ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ευχηθώ καλή χρονιά, μια καλύτερη χρονιά και εγώ και να έχουμε υγεία!

Και να επιβεβαιώσω, κύριε Πρόεδρε, ότι όσον αφορά τα λεγόμενά σας, δεν πρόκειται για επίκαιρη ερώτηση, αλλά για μια ερώτηση πενήντα τριών Βουλευτών, που υπογράψαμε μαζί με τον Τομεάρχη Υγείας, τον κ. Ξανθό, τον Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Σπίρτζη και πολλούς άλλους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία δεν απαντήθηκε.

Κύριε Κοντοζαμάνη, για τον λόγο αυτό η πρώτη ερώτηση που θέλω να σας θέσω είναι για ποιον λόγο δεν απαντήσατε στην ερώτησή μας από 19 Νοεμβρίου, που αναφέρεται σε ένα τραγικό γεγονός, κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς -κύριε Κοντοζαμάνη, ενημερώστε μας- για χιλιάδες θύματα που είχε η Θεσσαλονίκη εξαιτίας εγκληματικών λαθών του κ. Μητσοτάκη και υποτίμησης του προβλήματος και -αν θέλετε- επειδή αγνόησε την επιστημονική κοινότητα. Και μάλιστα, η Θεσσαλονίκη οφείλω να πω ότι είναι το παράδειγμα του πώς αυτή η Κυβέρνηση αγνοεί την επιστημονική κοινότητα στη μάχη της πανδημίας.

Δεν είχατε, λοιπόν, κύριε Κοντοζαμάνη, τη στοιχειώδη ευαισθησία να μας ενημερώσετε γραπτώς εδώ και δύο μήνες πενήντα τρεις Βουλευτές, για ζητήματα που αφορούν στην υγεία των πολιτών. Απορώ για ποιον λόγο είστε στο Υπουργείο Υγείας.

Δεν μας ενημερώσατε για τις ενέργειες που κάνατε ως Κυβέρνηση ούτε για τις ευθύνες που έχετε για την κατάσταση της Θεσσαλονίκης. Επιλέξατε να κρυφτείτε, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είχε συμμετοχή σε εγκληματικά λάθη, λανθασμένες επιλογές και παραλείψεις ως προς τη διαχείριση της κρίσης.

Στην ερώτηση που σας κάναμε, επαναλαμβάνω στις 19 Νοεμβρίου, σας ρωτούσαμε για δύο συσκέψεις, η μία ήταν της 19ης Οκτωβρίου και η άλλη της 22ας Οκτωβρίου, για να μάθει η ελληνική κοινωνία ότι σας είχαν προειδοποιήσει και οι επιστήμονες και οι λοιμωξιολόγοι και η επιστημονική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και οι αυτοδιοικητικοί. Διότι όλη η Ελλάδα ξέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε και εντός της Βουλής να ρίξει σε άλλους τις ευθύνες. Όμως, αποδείχθηκε τελικά, κάτι που είπε και ο Υπουργός σας κ. Γεωργιάδης, ότι γνωρίζατε και ότι είχατε τις απαραίτητες εισηγήσεις. Το ίδιο κάνατε και σε άλλα κρίσιμα πεδία της πανδημίας. Ας μην κρυβόμαστε, η δεύτερη φάση της πανδημίας είναι αποτύπωση του πώς μια κυβέρνηση αγνοεί την επιστήμη και οδηγεί σε έκρηξη κρουσμάτων.

Έτσι, λοιπόν, ρωτάω, κύριε Πρόεδρε -και ολοκληρώνω- για ποιον λόγο ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος Υφυπουργός και προήδρευε στις συσκέψεις, δηλώνει αναρμόδιος.

Και θα καταθέσω, κύριε Πρόεδρε, πρώτα απ’ όλα την απάντηση του κ. Χαρδαλιά σ’ αυτή την ερώτηση που δηλώνει αναρμόδιος.

