Πριν από 51 χρόνια θεσπίστηκε ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας δασών την πρώτη μέρα της Άνοιξης, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, με στόχο την αναγνώριση και την ανάδειξη των ωφελημάτων του δάσους για τον άνθρωπο, την επιβίωσή του και την ανάπτυξη που εξασφαλίζουν τα δάση όταν ικανοποιούνται οι όροι της βιωσιμότητας και της αειφορίας των δασών.

Τα δασικά οικοσυστήματα προστατεύουν τη βιοποικιλότητα, βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας, της τροφής και του νερού, συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και διαμορφώνουν συνολικά τις συνθήκες ενός υγιούς περιβάλλοντος προάγοντας την υγεία των πολιτών. Αποτελούν παράλληλα και πόρο ανάπτυξης, απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία, και στηρίζουν βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, πάντα με την προϋπόθεση του σεβασμού και την αειφόρου διαχείρισής τους.

Σε πείσμα όλων αυτών των παγκόσμιων διαπιστώσεων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τις φωνές των ειδικών και τις επιταγές της επιστήμης, επέλεξε να κινηθεί απαξιωτικά προς τις ανάγκες προστασίας και προαγωγής του εθνικού μας δασικού κεφαλαίου, παγώνοντας τις πολιτικές πρόληψης πυρκαγιών και νομοθετώντας έωλα για τις δασικές υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα λειτουργίας, υποστελεχωμένες και αδύναμες να επιτελέσουν το έργο τους.

Απόδειξη των επιλογών και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης ήταν οι πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού όταν η χώρα μας απώλεσε ένα αδικαιολόγητα μεγάλο κομμάτι από τον εθνικό δασικό πλούτο της, με τραγικές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και την οικονομική επιβίωση ολόκληρων γεωγραφικών περιοχών όπως η Εύβοια.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει ναρκοθετήσει το εμβληματικό έργο των δασικών χαρτών, το οποίο κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί, ζημιώνοντας και το περιβάλλον αλλά και το κράτος δικαίου στη χώρα μας, ενώ δεν υλοποιεί την Εθνική Στρατηγική για τα δάση που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2018.

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της προστασίας των δασών και των δασικών οικοσυστημάτων κάθε άλλο παρά περηφάνια θα πρέπει να την γεμίζουν, ενώ εξελίσσεται και μία προσπάθεια μαζικού αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων χωρίς έλεγχο, με νομοσχέδιο που προωθείται αύριο προς ψήφιση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Δασών «Δάση και αειφορική παραγωγή και κατανάλωση» είναι επίκαιρο παρά ποτέ για τη χώρα μας. Έστω και την τελευταία στιγμή, οφείλουμε ως κοινωνία να απαιτήσουμε το αυτονόητο για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, που δεν διαφέρει από τη προστασία του συνταγματικά προστατευόμενου δάσους πόρου που μας εξασφαλίζει ζωή και οικονομική ανάπτυξη.

Print Friendly, PDF & Email