Δε θα ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο επειδή ψευδεπίγραφα ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες για την ανακύκλωση και στόχους που στηρίζουμε, ενώ επί της ουσίας τακτοποιείτε συμφέροντα πίσω από ένα αποτυχημένο προπέτασμα καπνού. Το ίδιο κάνατε με το αντεργατικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη. Πρόκειται για ένα ακραίο παράδειγμα κακής νομοθέτησης και προσβολής της Βουλής και με την κατάθεση τροπολογιών βράδυ, με παραπλανητικό τίτλο ενσωμάτωση οδηγιών, ενώ, ως επείγουσες, εισήχθησαν πολλές και κρίσιμες διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για τη χωροταξία και την πολεοδομία και για την ενεργειακή πολιτική.

Βασικά χαρακτηριστικά της νομοθέτησής σας είναι το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και οι εξυπηρετήσεις. Κάνετε το ρουσφέτι επιστήμη, μετά και τις τροπολογίες που καταθέσατε τελευταία στιγμή, χωρίς διαβούλευση, χωρίς τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας, των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, γιατί πολύ απλά απεχθάνεστε τη γνώμη της κοινωνίας και γράφετε τη δημοκρατία στα παλαιότερα των υποδημάτων σας.

Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο είναι αντιεπιστημονικό και αναχρονιστικό, οδηγεί την Ελλάδα πολλά βήματα πίσω από την ευρωπαϊκή κανονικότητα, και στην ανακύκλωση και συνολικά στην περιβαλλοντική και την ενεργειακή πολιτική,

Το νομοσχέδιο όμως ξεφτιλίζει το επιτελικό κράτος, εφόσον με το «ψηφίζω-ξεψηφίζω» ακυρώνονται, αναιρούνται ή τροποποιούνται οι εξής νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

-το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Μάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί για το 2020 και πλέον με ευθύνη της ΝΔ πάει για το 2022,

-η διαδικασία απλοποίησης και επιτάχυνσης όπως λέγατε της αδειοδότησης (ΑΠΕ) με τον  4685/2020,

-η παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς ενέργειας, εισάγεται τώρα, οκτώ μήνες μετά την εφαρμογή του Target Model, παρότι ο κ. Χατζηδάκης έλεγε ότι ο ανταγωνισμός και η αγορά θα έλυναν όλα τα προβλήματα,

-ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), οι διατάξεις του οποίου αλλάζουν πλέον ανά τρίμηνο (πχ. 4787/2021), και πλέον και με τις νυκτερινές τροπολογίες,

-η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που αναβάλλεται ενώ εφαρμόζεται, και ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για την αποκλειστική της εφαρμογή από 01.01.2021,

-η δική σας χωροταξική νομοθεσία, του Ν. 4759/2020 και με τις νέες τροπολογίες κατάργησης ρυθμίσεών σας για εκτός σχεδίου,

-το θεσμικό πλαίσιο για το φυσικό περιβάλλον και τον ΟΦΥΠΕΚΑ του Ν. 4685/2020

-οι διατάξεις για τα πλαστικά μιας χρήσης του Ν. 4736/2020, όπου περίσσευαν οι επικοινωνιακές δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη για την ταχεία εφαρμογή των διατάξεων και την εκτεταμένη διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς,

-οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση του Ν. 4759 με τροπολογία που μας φέρνετε την τελευταία στιγμή

Η ενσωμάτωση των δύο ευρωπαϊκών οδηγιών του 2018, της 851 και της 852 στην εθνική νομοθεσία έχει καθυστερήσει ακριβώς ένα χρόνο, εξαιτίας σας, και η Ελλάδα είναι ήδη ένα βήμα πριν από την επιβολή προστίμου, για να τακτοποιήσετε ρουσφέτια.

Νομοθετείτε σε αντίθετη κατεύθυνση από τις Οδηγίες αφού:

-Περιορίζετε τον έλεγχο και τη διαφάνεια στη λειτουργία συστημάτων ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να μην έχουμε αξιοποίηση των πόρων των πολιτών και των επιχειρήσεων και να μην έχουμε τελικά πραγματική ανακύκλωση.

