“Καλύπτουμε κατ’ αρχήν τα κενά της νομοθεσίας για να μη διαφεύγει στο πόθεν έσχες ο έλεγχος των off shore και ανοίγουμε τη συζήτηση για περαιτέρω τομές διαφάνειας στο πολιτικό χρήμα” τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Ρ/Σ Real 97.8 FM. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “υπήρχαν σοβαρά νομικά κενά, που με μαθηματικό τρόπο οδηγούσαν σε ατιμωρησία, στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είχε διατυπώσει, γενικώς, τη μη συμμετοχή στις εξωχώριες, όμως, πουθενά δεν οριζόταν ποιες ήταν οι εξωχώριες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε ευθύνη, ούτε έλεγχος, εν τέλει να μην υπάρχει τιμωρία”.

Συμπλήρωσε δε ότι η ρύθμιση αυτή έγινε μετά και από παρατήρηση της GRECO (Ομάδα Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που λειτουργεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης), η οποία, στον τέταρτο κύκλο αξιολόγησης της χώρας μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες.

“Δυστυχώς είχαν απαλλαγεί πολιτικά πρόσωπα εξαιτίας αυτού του κενού”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις παρατηρήσεις των διεθνών φορέων ήταν να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι εξωχώριες, να διευκρινίσουμε πώς γίνεται ο έλεγχος και να δώσουμε εξουσία στον Εισαγγελέα”.

Ακούστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email