«Τα πρόσφατα περιστατικά γεννούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, οι αποκαλύψεις του κ.Βρούτση για εκβιασμό από τον κ.Φουρθιώτη, στον οποίο επιβεβαιώθηκε τελικά ότι είχε παραχωρηθεί φρούρηση από την ελληνική Πολιτεία δια της ανάκλησής της, η δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ και οι καταγγελίες του κ.Βαξεβάνη ότι απειλείται η ζωή του και η σύνδεση με την υπόθεση Φουρθιώτη, δείχνουν ότι η δημοκρατία μας χρειάζεται θωράκιση και αξιοπιστία. Αναδεικνύουν επίσης την αντίληψη της παρούσας κυβέρνησης για την Πολιτεία και τους θεσμούς της που τους χρησιμοποιεί ως εργαλεία κομματικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο Γ. Τραπεζιώτη.

Πρόσθεσε πως η υπόθεση Φουρθιώτη είναι δυσώδης, όπως έχει παραδεχτεί και ο κ.Χρυσοχοϊδης, αλλά έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα: Για ποιο λόγο είχε παραχωρηθεί φρουρά στον κ. Φουρθιώτη και για ποιο λόγο η ελληνική Αστυνομία και η ελληνική πολιτεία είχαν αρνηθεί το γεγονός; Ποια στελέχη της πολιτείας ή της κυβέρνησης συμμετείχαν στη λήψη απόφασης για παραχώρηση φρουράς; Γιατί το ζήτημα με τις αποζημιώσεις μαμούθ που έλαβε ο κ.Φουρθιώτης, όπως αποκαλύφθηκε τελικά από δηλώσεις του κ.Βρούτση στην εφημερίδα “Documento”, δε λύθηκε άμεσα από τον Υπουργό, Κ.Χατζηδάκη, αλλά παραπέμφθηκε για νομική αξιολόγηση; Τόνισε ότι η κοινωνία, η νεολαία, όπως και η διεθνή κοινότητα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, παρακολουθούν τα περιστατικά δράσης οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας, τα περιστατικά «κατάπτωσης» και απαξίωσης της λειτουργίας της ελληνικής πολιτείας, κάτι που αποτυπώνεται στην κοινωνική συνείδηση και για αυτό απαιτείται περισσότερη προσοχή και σοβαρότητα εκ μέρους της πολιτείας. «Ποιος σοβαρός επενδυτής θα επενδύσει με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στην Ελλάδα όταν βλέπει να διαμορφώνεται ένα τέτοιο περιβάλλον;»

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον τρόπο που το Εθνικό Σχέδιο σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε στη Βουλή. «Τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα αδιαφάνειας. Η κοινωνία και το Κοινοβούλιο δεν έχουν ενημερωθεί για το τι τελικά περιλαμβάνει το τελικό Σχέδιο που κατέθεσε στην Ε.Ε. η Ελληνική Κυβέρνηση. Όπως παραδέχτηκε και ο κ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση παρουσίασε στη Βουλή μέρος του Σχεδίου ως μία περίληψη αυτού. Η ουσία είναι όμως ότι έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη ευκαιρία που, δυστυχώς, κινδυνεύει να μετατραπεί στη μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία  για την Ελλάδα. Αναρωτιέμαι εάν η κυβέρνηση έχει συζητήσει το τελικό Σχέδιο μόνο με λίγους τους οποίους και αφορά αποκλειστικά δυστυχώς. Εκτός των επιχορηγήσεων, παραμένει και το «μαύρο κουτί» των δανείων 12 δισ. ευρώ για τα οποία δε γνωρίζουμε τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε ειδικότερα στις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση για την Πράσινη Μετάβαση, άξονα που πρέπει να καταλαμβάνει περί το 40% των επιχορηγήσεων και τις σημαντικότατες «απουσίες» εργαλείων ώστε να πραγματοποιηθεί η μετάβαση. «Δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για την κυκλική οικονομία, για ένα βασικό εργαλείο μετασχηματισμού της παραγωγής και που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ελληνική βιομηχανία, τον αγροτικό τομέα. Μηδέν για την κυκλική οικονομία, μηδέν για την ενεργειακή φτώχεια και μηδέν για τις Ενεργειακές Κοινότητες, ένα εργαλείο που μπορεί να εμπλέξει τις τοπικές κοινωνίες στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ελληνική περιφέρεια, να παράξει τοπική προστιθέμενη αξία και να ενισχύσει τη συναίνεση και συνοχή της κοινωνίας».

Κλείνοντας, ο Σ.Φάμελλος δήλωσε πως δυστυχώς η μεσαία τάξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά δεν έχουν πλέον να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση της ΝΔ. «Μπροστά τους βλέπουν απελευθέρωση κατασχέσεων με τον πτωχευτικό της ΝΔ, κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, αποδυνάμωση ελέγχου των συνθηκών ασφάλειας στην εργασία με τραγικά παραδείγματα τα πρόσφατα θανατηφόρα δυστυχήματα σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, απαξίωση των Πολυτεχνικών και Οικονομικών Σχολών με τη νυχτερινή τροπολογία της κ.Κεραμέως που εξισώνει τα πτυχία των νέων επιστημόνων με τα πτυχία των ιδιωτικών σχολών/κολεγίων, περιορισμό εισακτέων για τα παιδιά τους στην Γ Λυκείου φέτος. Φορολογικές ελαφρύνσεις που αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, καμία ρευστότητα για τους μικρούς, μπρος πίσω και κόστη για την αγορά, ενώ τουρισμός και εστίαση έχουν μπλέξει με ασάφειες για τα εμβόλια, για τα sms, για τη μουσική, για τα μπαρ και τους ΚΑΔ που τελικά ανοίγουν ή δεν ανοίγουν… Αβεβαιότητα και συνεχείς διαψεύσεις είναι η πολιτική της ΝΔ για τη μεσαία τάξη και τα νοικοκυριά».

Print Friendly, PDF & Email