-Δεν έχετε την πολιτική βούληση να πιάσουμε τους απαιτητικούς στόχους αλλά ενδιαφέρεστε πρακτικά μόνο να τακτοποιήσετε τα μεγάλα ρουσφέτια σας και τις σκανδαλώδεις προμήθειες στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)

-Προωθείτε την καύση απορριμμάτων αντί να ενισχύσετε τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, θεσμοθετώντας ακόμη και την καύση αποβλήτων τροφίμων (!)

-Αφαιρείτε την αρμοδιότητα διαχείρισης από τους Δήμους, άλλοι αποφασίζουν για το πώς οι Δήμοι θα διαχειριστούν τα απόβλητά τους, και επιβαρύνετε τους πολίτες, όπως και τους Δήμους με πολύ μεγάλο κόστος

Ενώ είναι ευθύνη της Πολιτείας να παρέχει στους Δήμους τα απαραίτητα εργαλεία, όπως είπε και εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Βουλή: «επιστρέφουμε σε ένα μοντέλο που έχει αποτύχει από το παρελθόν, που είναι ο δήμος- σκουπιδιάρης που απλώς πληρώνει. Καλείται να καταβάλει υπέρογκα τέλη ταφής, αλλά και τα πρόστιμα της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έχει ουσιαστικά κανέναν έλεγχο, ούτε στο σχεδιασμό ούτε στις επιλογές διαχείρισης των απορριμμάτων. Αποτυχία στους στόχους και εκ νέου, βέβαια, δυσφήμιση και των δήμων αλλά και της χώρας, με τις περιφέρειες και το Υπουργείο να αποφασίζουν και τους δήμους να είναι απλά αυτοί οι οποίοι θα πληρώνουν τις επιλογές».

Στις ενεργειακές ρυθμίσεις βλέπουμε μόνο ιδιωτικοποίηση και απορρύθμιση με αποτέλεσμα την ακρίβεια στην ενέργεια. Εκχωρείτε τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ένα σημαντικό «εργαλείο» για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, ένα φυσικό μονοπώλιο με σταθερό εγγυημένο έσοδο για την επόμενη τετραετία και προίκα από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε έναν ιδιώτη, χωρίς καμία υποχρέωση, χωρίς μνημόνιο. Την ίδια στιγμή πουλάτε σε έναν ιδιώτη το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας (ΔΕΠΑ Υποδομών) πάλι ένα μονοπώλιο με σταθερό έσοδο από απλή ιδεοληψία.

Θεσπίζετε, με καθυστέρηση, μηχανισμό παρακολούθησης και εποπτείας της ενεργειακής αγοράς από τη ΡΑΕ, ενώ έχετε δημιουργήσει ακρίβεια, αισχροκέρδεια και χειραγώγηση των τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού. Η Ελλάδα είναι πλέον «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς και τα 2/3 των καταναλωτών αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό ρεύματος, με δική σας ευθύνη, με υπογραφή της κυβέρνησης ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με την εισαγωγή Εγγυητικής Επιστολής Βεβαίωσης Παραγωγού, καταρρέει πλήρως το αφήγημά σας για δήθεν απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, αφού και οι ίδιοι παραδέχεστε ότι έχετε προκαλέσει βραχυκύκλωμα και υπερθέρμανση στην αγορά. Έχετε δημιουργήσει ένα ναρκοπέδιο που θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας αφού ξεσηκώνονται οι τοπικές κοινωνίες ενάντια στις ΑΠΕ, έχετε παγώσει παράλληλα το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ και την εκπόνηση του Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που είχαν εκκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει που μπορούν να χωροθετηθούν έργα ΑΠΕ, ναρκοθετώντας τελικά την Πράσινη Μετάβαση της Ελλάδας.

Μόνο φιλοπεριβαλλοντική ή πράσινη δεν είναι η πολιτική σας αλλά είναι πλέον πολύ επικίνδυνη και για το λόγο αυτό πρέπει να ανατραπεί για το καλό του περιβάλλοντος και της ελληνικής κοινωνίας.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email