Με αναφορά στην εκδίκαση της υπόθεσης απολύσεων των δύο συνδικαλιστών, του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της «Μαλαματίνα», Γιάννη Φραγγίδη, και του προέδρου του σωματείου πωλητών οδηγών και βοηθών Β. Ελλάδας, Άρη Μερκενίδη, αφού βρισκόταν στο χώρο του δικαστηρίου, ξεκίνησε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flashfm» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

«Πρόκειται για τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν με κυβερνητική ευθύνη από τον περασμένο Ιούλιο στην «Μαλαματίνα». Σε μία επιχείρηση που πέρασε από διαδικασία εξυγίανσης με τη δέσμευση όμως διασφάλισης των θέσεων εργασίας στον τόπο μας. Ξεκίνησαν όμως οι απολύσεις συνδικαλιστών με το που ανέλαβε η νέα διοίκηση, με πολλά επεισόδια, με τα ΜΑΤ στο εργοστάσιο, με καταστολή. Τώρα, μετά από καθυστερήσεις και αναβολές, πρέπει να γίνει η εκδίκαση των παράνομων απολύσεων των συνδικαλιστών. Δεν μπορεί όμως να απολύονται συνδικαλιστές και να προσλαμβάνονται απεργοσπάστες ενώ είναι σε εξέλιξη απεργία».

Σχετικά με την κατάθεση κυβερνητικής τροπολογίας για τον αποκλεισμό φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων από τη Βουλή ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά την απόφασή του να μη συμμετέχει από εδώ και πέρα σε ψηφοφορίες στη Βουλή ώστε να μη νομιμοποιεί την κυβέρνηση συνταγματικής εκτροπής Μητσοτάκη, θα συμμετέχει ουσιαστικά και στην ψηφοφορία της τροπολογίας που θα διασφαλίζει τον αποκλεισμό φασιστών και ναζιστών, της εγκληματικής οργάνωσης των χρυσαυγιτών από τις εκλογές και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Θα συμβάλλουμε ώστε να καταλήξουμε σε μία τροπολογία που δεν θα παρουσιάζει ζητήματα συνταγματικότητας. Πρέπει να αποσαφηνίζεται ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι σε εκλογικές διαδικασίες νεοναζί, μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, και επειδή επιθυμούμε σύγκλιση, καταθέσαμε νωρίς μία δική μας πρόταση, είμαστε ακόμη θετικοί να ακούσουμε και άλλες προτάσεις, δεν αποκλείουμε τη συζήτηση γιατί επικεντρωνόμαστε στο στόχο που νομίζω ότι είναι κοινός. Πρέπει οποιαδήποτε ρύθμιση να είναι πολύ σαφής και να μην αφήνει περιθώρια σε ερμηνείες και ενδεχόμενο αποκλεισμό άλλων κομμάτων ή και σε ασάφειες που θα δημιουργήσουν εμπλοκή στο επίπεδο του Άρειου Πάγου».

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτικού Προβληματισμού να διοργανώσει εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με θέμα εάν υπάρχει ένα μίνιμουμ κοινών στόχων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων. Στην εκδήλωση συμμετέχουν: ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Μιχάλης Κριθαρίδης από το ΜΕΡΑ 25, ο Νίκος Χρυσόγελος από την εκλογική συμμαχία “Πράσινο και Μωβ” και ο Πάνος Δημητρακάς από το Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού.

Εκτίμησε πως το Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού ανταποκρίνεται σε μία συζήτηση που γίνεται ήδη στην κοινωνία για το εάν, αφού φύγει η Δεξιά και ο Μητσοτάκης, υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με την απλή αναλογική. «Το ερώτημα που θέτει απόψε το Δίκτυο είναι αν υπάρχουν κοινοί στόχοι για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Η συζήτηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει φυσικά υπερβάσεις και συγκλίσεις από όλους τους προοδευτικούς πολιτικούς χώρους γιατί αυτό θα ζητήσουν και οι πολίτες την επόμενη μέρα των εκλογών. Και αυτό χρειάζεται η χώρα μας άμεσα, είναι θέμα επιβίωσης».

«Αν και την εντολή φυσικά θα τη δώσει ο ελληνικός λαός, η συζήτηση τώρα διαμορφώνει συσχετισμούς και ιδέες. Αν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κεντρικά ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα το να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση του νερού, η διασφάλιση πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας, η ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών, η ακρίβεια και άλλα πολλά. Για αυτά θα μάς κρίνει και η ελληνική κοινωνία. Έτσι θα διαμορφωθούν οι όροι ενός κοινού προοδευτικού προγράμματος. Τρεις είναι οι βασικοί για εμάς άξονες: Δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού, ακρίβεια και κόστος ζωής, διασφάλιση της δημόσιας υγείας και παιδείας και γενικά ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

«Θα πρέπει να συζητήσουμε αν θέλουμε έναν ισχυρό ρόλο για την πολιτεία απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες της εποχής μας. Απέναντι στον πόλεμο, την υγειονομική κρίση, την κλιματική κρίση και ενεργειακή κρίση θέλουμε η πολιτεία να δίνει απαντήσεις και να υπερισχύει του «αόρατου» χεριού της αγοράς από εδώ και πέρα αφού, οι κρίσεις απέδειξαν ότι η αγορά δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις».

Ερωτηθείς τέλος για τις δημοσκοπήσεις δήλωσε: «Αυτό που διαπιστώνουμε από την καθημερινή μας επαφή με τον κόσμο είναι ότι δεν υπάρχει ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι εμφανές ότι η κυβερνητικές πολιτικές έχουν αποδομηθεί κοινωνικά με συντριπτικά ποσοστά. Οι πολίτες εκφράζουν την αγωνία τους για τη δημοκρατία αλλά και για τα προβλήματα της καθημερινότητας που έχουν αυξηθεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν πάμε απλά για ανατροπή, όπως λένε κάποιοι, ειδικά μετά και την εκκίνηση των ομιλιών του Αλέξη Τσίπρα στην επικράτεια. Από το Περιστέρι στην Πάτρα, στο Ιβανώφειο τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο λοιπόν για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά για την ευθύνη που έχουμε πλέον για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στις εκδηλώσεις τους άξονες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη βάση για την προγραμματική αυτή συζήτηση που εξελίσσεται στην κοινωνία».

Print Friendly, PDF & Email