Σε υποχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη χθες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής αφαιρώντας από το αντιπεριβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο ολόκληρο το Κεφάλαιο Γ, που αφορούσε στις χρήσεις γης εντός των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και στις Eιδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ). Το αίτημα απόσυρσης του κεφαλαίου αυτού, όπως και ολόκληρου του νομοσχεδίου, είχε κατατεθεί από όλες τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ και τον επιστημονικό κόσμο αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση, που καθολικά καταψήφισε το νομοσχέδιο και μετά την απόσυρση του Κεφαλαίου Γ.

Η καταψήφιση όλων των περιβαλλοντικών νομοσχεδίων συμπεριλαμβανομένου του κλιματικού νόμου από το σύνολο της αντιπολίτευσης επαναλαμβάνεται σταθερά τον τελευταίο χρόνο αποδεικνύοντας και την αντιπεριβαλλοντική ταυτότητα της κυβέρνησης αλλά και την αποδόμηση του πράσινου προσωπείου. Κανείς και καμία δεν μπορεί να παραπλανηθεί πλέον. Όλοι και όλες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αντίπαλος του περιβάλλοντος, που είναι η ταυτότητα της πατρίδας μας.

Όσο και αν κερδήθηκε μία σημαντική μάχη και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Ο κ. Σκρέκας προσδιόρισε ως χρόνο επανυποβολής των διατάξεων το τέλος Αυγούστου, που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση κάνει μία προσχηματική κίνηση χωρίς καμία διάθεση ουσιαστικού διαλόγου και σύνθεσης. Κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε την ταυτόχρονη αναίρεση και κατεδάφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου των κ.κ. Χατζηδάκη – Μητσοτάκη (Ν. 4685/2020, που το νομοσχέδιο Σκρέκα ήρθε να συμπληρώσει), επιφέροντας το τελειωτικό χτύπημα στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας.

Επικροτούμε την απόσυρση, εξάλλου ήταν αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την αρχή, αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι η διαβούλευση  απαιτεί να συμφωνήσουμε ότι το περιβάλλον δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη αλλά είναι ο αναπτυξιακός πόρος της βιώσιμης ανάπτυξης και η προστασία του βασικό πυλώνα αυτής. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στοχεύει στην απορρύθμιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εφόσον βουλευτές της ΝΔ και από το βήμα της Βουλής δηλώνουν ότι «Η θέση της προστασίας της βιοποικιλότητας απέκτησε δυσανάλογη βαρύτητα, μέχρι το σημείο εξεζητημένης υπερβολής σε χώρες όπως η δική μας».

Εξάλλου η κυβέρνηση επέλεξε χθες να ψηφίσει διατάξεις που παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΣτΕ (191 και 192/2022) με στόχο την παραμονή της εποπτείας των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο,  προσβάλλοντας το Ανώτατο Δικαστήριο και τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών για το νερό.

Κατά τα άλλα, η χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας επιβεβαίωσε ότι η «επιτελική» κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο στον στο χώρο της ενέργειας και με σπασμωδικές ενέργειες σε κάθε αποτυχία της κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα:

  • Η ανακοίνωση των τιμών του Αυγούστου αποκάλυψε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής τελικά, περιέχεται στις νέες τιμές μαζί με επιπλέον αυξήσεις και καπέλο στις πάγιες χρεώσεις. Για να καλύψει τις αποκαλύψεις η κυβέρνηση επέβαλε πλαφόν 5 ευρώ το μήνα, που αφήνει στο απυρόβλητο την αύξηση του παγίου από τη «Δημόσια» Επιχείρηση Ηλεκτρισμού των γαλάζιων παιδιών, η οποία στα νέα τιμολόγια αύξησε το πάγιο της κατά 821%.
  • Το θέατρο του παραλόγου αποδεικνύεται από την μετάθεση της προθεσμίας ανακοίνωσης των τιμολογίων του Αυγούστου από τις 25.07.2022 στις 31.07.2022. Δηλαδή τα εκατομμύρια καταναλωτών στην Ελλάδα θα έχουν κάτι λιγότερο από ένα 24ωρο για να συγκρίνουν τιμές πριν αυτές αρχίσουν να ισχύουν, και να αλλάξουν προμηθευτή, εφόσον το επιθυμούν.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ενεργειακής κρίσης αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε θέλει να δώσει λύσεις. Για αυτό και πρέπει να υπάρξει το γρηγορότερο πολιτική αλλαγή πριν φτάσουμε σε μη αναστρέψιμες ζημιές και στο περιβάλλον και στην κοινωνία.

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πέτη Πέρκα, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Χαρά Καφαντάρη, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας

Print Friendly, PDF & Email