«Η ακύρωση του διαγωνισμού κατασκευής παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ακόμη μία ιδιαιτέρως δυσάρεστη είδηση για την πόλη μας. Είναι έκθετη η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη του έργου. Εμείς, ως Θεσσαλονικείς και Θεσσαλονικιές, ζητάμε από την κυβέρνηση να λύσει το θέμα και να εξασφαλίσει την κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου καθότι, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραδώσει ένα ώριμο έργο, με εξασφαλισμένη την έκταση για την κατασκευή, τη δωρεά και όλο το θεσμικό πλαίσιο», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό, «Flash fm» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Λάζαρο Λαζάρου.

Εξέφρασε την οξύτατη δυσαρέσκειά του επειδή η ακύρωση κατασκευής του παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε απευθείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση από την κυβέρνηση. «Φαίνεται έτσι ότι η κυβέρνηση άφησε «στη μοίρα του» την υπόθεση του παιδιατρικού νοσοκομείου. Το μόνο που ενδιαφέρει αυτήν την κυβέρνηση είναι πώς θα ιδιωτικοποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και πώς θα κάνει πολιτική μόνο με όρους επικοινωνίας. Όμως με επικοινωνία και καθρεφτάκια δεν μπορεί να γίνει έργο, ούτε να κατασκευαστεί το παιδιατρικό νοσοκομείο που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη».

Θύμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει η επιλογή του χώρου κατασκευής του παιδιατρικού νοσοκομείου και είχε εξασφαλιστεί και η δωρεά, είχαν γίνει δηλαδή τα απαραίτητα θεσμικά βήματα για να προχωρήσει η κατασκευή. «Επί κυβέρνησης ΝΔ όμως δεν έγινε απολύτως τίποτα εκτός, από την αρνητική εξέλιξη μετατροπής του νομικού προσώπου του παιδιατρικού νοσοκομείου από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτή ήταν και η μοναδική έγνοια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Φαίνεται ότι και αυτό το έργο θα εκκινήσει και θα ολοκληρωθεί με την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της Ελλάδας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε στη συνέχεια πως: «Οι ίδιες οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτές που δημιουργούν τα προβλήματα και αυτό φαίνεται σε όλα τα πεδία, στον πολιτισμό με την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, στην παιδεία, στην υγεία, στην ακρίβεια, ακόμη και στα θέματα της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης. Για αυτά θα κριθεί και στις εκλογές».

Ερωτηθείς για τις αυξήσεις στους συνταξιούχους απάντησε: «Η κυβέρνηση, επειδή δεν έχει δώσει εδώ και τέσσερα χρόνια τη 13η σύνταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είχε δεσμευθεί για αυτό, μέτρο που είναι αξίας 4,5 δισ. ευρώ, και επειδή δεν έχει δώσει τα αναδρομικά που είναι άλλα 2,5 δισ. ευρώ, δίνει τώρα ένα εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ το μέγιστο, δηλαδή ένα μέτρο που φτάνει μόλις στα 300 εκατ. ευρώ και πάλι υποθετικά. Αντί για επτά (7) δισ. ευρώ δίνει στους συνταξιούχους μόλις 300 εκατ. ευρώ! Τι είναι αυτό αν όχι κοροϊδία, ειδικά όταν οι αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά ξεπερνούν ακόμη και το 20%; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει και επιτρέπει κάποιοι να αισχροκερδούν εις βάρους των συνταξιούχων, των εργαζόμενων και όλης της κοινωνίας».

Αναφέρθηκε επίσης στο ρεκόρ υπερκερδών που καταγράφουν ελάχιστοι κλάδοι εν μέσω της ακραίας ακρίβειας: «Τρία (3) δισ. ευρώ είναι τα κέρδη των διυλιστηρίων ενώ οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν το τελευταίο δωδεκάμηνο τον υψηλότερο δείκτη απόδοσης κεφαλαίου στην Ευρωζώνη. Όταν στην Ευρώπη ο δείκτης απόδοσης κατά μέσο όρο είναι 7,8% για τις ελληνικές τράπεζες φτάνει το 20%. Κέρδη για λίγους και βάρη για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Επισήμανε τέλος τον κίνδυνο δημιουργίας άλλης μίας γενιάς κόκκινων δανείων εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των επιτοκίων που δυσκολεύει σημαντικά τη δυνατότητα αποπληρωμής τους από τους δανειολήπτες που ήταν ενήμεροι. «Κινδυνεύουν άρα ακόμη περισσότερα από τα επτακόσιες χιλιάδες (700.000) σπίτια που κινδυνεύουν ήδη με πλειστηριασμούς λόγω της κατάργησης προστασίας της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε μόνη της. Με το σχέδιο Ηρακλής τέλος τα funds δεν υπόκεινται πλέον ούτε σε φορολόγηση των κερδών τους και δεν έχουν πλέον υποχρέωση να καταθέτουν πρόταση συμβιβασμού προς τους δανειολήπτες. Άρα έχουμε τρία χτυπήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους δανειολήπτες».

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε τέλος ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη προστάτευσε την πρώτη κατοικία και όχι τους κακοπληρωτές και υπογράμμισε ότι η ΝΔ, το κόμμα που χρωστάει 400 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να μιλάει για μπαταχτσήδες. «Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης δεν είχε πληρώσει ούτε ένα ευρώ για μια δεκαετία από τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, όπως αποδείχθηκε το 2016 στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Print Friendly, PDF & Email