Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

κυρίες και κύριοι υπουργοί,

η κυβέρνηση επέλεξε το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί μετά τις εκλογές να αφορά στην ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού. Και, όπως θα αποδείξω στη συνέχεια, η επιλογή της γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, υποτιμώντας και τους απόδημους αλλά και το συνταγματικό πνεύμα.

Όμως, η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με υποχρεώνει να αναφερθώ πρώτα σε δύο άλλα ζητήματα πρώτα από όλα. Η σημερινή μέρα είναι μία ημέρα τιμής και μνήμης για όλες και όλους που φυλακίστηκαν, θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, για να αποκατασταθεί η δημοκρατία μας πριν από 49 χρόνια, στις 24 Ιουλίου του 1974.

Η ιστορία μας αποτελεί τη συλλογική μας μνήμη. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία η αναφορά μας στις θυσίες και στους αγώνες των Ελληνίδων και των Ελλήνων, για να θυμόμαστε ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν χαρίστηκαν και δεν χαρίζονται, καθώς και ότι ο αγώνας για την περιφρούρηση της δημοκρατίας μας και των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ο αγώνας για την ελευθερία είναι καθημερινός. Αυτό δείχνει η ιστορία μας.

Είναι ακόμη πιο επίκαιρη η μέρα αυτή σήμερα επειδή, οι δημοκρατικές αξίες αμφισβητούνται και, δυστυχώς, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συμμετέχουν κόμματα που φτάνουν να αμφισβητούν κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών και δημοκρατικές ελευθερίες.

Οφείλουμε λοιπόν όλοι και όλες να δίνουμε καθημερινά μάχη, μέσα και έξω από Βουλή, με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για να μην ανοίξουμε καμία χαραμάδα σε σκοτεινές περιόδους για τη δημοκρατία μας.

Για εμάς, αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουν και αυτήν τη συζήτηση οφείλουν να κάνουν από κοινού όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, κινητοποιώντας και ευαισθητοποιώντας την κοινωνία. Αυτήν την πρόσκληση την έχουμε απευθύνει ήδη από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Όμως τις  τελευταίες ημέρες ζούμε τραγικά γεγονότα εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών. Εδώ και επτά (7) ημέρες έχουμε μία καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο, μεγάλες καταστροφές στην Αττική, πολλαπλά ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα σε Αχαΐα, Κάρυστο, Κέρκυρα, κλπ. Έστω και καθυστερημένα, ο κος Μητσοτάκης, παραδέχεται τη σύνδεση των καταστροφών με την κλιματική κρίση. Επισημαίνουμε τον κίνδυνο η κλιματική κρίση να αποτελέσει για την κυβέρνηση και μία βολική δικαιολογία.

Η αναγνώριση της κλιματικής κρίσης θα σάς είχε υποχρεώσει και θα μάς είχε υποχρεώσει σε μία καλύτερη προετοιμασία, την οποία δεν την βλέπουμε. Ήταν γνωστό εδώ και χρόνια, το είχα πει και εγώ προσωπικά, ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι hotspot  της κλιματικής αλλαγής. Τι κάνει όμως η πολιτεία για όλα αυτά όμως και σήμερα;

Αντί να αναβαθμίσει τις δυνατότητες, με έμφαση στο σχεδιασμό και την πρόληψη, αλλά και στην ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως σωστά λέει η επιστήμη, είχαμε πάγωμα των εργαλείων πρόληψης δασικών πυρκαγιών που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είχαμε πάγωμα των περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε αποδόμηση των περιβαλλοντικών φορέων, των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) με κρίσιμα, ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς ήμουν εκεί με τους πολίτες στο μέτωπο στη Δαδιά, εκεί που είναι ένα μοναδικό δάσος για τη χώρα μας, και εκεί, στο πεδίο, ήταν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ήταν και οι εθελοντές και έσβηναν τις φωτιές μαζί με τους πυροσβέστες.

