Το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας έχει συγκεντρώσει την προσοχή πολύ μεγάλου τμήματος της κοινωνίας γιατί αφορά ένα πολύ ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα που συνδέεται με ένα διαζύγιο, με τη ζωή δύο προσώπων που χωρίζουν την κοινή τους ζωή και με τα παιδιά που υπάρχουν σε αυτή την κοινή ζωή.

Καλώς συγκροτήθηκε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, κι εμείς είχαμε αναλάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία, καλώς εισήχθη το θέμα στην πολιτική ατζέντα. Έπρεπε σίγουρα να γίνουν προσθήκες σε ένα νομοθέτημα υψηλής επιστημονικής επάρκειας που είχαν όμως περάσει σαράντα χρόνια από τη νομοθέτησή του. Πολλά από αυτά τα προβλήματα αφορούσαν στη μείωση των δικαιωμάτων του παιδιού αλλά και στη μη εφαρμογή αποφάσεων και στη δυσλειτουργία των δικαστηρίων εις βάρος και μπαμπάδων.

Περιμέναμε μία πολιτική τομή, μια κοινωνική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις και μια καλύτερη ζωή κυρίως για τα παιδιά αλλά, οφείλω να πω ότι διαψεύστηκα.

Δεν κάνετε καμία ουσιαστική παρέμβαση στα δικαστήρια, αντίθετα, οπισθοχωρείτε σε αντιεπιστημονικές, θα έλεγα, αναχρονιστικές ρυθμίσεις. Δηλαδή, αντί προχωρήσουμε με την επιστήμη και την κοινωνία, σε αυτό που λέμε εξατομικευμένη ρύθμιση και λύση, μάς πάτε πίσω. Είναι απίστευτο το πώς με οριζόντιες επιλογές πάτε να λύσετε ένα κοινωνικό πρόβλημα και θα δημιουργήσετε, δυστυχώς, και δικαστικά αδιέξοδα.

Είναι δυνατόν προβλέψεις από παγκόσμιες Συνθήκες για τα δικαιώματα του παιδιού και της γυναίκας, να εισάγονται, τελικά, ως νομοτεχνικές τροπολογίες, μετά από την πίεση όλων των υπόλοιπων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής; Είναι ντροπή για την Ελλάδα του 2021. Είναι ντροπή να αγνοείτε τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που εσείς φτιάξατε, να αγνοείτε το νομικό κόσμο, το δικαστικό κόσμο, τους επιστήμονες που ασχολούνται με το παιδί.

Αγνοείτε και υποτιμάτε την επιστήμη, συστατικό στοιχείο του τρόπου με τον οποίο νομοθετείτε, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί θέλετε να περάσετε ντε και καλά το δικό σας. Γι’ αυτό φιμώσατε την επιστημονική κοινότητα και τη Νομοπαρασκευαστική. Το κάνετε, όμως, και γιατί η πολιτική σας, το DNA της ΝΔ, είναι αναχρονιστική και αντιεπιστημονική.

Εκθέτετε επιπλέον και τη χώρα καθώς οκτώ ευρωπαϊκά δίκτυα, εκατόν τέσσερις παγκόσμιες γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες από τριάντα χώρες καταγγέλλουν την Ελλάδα. Αντί να ακούσετε το παιδί, φιμώνετε το παιδί σε αυτό το νομοσχέδιο. Αδιαφορείτε για το παιδί, το αντιμετωπίζετε ως αντικείμενο, ως προϊόν και όχι ως το κέντρο της φροντίδας και της μέριμνας των γονέων, αλλά και της πολιτείας. Δεν λαμβάνετε υπόψη ούτε τα δικαιώματα ούτε τη βούληση του παιδιού.

Η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής απογυμνώνει τα επιχειρήματά σας και αποδεικνύει ότι στόχος σας είναι η υποχρεωτική συνεπιμέλεια και η εναλλασσόμενη κατοικία. Αυτή η αλλαγή που επιχειρείτε θα έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα και ως προς τα συναινετικά διαζύγια. Αντί, δηλαδή, να βοηθήσουμε στα μη συναινετικά και να βρούμε μια λύση για αυτό το 10% των διαζυγίων, θα πολλαπλασιάσετε τα μη συναινετικά, γιατί δυναμιτίζετε τη συναίνεση που είχε διαμορφωθεί ως κοινωνική βάση, ως κοινωνική αντίληψη.

Χρειαζόμασταν εξατομικευμένη ρύθμιση και έρχεστε, με αυθαίρετα τεχνικά κριτήρια, να δημιουργήσετε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Οδηγείτε σε δύσκολες καταστάσεις τα πιο ευάλωτα άτομα, δηλαδή γυναίκες μονογονεϊκών οικογενειών που είναι άνεργες ή εργαζόμενες με πολύ χαμηλές αμοιβές, που θα αναλάβουν όλες τις υποχρεώσεις ανατροφής και διατροφής. Αποδυναμώνετε όλες τις πολιτικές μέριμνας και πρόνοιας, αυξάνετε την πίεση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αυτή είναι η πολιτική σας επιλογή.

Και προφανώς, με το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη έρχεστε να απορρυθμίσετε  και τα εργασιακά τους δικαιώματα και το ωράριο εργασίας. Άρα, ούτε πρόνοια ούτε οικογενειακή γαλήνη ούτε μέριμνα ούτε εργασιακά δικαιώματα. Αυτό είναι το δυστοπικό μέλλον το οποίο ετοιμάζετε.

Είναι, λοιπόν, αντιεπιστημονικό, το νομοσχέδιο, αντικοινωνικό, εξυπηρετεί συμφέροντα, είναι υποκριτικό αλλά και το προωθείτε μάλιστα με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις σε μια Βουλή με περιορισμούς, χωρίς τη συμμετοχή όλων των Βουλευτών. Αξιοποιείτε ακόμα και την δια αλληλογραφίας ψηφοφορία, μέσω ελέγχου από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, για να φιμώσετε όποια φωνή δεν έχει εκφράσει ακόμη στην Ολομέλεια την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο αυτό.

Αν έχετε την πολιτική τόλμη, κύριε Τσιάρα, πάρτε τώρα την απόφαση να μην είναι δια αλληλογραφίας η ονομαστική ψηφοφορία, για να δούμε τι στάση θα κρατήσουν και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Διότι οι διαφωνίες των δυο βουλευτριών της Νέας Δημοκρατίας είναι απόδειξη ότι δεν μετράνε μόνο οι καρέκλες, κύριε Τσιάρα, υπάρχουν και άνθρωποι και αξίες και προσωπικότητες. Υπάρχουν πολιτικοί ακόμα που έχουν λόγο. Οι διαφωνίες και μεταξύ βουλευτών σας δεν είναι απόδειξη καλής νομοθέτησης αλλά, είναι απόδειξη ενός κακού νόμου.

Ο κ. Μητσοτάκης προωθεί ένα κακό, άδικο, αναχρονιστικό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο. Αυτή την ευθύνη αναλαμβάνετε και οφείλετε έστω και τώρα να το πάρετε πίσω.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email