Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

Πήρα τον λόγο επί της διαδικασίας και θέλουμε να θέσουμε ένα θέμα στην Ολομέλεια το οποίο συζητήθηκε και στο Προεδρείο.

Μας ενημέρωσε ο κ. Χατζηδάκης στο τέλος της τέταρτης Επιτροπής ότι θα υπάρχουν αρκετές τροπολογίες, τις οποίες και περιληπτικά παρουσίασε, και μας ενημέρωσε ότι δεν ήταν έτοιμες και θα ερχόντουσαν αργότερα.

Το θέμα συζητήθηκε και απ’ ό,τι γνωρίζω και άλλα κόμματα το έβαλαν στη Διάσκεψη των Προέδρων. Εκεί μας είχε μεταφερθεί, κύριε Πρόεδρε, από τον Πρόεδρο της Βουλής ότι μετά από επικοινωνία που υπήρχε –προφανώς άτυπη και δεν είναι σε Πρακτικά- με τον κ. Χατζηδάκη τελικά θα ερχόταν μόνο η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. Αντί αυτού ενημερώνω την Ολομέλεια και εσάς ότι τελικά δεν τηρήθηκε αυτή η πρόταση, προτροπή, που συνάδει και με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες και έχουμε ενενήντα σελίδες τροπολογίες από τη Νέα Δημοκρατία. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, η πώληση της ΔΕΠΑ, τα θέματα διόρθωσης της ηλεκτροκίνησης, θέματα διόρθωσης πάρα πολλών προηγούμενων νόμων και βέβαια το θέμα της ΛΑΡΚΟ.

Θεωρώ ότι τουλάχιστον οφείλουμε να διατυπώσουμε κοινοβουλευτικά ότι είναι απαράδεκτη η πρακτική αυτή του Υπουργού και της Κυβέρνησης μετά από τέσσερις Επιτροπές να φέρουν ουσιαστικότατα ζητήματα χωρίς συνεδρίαση Επιτροπών, χωρίς φορείς, παραβιάζοντας τον Κώδικα Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Αποτελεί προσβολή προς το κοινοβούλιο. Το κάνετε επανειλημμένα.

Κύριε Πρόεδρε, εμείς οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε και σε εσάς. Είναι ασυνεπές και ως προς ό,τι μας μεταφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής και κυριολεκτικά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με αυτήν την Κυβέρνηση. Δεν έχει ιερό και όσιο. Πουλάτε τα πάντα και έξω από Επιτροπές.

Αυτό είναι απαράδεκτο και οφείλουμε να το καταθέσουμε μέσα την Ολομέλεια. Δεν ξέρουμε πώς να συνεχιστεί αυτή η συνεδρίαση. Πυροδοτείτε μία συνεδρίαση για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση με πραγματικά ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας «πίσω» από τη Βουλή και παραβιάζοντας μια συζήτηση που κάναμε εμείς θεσμικά στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Είναι απαράδεκτη αυτή η διαδικασία, κύριε Πρόεδρε, και οφείλω να το καταθέσω. Δεν ξέρουμε ειλικρινά πώς να αντιδράσουμε με αυτήν την Κυβέρνηση.

Όσον αφορά όμως, το ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Πρόεδρος της Βουλής μας μετέφερε ότι δεν θα κατατεθούν άλλες, παρά μόνο μία για τη ΛΑΡΚΟ και έρχεται η Κυβέρνηση σήμερα και παραβιάζει αυτό που συμφωνήθηκε, ανακοινώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων δεν είναι ελάσσον, αλλά μείζον ζήτημα.

 

 

Εδώ πέρα προσβάλλετε και τη λειτουργία της Διάσκεψης των Προέδρων και όλους εμάς, όχι εσείς, αλλά η Κυβέρνηση που επιμένει. Είπε ψέματα ο κ. Χατζηδάκης στον κ. Τασούλα; Να μας το απαντήσει.

Νομίζω ότι πρέπει να επαναδιατυπώσουμε λίγο το πλαίσιο της συζήτησης, γιατί μάλλον ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει κατανοήσει για τι συζητάμε.

Πρώτο θέμα, κύριε Πρόεδρε, που αφορά εσάς και όλους εμάς. Είναι προκλητική η ειρωνεία και το ύφος του κ. Χατζηδάκη και απαράδεκτο για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τη Βουλή για τον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε σε αυτήν. Υποτιμά τη διαδικασία και την ιστορία αυτού του χώρου. Και αυτό το κάνει γιατί έχει άλλη αποστολή.

Η αποστολή του κ. Χατζηδάκη είναι να ξεπουλήσει τον δημόσιο πλούτο και την περιουσία της χώρας μας. Δεν έχει καμία άλλη αποστολή και δεν σταματάει μπροστά στην υλοποίησή της. Το DNA κατά βάθος της ειρωνείας του αποδεικνύει ότι δεν σέβεται ούτε τη Βουλή ούτε τις διαδικασίες της δημοκρατίας, γιατί στόχος είναι μόνο η αποστολή του, να ξεπουλήσει σε μία μικρή ελίτ, ικανοποιώντας συμφέροντα εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και ειρωνεύεται τη Βουλή γιατί η Βουλή θέλει να συζητήσουμε δημοκρατικά και με βάση τον Κανονισμό τα ζητήματα αυτά.