Και η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα, και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, δεν αποτυπώνεται στο πεδίο στην πυρόσβεση ή στο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας. Και δεν υπάρχει πλέον και η βολική δικαιολογία ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ για την πολιτική προστασία το 2020 δεν εφαρμόζεται! Για ποιο εκσυγχρονισμό μιλάτε; Και τα χιλιάδες κενά σε πυροσβέστες, πάνω από 3500, παραμένουν, ενώ πλέον καλούνται να εξυπηρετούν και το ΕΚΑΒ. Η χώρα δεν χάνει μόνο φυσικό πλούτο αλλά και τη φυσική της ασπίδα ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά με το δόγμα «εκκένωση-αποζημίωση» και επίσης να σταματήσει να μεταφέρει τις ευθύνες της στους Δήμους. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε την αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση των πόρων, αν δεν μπορείτε να υλοποιήσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να περιλαμβάνει και την κοινωνία και την οικονομία και την αυτοδιοίκηση, είναι δική σας ευθύνη.

Εμείς ζητάμε την πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών που σάς παραδώσαμε το 2019. Ζητάμε την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων και την εφαρμογή των πορισμάτων της επιστήμης, όπως αυτό της επιτροπής Goldammer, που με συναίνεση δημιουργήσαμε μετά την τραγωδία στο Μάτι. Ο χρόνος είναι λίγος και έχουν ήδη χαθεί τέσσερα χρόνια.

Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε να κάνει δύο παρεμβάσεις για τις κινήσεις για την επόμενη μέρα στις καμένες εκτάσεις στην Αττική και για τον συντονισμό της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας των πυρόπληκτων στη πληττόμενη για έβδομη μέρα Ρόδο. Γιατί, δυστυχώς, κ. Πρωθυπουργέ, παρά τις δηλώσεις, και εχθές διαπιστώναμε έλλειμμα συντονισμού και των εθελοντών και των επιχειρηματιών που ήθελαν να προσφέρουν και φιλοξενία και μεταφορικά μέσα αλλά, θα τοποθετηθούμε μετά την κατάσβεση για την επάρκεια μέσων και προσωπικού και τα επιχειρησιακά της πυρόσβεσης. Έχω επικοινωνήσει τρεις φορές προσωπικά με τον αρμόδιο Υπουργό και εχθές και με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Και εμείς θέλουμε να μιλήσουμε και για τα μεγάλα ζητήματα. Να μιλήσουμε για το ανθρακικό αποτύπωμα όλων των νομοθετημάτων, για τα μέτρα ανθεκτικότητας όλων των νομοθετημάτων. Γιατί πλέον η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για ένα βιώσιμο μέλλον είναι η κλιματική ουδετερότητα και η προσαρμογή όλης της κοινωνίας στα θέματα της κλιματικής κρίσης και για να την αντιμετωπίσουμε και για να μετριάσουμε τις συνέπειες.

Ας επιστρέψω όμως στο θέμα του νομοσχεδίου. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη ασυνέπεια στη Βουλή σε αυτή τη νέα Κοινοβουλευτική περίοδο. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κομμένη στα τρία. Εμείς, παρότι γίνεται συζήτηση για την εκλογή του Προεδρείο της Βουλής, με βάση των κοινοβουλευτικό κανόνα στηρίξαμε την εκλογή του Προέδρου. Δεν έχουμε όμως ακόμη κάποια απάντηση για ένα σοβαρότατο ζήτημα που έχουμε σημειώσει με όλους τους τρόπους. Σοβαρά, θεσμικά, έγγραφα. Ζητάμε να εφαρμόσετε τον κοινοβουλευτικό κανόνα για το ενιαίο της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας όπως είναι και η πρακτική στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Είναι ξεκάθαρο ότι το κόμμα των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ θα έπρεπε να είναι στην άνω δεξιά πλευρά των εδράνων. Οφείλω λοιπόν να το θέσω μέσα στην Ολομέλεια. Οφείλω να σάς ζητήσω να λάβετε μέτρα όπως σάς ζητήσαμε και στη Διάσκεψη των Προέδρων. Μάς είχατε πει ότι θα βρίσκατε λύση γιατί είναι δικαίωμά μας και υποχρέωσή σας κ. Πρόεδρε.

Ας έρθω όμως στο θέμα του νομοσχεδίου. Η ΝΔ είναι ξεκάθαρο, για ένα σοβαρό θέμα που είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το θέμα.  Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι εισαγωγικά. Η διευκόλυνση της συμμετοχής των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, αποτέλεσε μία πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύεται και ιστορικά και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ενιαία και εκφράζεται όπως ορίζει το πολίτευμά μας. Και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να αμφισβητείτε την ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το πώς εκπροσωπείται με βάση το Σύνταγμα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Δεν περίμενα τέτοια απερισκεψία από εσάς να αναφερθείτε στη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσετε εντυπώσεις ότι τάχα δεν έχει ενιαία θέση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να σάς το ξεκαθαρίσω και εδώ γιατί μάλλον δεν με ακούσατε στις προγραμματικές δηλώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ ενιαίος, είναι σοβαρός και ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα. Γιατί εμείς δεν είμαστε μέρος κανενός βολικού δικομματισμού. Εμείς υπηρετούμε τα συμφέροντα της κοινωνίας και της πατρίδας μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Το θέμα διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, γιατί το δικαίωμα υπήρχε, είναι «συνταγματική εκκρεμότητα» από την πρόβλεψη του συντάγματος του 1975. Γιατί δεν νομοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια; Γιατί ακόμη και η συνταγματική αναθεώρηση του 2001 δεν επέλυσε το ζήτημα; Γιατί, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού, δηλαδή στο εθνικό μας κεφάλαιο, απαιτείται να είμαστε ειλικρινείς, γιατί εσείς δεν το τολμάτε.

Κανένα κόμμα που κυβερνούσε μέχρι το 2015, δεν ήθελε ή δεν μπόρεσε να λύσει το ζήτημα. Για αυτό και κατέληξε το Σύνταγμα στην ανάγκη αυξημένης πλειοψηφίας μετά τη συνταγματική Αναθεώρηση του 2001. Για αυτό χρειάζεται σοβαρότητα στη συζήτηση του θέματος που δεν επιδεικνύει η πλειοψηφία. Γιατί δεν ήρθατε με διάθεση συναίνεσης να λύσετε το θέμα. Επικαλείστε τη σύνθεση και τη συναίνεση αλλά δεν κάνετε κάτι για αυτό. Φέρνετε μία ρύθμιση με διαδικασίες εξπρές και με τη λογική αυτό είναι δεν υπάρχει καμία συζήτηση. Αυτό όμως δεν είναι σύνθεση. Και ξέρετε γιατί δεν θέλατε ή δεν μπορούσατε να το λύσετε;

Η συζήτηση που κάνουμε σήμερα γίνεται στη βάση της συνταγματικής αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ωρίμασε και προώθησε λύση και μάλιστα με διακομματική συναίνεση. Εμείς όχι μόνο θέσαμε το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος, γιατί το θέσαμε εμείς και όχι εσείς. Αλλά και προβλέψαμε τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με το νόμο 4555/2018 (άρθρο 256), με επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάρτιση πρότασης για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Σε εκείνη τη ρύθμιση η ΝΔ ψήφισε κατά.

Άρα, εσείς που εμφανίζεστε ως οι εντολοδόχοι του θέματος της ψήφου των αποδήμων, δεν είχατε στηρίξει την επιτροπή για τη ρύθμιση του θέματος. Στη συνέχεια βέβαια όταν απαιτήθηκε νέα συνταγματική αναθεώρηση το 2019, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν δυνητικά κάποιες προϋποθέσεις και έτσι κατέστη εφικτή η ψήφιση του νόμου 4648/2019, που, μετά από κοπιώδη προσπάθεια, υπήρχε διακομματική συναίνεση.

Και τότε και τώρα όμως ποια είναι η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ, και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία αλλά και διαρκώς και σήμερα, είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ψήφου όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού, με την πρόταση να εκλέγεται συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών επικρατείας και να υπάρχει λοιπόν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και η δυνατότητα αυτή σε όλους τους  Έλληνες του εξωτερικού.

Αυτό δεν είναι μόνο πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και η πρόταση των αποδήμων όπως έλεγε από το 2009 το Συμβούλιο Αποδήμων του Ελληνισμού (ΣΑΕ), είναι η πρόταση που ο κος Γεραπετρίτης κατέθεσε στη σχετική Επιτροπή και είναι αυτό που ζήτησαν οι φορείς της ομογένειας στην επιτροπή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα υπόλοιπα κόμματα δεν την αποδέχτηκαν. Εμείς και την αποδεχόμαστε και την έχουμε καταθέσει ως τροπολογία.

Και τελικά η πρόταση που προκρίθηκε με τον 4648/19 είχε σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του, φάνηκε από τον αριθμό των αποδήμων που ψήφισε και υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν έγινε η απαραίτητη προσπάθεια από τα Υπουργείο Εσωτερικών και Εξωτερικών για να εφαρμοστεί. Για αυτό γιατί κανείς δεν μιλάει;

Εμείς θέλουμε τη συμμετοχή των αποδήμων όπως ορίζουν και οι κανόνες της δημοκρατίας, να εκπροσωπούνται από ανθρώπους που γνωρίζουν και θα φροντίζουν για τις ανάγκες των απόδημων. Αυτό προτείναμε τόσο κατά συζήτηση του ν.4648/2019 όσο και κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών που κατέθεσε ο Βορίδης τον Μάιο του 2021.

Άρα εμείς έχουμε μία σταθερή θέση. Το ερώτημα είναι τι στάση κρατάνε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ απέναντι στην πρόταση των αποδήμων. Σάς δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να τοποθετηθείτε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τροπολογία που περιγράφει ξανά την πρότασή μας για δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών των αποδήμων, έτσι ώστε να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, όπως παγίως το ζητούν και όπως κάνουν και ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη διασπορά. Η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία.

Να μάς απαντήσετε λοιπόν αν θέλετε να ακούγεται η φωνή των αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εμείς θέλουμε. Εσείς θέλετε; Τα ερωτήματα τίθενται σε εσάς όχι σε εμάς. Να μας απαντήσετε λοιπόν αν συμφωνείτε με την πρόταση των αποδήμων.

Η κυβέρνηση όμως, φέρνει το νομοσχέδιο εσπευσμένα, χωρίς διαβούλευση, πρόχειρα, χωρίς διάθεση για συναίνεση μία ρύθμιση γιατί, τώρα κρίνει ότι την συμφέρει η σύνθεση του κοινοβουλίου. Προσβάλετε όμως έτσι τον συνταγματικό κανόνα, υπονομεύετε έτσι και καταστρατηγείτε τη συνταγματική πρόβλεψη και το πνεύμα του Συντάγματος, όταν ακολουθείτε διαδικασία «fast track». Γιατί μάς καταστήσατε σαφές ότι η πρόταση είναι μόνο μια και δεν αλλάζει, take it or leave it.

H πρόταση όμως είναι καινούργια; Όχι είναι η ίδια διάταξη που κατέθεσε ο κύριος Βορίδης τον Μάιο του 2021. Δεν κάνατε καμία αξιολόγηση του αποτελέσματος των εκλογών. Φέρνετε την ίδια διάταξη με διαβούλευση μιας εβδομάδας, ενώ από τα 146 σχόλια που υποβλήθηκαν δεν λάβατε υπόψη κανένα. Με πρόσκληση των φορέων σε μία επιτροπή σε ένα βράδυ, με αποτέλεσμα από τους 15 φορείς που κλήθηκαν να συμμετέχουν τελικά 8, οι οποίοι έθεσαν και θέμα εκπροσώπησής τους.

Έτσι όμως χάνεται μια ευκαιρία και επιτρέψτε μου να σάς πω ότι, με βάση το Σύνταγμα, μετά την πρώτη εφαρμογή του νόμου 4648/19, έχουμε τρείς επιλογές. Η πρώτη είναι να βελτιώσουμε τη διαδικασία πρόσβασης και άσκησης του δικαιώματος ψήφου. Η δεύτερη είναι να αλλάξουμε τις προϋποθέσεις που το Σύνταγμα θέτει δυνητικά και η τρίτη είναι να δούμε την πρόταση του Συνηγόρου του πολίτη για να βελτιώσουμε την εφαρμογή των προϋποθέσεων. Τίποτα από όλα αυτά δεν επιλέγει η κυβέρνηση. Έτσι απαξιώνει τη συνταγματική ρύθμιση που και η ίδια είχε ψηφίσει στην αναθεώρηση του 2019.

Και μάλιστα η εισήγηση της κυρίας Κεραμέως είναι σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση με την αιτιολογική του νόμου Θεοδωρικάκου το 2019. Εμείς λέμε να το δει η κυβέρνηση. Μιλούσε παραδείγματος χάριν για ‘’απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε επέμβαση επί του εκλογικού αποτελέσματος’’. Το δέχεται αυτό η κ. Κεραμέως; Μήπως πρέπει να συνεννοείστε καλύτερα στο επιτελικό κράτος;

Αυτό το ερώτημα τίθεται και προς το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ περί επέμβασης επί του εκλογικού αποτελέσματος όπως λέει η αιτιολογική. Και θα ψηφίσετε αυτήν τη ρύθμιση;

Η ΝΔ, με μία κίνηση συνταγματικά απερίσκεπτη, υπονομεύει τη δική της ρύθμιση, που δεν έχει ακόμη προλάβει να δοκιμαστεί επαρκώς γιατί υπάρχουν και συνταγματολόγοι που λένε ότι ρυθμίσεις για τον εκλογικό νόμο πρέπει να έχουν ένα χρονικό βάθος, να αξιολογείται η εφαρμογή τους. Όχι μία εβδομάδα μετά τις εκλογές να γίνονται παιχνίδια εντυπώσεων.

Ο εκλογικός νόμος είναι νομοθέτημα μακράς πνοής: θέτει τους κανόνες της δημοκρατικής εκπροσώπησης και του κοινοβουλευτισμού.

Γιατί τελικά από ό,τι αποδεικνύεται εμείς είμαστε συνεπείς, εμείς είμαστε ειλικρινείς, εμείς έχουμε επεξεργασμένη πρόταση παρότι δεν είμαστε κυβέρνηση. Να σημειώσω δε, ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δέχτηκε στις Επιτροπές ότι δεν υπάρχουν και δεδομένα. Δεν υπάρχουν δεδομένα για τα αποτελέσματα της ρύθμισης.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα που πρέπει να ενσωματωθεί στο εκλογικό σώμα με τρόπο που να ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά του και όπως οι ίδιοι ζητούν. Δηλαδή ανθρώπων που έχουν σημαντικούς δεσμούς με την Ελλάδα, αλλά ζουν μόνιμα στο εξωτερικό και συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας στην οποία διαμένουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το ξεκαθαρίζουμε, η ομογένεια δεν πρέπει να εμπλακεί στην εγχώρια κομματική αντιπαράθεση. Γιατί εσείς μιλήσατε για κομματικό φίλτρο αλλά εσείς κάνετε κομματική εκμετάλλευση με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Γιατί η πρόταση ήταν να υπάρχει ενιαίο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο που να επιλέγουν από εκεί τους αντιπροσώπους τους στη Βουλή. Εσείς όμως δεν το θέλετε.

Μάς ρωτάτε υποκριτικά αν θέλουμε να μετρούν οι ψήφοι των αποδήμων στο αποτέλεσμα. Μα εμείς θέλουμε να υλοποιηθεί αυτό που ζητούν οι απόδημοι. Να μην μετρούν κομματικά οι δικές τους ψήφοι. Θέτοντας το ερώτημα αποκαλύπτετε ότι τη μοναδική σας αγωνία. Ότι σάς ενδιαφέρουν μόνο οι ψήφοι. Σάς ενδιαφέρει μόνο η ψηφοθηρία, τα νούμερα. Αυτοί είστε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δες σάς ενδιαφέρει τι θέλουν οι απόδημοι. Δεν σάς ενδιαφέρει να υπάρχουν εδώ μέσα βουλεύτριες και βουλευτές των αποδήμων. Άλλο πράγμα σάς ενδιαφέρει. Δεν σάς ενδιαφέρει να εξασφαλίσετε ένα δικαίωμα των αποδήμων αλλά να κάνετε μόνο ψηφοθηρία και παιχνίδι εντυπώσεων. Και αυτό είναι προσβολή για τους ανθρώπους αυτούς.

Και σίγουρα κ. Μητσοτάκη δεν είναι σεβασμός στις προτάσεις τους. Γιατί αν ήταν θα κάνατε αυτό που κάναμε εμείς στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Γιατί ήταν πρώτος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας απόδημος συνάδελφός μας και εκλέχτηκε και είναι εδώ στη Βουλή. Ενώ εσείς βάλατε τον προηγούμενο Υπουργό της κυβέρνησής σας. Έτσι σέβεστε τους απόδημους. Για να μιλάμε συγκεκριμένα.

Για αυτό ρωτάμε εμείς πολύ απλά: γιατί δεν ακούτε τους απόδημους και τους εμπλέκετε στα στενά κομματικά σας συμφέροντα; Και γιατί δεν ακολουθείτε την ευρωπαϊκή πρακτική που η δική μας πρόταση ακολουθεί; Είπα Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία.

Και είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού γιατί τι έκανε αυτά τα 4 χρόνια για τα ζητήματα που τους απασχολούν; Για τα προβλήματα που έθεσαν οι ελληνικές κοινότητες για τα σχολεία. Το ανέφερε και ο κος Κουτσούμπας. Τι κάνετε δηλαδή για το 2ο δημοτικό σχολείο στο Μόναχο που κλείνει, το οποίο έχει εκατό Έλληνες μαθητές; Τι κάνετε για τα υπόλοιπα ζητήματα εξυπηρέτησης των αποδήμων και την προβολή της ελληνικής ταυτότητας στο εξωτερικό;

Η συνεχής μείωση των κονδυλίων για την εκπαίδευση πού οδηγεί; Στο ότι στηρίζετε τον απόδημο ελληνισμό; Ή στο να μειώνετε τη σύνδεση των ελληνόπουλων τελευταίας γενιάς με την πατρίδα μας; Τι κάνετε για την αντιστροφή του brain drain, ώστε να μην αυξάνεται ο αριθμός των αποδήμων;

Κύριες και κύριοι Βουλευτές,

Το να ανοίξει η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων θεωρούμε ότι είναι σημαντικό, όχι με τις συνθήκες που το κάνει η κυβέρνηση. Όμως δεν είναι αναγκαίο να συζητήσουμε και για κάτι που είπαμε στην κ. Κεραμέως και στον κ. Λιβάνιο από την πρώτη μέρα; Δεν πρέπει να κάνουμε κάτι και για τους Έλληνες του εσωτερικού που στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές γιατί για βιοποριστικούς λόγους βρίσκονται μακριά από τις εκλογικές τους περιφέρειες;

Προκαλεί όμως εντύπωση ότι η κυβέρνηση δείχνει ενδιαφέρον για το πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού αλλά όχι για το πώς θα διευκολυνθούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που λόγω εργασίας, βιοπορισμού δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους. Αυτό το έλλειμμα συντέλεσε και στο μεγάλο ποσοστό της αποχής.

Η απάντηση, με διαρροές του υπουργείου Εσωτερικών, είναι θα δούμε το θέμα αργότερα. Γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση όμως; Δεν θέλουμε να είναι όλοι ίσοι; Αυτή η επιλογή σας δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας. Και για να την αποκαλύψουμε εμείς καταθέσαμε σήμερα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που είναι εκτός των εκλογικών τους περιφερειών για λόγους εργασίας να συμμετέχουν στις εκλογές και να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα της ψήφου. Γιατί εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα αυτό σε όλες τις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Γιατί η αποχή, μαζί με την απολιτικοποίηση υπάρχει ο κίνδυνος να απονομιμοποιήσουν την πολιτική. Και αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για να μην το πληρώσει η κοινωνία μας πολύ ακριβά, κάτι που απεύχομαι.

Εσείς πιθανά με την επίκληση του πατριωτισμού και αγάπης για τους απόδημους, θα χρησιμοποιήσετε αυτό το νομοσχέδιο για να μάς κατηγορήσετε ότι κινούμαστε εκτός εθνικού πλαισίου.

Κύριε Μητσοτάκη οφείλω να πω ότι είναι γνωστή η τακτική σας, βέβαια είναι και επικίνδυνη, να μάς αποκαλείτε «εθνική εξαίρεση», επειδή λειτουργούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τον τόπο. Επειδή, για παράδειγμα, ζητάμε διαφάνεια στα εξοπλιστικά προγράμματα, επειδή ζητάμε ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ή επειδή απαιτούμε να μην παρακολουθείτε τη στρατιωτική ηγεσία. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν έχετε πει τίποτα ποτέ και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να απαντήσετε.

Μάς κατηγορείτε ότι για εμάς ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη, επειδή στηρίζουμε την προστασία των συνόρων και ταυτόχρονα απαιτούμε και να σώζεται και κάθε ζωή που κινδυνεύει. Και βέβαια όταν θέλετε να αλιεύσετε ακροδεξιές ψήφους προεκλογικά, εκμεταλλεύεστε και το ευαίσθητο θέμα της Θράκης. Και βλέπουμε τα αποτελέσματα των χειρισμών σας. Λέγατε ότι θα θέσετε το ζήτημα αυτό στον Τούρκο Πρόεδρο. Και ακούμε ανησυχητικές δηλώσεις μετά τη συνάντηση ότι το θέμα αυτό θα εισαχθεί στην ατζέντα, κάτι που αφορά εσωτερικά μας θέματα. Λέμε ότι αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή.

Και σε όλα αυτά χρησιμοποιείτε καθημερινά την Ομάδα Αλήθειας και μια στρατιά από τρολ και θέλω να σάς πω κ. Μητσοτάκη ότι αυτό δεν συνάδει με το εκσυγχρονιστικό προφίλ που θέλετε να παρουσιάσετε. Είναι απαράδεκτα όλα αυτά κ. Μητσοτάκη.

Είναι απαράδεκτα αυτά που κάνατε με τις Πρέσπες ή τα τελευταία χρόνια με τα ελληνοτουρκικά, τα εξοπλιστικά, τη Θράκη και το μεταναστευτικό και πιθανά επιχειρείτε να το κάνετε τώρα με τον νόμο για την ομογένεια.

Φέρετε τεράστια ευθύνη για το επίπεδο του εγχώριου πολιτικού διαλόγου για τα εθνικά θέματα αλλά και για την άνοδο του εθνικισμού. Βλέπουμε και γύρω μας το αποτέλεσμα.

Για να είμαστε λοιπόν σαφείς. Εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε στον ολισθηρό δρόμο της πατριδοκαπηλίας. Ούτε θα λέμε ότι πιστεύουμε τον Ερντογάν και όχι εσάς, όπως έχουμε ακούσει από στελέχη της παράταξής σας. Στηρίζουμε και στηρίξαμε τον διάλογο με την Τουρκία ακόμα και όταν τον κρύβατε και τον μάθαμε από την απέναντι μεριά. Γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον της Ελλάδας. Και στηρίζουμε σήμερα και την προώθηση διαύλων και την επανεκκίνηση των διερευνητικών και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Επειδή όμως σήμερα μάς ακούν και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του εξωτερικού, οφείλουμε να επαναλάβουμε το εξής. Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να είναι συγκροτημένος, πρέπει να έχει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές όσον αφορά τα θέματα της κυριαρχίας και της άμυνας της χώρας και πρέπει να έχει σαφή οδικό χάρτη όσον αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στη Χάγη.

