«Δεν ξέρω αν έχει πλέον νόημα να σας κάνουμε κριτική για την ασυνέπειά σας στη Βουλή διότι, ίσως είναι λεπτομέρεια μπροστά στο τραγικό πρόβλημα που έχετε δημιουργήσει με την ακραία και ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Έχετε κατορθώσει να ενεργοποιήσετε μία «βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας και της οικονομίας. Εμείς, από τις 14 Απριλίου χτυπήσαμε το καμπανάκι για το κοινωνικό πρόβλημα πλέον των ρευματοκοπών και για την ανάγκη στήριξης όσο το δυνατόν περισσότερων νοικοκυριών και μέσω του Ταμείου Επανασυνδέσεων που είχε συστήσει το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση άλλης μίας γραπτής ερώτησης που μετατράπηκε σε επίκαιρη, με θέμα το Ταμείο Επανασυνδέσεων, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η ενεργειακή φτώχεια δεν είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται για πρώτη φορά σήμερα», πρόσθεσε «αλλά πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε μαζί με τη χρεωκοπία της Ελλάδας και τα Μνημόνια, της χρεωκοπίας στην οποία οδήγησαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία οι διαδοχικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να διαχειριστεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και σε αυτήν την κατεύθυνση προχώρησε στην αναμόρφωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου αυξάνοντας την ωφέλεια για όσους έχουν πραγματική ανάγκη, καταργήσαμε την απένταξη από το ΚΟΤ σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης έως και 10% ανά κατηγορία, θεσπίσαμε τον νόμο για τις Ενεργειακές Κοινότητες έχοντας στο σχεδιασμό μας ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως άλλο ένα «εργαλείο» αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας σε επίπεδο δήμου, το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων που δείχνετε με πολλούς τρόπους εδώ και τρία χρόνια ότι δε θέλετε στην πραγματικότητα να στηρίξετε, καθώς και συστήσαμε το 2017 για πρώτη φορά τον Ειδικό Λογαριασμό για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα και καταφέραμε, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να στηρίξουμε 6.500 νοικοκυριά να αποκτήσουν πάλι πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού μέχρι τον Αύγουστο του 2019».

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΝΔ, με μεγάλη καθυστέρηση, στις 14.07.2020, ενεργοποίησε πάλι το Ταμείο Επανασυνδέσεων, στη συνέχεια τροποποίησε την Υπουργική Απόφαση στις 29.12.2021 και στις 24.12.2021 ανακοίνωσε τον πενταψήφιο αριθμό για να απευθύνονται νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς.

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι η κατατεθείσα ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμαινε το κενό που πρόκυπτε επειδή, η αποκοπή είναι προϋπόθεση ένταξης στο Ταμείο ενώ οι ευάλωτοι, βάσει του Κώδικα Προμήθειας, δεν κόβονται έως τις 31.03.2022 που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία ένταξης στο προστατευτικό πλαίσιο του ταμείου επανασυνδέσεων, οπότε πολλά ευάλωτα νοικοκυριά έμειναν σίγουρα εκτός, γεγονός που συντέλεσε στο να προχωρήσει η κυβέρνηση στις 24.05.2022 στην τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ ώστε να καλύψει το κενό και να παρατείνει την προστασία έως τις 30.06.2022.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητούσε όμως και στοιχεία για τον αριθμό των νοικοκυριών και των δικαιούχων που κάλυψε το πρόγραμμα επανασυνδέσεων μέχρι σήμερα και ποια είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης για την ενεργειακή φτώχεια.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε πως από τις 14.05.2020 έως τις 31.05.2022 έχουν επανασυνδεθεί χίλιες τετρακόσιες έντεκα (1.411) παροχές, πολύ μικρός αριθμός που αποδεικνύει και το έλλειμμα της κυβέρνησης στο μέτρο αυτό, κατά τον Σ. Φάμελλο. Ο κ. Σκρεκας προσπάθησε να αποδώσει το μικρό αριθμό σε μείωση των περιπτώσεων των ρευματοκοπών (!) λες και δεν είναι υπαρκτό το πρόβλημα της αύξησης ή μάλλον έκρηξης των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών και των εντολών ρευματοκοπών το 2022, εξαιτίας της ακραίας ακρίβειας στο ρεύμα για την οποία φέρει ευθύνη η κυβέρνηση, ενώ μάλιστα δε λαμβάνει κανένα μέτρο για να μην κόβεται το ρεύμα για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα Μητσοτάκη. Μάλιστα ο Σ.Φαμελλος αναφέρθηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα που αναφέρει ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο!

«Εμείς σας καταθέσαμε δύο φορές τροπολογία για να μην κόβεται το ρεύμα σε αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα, και όχι για τους συστηματικούς κακοπληρωτές, τους μπαταχτσήδες, μέχρι να κριθεί στη Δικαιοσύνη ή και να αναμορφωθεί ο υπολογισμός της και εσείς την απορρίψατε. Έρχεστε μάλιστα τώρα διά της Διοίκησης της ΔΕΗ, των γνωστών «γαλάζιων» παιδιών με τις χρυσές αμοιβές, και παρεμβαίνετε στη διαδικασία της συλλογικής αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων και ζητάτε να γίνει πιλοτική δίκη για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής για να καθυστερήσετε την εκδίκαση. Η απόφαση του πρωτοδικείου για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από ρευματοκοπή για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αποδεικνύει, πρώτον, ότι είχαμε δίκιο και χρειάζονται προσωρινά έστω μέτρα προστασίας και, δεύτερον, ότι εσείς είστε κοινωνικά ανάλγητοι», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Σκρέκα.

Έκλεισε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας ως απαράδεκτα τα όσα ακούστηκαν από τη νομική εκπροσώπηση της ΔΕΗ στο πρωτοδικείο, ότι «η ΔΕΗ θα χρεοκοπήσει, θα καταρρεύσει» και «θα καταρρεύσει η κυβέρνηση», κατά της πρότασης για τα προσωρινά μέτρα απαγόρευσης των διακοπών ρεύματος: «Αλήθεια, κύριε Σκρέκα; Με τα κέρδη της ΔΕΗ είναι συνδεδεμένη η πολιτική σας επιβίωση; Δεν είναι με την κοινωνική και αναπτυξιακή επιβίωση της Ελλάδας; Προτιμούμε, κύριε Σκρέκα, να καταρρεύσει η κυβέρνηση, αν πρόκειται να καταρρεύσει όλη η κοινωνία».

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email