Διαφάνεια στη διαχείριση των δισεκατομμυρίων ευρώ που συγκεντρώνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) από τους πολίτες και τους επαγγελματίες για να επιδοτούν, με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ακρίβεια στο ρεύμα, ζήτησε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Πρόκειται για ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε καταθέσει ο βουλευτής τον Ιανουάριο, στην οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν απάντησε εγγράφως ως όφειλε.

Η συζήτηση επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει στερήσει έως σήμερα σχεδόν εννέα (9) δισεκατομμύρια ευρώ από τα νοικοκυριά και την αγορά επιδοτώντας την ακρίβεια στο ρεύμα. «Η κυβέρνηση αντί να μειώνει τις τιμές ρεύματος, εδώ και σχεδόν δύο έτη, επιλέγει να επιδοτεί με χρήματα καταναλωτών την ακριβότερη μεγαβατώρα στην Ευρώπη. Δεν μάς έχει απαντήσει ακόμη βέβαια γιατί οι καταναλωτές στην Ελλάδα πληρώνουν τόσο ακριβά τη μεγαβατώρα Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην προέλευση των εισροών του ΤΕΜ. «Πρόκειται για χρήματα που έχουν πληρώσει οι καταναλωτές είτε άμεσα, μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, είτε από τη φορολογία αλλά και από άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις των λογαριασμών που εισπράττονται για άλλους λόγους και σκοπούς (ΕΛΑΠΕ-ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, κλπ.). Δηλαδή από χρήματα που δεν θα έπρεπε να είχαν χρεωθεί οι καταναλωτές. Τα ΥΚΩ, οι λεγόμενες χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που καλύπτουν το επιπρόσθετο κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά, θα έπρεπε να είχαν μειωθεί δεδομένου ότι ολοκληρώνονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως επιλέγει, αντί να ελαφρύνει τους καταναλωτές, να επιδοτεί με αυτά τα ποσά την ακρίβεια και τα υπερκέρδη λίγων εταιρειών».

Επισήμανε πως, παρά τις δεσμεύσεις, η κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη που παράγονται καθημερινά στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα διυλιστήρια. «Προσπαθεί με κάθε τρόπο να «μαγειρέψει» τα ποσά ώστε να μειώσει τα ποσά που θα φορολογηθούν και θα επιστραφούν στους πολίτες. Από τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022 που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση εισπράττει μόλις 340 εκατ. ευρώ. Από τα υπερκέρδη που παράγονται στην προμήθεια ρεύματος από τον Αύγουστο 2022 έως σήμερα δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ και η δέσμευση φορολόγησής τους μετατίθεται διαρκώς χρονικά, παρά το ότι μετά από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα τα φορολογήσει εντός του 2022. Στη συνέχεια δόθηκε παράταση έως το τέλος Μαρτίου με το ν. 5027/2023 (άρθρο 91) και τώρα έχουμε Απρίλιο. Ούτε ένα ευρώ επίσης δεν έχει φορολογηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων που για το 2022 εκτιμώνται σε 2,6 δισ. ευρώ, ούτε ένα ευρώ από το φυσικό αέριο, αλλά ούτε και από την αγορά εξισορρόπησης, όπως είχε ζητήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)».

Τόνισε επιπλέον, ότι η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει το δικαίωμα των καταναλωτών και του Ελληνικού Κοινοβουλίου να έχουν γνώση των εκροών και των εισροών του ΤΕΜ, ούτε διασφαλίζει τη διαφάνεια στη διαχείριση του Ταμείου. «Ξέρουμε βέβαια ότι η διαφάνεια δεν είναι το φόρτε σας. Φτάσατε να επικαλείστε «εμπορικό απόρρητο» για να μην καταθέσετε στη Βουλή (!) τα στοιχεία για τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, μετά από σχετικό αίτημα που καταθέσαμε στις 11 Νοεμβρίου του 2022. Αυτό μάλιστα ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σάς έχει διαβιβάσει τα σχετικά στοιχεία από το Νοέμβριο 2022 και δεν θέτει κανένα ζήτημα απορρήτου. Στοιχεία για τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή είχε παρουσιάσει άλλωστε η ΡΑΕ και τον περασμένο Μάϊο στη Βουλή, όμως τώρα ανακαλύψατε ξαφνικά το απόρρητο».

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε τέλος, πως αυτή η επιλογή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνεπώς και της κυβέρνησης γεννά ερωτηματικά. «Γιατί ο κ. Σκρέκας και ο κ. Μητσοτάκης θέλουν να κρύψουν τα στοιχεία για τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν παραχθεί στις πλάτες των καταναλωτών;  Γιατί βάζετε πλάτη στα υπερκέρδη; Στις 22 Μαΐου θα αποκαλυφθεί το γιατί και θα αλλάξουν όλα με την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της Ελλάδας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email