Ο Προϋπολογισμός του 2021 συζητείται εν μέσω μίας πολλαπλής κρίσης, στην υγεία, στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και στη δημοκρατία. Για το μέγεθος και τα ακραία χαρακτηριστικά της πολυεπίπεδης αυτής κρίσης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο κύριος Μητσοτάκης. Έχουμε την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση στην πιο δύσκολη περίοδο της Μεταπολίτευσης για την Ελλάδα.

Πριν από λίγες μέρες βιώσαμε, ως χώρα, την τρίτη διπλωματική ήττα της χώρας μας στο Συμβούλιο Κορυφής, ενώ η κυβέρνηση επιτρέπει, εδώ και τέσσερις μήνες, να παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία. Ο κύριος Μητσοτάκης δεν είναι απλά ένας ανέμελος, αλλά ένας τραγικά αποτυχημένος Πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής.

Στο πεδίο της υγείας τα αποτελέσματα του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι τραγικά που φτάνουν στο να διεκδικούμε ως χώρα τραγικές πρωτιές, ακόμα και στο ποσοστό των θανάτων. Στη Θεσσαλονίκη, εδώ και πέντε εβδομάδες, δεν υπάρχει ελεύθερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), γίνεται διασωλήνωση ακόμα και εκτός ΜΕΘ, σχεδόν εκατό άτομα σε κάθε νοσοκομείο από το προσωπικό είναι σε καραντίνα, λιγότερες από τις μισές οργανικές θέσεις είναι στελεχωμένες τώρα. Η κυβέρνηση περιορίζεται στην πολιτική εκμετάλλευση και στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, ακόμα και της Επιτροπής των Επιδημιολόγων. Καμία πρόληψη, καμία πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ακόμα και οι ΜΕΘ που εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης στην «αποστειρωμένη» επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν τον Φεβρουάριο, μετά δηλαδή από τέσσερις μήνες. Ο κύριος Μητσοτάκης δεν άκουσε την επιστήμη που τον ενημέρωσε για έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και δεν έλαβε κανένα μέτρο από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. Είναι προσωπικά υπεύθυνος για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.

Για να καλύψει μάλιστα αυτές τις εγκληματικές ευθύνες, ο κύριος Γεωργιάδης μάς είπε ότι φταίει ο χαρακτήρας των Θεσσαλονικών, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας ανεύθυνος Υπουργός μιας ανεύθυνης κυβέρνησης.

Και ποιο είναι τελικά το «χειροκρότημα» για τους γιατρούς; Λιγότερα από 600 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό του 2021!

Στο επίπεδο της οικονομίας βιώνουμε τα χειρότερα υφεσιακά αποτελέσματα και την απόλυτη διάψευση του κυρίου Σταϊκούρα για τα αποτελέσματα της ύφεσης, ενώ έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη αποδεδειγμένη μείωση του εισοδήματος για όλους τους πολίτες, κάτι που επιβεβαιώνεται αυτό από την κραυγή αγωνίας όλων, εμπόρων, μικρομεσαίων, επαγγελματιών, επιστημόνων.

Η μεσαία τάξη, που παραπλανήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, μάς λέει ξεκάθαρα ότι είναι επιλογή σας να ξεπουλήσετε δημόσια περιουσία και να κάνετε «παιχνίδι» με λίγους, με στόχο να αναπαράγετε μια κρατικοδίαιτη παρασιτική ελίτ.

Αυτό συμβαίνει και στον τομέα της ενέργειας. Αυξήσεις 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ πέρυσι τον Σεπτέμβριο εις βάρος των καταναλωτών, υψηλά κέρδη για τους ανταγωνιστές της, στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, η πολύ χαμηλή τιμή χονδρικής δεν μετακυλίστηκε στα τιμολόγια των πολιτών. Η τιμή λιανικής της ΔΕΗ ήταν τετραπλάσια της χονδρικής τον Απρίλιο. Και με βάση τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές ρεύματος έχουν εκτιναχθεί στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το παιχνίδι των συμφερόντων συνεχίζεται στο χρηματιστήριο ενέργειας. Παίζονται  μονοπωλιακά παιχνίδια ενώ ο κύριος Χατζηδάκης μας άφησε αθωράκιστους. Προχωράει σε νέα χαράτσια για τους καταναλωτές, τέλος στο πετρέλαιο κίνησης και άλλα, για να καλύψει την «τρύπα» που ο ίδιος δημιούργησε στον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και παράλληλα προωθεί «διαρθρωτικά» μέτρα που  προκαλούν ασφυξία στις Ενεργειακές Κοινότητες και στους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ. Ακυρώνει τέλος τα οφέλη των καταναλωτών, 700 εκατ. ευρώ, από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας.