Κύριε Πρόεδρε, είναι απαράδεκτο το ύφος και η ειρωνεία του κ. Χατζηδάκη και αποδεικνύουν την αδυναμία του, αλλά και την αποστολή του, τη σκοτεινή αποστολή του, που κρύβει πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που ήδη είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πυροτέχνημα αυτό που έχετε. Η αποστολή, όμως, είναι να ξεπουλήσετε. Και αυτό το αποδεικνύετε, κύριε Χατζηδάκη, και το αποδεικνύετε πλέον δημόσια εδώ.

Κύριε Πρόεδρε, συζητήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων το ζήτημα και μεταφέρθηκε στον κ. Τασούλα ότι μόνο η ΛΑΡΚΟ θα έρθει. Αυτό το ακούσαμε όλοι μέσα στη Διάσκεψη των Προέδρων και το συζητήσαμε και στο περιστύλιο, μπαίνοντας εδώ.

Δεύτερο ζήτημα, είναι θέμα για σας το πλήθος των σελίδων; Είναι ή δεν είναι ενενήντα οι σελίδες που έχουμε; Θέλετε να μην διαβάζουμε τις εισηγητικές του Γενικού Λογιστηρίου και την αιτιολογική;

Να πούμε, όμως, λιγάκι τι περιέχουν αυτές οι τροπολογίες, που τάχατες είναι μία; Πρώτο ζήτημα, πώς θα συνδέονται οι σταθμοί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεύτερο ζήτημα, η παράταση στην καταβολή του τέλους διατήρησης δικαιώματος.  Τρίτο ζήτημα: Η παράταση στις προσφορές στην περιοχή που έπληξε  ο Ιανός. Τέταρτο ζήτημα, η απαλλαγή περιβαλλοντικού τέλους για τα οχήματα ηλεκτροκίνησης. Πέμπτο ζήτημα, η διαδικασία τοποθέτησης των περιβαλλοντικών αξιολογητών. Έκτο ζήτημα, η πώληση της ΛΑΡΚΟ. Έβδομο ζήτημα, η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Όγδοο ζήτημα, η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Ένατο ζήτημα, τα θέματα του Ημερήσιου Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Αυτά είναι λίγα; Όλα αυτά είναι σε αυτές τις τροπολογίες. Δεν είναι μόνο η ΛΑΡΚΟ, αν θέλετε να μιλάμε επί του συγκεκριμένου. Δεν ξέρω αν ξέχασα και κάποιο, γιατί τα είπα γρήγορα.

Άρα, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, το ζήτημα που θέτουμε εμείς και το θέτουμε θεσμικά είναι το εξής: Στη Διάσκεψη των Προέδρων δεσμεύτηκε ή μεταφέρθηκε σε μας ότι θα υπάρχει μόνο το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Και αυτό λάθος το θεωρούμε, αλλά έπρεπε να μπει μόνο αυτό. Ο κ. Χατζηδάκης μετέφερε λανθασμένη πληροφορία ή σε εμάς μεταφέρθηκε λανθασμένη πληροφορία. Είναι απαράδεκτο τόσα ζητήματα -σας ανέφερα  τουλάχιστον εννέα σοβαρά- να μπαίνουν χωρίς τους φορείς, χωρίς τις επιτροπές, από την πίσω πόρτα. Προφανώς μάς ενημέρωσε στην τέταρτη επιτροπή. Και; Αυτό έγινε στο τέλος και δεν μας έδωσε τις τροπολογίες, οι οποίες δεν ήρθαν καν την Πέμπτη σε εκείνη τη συνεδρίαση, αλλά ήρθαν τη Δευτέρα στη Βουλή. Μήπως αυτό το ξεχνάμε; Ούτε εκείνη τη μέρα κατατέθηκαν, έστω για να τις δούμε.

Εγώ θέλω να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας το εξής: Κύριε Χατζηδάκη, είναι πολύ εύκολο να κάνετε πολιτική αντιπολιτευόμενοι τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μας λέτε ότι αυτά γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ ή και επί Νέας Δημοκρατίας επί μνημονίου. Είπε κάτι ο κ. Λοβέρδος για τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Εγώ θέλω να σας πω όμως κάτι άλλο.

Απ’ ό,τι μας λένε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της λίστας Πέτσα, κύριε Χατζηδάκη, τώρα πάμε καλά. Δεν πάμε καλά και αναγκάζεστε να φέρετε τροπολογίες από το παράθυρο; Πείτε μας σας παρακαλώ τι γίνεται; Ποιο μνημόνιο σας υποχρεώνει και φέρνετε τροπολογίες για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας;

Ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email