Την προκλητική και υπέρογκη αύξηση του ποσού που καταβάλλει η ΔΕΗ για τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών της τα τελευταία χρόνια στηλιτεύουν πενήντα (50) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι έχει καταγραφεί 269% αύξηση του ποσού που καταβλήθηκε το έτος 2021 σε σχέση με το έτος 2018,  άλλη μια απόδειξη ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει την ΔΕΗ ως λάφυρο και χώρο τακτοποίησης και αποκατάστασης των γαλάζιων παιδιών.

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της ΔΕΗ για το έτος 2021, οι αμοιβές της Διοίκησης του Ομίλου, δηλαδή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Διευθυντών, για το έτος 2021 ανήλθε στο ποσό των 5,71 εκατ. ευρώ, έναντι των 3,46 εκατ. ευρώ για το 2020. Τον τελευταίο χρόνο, που έχει στιγματιστεί από τις ακραίες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να αυξήσουν κι άλλο τις υπέρογκες αμοιβές τους και συγκεκριμένα σε ποσοστό 65% σε σχέση με το 2020 και να εγκρίνουν την παροχή επιπρόσθετου κινήτρου επιβράβευσης με τη μορφή δωρεάν διάθεσης μετοχών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για το ύψος της παροχής αυτής, επισημαίνουν οι βουλευτές.

Εν μέσω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που βιώνουν οι πολίτες, οι χρυσές αμοιβές, τα υπερ-bonus της γαλάζιας διοίκησης της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ και ο πολλαπλασιασμός των Γενικών Διευθύνσεων για να βολευτούν οι ημέτεροι, δημιουργούν ίλιγγο και προκαλούν.

Μετά και από τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία για τις αμοιβές στην ΔΕΗ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέρχονται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ζητούν άμεσα απαντήσεις και στοιχεία για τη σπατάλη που λαμβάνει χώρα στον όμιλο της ΔΕΗ και αποβαίνει σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών και του ίδιου του ομίλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Προκλητική αύξηση των αμοιβών της διοίκησης της ΔΕΗ εν μέσω ακραίων αυξήσεων των λογαριασμών ρεύματος

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της ΔΕΗ για το έτος 2021 οι αμοιβές της Διοίκησης του Ομίλου, δηλαδή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Διευθυντών, για το έτος 2021 ανήλθε στο ποσό των 5,71 εκατ ευρώ, έναντι 3,46 εκατ. ευρώ το 2020. Επομένως  το ποσό που καταβλήθηκε για τις αμοιβές της διοίκησης αυξήθηκε κατά ποσοστό 65% τον τελευταίο χρόνο που έχει στιγματιστεί από τις ακραίες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι αμοιβές της Διοίκησης του Ομίλου της ΔΕΗ που καταβλήθηκαν για το έτος 2021 είναι 269%(!) αυξημένες σε σχέση με το έτος 2018, όπως προκύπτει από την ετήσια οικονομική έκθεση της ΔΕΗ για το έτος 2019, όπου απεικονίζεται ότι οι αμοιβές της Διοίκησης για το έτος 2019 ανήλθαν στο ποσό των 2,16 εκατ ευρώ, ενώ για το έτος 2018 ανήλθαν στο ποσό των 1,55 εκατ ευρώ

Στο ποσό των 5,71 εκατ. ευρώ για το έτος 2021 δεν συμπεριλαμβάνεται η παροχή επιπρόσθετου κινήτρου επιβράβευσης με τη μορφή δωρεάν διάθεσης μετοχών, που έχει αποφασιστεί να καταβληθεί και δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της παροχής αυτής και ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

Εν μέσω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που βιώνουν οι πολίτες, οι χρυσές αμοιβές και τα υπερ-bonus της γαλάζιας διοίκησης της ΔΕΗ δημιουργούν ίλιγγο και προκαλούν. Η ΝΔ αντιμετωπίζει τη ΔΕΗ ως λάφυρο και αυτό αποδεικνύουν οι υπέρογκες αυξήσεις των αμοιβών του  Διευθύνοντα Συμβούλου, του αναπληρωτή του και των Γενικών Διευθυντών, η απόδοση πρόσθετου κινήτρου bonus στα στελέχη αυτά, η αύξηση των Γενικών Διευθύνσεων πέρα κάθε λογικής και με μόνο κριτήριο να βολευτούν περισσότεροι αρεστοί και γαλάζιοι.

Ενδεικτικό είναι ότι το 1993 η ΔΕΗ είχε 7 Γενικές διευθύνσεις, όπως και το 2019 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα με πολύ λιγότερους εργαζόμενους έχει 15(!) Γενικές Διευθύνσεις. Από τους 27 Διευθυντές το 2019, σήμερα έχει 105, με 70 νεοφερμένους γαλάζιους Διευθυντές από την «αγορά», ενώ από 60 βοηθούς Διευθυντές το 2019 σήμερα έχει 250! Ακόμη, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε εξαπλασιασμό των αποδοχών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Στάσση, σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, αποδοχές που φτάνουν στα 360.000 ευρώ ετησίως με τα bonus.

Ενώ για τους πολλούς εργαζομένους της ΔΕΗ η προστασία μειώνεται, αφού νομοθετήθηκε η κατάργηση του ΑΣΕΠ και η μη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης για τους νέους εργαζομένους. Με αποτέλεσμα τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, με νέους “φτηνούς” εργαζόμενους των 600 ευρώ που δεν θα καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις και στελέχη διοίκησης με αυξημένες αμοιβές, με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Η «γαλάζια άλωση» όμως συνεχίστηκε και στον ΔΕΔΔΗΕ. «Στελέχη από τη αγορά» κατέλαβαν θέσεις στο οργανόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, με κριτήριο την πολιτική τους ταυτότητα, και μάλιστα σε διευθυντικές θέσεις που δημιουργούνται ειδικά για αυτούς. Έντεκα (11) νέες θέσεις διευθυντών για πολιτικούς φίλους με εντολές από το ΥΠΕΝ και το Μέγαρο Μαξίμου, σε Διευθύνσεις που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είχαν καν προσωπικό. Οι αμοιβές για τους Διευθυντές και Γενικούς Διευθυντές αυξήθηκαν και υπερβαίνουν πλέον το πλαφόν των 4.650 ευρώ το μήνα.

Τελευταία πράξη στο πάρτι αυθαιρεσίας με τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών στον ΔΕΔΔΗΕ ήταν ο καθορισμός των οικονομικών στόχων για το 2021, παραβιάζοντας κάθε όριο δεοντολογίας, αφού η ίδια η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ καθόρισε τους στόχους, λίγες μέρες πριν λήξει το έτος ώστε να πάρουν τα γαλάζια παιδιά το 100% των χρυσών bonus με τη λογική «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Bonus για όλους και μάλιστα χρυσά, έως και 50% επί των μικτών αποδοχών (δλδ έως 60.000 ευρώ!).

Επειδή οι αυξήσεις των αμοιβών για τα υψηλόβαθμα στελέχη σε ποσοστό 65% τον τελευταίο μόνο χρόνο και 270% επί κυβέρνησης ΝΔ προκαλούν, τη στιγμή που νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποφέρουν από την ακραία ακρίβεια

Επειδή η αύξηση του μισθολογικού κόστους στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ αυξάνεται μεταφέροντας αυτό το κόστος στις τσέπες των καταναλωτών

Επειδή η αντιμετώπιση του ομίλου της ΔΕΗ ως γαλάζιου «μαγαζιού» είναι καταστροφική για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

Επειδή είναι προκλητικό να λαμβάνουν χρυσές αμοιβές και bonus τα γαλάζια στελέχη σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ γιατί κατάφεραν να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία και να αυξήσουν την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πόσες ήταν τον Ιούνιο του 2019 και πόσες είναι σήμερα οι θέσεις ευθύνης (από υποτομεάρχη, τομεάρχη και άνω) και οι Διευθυντικές θέσεις και θέσεις βοηθών Διευθυντών στην ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ; Ποιες και πόσες θέσεις ευθύνης δημιουργήθηκαν μετά τον Αύγουστο του 2019;
  2. Για ποιο λόγο αυξήθηκαν κατά 65% οι αμοιβές της διοίκησης για το έτος 2021 σε σχέση με το έτος 2020;
  3. Πως δικαιολογείται ο τετραπλασιασμός του ποσού που καταβλήθηκε για τις αμοιβές της Διοίκησης το έτος 2021 σε σχέση με το έτος 2018;
  4. Ποια είναι η συνολική αξία της παροχής του επιπρόσθετου κινήτρου επιβράβευσης με την μορφή δωρεάν διάθεσης μετοχών που έχει εγκριθεί για τη διοίκηση της ΔΕΗ, πόσες μετοχές θα δοθούν και σε ποιους/ποιες για το έτος 2021;

Αιτούμαστε να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών:

-Το οργανόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2019 και το σημερινό οργανόγραμμα.

-Οι αμοιβές ανά θέση καθώς και το άθροισμα των αμοιβών των Διευθυντικών στελεχών και στελεχών σε θέσεις ευθύνης (Αναπληρωτών και Βοηθών Διευθυντών, Διευθυντών, Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών Επικουρίας, τομεαρχών και υποτομεαρχών) τον Αύγουστο του 2019 και σήμερα και οι αμοιβές ανά θέση, για κάθε θέση ευθύνης καθώς και οι αποφάσεις για τα επιδόματα που μπορούν να λαμβάνουν.

 

Οι ερωτώντες και αιτούντες  Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χριστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Print Friendly, PDF & Email