Και να αξιοποιεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να δεσμεύσουν την Τουρκία σε έναν διάλογο βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και στον τερματισμό των προκλήσεων. Διότι αλλιώς η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τον διάλογο για να φανεί μετριοπαθής, να κερδίσει αυτά που θέλει και μετά να γυρίσει στις εντάσεις.

Παραδείγματος χάριν δεν είναι δυνατόν κ. Μητσοτάκη να έχετε παραχωρήσει 6 στρατιωτικές εγκαταστάσεις και την Αλεξανδρούπολη επ’ αόριστο στον κ Μπάιντεν και να μην απαιτείτε όρους για την προμήθεια των F16. Δεν είναι δυνατόν να στηρίζεστε μόνο στις καθόλα σημαντικές προσπάθειες του κ. Μενέντεζ και άλλων στο Κογκρέσο. Δεν είναι δυνατόν ενώ δεν έχει αρχίσει καν καλά καλά ο διάλογος, αντί να κινείστε με προσεκτικά και ουσιαστικά βήματα, να μιλάτε για υποχωρήσεις.

Πού ακούστηκε το ένα μέρος μιας διαπραγμάτευσης να προαναγγέλλει υποχωρήσεις πριν από τις διαπραγματεύσεις; Βλέπετε τις προκλήσεις της άλλης πλευράς στην Κύπρο και στην Παναγία Σουμελά. Όπως και αν έχει, εμείς θα συμβάλλουμε σε αυτήν τη συζήτηση και δεν θα επιτρέψουμε να περάσει οποιαδήποτε κατηγορία για εθνική εξαίρεση ή για οποιοδήποτε έλλειμμα πατριωτισμού.

Ειδικά από αυτούς που φοράνε την περικεφαλαία όταν χρειάζεται, μάς κουνάν το δάχτυλο και, όταν φτάνει το Oruc Reis έξω από τη Ρόδο και το Καστελόριζο, “το παίρνει απλά ο άνεμος”.

Η Αριστερά ήταν, είναι και θα παραμείνει μία πατριωτική δύναμη ευθύνης που προασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Και εμείς ως πατριωτική δύναμη, αλλά και γιατί θεωρούμε τους απόδημους εθνικό κεφάλαιο, σάς θέτουμε ερωτήματα.

Να μάς πείτε γιατί δεν δέχεστε την πρόταση του ΣΑΕ για την ψήφο των αποδήμων χωρίς περιορισμούς; Γιατί δεν δέχεστε την τροπολογία μας που εφαρμόζει την πρόταση του Συντάγματος για βουλευτές των αποδήμων; Γιατί δεν είστε συνεπής με το σύνταγμα που ψηφίσατε το 2019; Γιατί δεν ακολουθείτε ως εκσυγχρονιστής το μοντέλο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας; Γιατί θεωρείτε έλασσον το ζήτημα της ψήφου των εργαζομένων του εσωτερικού που δεν τους επιτρέπει ο βιοπορισμός να πάνε στις περιφέρειές τους να ψηφίσουν;

Εμείς θα περιμένουμε τις απαντήσεις μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας.

Κύριοι και κυρίες της πλειοψηφίας,

Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να σάς έχει δώσει νωπή εντολή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών έχουν λυθεί. Όπως επίσης δε σημαίνει κ. Πρωθυπουργέ ότι θα σταματήσουμε να σάς θέτουμε ερωτήματα. Η Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να απαντάει. Εμείς θα εξακολουθήσουμε και θα ασκούμε υπεύθυνα τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τις απαντήσεις, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν τις οφείλετε μόνο σε εμάς τις οφείλετε στον ελληνικό λαό. Και εκεί πρέπει να τις δώσετε.

Σάς ευχαριστώ πολύ.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email