«Το ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε για υποχρεωτικότητα και μάλιστα για επιβολή προστίμου, σημαίνει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε καθόλου καλά και ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας. Στην Ελλάδα μετράμε 2.200 νεκρούς το μήνα Νοέμβριο, περισσότερους από κάθε άλλο μήνα, και δε συζητάμε γιατί φτάσαμε έως εδώ, ενώ στο πρώτο κύμα που ακούσαμε όλοι τους επιστήμονες ήμασταν ως χώρα το καλό παράδειγμα στην Ευρώπη», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Δύο ερωτήματα κυριαρχούν στη σημερινή συζήτηση, γιατί φτάσαμε σε τραγικό αδιέξοδο και είμαστε το αρνητικό παράδειγμα στην Ευρώπη σε θύματα και γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μην στηρίζει και στελεχώνει το ΕΣΥ και να μην επιτάσσει ιδιωτικές κλινικές. Αυτά δεν μπορεί να τα απαντήσει η ΝΔ.»

Σημείωσε ότι «η απόφαση για το πρόστιμο άνω των 60 ετών ήταν πολιτική απόφαση του κ. Μητσοτάκη, χωρίς απόφαση ή εισήγηση της επιτροπής επιδημιολόγων, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν ακούει τους επιστήμονες, όπως έχουν δηλώσει και οι κύριοι Γεωργιάδης και Βορίδης, δηλαδή ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους πολιτικούς και όχι από τους επιστήμονες».

«Η απόφαση αυτή είναι πρόχειρη και ακραία και είναι σε πλήρη αντίθεση με ό,τι η κυβέρνηση είχε δηλώσει δημόσια σε ανώτατο επίπεδο. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στις αρχές Νοέμβρη, δήλωνε ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όριά της και ότι θα φέρει αντιδράσεις και ο κ. Πλεύρης έλεγε ελάτε να μου πείτε πώς θα να εφαρμόσω την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.

Σχολίασε ότι η κοινωνία εισπράττει τώρα την αδυναμία και την άρνηση της κυβέρνησης εδώ και καιρό να ενισχύσει το ΕΣΥ και να σχεδιάσει την υποχρεωτικότητα. Ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μην ανοίξει τη συζήτηση για υποχρεωτικότητα στις ένοπλες δυνάμεις και στην αστυνομία, μετά από σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ δεν έλειψαν παράδοξες, αντιεπιστημονικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί απουσίας μελετών που να δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό. Μία τοποθέτηση όχι μόνο αντιεπιστημονική αλλά εις βάρος των συμφερόντων και της ασφάλειας και της υγείας των αστυνομικών.

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας θα μπορούσε να ανοίξει με βάση την πορεία της πανδημίας, αφού όμως θα είχαν ενεργοποιηθεί και τα υπόλοιπα «όπλα» απέναντι στην πανδημία που είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών και για covid περιστατικά. «Χρειαζόμαστε ακόμη και τώρα μία θετική καμπάνια για τον εμβολιασμό και όχι μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα και πρόστιμα. Αυτό που είναι απολύτως απαράδεκτο και άδικο είναι η πρόχειρη σύνδεση της υποχρεωτικότητας με πρόστιμα για κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα», σημείωσε.

Τόνισε στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσπαθεί να συμβάλλει στη διαχείριση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή, αρχικά με τον Ανδρέα Ξανθό και τον Παύλο Πολάκη που βρέθηκαν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να συζητήσουν και να καταθέσουν προτάσεις, στη συνέχεια με την πρόταση να τοποθετηθεί στο Υπουργείο Υγείας Υπουργός κοινής αποδοχής και με την πρόταση για σύσταση Επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής, ώστε να μη λαμβάνονται με πολιτικά αλλά με επιστημονικά κριτήρια οι αποφάσεις.

Χαρακτήρισε τέλος τη δήλωση κ. Μητσοτάκη στη Βουλή αλλά και στελεχών της ΝΔ, σχετικά με την ανυπαρξία μελετών που να αποδεικνύουν αυξημένη θνητότητα σε ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, «ως άρνηση λογικής και άρνηση της επιστήμης». Αναφέρθηκε για το λόγο αυτό σε δημόσια δήλωση του Διευθυντή Μονάδας ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, κ. Καπραβέλου, που αναφέρει ότι «είναι επικίνδυνη η θεραπεία και η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ και ότι είναι τριτοκοσμικό να διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ, κάτι που αποδεικνύει ότι ήταν εντελώς λάθος και οι δηλώσεις Μητσοτάκη αλλά οι δηλώσεις του κ. Πέτσα ότι οι ΜΕΘ είναι πεταμένα λεφτά, καθώς και η επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρά στη στελέχωση των ΜΕΘ».

Παρακολουθείστε απόσπασμα από την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email