Τελικά όλοι βγαίνουν ζημιωμένοι από την πολιτική της ΝΔ στην ενέργεια, οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά, η ελληνική επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

Φυσικά γίνεται μεγάλο «παιχνίδι» με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ενώ η Ευρώπη ανακτά δημόσιες λειτουργίες και υποδομές εδώ πουλιούνται όλα. Όλες οι ενεργειακές υποδομές και μάλιστα σε μονοπώλια, ενώ την «πίσω πόρτα» τακτοποιούνται «γαλάζια παιδιά», με προμήθειες, για τις οποίες κάνουμε ερωτήσεις και δεν απαντώνται, για το τι κάνουν στους ενεργειακούς φορείς, όπως στο ΔΕΔΔΗΕ.

Η κλιματική κρίση δεν απεικονίζεται στον προϋπολογισμό. Δεν προβλέπονται δαπάνες για την ανθεκτικότητα των υποδομών, για την προστασία της βιοποικιλότητας γιατί, πολύ απλά, κλείνουν τους φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 σε όλη την Ελλάδα.

Το δομικό πρόβλημα του προϋπολογισμού είναι ότι δεν περιλαμβάνει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά μόνο επιφανειακές πολιτικές. Για παράδειγμα, ενώ αναφέρει την εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει προχωρήσει το Πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, το οποίο είχε πόρους και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ μιλούν για «πρασίνισμα» του προϋπολογισμού, «green budgeting» αναθέτουν την πρόληψη πυρκαγιών στην Πυροσβεστική και όχι στη δασική υπηρεσία που κάνει πρόληψη και αποκατάσταση.

Πάω τώρα στο ανέκδοτο του Ελληνικού που οι κύριοι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης ήθελαν μόνο μία βδομάδα για να κλείσουν τις εκκρεμότητες, αλλά δεν μάς είπαν τελικά σε ποια χρονιά αναφέρονταν. Έχουν περάσει ήδη δεκαοκτώ μήνες και περιμένουμε. Όταν, όμως, κάναμε ερώτηση στον κύριο Γεωργιάδη που «πήρε» νομοθετικά την αρμοδιότητα για τις πέντε κατεδαφίσεις μάς απάντησε ότι δεν είναι αρμόδιος.

Η πολιτική της ΝΔ απουσιάζει πλήρως από το πραγματικό πρόβλημα της κοινωνίας, την πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας. Κόβεται το ρεύμα σε παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο στην Κομοτηνή, στο Παγκράτι, στην Αγία Βαρβάρα, έχουμε καταγγελίες από πολλούς επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα. Δεν ψήφισαν την τροπολογία που κάναμε για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά οι ευάλωτες ομάδες.

Τέλος στη χώρα μας έχουμε σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Οπισθοχώρηση σε δημοκρατικές λειτουργίες και στο κράτος δικαίου. Το ΑΣΕΠ καταργείται, οι δασικοί χάρτες, ο περιβαλλοντικός έλεγχος. Δημιουργείται υπηρεσία δόμησης για να βγάζει οικοδομικές άδειες ο Υπουργός και να «τακτοποιούνται» όλες οι υποθέσεις, λες και είμαστε στην περίοδο της ΕΡΕ του 1960.

Έχουμε ακόμη χειραγώγηση και μονοφωνία στα μέσα ενημέρωσης και νέα χατίρια στους καναλάρχες με νόμο που ετοιμάζεται. Αυταρχισμό της αστυνομίας, περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και διώξεις στους συνδικαλιστές στα νοσοκομεία.

Στην Ελλάδα υλοποιείται μία ακροδεξιά στρατηγική, ένας νέος «ορμπανισμός» και γι’ αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνη η Κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Αυτό, όμως, που χρειαζόμαστε είναι μία νέα πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία για μία προοδευτική δημοκρατική διακυβέρνηση, για να περιορίσουμε τη ζημιά αυτής της καταστροφικής για την Ελλάδα κυβέρνησης.

Print Friendly, PDF & Email