Αγαπητοί συνάδελφοι, πριν από τρεισήμισι μήνες σε αυτή την Αίθουσα η Κυβέρνηση έκανε μια μεγάλη δημοκρατική τομή. Με τον νόμο τον οποίο ψηφίσαμε εισάγαμε την εφαρμογή του Συντάγματος στη λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της επιλογής μας, η εφαρμογή της δημοκρατίας, η λειτουργία της διαφάνειας και η ισονομία και στον χώρο των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Ταυτόχρονα με τη διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου τηλεοπτικού σήματος διασφαλίσαμε και την παροχή ψηφιακού σήματος σε όλη την Ελλάδα -κάτι που δεν είχατε κάνει τόσα χρόνια- και ταυτόχρονα αναστείλαμε και το ιδιωτικό μονοπώλιο στην παροχή ψηφιακού σήματος και δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο ανεξάρτητης και τίμιας λειτουργίας στον χώρο των τηλεοπτικών συχνοτήτων, κάτι το οποίο για είκοσι πέντε χρόνια σε ένα καθεστώς ανομίας δεν τολμήσατε ή δεν μπορέσατε -γιατί δεν είχατε δυνάμεις- να το κάνετε.

Εμείς, όμως, με την επιλογή του ελληνικού λαού τον Ιανουάριο και με τη στήριξη της κοινωνίας προχωρήσαμε και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο σ’ αυτή τη σημαντική αλλαγή, που είναι ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα της χώρας μας και η εφαρμογή του Συντάγματος, αυτό που ο Πρωθυπουργός είπε από το Βήμα των προγραμματικών δηλώσεων: «Επειδή εμείς είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος», άρθρο 15 παράγραφος 2.

Οι τηλεοπτικές συχνότητες είναι κάτω από τον έλεγχο του κράτους, κάτι το οποίο επιλέξατε να μην κάνετε όλο το προηγούμενο διάστημα. Όμως, αυτή τη δημοκρατική τομή εδώ και τρεισήμισι μήνες προσπαθείτε με κάθε τρόπο να την καθυστερήσετε, να μην επιτρέψτε να εφαρμοστεί. Και δεν βιάζεται η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση υποχρεούται έναντι του λαού να εφαρμόσει το Σύνταγμα, κάτι που πιθανώς για κάποιο κόμμα της Βουλής που μας ρώτησε δεν είναι σημαντικό έγγραφο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όμως, εμείς βιαζόμαστε και περιμέναμε η Αντιπολίτευση να βγάλει Πρόεδρο, περιμέναμε σε τρεις συνεχείς Διασκέψεις των Προέδρων της Βουλής να συμφωνήσετε σ’ αυτό που είναι συνταγματική σας υποχρέωση, να συγκροτηθεί δηλαδή με ομοφωνία, εάν είναι δυνατόν, η Ανεξάρτητη Αρχή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Όμως, όλες αυτές οι προσπάθειες, ακόμη και δύο τροπολογίες που διεύρυναν τον αριθμό του ΕΣΡ και μία που μετέφερε την αρμοδιότητα του Υπουργού Επικρατείας στη Βουλή για τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών, καμμία απ’ αυτές τις κινήσεις συναίνεσης και συνεργασίας που έκανε η Κυβέρνηση δεν έγινε αποδεκτή από την Αντιπολίτευση.

Επειδή εμείς επιμένουμε στην εφαρμογή του Συντάγματος, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνουμε πίσω απ’ αυτή τη βασική δημοκρατική μας υποχρέωση.

Και επειδή καταλαβαίνουμε ότι το θέμα αυτό αφορά όλη τη Βουλή και πρέπει να συζητηθεί μπροστά στους Έλληνες πολίτες -προς όφελός μας είναι, μην ανησυχείτε, δεν θα μας κάνετε κακό- η Πρόεδρος εισηγήθηκε και εισηγητές και αγορητές να υπάρχουν απ’ όλα τα κόμματα. Όμως, εσείς είχατε τόση πρεμούρα –και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Δένδιας- να δημιουργήσετε θέμα, που δεν ακούσατε καν την εισήγηση, που λέει τοποθετήσεις και όχι με συνοπτική διαδικασία επικυρώσεως σύμβασης.

Ο δε κ. Θεοχάρης δεν κατάλαβε καν ότι δεν συζητάμε τώρα για την αντισυνταγματικότητα.

Κύριε Θεοχάρη, να σας ενημερώσω. Θα έρθει θέμα συνταγματικότητας, είμαστε σίγουροι, θα προσπαθήσετε με κάθε τρόπο να σταματήσετε αυτό που θα κάνουμε, να γίνει διαγωνισμός και να δοθούν άδειες. Οι συνεργασίες σας τελειώσανε. Θα δοθούν άδειες και θα γίνουν διαγωνισμοί μπροστά στους Έλληνες πολίτες.

Εμείς ξέρουμε ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν. Δεν έχουμε τα όπλα τα δικά σας, είναι γεγονός. Δεν έχουμε ούτε το βαθύ κράτος, ούτε τα πλούσια γραφεία, ούτε τα ωραία, εάν θέλετε, λόγια των δικηγόρων στη Βουλή. Έχουμε ένα σύμμαχο, την ελληνική κοινωνία, τη δημοκρατία, τον ελληνικό λαό.

Εξαιτίας αυτού του συμμάχου και με αυτόν τον σύμμαχο τα κανάλια θα μπουν σε διαγωνισμό και θα δοθούν άδειες. Μην ανησυχείτε, θα γίνουν όλα και θα γίνουν με τη διαδικασία που πρέπει, με τη συζήτηση που πρότεινε η Πρόεδρος και καλά έκανε το Προεδρείο της Βουλής, το οποίο δεν είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Αναγνωρίζουμε την αυτονομία και τη δεοντολογία του Προεδρείου, αλλά είναι στελέχη, σύντροφοί μας και πρότειναν να γίνει με διάλογο η συζήτηση στη Βουλή, κάτι που κανείς σας δεν θα τολμούσε να κάνει όταν ήταν στην Κυβέρνηση.

Επιτρέψτε μου να το πω, κύριε Βενιζέλο. Και εσείς δεν θα το τολμούσατε, όπως δεν το τολμήσατε τόσα χρόνια να λύσετε το πρόβλημα της ανομίας στα τηλεοπτικά κανάλια.

Εμείς ζητάμε τη συνεργασία, να πάμε σε διαγωνισμό και να αναμετρηθούν όλοι τίμια μπροστά στους Έλληνες πολίτες. Έτσι θα αποκατασταθεί και αυτό το κομμάτι της δημοκρατίας στη χώρα μας. Έτσι θα προχωρήσουμε, γιατί το θέλει ο λαός. Δεν το θέλουν οι καναλάρχες; Το θέλουν οι πολίτες, όμως.

Να προχωρήσει, κυρία Πρόεδρε, με την πρότασή σας η διαδικασία.

Ευχαριστώ.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email