Ο λαός μας λέει ότι το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Με τον χειρότερο τρόπο βιώνουν το ψέμα της ΝΔ οι κάτοικοι του Ματιού που μάταια περιμένουν να ολοκληρωθεί και εγκριθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στην περιοχή της φονικής πυρκαγιάς του 2018, που σύμφωνα με τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη και του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη θα ολοκληρώνονταν μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εγκαίρως είχε διαπιστώσει τον ελλειμματικό, προσχηματικό και επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα η κυβέρνηση της ΝΔ, με κρυφό όμως στόχο την εξυπηρέτηση ρουσφετιών και στο Μάτι.

Λέγαμε στις 30.06.20 σε ανακοίνωσή μας με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου από το ΥΠΕΝ:

 «Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητη η προσπάθεια της ομάδας του κυρίου Χατζηδάκη:

-Να χαϊδέψει αυτιά και να περιορίσει τις κατεδαφίσεις, ακόμα και μέσα στα ρέματα, προτείνοντας εμμέσως την κάλυψή τους εν έτει 2020!

-Να «διασώσει» όσο το δυνατόν περισσότερα (νόμιμα ή παράνομα) κτίρια γίνεται, μειώνοντας τον αριθμό των προς κατεδάφιση κτιρίων στα 122 από 339  και μαντρών σε 336 από  440

-Να κλείσει το μάτι σε νέες αυθαιρεσίες, δίνοντας τη δυνατότητα να χτιστούν και δασικές εκτάσεις που δεν είναι δομημένες έως σήμερα, με βάση οικοδομικές άδειες που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ στο παρελθόν.

Η μεγαλύτερη ασάφεια όμως φαίνεται ότι δημιουργείται με την ακύρωση των δασικών χαρτών που είχαν αναρτηθεί στην περιοχή, με τον αποχαρακτηρισμό δασικών περιοχών με διαδικασίες που έχει αμφισβητήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και με την ανυπαρξία προτάσεων για τις περιοχές κίτρινου περιγράμματος («οικισμοί» στερούμενοι έγκρισης).

Η ανάθεση των μελετών στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), εκτός από ζητήματα διαφάνειας στη διαδικασία των αναθέσεων, δημιουργεί σοβαρά νέα ερωτήματα σχετικά με την αλληλουχία, την πληρότητα των μελετών και τις εγκρίσεις τους».

Δυστυχώς για τους κυβερνώντες, αλλά και για αυτούς που τους πίστεψαν, ήρθε το ΣτΕ με τις παρατηρήσεις του, επί του υπό έγκριση ΕΠΣ, να δικαιώσει μία προς μία όλες τις επισημάνσεις μας και να αποδείξει ότι το σχέδιο ΠΔ θέλει ουσιαστικές διορθώσεις, ότι ο σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι απαιτούνται ρυθμίσεις για τα ρέματα, για τις δασικές/αναδασωτέες εκτάσεις και για την ασφαλή κίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών καθώς και για τη δυνατότητα διαφυγής προς τη θάλασσα. Δηλαδή για όλα τα θέματα που είχε θέσει ως προτεραιότητες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο επιστημονικός και τεχνικός κόσμος.

Είναι μάλιστα άξιοι απορίας οι πανηγυρισμοί του ΥΠΕΝ για την γνωμοδότηση του ΣτΕ όταν:

  • Η επιλογή για εκπόνηση Ειδικού Χωρικού (Πολεοδομικού) Σχεδίου ήταν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα το είχε προεγκρίνει και αποδεικνύεται ότι απαιτείται και νέο επίπεδο ρυμοτομκού σχεδιασμού και περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
  • Το ίδιο το ΥΠΕΝ παραδέχεται ότι η γνωμοδότηση δεν εγκρίνει ως νόμιμες όλες τις επιλογές που έγιναν με βάση τη δασική νομοθεσία ενώ «πετάει» το μπαλάκι των ευθυνών για την οριοθέτηση των ρεμάτων και την απαγόρευσης δόμησης σε αυτά στη διοίκηση, ενώ είναι γνωστές οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη για την κατεδάφιση όσο το δυνατόν λιγότερων αυθαιρέτων.

Δυστυχώς ο χρόνος που χάθηκε δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Η μόνη λύση είναι να φύγει άμεσα η πλέον καταστροφική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, ώστε να γυρίσουμε στο δρόμο της αλήθειας και της κανονικότητας. Για το μόνο που μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι ο σχεδιασμός για το Μάτι δεν θα ολοκληρωθεί από την παρούσα κυβέρνηση!

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα

Print Friendly, PDF & Email