Η κυβέρνηση της ΝΔ υποτιμά την Δημοκρατία και την Κοινωνία με τα πρώτα νομοσχέδια

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του προσπαθούν να ανατρέψουν θεσμούς διαφάνειας και λειτουργίας του κράτους που διαμορφώθηκαν στα χρόνια της μεταπολίτευσης και να εγκαθιδρύσουν στη χώρα μας ένα παλαιοκομματικό κράτος της δεξιάς της δεκαετίας του 50 και του 60,  με έντονες ρεβανσιστικές διαθέσεις», τόνισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να μας μεταφέρει στις απαρχές της δημιουργίας του κράτους, στην αυτοκρατορική περίοδο, όταν ήταν συγκεντρωμένες σε ένα πρόσωπο όλες οι εξουσίες. Ταυτόχρονα υπάρχει μία υποτίμηση και του εκλογικού αποτελέσματος το οποίο φαίνεται και στην τροποποίηση των αρμοδιοτήτων των Υπουργών αλλά και στην επιλογή μη πολιτικών προσώπων ως Υφυπουργών, που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Το ίδιο επιβεβαιώνεται και στο πολυνομοσχέδιο όπου επιδιώκει την ανατροπή του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών και νόθευση της αντιπροσωπευτικότητας στα δημοτικά όργανα αποφάσεων σε αναντιστοιχία με τα δημοτικά συμβούλια.

Συνεχίζοντας ο βουλευτής μιλώντας για το νέο πολυνομοσχέδιο και υπογράμμισε ότι «θα μπορούσε κανείς να αναδείξει δύο βασικά ζητήματα του πολυνομοσχεδίου που είναι η κατάργηση ουσιαστικά της απλής αναλογικής και της αναλογικότητας στα δημοτικά συμβούλια όπως και η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, επιλογή που αποτελεί περισσότερο πολιτική πράξη. Όμως αυτό που διακρίνεται τόσο στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος όσο και στο πολυνομοσχέδιο είναι ένας πολιτικός νεοφιλελευθερισμός ο οποίος οδηγεί σε περιορισμό Θεσμών διαφάνειας και δημοκρατίας και σε μία αποδημοκρατικοποίηση λειτουργιών της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας. Αμφισβητούνται κατακτήσεις που διαμορφώθηκαν μετά τη μεταπολίτευση και οι οποίες δεν αφορούν μόνο την αριστερά. Είναι ζητήματα τα οποία είχαν προσθέσει διαχρονικά και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία στην εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου».

Πρόσθεσε δε ότι όλα αυτά τα νομοσχέδια πέρα από το ότι έχουν αυτό τον χαρακτήρα της κομματικοποίησης και του περιορισμού της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας της πολιτείας, ταυτόχρονα έχουν και φοβερές ατέλειες.  Αποτελούν δηλαδή  ένα ισχυρό πολιτικό σχέδιο κατάλυσης του κράτους και  των θεσμών διαφάνειας, αλλά ταυτόχρονα έχουν πάρα πολλές νομοτεχνικές βελτιώσεις και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Η δε προώθηση των νομοσχεδίων χωρίς ανάρτηση του νομοσχεδίου και διαβούλευση αποδεικνύουν ότι μόνο περί αρίστων δεν πρόκειται.

Τέλος, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι «Η κυβέρνηση καλύπτει όλο αυτό το σκηνικό τροποποίησης της πολιτείας μας με ένα πέπλο επικοινωνιακής χρυσόσκονη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν την σωστή ενημέρωση. Επαφίεται σε εμάς λοιπόν να επικοινωνήσουμε στον κόσμο το τι πραγματικά προσπαθεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του γρήγορα και στα κρυφά. Αυτό αποδεικνύεται και από ότι τα δύο βασικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης και του ασύλου έρχεται η ΝΔ τη στιγμή που ούτε τα νέα δημοτικά συμβούλια έχουν εγκατασταθεί αλλά και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά να προωθήσει μειζονες παρεμβάσεις για να προλάβει αντιδράσεις. Αποφεύγουν με αυτό τον τρόπο το διάλογο με την κοινωνία. Εξάλλου αυτή είναι και η πολιτική τους αντίληψη διαχρονικά, η υποτίμηση της κοινωνίας και των θεσμών της.

Ακούστε την παρέμβαση εδώ

Print Friendly, PDF & Email