Την «επέτειο» των έξι χρόνων από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να σχολιάσει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Realfm” στη Θεσσαλονίκη και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά. Ο κ. Φάμελλος επισήμανε πως η «επέτειος» αυτή μάς υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο όταν την είχαν «ξεγράψει» στο εξωτερικό και όταν στο εσωτερικό κανείς δεν πίστευε στη δυνατότητα εξόδου, ποτέ, από τα μνημόνια και τη χρεωκοπία. Την έκανε πιο δυνατή και στα δημοσιονομικά, είναι προφανές πόσο χρήσιμο φάνηκε το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και  στα γεωπολιτικά, κατάφερε να την κάνει έναν ισχυρό πόλο συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η επέτειος αυτή αποδεικνύει ότι η ελληνική κοινωνία τα καταφέρνει, ότι η πολιτική μπορεί να γίνει και αλλιώς και μπορεί να ανατρέπει δύσκολες καταστάσεις.

Επικεντρώθηκε στη συνέχεια στο μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί η εθνική οικονομία αλλά και η Θεσσαλονίκη και από τη ματαίωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)-περί τα 50 εκατ. ευρώ- και την ανάγκη για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ για τη Θεσσαλονίκη». «Αφού ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση θα πρέπει να διασφαλίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μείνουμε όλοι μαζί όρθιοι, ειδικά επειδή η πανδημία διευρύνει τις ήδη υφιστάμενες ανισότητες. Σε εθνικό επίπεδο χρειαζόμαστε οριζόντια μέτρα για τη στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων, της επιχειρηματικότητας και ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία. Η συνταγή είναι απλή, η πολιτεία πρέπει να καλύψει το κόστος του κορονοϊού των επιχειρήσεων και όχι φυσικά τη ζημία ιδιωτικών και επιχειρηματικών επιλογών. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται για την επιχειρηματικότητα και τους επαγγελματίες μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση, πρέπει να καλυφθεί μέρος των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων για να στηριχτεί η εργασία και να μην προχωρήσει ο πτωχευτικός και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.

Για τη Θεσσαλονίκη χρειαζόμαστε ένα ειδικό σχέδιο για να στηρίξει την εσωτερική της αγοράς αλλά και την εξωστρέφεια της πόλης. Άμεσο μέτρο είναι να ξεκολλήσει το Μετρό από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλάζοντας (η κυβέρνηση) την επιλογή παρέμβασης στα αρχαία της Βενιζέλου. Δεν μπορεί να μείνει η πόλη με λαμαρίνες στο κέντρο μέχρι το 2023, ενώ μάλιστα θα μπορούσαν σήμερα να λειτουργούν οι δώδεκα (12) από τους δεκατρείς (13) σταθμούς, και να σταματήσει αυτή η ιδιότυπη «μάχη» με την ιστορία με τα αρχαία στη Βενιζέλου. Πρέπει επίσης να προχωρήσει επιπλέον η ανάπλαση της ΔΕΘ ώστε, η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο και το 50% της έκτασης να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου για τους πολίτες και να χρηματοδοτηθεί η επένδυση αυτή με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ΔΕΘ θα δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής των φορέων της πόλης στη διοίκηση του φορέα και στην ενίσχυση των έργων εξυπηρέτησης όλης της πόλης. Η συζήτηση που ανακινείται για τη μεταφορά της ΔΕΘ δυτικά έχει «κλείσει» με τις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της περιόδου 2012-2016 και κατά τη διαβούλευση της μελέτης, που έγινε με δική μου ευθύνη από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το 2019 και ήταν μάλιστα ευρεία, δεν εκφράστηκε κάποια αντίρρηση για την ανάπλαση ή πρόταση για τη μεταφορά της Δυτικά.

Σημείωσε βέβαια ότι είναι σαφές πως η Δυτική Θεσσαλονίκη χρειάζεται έργα ανάπτυξης. Ένα πολύ σημαντικό και αναγκαίο είναι η κατασκευή και λειτουργία του διαμετακομιστικού κέντρου (logistics) στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Γκώνου, στα όρια των δήμων Δέλτα και Ευόσμου-Κορδελιού, άλλο ένα έργο που παραμένει στον «πάγο» καθώς η ΝΔ δεν προχωράει το διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ. Ένα έργο που πρέπει να συνδυαστεί με την αναβάθμιση του λιμανιού, τη σύνδεση λιμανιού με σιδηρόδρομο και ΠΑΘΕ, διότι οι συνδυασμένες μεταφορές θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε μητρόπολη των Βαλκανίων. Αυτό ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, για τη Θεσσαλονίκη, να αποτελέσει δηλαδή κόμβο επικοινωνίας, εμπορίου, συγκοινωνιών και υποδομών στα Βαλκάνια.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο δυτικά πρέπει να είναι η αναβάθμιση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Καλοχώρι, ώστε να έχουμε μια σύγχρονη βιομηχανική περιοχή με δρόμους, δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ενέργειας ώστε να παράγει υπεραξία και να φιλοξενεί καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε επίσης ότι το ισχυρό, όπως είπε, επιστημονικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια η καινοτομία, μπορεί και πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της πόλης και να της προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το νέο τεχνολογικό πάρκο ThessinTec, η Τεχνόπολη αλλά και η Νανοτεχνολογία  έχουν αυτή τη δυνατότητα και βέβαια οι κλάδοι της ενεργειακής και περιβαλλοντικής καινοτομίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη λειτουργία του ΟΑΣΘ δήλωσε: «Η λύση των ΚΤΕΛ, της μίσθωσης λεωφορείων καθώς και τα λεωφορεία από τη Λειψία του δήμου Θεσσαλονίκης, δεν έχουν βοηθήσει ουσιαστικά την πόλη και δεν είναι μακροπρόθεσμες λύσεις. Τα προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών παραμένουν πολύ σοβαρά ενώ, οφείλω να το σημειώσω αυτό, κολλημένος είναι διαγωνισμός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στην επίλυση του προβλήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης. Η κυβέρνηση για να λύσει το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης πρέπει να λύσει άμεσα το θέμα του Μετρό και να ενισχύσει το δημόσιο ΟΑΣΘ με ηλεκτρικά και σύγχρονα λεωφορεία.

Απάντησε τέλος, σε ερώτημα της δημοσιογράφου για την πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Όποιος προσπαθήσει να συνδυάσει τη μάχη για την υγεία κόντρα στην υγειονομική κρίση και την ανάγκη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με εκλογές, θα χάσει. Η φετινή χρονιά δεν πρέπει να είναι χρονιά εκλογών καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία καθώς και θα αποτελούσε προσβολή για τους υγειονομικούς που δίνουν, στην πρώτη γραμμή, τη μάχη για τη ζωή. Αν η κυβέρνηση κάνει εκλογικά σχέδια και παιχνίδια προσβάλει όλη την κοινωνία».

Print Friendly, PDF & Email