Συνάντηση με το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) πραγματοποίησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, και η Αναπληρωτής Τομεάρχης, Χ. Καφαντάρη, στη Βουλή, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, μετά από αίτηση του Σωματείου. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν τη διαφωνία τους και την πλήρη αντίθεσή τους με τις δηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στην πώληση των ΕΛΠΕ, αλλά και την αντίθεσή τους με την πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την πώληση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Ενημέρωσαν επιπλέον,  για ασφαλιστικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους και για την πρόταση που ετοιμάζουν ενόψει της συζήτησης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν κυρίως στην κάθετη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησης του ποσοστού του δημοσίου στον όμιλο των ΕΛΠΕ, κάτι που είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς και στην πρόσφατη, αναιτιολόγητη απόφαση πώλησης ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, συμπεριλαμβανομένου και του μεριδίου των ΕΛΠΕ.

Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι η καθολική πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που στήριξε έμπρακτα, με την πρόταση να κατοχυρωθεί συνταγματικά στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση, δεν ψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση και πιστεύει στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέδριο που συμμετείχε στη Νέα Υόρκη.

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια, ότι, το 2015, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη χώρα χρεωκοπημένη, μαζί με την υποχρέωση πώλησης ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στα ΕΛΠΕ. «Καταφέραμε αφενός να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια και, παρότι δεν καταφέραμε να ανατρέψουμε πλήρως το πλάνο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, εντός Μνημονίων, πετύχαμε να αλλάξουμε, με σκληρή διαπραγμάτευση, το διαγωνισμό, ώστε να συμμετάσχει και ο ιδιώτης σε ενδεχόμενη πώληση με σημαντικό ποσοστό, να διατηρήσουμε ποσοστό στην ιδιοκτησία του δημοσίου και ισχυρή παρουσία στον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς και ισχυρά δικαιώματα αρνησικυρίας σε θέματα προμήθειας αργού, εθνικών αποθεμάτων και λειτουργίας του διυλιστηρίου. Σήμερα, μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, την αποτυχία του διαγωνισμού και μετά την συνεχή κερδοφορία του Ομίλου των ΕΛΠΕ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη πώλησης ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων εφόσον, η χώρα είναι εκτός Μνημονιακών δεσμεύσεων, η πώληση έχει μόνο δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό χαρακτήρα και συνεπώς το απαιτούμενο ποσό μπορεί να καλυφθεί από την κερδοφορία του Ομίλου. Ενδεχόμενο πώλησης εκ μέρους της ΝΔ θα εγείρει σοβαρό ζήτημα δημοσίου συμφέροντος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος και η Χ.Καφαντάρη τόνισαν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς για να αποτρέψει την πώληση των ΕΛΠΕ και να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν ακόμη, στην πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), η οποία, όπως σχολίασε, έγινε με ταχείες διαδικασίες, χωρίς να προηγηθεί αποτίμηση της αξίας και αιτιολόγηση του δημόσιου οφέλους από την συμπερίληψη στο διαγωνισμό του ποσοστού των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ (35%). Η αδιαφανής και αδικαιολόγητη αυτή διαδικασία δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, πολύ δε περισσότερο λόγω της εσπευσμένης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ, καθότι θίγει το δημόσιο συμφέρον. «Πώς γίνεται τα ΔΣ των αρμόδιων φορέων να προχωρούν σε μια τόσο κρίσιμη επιλογή χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση και καμία μελέτη οφέλους για το δημόσιο και τον Όμιλο, αλλά και χωρίς τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις;».

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να εγκαταλείψει, προσώρας, τα σενάρια που διέρρεε στον Τύπο, το προηγούμενο διάστημα, περί πώλησης των ΕΛΠΕ με τη διάθεση μετοχών και μάλιστα σε τιμή με ενδεχόμενη έκπτωση (discount)-μία απαίτηση των δανειστών που δεν δέχτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-αποτελεί μία μικρή νίκη των εργαζομένων και των πολιτικών και κοινωνικών που αντιτίθενται σε αυτή την πώληση. Υπογράμμισαν όμως, ότι παρότι αποτελεί μια πρώτη επιβεβαίωση του αγώνα τους που δεν επιτρέπει, όμως, εφησυχασμό.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη στενής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, με κοινό στόχο την αποτροπή πώλησης τόσο των ΕΛΠΕ, όσο και του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο, μέσω των ΕΛΠΕ, στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών).

Print Friendly, PDF & Email