Χωρίς ίχνος ντροπής, αλλά με περισπούδαστο ύφος, οι Υπουργοί του κ. Μητσοτάκη, εν μέσω ενεργειακής καταιγίδας πλέον, ανακοίνωσαν πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια που είχε σχεδιάσει και ενεργοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι ίδιοι κρατάνε παγωμένο εδώ και πάνω από τρία (3) χρόνια.

Η υποκρισία και η αδράνεια του επιτελικού κράτους στον κρίσιμο και νευραλγικό τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας γίνεται επικίνδυνη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση κυριολεκτικά «πετάει αετό» στον τομέα αυτό. Υπενθυμίζουμε λοιπόν στην κυβέρνηση ότι:

  • Έχει κρατήσει στα συρτάρια της εδώ και τρία χρόνια το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, το οποίο παρέλαβε το 2019 με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική αύξησης και ήδη ενταγμένα πιλοτικά έργα προς δημοπράτηση. Σήμερα εξήγγειλε ξανά ότι το Πρόγραμμα ΘΑ προκηρυχθεί στις 12/9 και άρα δεν θα το υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση, παρότι είχε και διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Κράτησε παγωμένη την πλατφόρμα για τον ορισμό ενεργειακών υπευθύνων στα δημόσια κτίρια, η οποία λειτουργούσε πιλοτικά από το 2018 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και θυμήθηκε να ζητήσει από τους φορείς του Δημοσίου τον ορισμό ενεργειακών υπευθύνων μόλις στις 12/07. Το είχαν ξεχάσει για τρία (3) χρόνια και ζητάνε τα ρέστα για μια υπενθύμιση στα μέσα Ιουλίου!
  • Η ίδια κυβέρνηση υποσχόταν στον προϋπολογισμό του 2020 ετήσια μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο Δημόσιο κατά 5% με «άριστους» όμως υπουργούς η ενεργειακή κατανάλωση στο Δημόσιο αυξήθηκε.
  • Η ίδια κυβέρνηση δίνει την ελάχιστη δυνατή επιδότηση ρεύματος σε Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης, αφήνοντας την αυτοδιοίκηση «να τα βγάλει πέρα μόνη της» ενώ την έχει αφήσει εκτός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να τακτοποιήσει τους κολλητούς του Μαξίμου.
  • Παρά τη βαρύγδουπη δήλωση του Υπουργού ΠΕΝ για «Ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την εξοικονόμηση ενέργειας», η ίδια κυβέρνηση δεν έχει αποπληρώσει την πλειοψηφία έργων Εξοικονομώ για τις κατοικίες του 2020 (!), δεν έτρεξε πρόγραμμα Εξοικονομώ για το 2021(!), δεν κατόρθωσε να αξιολογήσει τις αιτήσεις για το Εξοικονομώ του 2022 (!) και κρατά παγωμένα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για εξοικονόμηση στην επιχειρηματικότητα και για ενεργειακές κοινότητες σε Δήμους, που δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί(!).

Για όλες αυτές τις «επιτυχίες», η κυβέρνηση σήμερα ήρθε να κουνήσει το δάχτυλο στην αυτοδιοίκηση και σε δημόσιους φορείς, επειδή δεν ανταποκρίθηκαν εντός προθεσμιών στην επιτελική καθυστέρηση της κυβέρνησης των αρίστων, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για ενδεχόμενες ρευματοκοπές σε σχολεία, καίριες δημοτικές εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια ΔΕΥΑ, κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο οφείλει να είναι καθολική. Δεν μπορεί όμως να βασίζεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα μιας κυβέρνησης που η αριστεία της στην ενέργεια εξαντλείται στο ξεπούλημα δικτύων και δημόσιας περιουσίας, σε εξυπηρετήσεις ημετέρων και σε στήριξη της αισχροκέρδειας.

Την περίοδο 2015-2019 είχαν μπει οι βάσεις για μία συνολική στρατηγική εξοικονόμησης σε όλους τους τομείς: κατοικία, επιχειρηματικότητα, δημόσια κτίρια. Αυτή η στρατηγική χρειάζεται να συνεχιστεί το συντομότερο από μια προοδευτική κυβέρνηση και να σταματήσει η καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Print Friendly, PDF & Email