδή της αδιαφάνειας προσώπων που επιλέγει προσωπικά η υπουργός και η κυβέρνηση, σχεδιάζει μία ακόμα παρέμβαση εις βάρος του πολιτισμού. Ναι, είναι σοβαρά ζητήματα αυτά.
Όμως επιτρέψτε μας να διακρίνουμε και να αναδείξουμε το μεγάλο πρόβλημα Δημοκρατίας που έχει η χώρα. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, με βάση τον όρκο μας είμαστε όλοι και όλες υπεύθυνοι γι’ αυτό που συμβαίνει. Επειδή πολύ σύντομα θα βρεθούμε απέναντι στη συνείδησή μας και απέναντι στην ελληνική ιστορία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει κάνει μια ξεκάθαρη επιλογή: Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να κρύψει την αλήθεια. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να κρύψει τις ευθύνες του, και οι ευθύνες θα αποδοθούν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Και στην Προανακριτική Επιτροπή, την πρώτη τουλάχιστον, που θα έρθει αργά ή γρήγορα, γιατί δεν μπορεί να το αποφύγει, αλλά και στην πρόταση δυσπιστίας και στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, ένα πράγμα θέλουμε να είναι ξεκάθαρο: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι η φωνή και της δικαιοσύνης και της ελληνικής κοινωνίας. Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό.