Τις σοβαρές καθυστερήσεις στην πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών και τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχολίασε ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά.

Όπως σημείωσε εισαγωγικά, η Νέα Δημοκρατία έχει παγώσει τη δασική στρατηγική της χώρας, που είναι ήδη σχεδόν ομόφωνα αποφασισμένη από το 2018 και δεν υλοποιεί τη εγκεκριμένη επίσης, από το 2019, δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ για έργα καθαρισμού και διαχείρισης δασών, προσλήψεις 550 δασολόγων και δασοπόνων για τις δασικές υπηρεσίες, αλλά και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη των πυρκαγιών, τον καθαρισμό των δασών και τις αντιπυρικές ζώνες, και ιδιαίτερα τις επικίνδυνες περιοχές (μικτές ζώνες δάσους κατοικίας) το οποίο δεν έχει προχωρήσει.

Επιπλέον, τόνισε, πως η κυβέρνηση δημιούργησε βραχυκύκλωμα στους δασικούς χάρτες, ακύρωσε ακόμα και τους κυρωμένους και έχει δημιουργήσει επιπλέον θέματα αδιαφάνειας και αποχαρακτηρισμών κάτι που μεγεθύνει τα ελλείμματα στο κράτος δικαίου και τις διεκδικήσεις καταπάτησης και αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων.

Τέλος επεσήμανε τα σοβαρά ελλείμματα στα πτητικά μέσα πυρόσβεσης που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μιας και από τον προγραμματισμό της πολιτικής προστασίας αυτά θα καθυστερήσουν άλλον ένα μήνα να έρθουν στη χώρα μας.

Όπως επεσήμανε ο Σ. Φαμελλος, σύμφωνα με τον δασικό νόμο και αναφορικά με τις εγκληματικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, η πολιτεία οφείλει να κηρύξει άμεσα αναδασωτέες όλες τις καμένες εκτάσεις, προκειμένου να προστατευθούν, από επίδοξες παρεμβάσεις και τροποποιήσεις.

Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί άμεσα έργο στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου για την αντιπλημμυρική δασοτεχνική προστασία το οποίο να καλυφθεί από δημόσιες δαπάνες, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη πυρκαγιά στο Καπανδρίτι Κάλαμο. Αυτό το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο για να μην κινδυνέψουν οι περιοχές αυτές.

Ο Σ. Φαμελλος σχολίασε επίσης τα προβλήματα που υπάρχουν στο Σειχ-Σου και στο δασόκτημα του Ωραιοκάστρου και τις καταγγελίες που γίνονται από φορείς και οργανώσεις. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση και οι Δήμοι, παρά τις ερωτήσεις των βουλευτών και τα δημοσιεύματα, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, έχουν αφήσει καύσιμη ύλη μέσα στα περιαστικά δάση. Εφόσον είδαμε ότι δεν υπάρχει αντίδραση αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε και με βίντεο τα προβλήματα στα κοινωνικά δίκτυα, να δώσουμε εμείς βήμα στους κοινωνικούς φορείς που αντιδρούν και να καταθέσουμε ερώτηση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση δασοπροστασίας και καθαρισμού των περιαστικών δασών του Νομού.

Για το θέμα του Μουσείου Ολοκαυτώματος και την τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή σημείωσε ότι η ανταλλαγή δύο οικοπέδων ανάμεσα στη ΓΑΙΑΟΣΕ και στον Δήμο Θεσσαλονίκης γίνεται χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές και πολεοδομικές μελέτες αλλά και χωρίς την εκτίμηση της αξίας, γεγονός που αφήνει κενά και δίνει τη δυνατότητα να κατατεθεί οποιαδήποτε κακόβουλη προσφυγή. «Πώς θα γίνει ανταλλαγή ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ με ιδιοκτησία του Δήμου Θεσσαλονίκης, όταν δεν υπάρχει πρώτα η τεκμηρίωση της ισόποσης ανταλλαγής, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της αυτοδιοίκησης», αναρωτήθηκε ο Σ. Φάμελλος. Πρόσθεσε πως «το πρόβλημα στην υπόθεση είναι η βιασύνη και η προχειρότητα που κατατέθηκε η τροπολογία από την κυβέρνηση σε μη σχετικό νομοσχέδιο, χωρίς να κληθεί κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα του Μουσείου Ολοκαυτώματος καθώς και η εβραϊκή κοινότητα. Ταυτόχρονα, δεν είναι δυνατό ένα ζήτημα χωροταξικού ενδιαφέροντος και ιδιοκτησίας να λύνεται με νόμο και όχι από τις αρμόδιες αρχές με τις διαδικασίες μελετών που προβλέπει και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο».

Επιπλέον, τόνισε ο Σ. Φάμελλος πως για την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του μουσείου προβλέπεται η ίδρυση Ιδρύματος Μουσείου Ολοκαυτώματος, ενώ υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια διεθνές φορέας, με πρόεδρο τον κ. Μπουτάρη και ενώ το ίδρυμα αυτό έχει ήδη δρομολογήσει τη χρηματοδότηση, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την επιστημονική-μουσειακή τεκμηρίωση του Μουσείου. «Μήπως αυτή η αιφνιδιαστική αλλαγή έχει ως σκοπό την παραγκώνιση του ΔΣ του υπάρχοντος ιδρύματος και την αντικατάστασή του, για άλλη μία φορά, με γαλάζια παιδιά του συστήματος εξουσίας του κ.Μητσοτάκη;» αναρωτήθηκε ο Σ. Φάμελλος. Άλλωστε, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, ο κ.Μπουτάρης δεν ήταν ενήμερος για την τροπολογία, ούτε για τις ασάφειες που έχουν προκύψει.

Print Friendly, PDF & Email