Ερωτήματα για την πρώτη διάθεση «εξπρές» ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, χωρίς να έχει προηγηθεί η νομοθέτηση σχετικού θεσμικού πλαισίου, θέτουν σαράντα τέσσερις (44) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς, με ερώτηση που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Ζητούν να μάθουν εάν ισχύουν όσα αναφέρουν δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και στον έντυπο Τύπο, από τα οποία προκύπτει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη διάθεση ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, με απόφαση του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ, «προσπέρασε» την εγχώρια αγορά, καθώς και αν η πρακτική αυτή αντίκειται στη λογική της «θεραπείας» για τη μονοπωλιακή πρόσβασης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, δηλαδή τη δυνατότητα των εναλλακτικών παρόχων να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής στην προθεσμιακή αγορά, όπως δήλωνε τον Ιανουάριο του 2021 και ο ίδιος ο Υπουργός.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν επιπλέον να μάθουν με βάση ποιο θεσμικό πλαίσιο πραγματοποιούνται οι σχετικές συναλλαγές και ποια είναι η θέση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις καταγγελίες περί διάθεσης των ποσοτήτων με διαδικασία εξπρές, χωρίς καμία ενημέρωση και αιφνιδιαστικά και περί προσυμφωνημένης πώλησης σε traders και όχι σε κάποια εγχώρια εταιρεία προμήθειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Διαδικασίες εξπρές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΔΕΗ για τη διάθεση ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής με πολλά ερωτήματα»

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ, μετά από έγκριση της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προχωρήσει, με διαδικασίες εξπρές και πριν ψηφιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, σε διάθεση ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και στον έντυπο Τύπο, προκύπτει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, με απόφαση του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ, «προσπέρασε» την εγχώρια αγορά.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, δήλωνε ότι συμφώνησε, με τους επικεφαλής των θεσμών, να υιοθετηθεί ένας ρυθμιστικά καθοριζόμενος μηχανισμός διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ ως επανορθωτικό μέτρο για τη «στρέβλωση του ανταγωνισμού» που προκαλεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Συμφωνήθηκε επιπλέον οι ποσότητες λιγνιτικής παραγωγής να διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους για το 2021, στο 40% για το 2022 και το 2023, έως να παύσει η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.

Σκοπός της εφαρμογής του μηχανισμού, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, ήταν να συμβάλει στη βελτίωση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών, καθώς η δυνατότητα των προμηθευτών να αποκτήσουν σταθερές ποσότητες σε σταθερές τιμές σε βάθος ετών, θα τους επιτρέψει να μειώσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της νέας αγοράς, να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο και να χαράξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τις εμπορικές πολιτικές τους.

Δημοσιεύματα όμως αναφέρουν ότι παράγοντες της εγχώριας αγοράς κάνουν λόγο για διάθεση των ποσοτήτων με διαδικασία εξπρές αφενός γιατί πραγματοποιήθηκε πριν από την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης και αφετέρου επειδή, όπως καταγγέλλουν, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και η συναλλαγή έγινε αιφνιδιαστικά και μάλιστα ότι έκλεισε σε διάστημα 10 λεπτών, μεταξύ 18:30 και 18:40, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για προσυμφωνημένη πώληση σε traders και όχι σε κάποια εγχώρια εταιρεία προμήθειας.

Σημειώνουν ακόμη ότι αυτό αντίκειται στη «θεραπεία» της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή αφού η διάθεση ποσοτήτων, που αποτυπώθηκε στη συμφωνία, είχε ως στόχο τη δυνατότητα των εναλλακτικών παρόχων να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής στην προθεσμιακή αγορά, κάτι που δεν εξασφάλισε η συγκεκριμένη συναλλαγή.

Επειδή η κυβέρνηση ΝΔ προχώρησε στη πώληση χωρίς σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και -όπως καταγγέλλεται-  χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση

Επειδή δεν έχει οριστεί ακόμη εντολοδόχος παρακολούθησης της διαδικασίας

Επειδή η κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει σταματήσει να δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας της χώρας μας

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Ισχύουν όσα αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα περί απουσίας ενημέρωσης της εγχώριας αγοράς;
  2. Γιατί η ΔΕΗ προχώρησε στην πώληση ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής πριν από την σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή;
  3. Με βάση ποιο θεσμικό πλαίσιο πραγματοποιούνται οι σχετικές συναλλαγές;
  4. Ποια είναι η θέση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα διαλαμβανόμενα στην ερώτηση;
  5. Ποιες ήταν τελικά οι ποσότητες που πωλήθηκαν στο ενεργειακό χρηματιστήριο της Λειψίας και τελικά ο αγοραστής ήταν trader ή κάποια ελληνική εταιρεία προμήθειας;
  6. Με την συγκεκριμένη ενέργεια ενισχύθηκε η δυνατότητα των εναλλακτικών παρόχων της ελληνικής αγοράς ενέργειας να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια στην προθεσμιακή (χονδρεμπορική) αγορά και να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών, με συνακόλουθη ελάφρυνση των καταναλωτών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κατρούγκαλος Γιώργος

 Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Print Friendly, PDF & Email