Δεύτερο ζήτημα. Είναι γεγονός ότι από τις 19 Οκτωβρίου -και θα καταθέσω δημοσίευμα του site του ΑΝΤ1- είχε ενημερωθεί επίσημα ο Πρωθυπουργός για έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και η κατάληξη ήταν να μη ληφθούν μέτρα; Θα καταθέσω κι αυτό στα Πρακτικά -από τις 19 Οκτωβρίου από το site του ΑΝΤ1- και θα σας τα δώσω όλα μαζί μετά.

Τρίτον, είναι γεγονός ότι επαναλήφθηκε με εισήγηση αυτοδιοικητικών το ίδιο σε σύσκεψη που έγινε στις 22 Οκτωβρίου, όταν ο κ. Χαρδαλιάς αρνήθηκε να ακούσει τις προτάσεις των αυτοδιοικητικών της Θεσσαλονίκης να τροποποιηθούν και να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις για την 26η και 28η Οκτωβρίου;

Θα καταθέσω στα Πρακτικά και αυτή τη σύσκεψη για την οποία αρνήθηκε ότι είναι αρμόδιος ο κ. Χαρδαλιάς και έχει και τη φωτογραφία του.

Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Είναι γεγονός –θα καταθέσω δημοσίευμα της ιστοσελίδας SKAI- ότι είχατε πληροφορίες για αύξηση 500% στο ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης έξι μέρες πριν από τις γιορτές του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου και αποφασίσατε να μην πάρετε μέτρα και άρα, να αγνοήσετε και την επιστημονική κοινότητα της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης; Οι καμπάνες λοιπόν, κύριε Κοντοζαμάνη, είχαν χτυπήσει πολλές φορές και το κακό ερχόταν. Όμως, εσείς επιμένατε να μην λαμβάνετε μέτρα, κάτι που γνωρίζετε απ’ όλες τις πλευρές.

Και τελικά, πολλές εβδομάδες μετά, οδηγείστε στην 30ή Οκτωβρίου να πάρετε μέτρα και ταυτόχρονα, όπως γράφουμε στην ερώτηση με στοιχεία από την Πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, έχετε καταδικάσει τη Θεσσαλονίκη να περάσει εβδομάδες, χωρίς διαθέσιμο κρεβάτι Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να αναγκάζονται να διασωληνώνουν αρρώστους σε χειρουργεία ή σε άλλους χώρους. Αυτά τα λένε οι γιατροί, δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα από τα στελέχη που σας παρουσίασα δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα, κύριε Κοντοζαμάνη, οι επιστήμονες σας είχαν προειδοποιήσει, όπως και οι αυτοδιοικητικοί όλων των κλάδων. Και τελικά ο κ. Μητσοτάκης -και θα καταθέσω, κύριε Πρόεδρε, στα Πρακτικά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη- είπε ότι υπήρχε πρόβλημα και στην Αυτοδιοίκηση και στους επιστήμονες, γιατί δεν μας είχαν προειδοποιήσει. Ψέματα είπε τελικά ο κ. Μητσοτάκης ή ψέματα λένε όλοι οι επιστήμονες και οι αυτοδιοικητικοί;

Και σε αυτό, κύριε Κοντοζαμάνη, θα θέλαμε να μας απαντήσετε, γιατί δεν φτάνει απλά το «πέσαμε έξω». Ακόμα η Θεσσαλονίκη δεν γνωρίζει ποιο είναι το αποτύπωμα των εγκληματικών λαθών που έκανε προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης εις βάρος των πολιτών.

Ήρθε ο κ. Κυρίζογλου, ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων -ρωτήστε αν είναι στέλεχος κάποιου κόμματος- και λέει ότι είχαμε κάνει προτάσεις και στον κ. Χαρδαλιά και στην Κυβέρνηση. Άρα, αποδεικνύεται ότι είχατε πληροφορίες. Και έρχεται τελικά ο κ. Γεωργιάδης ο όποιος επιβεβαιώνει -και θα το καταθέσω και αυτό, κύριε Πρόεδρε, στα Πρακτικά- ότι δεν πήραμε μέτρα, γιατί θέλαμε να σεβαστούμε τις εκδηλώσεις και τελικά καταλάβαμε ότι είναι λάθος και δεν το κάναμε στα Θεοφάνεια. Αποδεικνύεται, λοιπόν, κύριε Κοντοζαμάνη, ότι τα γνωρίζατε όλα αυτά.

Η ερώτηση, λοιπόν -και κλείνω- είναι απλή: Για ποιον λόγο ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γνώριζε ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου για την έκρηξη κρουσμάτων, με στοιχεία σύσκεψης στην οποία παρών ήταν και ο κ. Τσιόδρας, δεν πήρατε μέτρα;

Με ποια δεδομένα επιλέχθηκαν να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου και πώς ακριβώς προλάβατε να μας πείτε εσείς έστω μία δικαιολογία, για να μην υπάρχουν τέτοιες τραγικές εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη, που τελικά υπήρξαν; Σε ποιες ενέργειες προβήκατε για το δημόσιο σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης;

Και τελικά, πείτε μας και εσείς, ποια είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία και ποια η στάση των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης; Τα δώσατε ποτέ αυτά στην Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης;

Διότι οι πληροφορίες μας λένε ότι μετά τη 15η Δεκεμβρίου αρχίσατε να δίνετε δεδομένα στους δήμους για την κατάσταση κρουσμάτων σε κάθε δήμο, για να βοηθήσει η αυτοδιοίκηση που με φωνές τραγικές σας ζητούσε να βάλουν χέρι και πλάτη να βοηθήσουν. Όμως, ούτε αυτό δεν κάνατε στη Θεσσαλονίκη.

Να μας πείτε, επίσης, αν γνωρίζετε για την εκρηκτική αύξηση κατά 500% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, καθώς ο Πρύτανης ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η επιστημονική κοινότητα σας είχε παραδώσει πριν από τις εορτές 26ης και 28ης.

Καταθέτω για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα.

Θα επανέλθω, κύριε Κοντοζαμάνη. Μην κρύψετε την αλήθεια. Θα σας αποδείξω στη συνέχεια ότι όλο το Υπουργείο Υγείας ήξερε γι’ αυτά τα στοιχεία.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Φάμελλε, γίνεται πλέον ξεκάθαρη η στάση που έχετε επιλέξει να κρατήσετε απέναντι στην Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι μία στάση άρνησης, συνεχούς αδιέξοδης κριτικής που έχει ως στόχο τον μηδενισμό και την ακύρωση της γιγαντιαίας προσπάθειας που κατέβαλε το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και του υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία. Είναι άδικο, κυρίως, προς το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει τις δομές υγείας που έδωσαν αυτή τη μάχη και μετά προς τους άλλους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας.

Τις ευθύνες μας ως Κυβέρνηση τις γνωρίζουμε καλά, τις αναλάβαμε, τις αντιληφθήκαμε και δεν της αρνηθήκαμε ποτέ. Και αυτός είναι και ο λόγος που μιλήσαμε για τα λάθη μας και τα οποία λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν. Κανείς, άλλωστε, δεν είναι αλάνθαστος. Λάθη γίνονται.

Όμως, η κριτική που ασκείται έχει ξεπεράσει κάθε όριο και λογική και θα σας πω γιατί. Πείτε μας έστω μία φορά κάτι πιο συγκεκριμένο. Τι θα κάνατε εσείς τότε; Βγήκατε τότε να πείτε «Έχουμε να προτείνουμε αυτό. Μην προχωράτε» ή «Προχωρήστε. Τα στοιχεία λένε αυτά»; Έχετε άποψη; Πήρατε ποτέ θέση για ενέργειες, περιορισμούς και μέτρα που δεν έχουν εξεταστεί; Να μας τα λέτε τη στιγμή εκείνη και όχι εκ των υστέρων.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι δυναμική και λαμβάνονται αποφάσεις σε καθημερινό επίπεδο. Τίποτα δεν το αφήνουμε στο έλεός του. Όταν λαμβάνεις μία απόφαση, μπορεί να κάνεις και λάθος.

Μας ρωτήσατε για τη Θεσσαλονίκη. Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω –το γνωρίζουμε όλοι- ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη από ένα σημείο και μετά ξεπέρασε συγκεκριμένα όρια τα οποία είχαν τεθεί. Τα περιοριστικά μέτρα έπρεπε να είναι αυστηρότερα, κάτι που όπου και όποτε συμβαίνει εσείς το κατακρίνετε.

Αγνοείτε και το γεγονός ότι όταν λαμβάνεις αποφάσεις, τα προγνωστικά μοντέλα που έχεις στη διάθεσή σου και χρησιμοποιείς κάνουν εκτιμήσεις και δεν έχεις σίγουρες προβλέψεις και απαντήσεις. Αυτό συμβαίνει παντού, σε όλες τις χώρες και υπάρχει ο κίνδυνος της αστοχίας.

Ακόμα και τότε, όμως, που η κατάσταση ξέφυγε και είχαμε αυτή τη ραγδαία και απότομη αύξηση των κρουσμάτων που δεν είχαμε προβλέψει, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε όρθιο και ανταποκρίθηκε στον ρόλο του. Ο αριθμός των κλινών απλής νοσηλείας και εντατικής θεραπείας πολλαπλασιάστηκε εντός ολίγων ημερών και όλοι οι συμπολίτες μας έτυχαν της απαιτούμενης φροντίδας υγείας.

Κάθε μέρα αύξαναν την επάρκεια του συστήματος σε διαθέσιμες κλίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι φτάσαμε και ξεπεράσαμε τις διακόσιες πέντε κλίνες εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Αυτό ήταν μία προσπάθεια που με αυταπάρνηση έδωσε το σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την επικράτεια.

Έγιναν προσπάθειες και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που φρόντιζε και φροντίζει για την ενίσχυσή τους, όπως οι προσλήψεις προσωπικού που έγιναν, συνεχίζουν να γίνονται και θα γίνονται για περισσότερους από επτά χιλιάδες επικουρικούς γιατρούς. Προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού συνολικά χιλίων τετρακοσίων είκοσι θέσεων δημοσιεύτηκαν και ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες. Επίσης, υπάρχει η προκήρυξη χιλίων διακοσίων εννέα θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και άλλα πολλά.

Θα δεχόμουν την κριτική σας, αν λέγατε ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες. Ναι, αυτό είναι αληθές και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να υλοποιήσουμε μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων και θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τα κενά, όπως φροντίσαμε και φροντίζουμε για τα μέσα ατομικής προστασίας με την απόκτηση αυτών των υλικών και με τη δημιουργία εθνικού στρατηγικού αποθέματος, όπως με την αξιοποίηση των δωρεών αναβαθμίσαμε τις υποδομές στα νοσοκομεία μας, αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ, προμηθευτήκαμε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και προβαίνουμε στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Είναι μια συνεχής άσκηση όλον αυτόν τον καιρό.

Σχεδιάσαμε, έχοντας στο μυαλό μας τη δυσμενέστερη εξέλιξη της νόσου και συνέβη αυτό στη Θεσσαλονίκη και καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε και σταθήκαμε όρθιοι. Λυπάμαι για τη στάση σας, που θεωρώ ότι είναι αδιέξοδη και δεν έχει καμμία λογική και κανένα νόημα από εμάς να παρακολουθήσουμε. Θεωρώ ότι είναι επιζήμια για τους πολίτες και για τη χώρα, γιατί δυστυχώς -το επαναλαμβάνω- δεν έχετε να προσφέρετε στη συζήτηση η οποία γίνεται για το πώς θα μπορούσαμε να βελτιωθούμε με συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

Εμείς θα συνεχίσουμε, προσηλωμένοι στη δουλειά μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ενδεχόμενη αντιμετώπιση τρίτου κύματος, τη βελτίωση και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανοιχτοί και δεκτικοί σε κάθε κριτική, αλλά σε κάθε περίπτωση, κριτική που αποσκοπεί στη διόρθωση λαθών και παραλείψεων, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζω ότι είστε σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα, ο οποίος συνδέεται με τα θέματα ανθρώπινης ζωής.

Θα σας πρότεινα, λοιπόν, να μην τοποθετείστε με έναν τρόπο ο οποίος είναι πραγματικά ύβρις προς τους ανθρώπους που υπέφεραν, που πιθανά έχασαν δικούς της και που ακόμα αγωνίζονται στα νοσοκομεία στην πρώτη γραμμή.

Αποτελεί ύβρι για έναν Υπουργό του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που διαχειρίζεται θέματα εμπιστευτικά και ζωής, να λέει στην Αντιπολίτευση «εσύ τι θα έκανες;», όταν, πρώτον, δεν μας έχετε δώσει πρόσβαση στα πρακτικά της Επιτροπής Επιδημιολόγων ούτε καν εμπιστευτική. Τα διαχειρίζεστε κατά το δοκούν.

Μάλιστα, δηλώνω, κύριε Πρόεδρε, ότι ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται με πολιτική υστεροβουλία και κομματική εκμετάλλευση τα πρακτικά της Επιτροπής, όπως τον συμφέρει, γι’ αυτό και δεν τα ανακοινώνει και είναι απόδειξη ενοχής το ότι δεν ανακοινώνει τα πρακτικά.

Ενώ, λοιπόν, δεν δίνει πληροφορίες, μας λένε «εσείς τι θα κάνατε;».

Κύριε Κοντοζαμάνη, ξέρετε τι θα κάναμε εμείς; Όταν παραιτηθείτε από αυτό στο οποίο δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε και δώσετε την ευθύνη στην Αντιπολίτευση να ασκήσει προοδευτική διακυβέρνηση, θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται η κοινωνία, γιατί εσείς δεν το κάνετε.

Μη ρωτάτε, λοιπόν, την Αντιπολίτευση, αν δεν είστε έτοιμος να παραιτηθείτε, κύριε Κοντοζαμάνη για όλα αυτά τα εγκληματικά λάθη που έχετε κάνει και στη Θεσσαλονίκη και σε όλα τα θέματα της δεύτερης φάσης της πανδημίας. Διότι αυτή είναι πραγματικά μια ειλικρινής τοποθέτηση εκ μέρους σας που περιμένουμε. Δεν έχετε ανταποκριθεί.

Να σας πω σε τι άλλο μας κάνετε τον έξυπνο και μας κουνάτε το δάχτυλο;

Κύριε Κοντοζαμάνη, έχετε κάνει δωρεάν συνταγογράφηση των αναλύσεων για τον COVID, έτσι ώστε να έχουμε ένα πλατύ κύμα ιχνηλάτησης; Όχι, δεν έχετε κάνει. Είναι πρότασης της αυτοδιοίκησης. Γιατί μας κάνετε τον έξυπνο; Έχετε επιτάξει ιδιωτικές κλινικές, όπως σας κάναμε εμείς την πρόταση εξαρχής, από το πρώτο κύμα, για να προετοιμαστείτε;

Όχι, κύριε Κοντοζαμάνη. Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, φτάσατε σε σημείο να επιτάξετε δύο κλινικές με διπλάσια αμοιβή και να βγει ο ιδιοκτήτης της μίας και να πει ότι τζάμπα την επιτάξατε, τζάμπα στείλατε προσωπικό δημόσιου νοσοκομείου, τζάμπα βάλατε σεκιούριτι, γιατί δεν στείλατε ούτε έναν άρρωστο! Και μετά ρωτάτε «τι λέει η Αντιπολίτευση»;

Γιατί εμείς δεν είχαμε προγραμματίσει προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις παγώσατε με δική σας επιλογή έναν χρόνο μέχρι να αρχίσει η πανδημία, γιατί θέλατε απλώς να ιδιωτικοποιήσετε την υγεία;

Λοιπόν, κύριε Κοντοζαμάνη, ούτε τις προγραμματισμένες δικές μας μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήσατε και μας ρωτάτε τι θα κάναμε.

Να παραιτηθείτε, κύριε Κοντοζαμάνη, να σας δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε, γιατί τα κάναμε έτσι και αλλιώς, προς όφελος και της πατρίδας μας και των πολιτών και της υγείας, όσο κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάμε, όμως, τώρα στο συγκεκριμένο. Έρχεται η Νέα Δημοκρατία που έχει έναν Υπουργό που δήλωσε αναρμόδιος για σύσκεψη που προήδρευε, η Νέα Δημοκρατία που έκανε το εμβόλιο ρουσφέτι και έβαλε κομματικά στελέχη να εμβολιαστούν, βγάζοντας από τη λίστα υγειονομικούς, και μας ρωτάει τι θα κάναμε  στη Θεσσαλονίκη, εμάς. Εγώ λοιπόν σας λέω ότι έχουμε στοιχεία, τα οποία θα τα καταθέσω, κύριε Πρόεδρε, επιστημονικά, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που δείχνουν ότι από την 15η Οκτωβρίου πέρασε η καμπύλη των κρουσμάτων τα πενήντα ημερησίως στη Θεσσαλονίκη. Θα τα καταθέσω επίσημα. Άρα πριν τις συσκέψεις, κύριε Πρόεδρε, υπήρχαν δεδομένα του ΕΟΔΥ, τα οποία σας έδιναν πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Ρωτάμε απλά: γιατί ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα ότι δεν είχε πληροφορίες, όταν ο ΕΟΔΥ του έδινε τις πληροφορίες και για ποιον λόγο δεν πήρε μέτρα στη Θεσσαλονίκη;

Δεύτερο ζήτημα. Έχουμε εδώ και πρόβλεψη -για να μην λέτε ότι δεν υπήρχε πρόνοια της επιστημονικής κοινότητας- από τον κ. Σαρηγιάννη, την 1η Αυγούστου, που μιλούσε για έκρηξη κρουσμάτων μετά το τέλος Αυγούστου και για εκατοντάδες κρούσματα Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Σας τα έλεγε η επιστημονική κοινότητα. Θα το καταθέσω, κύριε Πρόεδρε.

Είναι μόνο αυτό; Όχι, βέβαια. Έχω τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τον κ. Εξαδάκτυλο -δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Κοντοζαμάνη, αν δεν κάνω λάθος- ο οποίος επιβεβαιώνει ότι είναι απόλυτα αξιόπιστες οι προβλέψεις για εκατοντάδες κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, που είχε βγάλει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Άρα η επιστημονική κοινότητα, εν συνόλω -διότι ο κ. Εξαδάκτυλος είναι και στην επιτροπή κι είναι και πρόεδρος όλων των γιατρών της Ελλάδας- σας είχε καταθέσει στοιχεία, κύριε Κοντοζαμάνη.

Κι εσείς τι έχετε κάνει για όλα αυτά; Μπορώ να σας πω λοιπόν τι είχατε κάνει. Έρχεται ο κ. Χαρδαλιάς, κύριε Πρόεδρε, και επιβεβαιώνει τελικά, παρ’ ότι αναρμόδιος, ότι ο κ. Τζιτζικώστας πράγματι είχε βάλει τα στοιχεία αυτά -και θα το καταθέσω και αυτό-, είχε δώσει προτάσεις να αναβληθούν οι γιορτές. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά.

Και έρχεται ο κ. Εξαδάκτυλος -κύριε Πρόεδρε, και κλείνω- στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και σε μια εκπομπή του Kontra Channel λέει «Διαβεβαιώ ότι αν αναζητήσετε τι ειπώθηκε στην επιτροπή, δεν θα διαπιστώσετε ολιγωρία εκ μέρους μου για τη Θεσσαλονίκη.». Άρα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου επιβεβαιώνει ότι και στην επιτροπή κατατέθηκαν οι πληροφορίες αυτές και από ό,τι γνωρίζω, παρ’ ότι ακόμα ο Περιφερειάρχης δεν μας έχει δώσει τα πρακτικά στις περιφερειακές παρατάξεις για συνεδρίαση προ μηνός στην Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε -και επιφυλάσσομαι για να έχω το πλήρες κείμενο από τα Πρακτικά- «Μην ψάχνετε υπευθύνους για την μη έγκαιρη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη, αναζητήστε την απάντηση στην Αθήνα, γιατί στην επιτροπή έγινε συζήτηση και προτάσεις για λήψη άμεσων μέτρων.».

Άρα λοιπόν, κύριε Κοντοζαμάνη, και οι επιδημιολόγοι, και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, και ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής, και όλοι οι αυτοδιοικητικοί είχαν ζητήσει μέτρα στη Θεσσαλονίκη. Και ποιος αρνήθηκε τα μέτρα, κύριε Πρόεδρε; Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προήδρευε στη σύσκεψη της 19ης Οκτωβρίου στο Μαξίμου, παρουσία όλων αυτών και του κ. Τσιόδρα.

Άρα δεν έχουμε μόνο παλινωδίες, δεν έχουμε μόνο παραλείψεις, αλλά έχουμε επιλογή, κύριε Κοντοζαμάνη, έχουμε επιλογή της Κυβέρνησης να αγνοήσει την πρόταση της επιστήμης, να αγνοήσει την Αυτοδιοίκηση, να αγνοήσει τις ανάγκες της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας.

Όλα αυτά σας τα λέμε, κύριε Κοντοζαμάνη, όχι απλά για να παραιτηθείτε –αυτό σας το έχω προτείνει εξαρχής, αφού τολμήσατε να ρωτήσετε για κρυφά στοιχεία τι θα έκανε η Αντιπολίτευση-, αλλά γιατί ακόμα και σήμερα η Θεσσαλονίκη δεν έχει τις αναλύσεις που χρειάζεται, τους γιατρούς που χρειάζονται, τις μονάδες εντατικής θεραπείας που χρειάζονται, πέραν του ότι μάθαμε πως σήμερα υπάρχει μια βλάβη του κλιματισμού -με ενημέρωσαν μόλις τώρα- στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», με σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου και της θεραπείας των ασθενών. Τα ξέρετε, κύριε Κοντοζαμάνη, όλα αυτά; Μπορείτε να απαντήσετε σε όλα αυτά, κύριε Κοντοζαμάνη; Μην ασχοληθείτε, λοιπόν, με περιπτωσιολογίες. Σας ρωτάμε απλά.

Όλα αυτά ήταν γνωστά, αλλά ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Χατζηνικολάου είπε πάλι ψέματα, δηλαδή ότι δεν είχατε πληροφορίες, δεν είχατε προτάσεις και  ότι η καμπύλη -λέει- της απότομης εκθετικής αύξησης ξεκινάει από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν ξεπερνάμε το όριο συναγερμού των πενήντα κρουσμάτων στις 14 και 15 Οκτωβρίου. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να εμπιστευτούμε, κύριε Κοντοζαμάνη, έναν Πρωθυπουργό ο οποίος σε κρίσιμο ζήτημα ανθρώπινης υγείας και ζωής λέει ψέματα και αγνοεί την επιστημονική κοινότητα; Και αυτό το ξέρει όλη η Θεσσαλονίκη.

Ρωτάμε, λοιπόν: θα βρει το θάρρος η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πει την αλήθεια;

Θα καταθέσω, κύριε Πρόεδρε και δυο, τρία δημοσιεύματα που αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για τις ευθύνες στη Θεσσαλονίκη. Διότι η Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, κύριε Κοντοζαμάνη, εξαιτίας δικών σας επιλογών παρουσίασε, σύμφωνα με στοιχεία του iMEdD Lab, αύξηση κρουσμάτων και μάλιστα θυμάτων σε σχέση με την Αθήνα 400%. Κύριε Κοντοζαμάνη, οφείλετε απαντήσεις και θα καταθέσω και τα δημοσιεύματα για την εισαγγελική έρευνα.

Θέλουμε απαντήσεις, κύριε Κοντοζαμάνη, για να κάνουμε καλύτερη τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλονίκη, γιατί εσείς αποτύχατε. Πρέπει να προλάβουμε έστω και τώρα. Δεν έχει φύγει ο κίνδυνος, κύριε Κοντοζαμάνη. Κι ο κίνδυνος είναι και οι δικές σας ελλείψεις, δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και συγχωρέστε με.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Φάμελλε, το θέμα του «Αγίου Παύλου» είναι από το Σάββατο, από τις 16 του μήνα το βράδυ και μπορείτε να ενημερωθείτε για τις ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει. Διακομίσθηκαν ασθενείς που χρειάστηκε να διακομισθούν και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη και η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Επειδή επιμένετε να στέκεστε σε μία φάση της πανδημίας όπου είχαμε αυτήν την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, θα επαναλάβω ότι, παρά την όποια καθυστέρηση η οποία υπήρξε -δεν υπήρχε εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, των ειδικών-, η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα και το Σύστημα Υγείας ανταποκρίθηκε, στάθηκε, τα έβγαλε εις πέρας. Σε ελάχιστες ημέρες λειτούργησαν νέες μονάδες εντατικής θεραπείας. Συμπολίτες μας οι οποίοι χρειάστηκαν να διακομισθούν σε άλλες περιοχές διακομίσθηκαν και το σύνολο των δομών της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής ανταποκρίθηκε πλήρως στις ανάγκες οι οποίες υπήρξαν την περίοδο εκείνη.

Δεν θα ήθελα να θυμίσω, αλλά με αναγκάζετε για μια ακόμη φορά να αναφερθώ σε αυτά που έχει πει η πρώην σύντροφός σας, η κ. Κωνσταντοπούλου, τι θα γινόταν εάν την κρίση αυτή τη διαχειριζόταν η δική σας κυβέρνηση. Και καλό θα ήταν να βλέπουμε το σύνολο της διαχείρισης της πανδημίας από την αρχή μέχρι σήμερα και πώς εξελίσσεται από εδώ και στο εξής. Να δείτε τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης Νοσημάτων, του ECDC, σε σχέση με τη θέση της χώρας μας αυτήν τη στιγμή. Είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που ο σύνθετος δείκτης έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε «πράσινες» περιοχές στη χώρα μας, εμείς και άλλες μία – δύο χώρες στην Ευρώπη και να δείτε και τι έχει γίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, για να διαπιστώσετε ότι η διαχείριση της πανδημίας γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα επιμείνω για μια ακόμη φορά στο εξής: Μακάρι να ήσασταν σε θέση να μας υποβάλετε συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να βελτιώσουμε τις όποιες αστοχίες είχαμε και να βελτιώσουμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντιμετώπιση τρίτου κύματος στην πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίσουμε -επειδή αναφερθήκατε και στην Επιτροπή και στη δημοσιοποίηση των πρακτικών- την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αναφερθήκατε πάλι στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ, τη στιγμή που κάθε συμπολίτης μας που έχει ανάγκη από διαγνωστικό έλεγχο αυτός γίνεται δωρεάν, στις δημόσιες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πλέον γίνεται και τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος, έτσι ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας τα απαραίτητα επιδημιολογικά στοιχεία, προκειμένου να ανταποκριθούμε σε όποια εξέλιξη έχει η πανδημία.

Αναφερθήκατε στην επίταξη και στο να το κάναμε από την αρχή. Είναι θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί. Έχουν εξαντληθεί και σε αυτήν εδώ την Αίθουσα.

Όλα αυτά προβλέπονταν στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Κάναμε και επίταξη κλινικών και θα κάνουμε εφόσον χρειαστεί. Δεν το κάναμε από την αρχή διότι πήγαιναν τα πράγματα πολύ καλά και δεν χρειάστηκε να σπαταλήσουμε οικονομικούς πόρους προκειμένου να πούμε ότι επιτάσσουμε τον ιδιωτικό τομέα για επικοινωνιακούς λόγους. Έγινε και γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και η σημερινή επιδημιολογική, επιδημική εικόνα της χώρας καταδεικνύει τα θετικά αυτά αποτελέσματα.

Ευχαριστώ πολύ.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, με βάση τον Κανονισμό, το άρθρο 134, μετατρέπω το περιεχόμενο της ερώτησης σε επερώτηση λόγω των μη κατατεθέντων εγγράφων από τον Υπουργό. Ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email