«Είναι τόσο μεγάλο το αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας και των στελεχών της, λόγω της αναγκαιότητας εφαρμογής των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που από τη μία λένε ότι τα μέτρα αυτά τα εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση, και από την άλλη ότι αν ψηφιστούν τα μέτρα στη Βουλή θα οδηγήσουν σε μνημόνιο. Ακούσαμε μάλιστα πρόσφατα τον κ. Γεωργιάδη να μιλάει για κούρεμα ιδιωτικού χρέους και άλλα στελέχη της ΝΔ πως κρούουμε ανοιχτές θύρες. Αν έχουμε καταφέρει να αποδέχεται η κυβέρνηση ΝΔ σήμερα τις προτάσεις που κάναμε μόλις προχθές, έχουμε ήδη πετύχει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Όμως, όλα αυτά αποδεικνύουν τον πανικό και τα αδιέξοδα μιας κυβέρνησης που δεν έχει πάρει μέτρα για να στηρίξει την αγορά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του, στην εκπομπή του Kontra Channel, «Επί του Πιεστηρίου», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Βασίλη Σκουρή.

Πρέπει όμως στην κυβέρνηση να αποφασίσουν τελικά και να απαντήσουν με σοβαρότητα εάν συμφωνούν με το ότι χρειάζεται διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, στήριξη της εργασίας και των νοικοκυριών, πρόσθεσε στη συνέχεια. «Καταλαβαίνω ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση επειδή έχουν απέναντί τους μία Αξιωματική Αντιπολίτευση που κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ καλούνται ταυτόχρονα να υπηρετήσουν μία κυβέρνηση και μία πολιτική που κλείνει τα μάτια στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών».

Σχετικά με τα περί μνημονίου, εκ μέρους την ΝΔ, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε πως: «Αν κάποιος ψάχνει να βρει νέο μνημόνιο, τότε αυτό θα το βρει στην πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και στο Σχέδιο Πισσαρίδη. Αν κάποιος από την άλλη, ψάχνει να βρει λύσεις και απαντήσεις στα θέματα που θέτουν οι παραγωγικοί φορείς θα τις βρει στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία. Οι εκπρόσωποι της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κύριοι Μίχαλος, Καββαθάς και Χατζηθεοδοσίου που ήταν παρόντες στην προχθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι μπαταχτσήδες, εάν έτσι θέλει να παρουσιάσει η ΝΔ τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η πολιτεία πρέπει να καλύψει το κόστος της πανδημίας για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει και η Ευρώπη και για την κάλυψη των πάγιων δαπανών λειτουργίας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία».

Υπογράμμισε πως δεν μπορούμε να λέμε ότι όλα είναι καλά όταν αναμένουμε ότι το 30% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να βάλουν λουκέτο, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα αναστολής εργασίας για 600.000 εργαζόμενους, ούτε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας όταν πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, καθώς και το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν να αντιμετωπίσουν και την απειλή του πτωχευτικού κώδικα, που αμφισβητεί και την πρώτη τους κατοικία.

Κλείνοντας δήλωσε πως: «Όσες και όσοι μας βλέπουν αγωνιούν για το πώς θα βγουν από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και βλέπουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μη δίνει λύσεις στα προβλήματά τους τόσο στο επίπεδο της υγείας, όσο και στο επίπεδο της οικονομίας. Η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί το σοβαρό ζήτημα χρέους που δημιουργείται ή τουλάχιστον να πάρει πίσω τον πτωχευτικό για να μην εκκινήσει με τέτοιους όρους η αγορά. Ο πτωχευτικός κώδικας που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμφισβητεί την πρώτη κατοικία και τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών και μεταφέρει και στις οικογένειες των εμπόρων, των βιοτεχνών και των επαγγελματιών τα χρέη των επιχειρήσεων που διογκώνονται αναγκαστικά μέσα στην πανδημία».

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email