«Η απόφαση ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της τροποποίησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για τα ύψη πολυκατοικιών αποδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης για τα θέματα περιβάλλοντος και πολεοδομίας. Μόνη στόχευση της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση οικονομικών και εν προκειμένω εργολαβικών συμφερόντων και όχι τα συμφέροντα των πολιτών», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

Όπως υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος «Από το 2019 η «επιτελική» κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί στα θέματα πολεοδομίας και δομημένου περιβάλλοντος αποσπασματικά και φωτογραφικά, απαξιώνοντας κάθε επίπεδο σχεδιασμού αλλά και το κράτος δικαίου. Ο ΝΟΚ έχει υποστεί περισσότερες από 35 τροποποιήσεις τα τελευταία χρόνια, χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση, και οι κυριότερες αφορούν αύξηση του ύψους κτιρίων και της δόμησης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει ότι η μόνη λύση για να αποφύγουμε την επιβάρυνση των πόλεων και των πολιτών, ιδιαίτερα λόγω αδικιών που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα, είναι η ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού. Ώστε να σταματήσουν οι φωτογραφικές ρουσφετολογικές ρυθμίσεις. Να περάσουμε το μήνυμα ότι στο βωμό της δήθεν ανάπτυξης δεν ανεχόμαστε την αλλοίωση του δομημένου περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη πρέπει και μπορεί να συμβαδίζει με το σεβασμό στην ποιότητα ζωής και στο σχεδιασμό», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

«Επιλογή της κυβέρνησης τα ρουσφέτια στους εργολάβους για τα ύψη κτιρίων».

Η τελευταία απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις τροποποιήσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για τα ύψη πολυκατοικιών αποδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης για τα θέματα περιβάλλοντος και πολεοδομίας. Μόνη στόχευση της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση οικονομικών και εν προκειμένω εργολαβικών συμφερόντων και όχι τα συμφέροντα των πολιτών.

Από το 2019 η «επιτελική» κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί στα θέματα πολεοδομίας και δομημένου περιβάλλοντος αποσπασματικά και φωτογραφικά, απαξιώνοντας κάθε επίπεδο σχεδιασμού αλλά και το κράτος δικαίου. Ο ΝΟΚ έχει υποστεί περισσότερες από 35 τροποποιήσεις τα τελευταία χρόνια, χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση, και οι κυριότερες αφορούν αύξηση του ύψους κτιρίων και της δόμησης.

Η πρακτική αυτή πυροδοτεί διακρίσεις και δικαστικές προσφυγές. Από το 2022 υπάρχουν αποφάσεις της δικαιοσύνης (Αμπελόκηποι) που έβαλαν «φρένο» στα μπόνους δόμησης επιπλέον ορόφων, ενώ πρόσφατα και στα Κωνσταντινοπολίτικα είχαμε αποφάσεις αναστολής οικοδομικών αδειών.

Η αδικία αποδεικνύεται από την κυβερνητική τροπολογία, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, με την οποία εξαιρέθηκαν οι περιοχές της Φιλοθέης, του Ψυχικού και της Εκάλης από τις διατάξεις επαύξησης του ύψους. Επιλογή που δημιουργεί μεγάλες διακρίσεις με άλλες περιοχές γιατί τελικά κάποιοι είναι περισσότερο ίσοι, αρκεί να έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε τη δυνατότητα σωρευτικής χρήσης των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ στις νέες οικοδομές με αποτέλεσμα την αύξηση στα ύψη των πολυκατοικιών από το 24 μέτρα στα 32 μέτρα!

Οι προσφυγές των κάτοικων και του Δήμου  Αλίμου οδήγησαν στη «δίκη του ΝΟΚ» στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ. Στη συνέχεια παρενέβη η ΚΕΔΕ, με μεγάλη καθυστέρηση, ζητώντας την εξαίρεση όλων των περιοχών με ειδικά διατάγματα από την οριζόντια εφαρμογή των μπόνους που δίνει ο ΝΟΚ γιατί οι διατάξεις αυτές είναι επιζήμιες.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η καταπάτηση του πολεοδομικού κεκτημένου σε πολλές περιοχές της χώρας, η υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος και της ισονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει ότι η μόνη λύση για να αποφύγουμε την επιβάρυνση των πόλεων και των πολιτών, ιδιαίτερα λόγω αδικιών που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα, είναι η ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού. Ώστε να σταματήσουν οι φωτογραφικές ρουσφετολογικές ρυθμίσεις. Να περάσουμε το μήνυμα ότι στο βωμό της δήθεν ανάπτυξης δεν ανεχόμαστε την αλλοίωση του δομημένου περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη πρέπει και μπορεί να συμβαδίζει με το σεβασμό στην ποιότητα ζωής και στο σχεδιασμό.

Print Friendly, PDF & Email