«Αντί να εφαρμόσετε την ολοκληρωμένη τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα απορρίμματα, από 01/01/2020, στην οποία είχαν συμφωνήσει και οι Δήμοι και οι παραγωγικοί φορείς και κάλυπτε τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, επαναφέρετε το τέλος ταφής το οποίο παρέχει κίνητρα για καύση και όχι για ανακύκλωση απορριμμάτων», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα την εφαρμογή του τέλους ταφής του Ν. 4819/2021 από την κυβέρνηση ΝΔ που έχει προκαλέσει την αντίδραση της αυτοδιοίκησης και θα επιβαρύνει τους Δήμους της χώρας με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Όπως ξεκαθάρισε στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, είχε σχεδιάσει και εκδώσει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την εφαρμογή μιας τιμολογιακής πολιτικής από 01/01/2020. Αντί για τέλος ταφής, προβλεπόταν με το Ν. 4609/2019, η εφαρμογή της εισφοράς κυκλικής οικονομίας, η οποία προέβλεπε κλιμακωτές μειώσεις για τους Δήμους ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης έργων επεξεργασίας απορριμμάτων (30% εάν είχε ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων επεξεργασίας, 70% για το στάδιο της κατασκευής, και 100%-πλήρης απαλλαγή, στην πλήρη λειτουργία). Έτσι, οι Δήμοι είχαν κίνητρα και μεγάλες ελαφρύνσεις για να προχωρήσουν μονάδες κυκλικής οικονομίας στις περιοχές τους και να μειωθεί η ταφή.

«Είναι υποκριτική η δήλωση ότι τώρα επιβάλλετε το τέλος ταφής λόγω ευρωπαϊκής υποχρέωσης και μάλιστα επειδή έχει συμπεριληφθεί στις υποχρεώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Η δέσμευση της χώρας έναντι της ΕΕ είναι για να εφαρμόσει κίνητρα και αντικίνητρα και αυτό καλυπτόταν πλήρως από τη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου και οι υποχρεώσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπουν κίνητρα για την ανακύκλωση και δεν τα υλοποιείτε. Η ΝΔ τροποποιεί τις δεσμεύσεις, και αντί να κινητροδοτεί την ανακύκλωση, κινητροδοτεί την καύση, και φορτώνει ένα νέο χαράτσι στους Δήμους, ενώ τους έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο σχεδιασμό αυτών των μονάδων, τον οποίο έχει αναλάβει αποκλειστικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος, τονίζοντας ότι και το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, σε επίσημες τοποθετήσεις τους, στηρίζουν τη δομή της μεταρρύθμισης που είχε νομοθετήσει πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ, και ακύρωσε η ΝΔ.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων, τονίζοντας ότι η ΝΔ έχει ξεχάσει ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα σκουπίδια στον Πύργο Ηλείας ξεπερνούσαν τον πρώτο όροφο πολυκατοικιών. «Επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε επαναδιαπραγμάτευση του ΣΔΙΤ που είχε δημοπρατήσει η προηγούμενη άριστη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και το οποίο μάλιστα κατέβηκε στο 50% της τιμής, τους κόστους για τους Δήμους και τους πολίτες. Το ίδιο έγινε σε όλη την Ελλάδα. Εμείς ολοκληρώσαμε τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς σε όλη τη χώρα, ξεκίνησαν οι μελέτες παντού, εγκρίθηκαν οι χρηματοδοτήσεις για να προχωρήσουν τα έργα παντού. Πολλά έργα ξεκίνησαν τότε, όπως το έργο της Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένων και έργων που υλοποιούνται σήμερα. Εσείς όμως πλέον, τροποποιείτε το σχεδιασμό μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για να παράγουν απορριμματογενές καύσιμο και αυτό είναι σε βάρος της κυκλικής οικονομίας και δεσμεύει την αυτοδιοίκηση», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ανακύκλωσης και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΝΔ, μέσω του ΕΟΑν, ήταν αυτή που σκανδαλωδώς αδειοδότησε Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης που δεν πιάνει τους στόχους και τροποποίησε τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να μην είναι πρακτικά δυνατή η ανάκληση της άδειας. «Έχετε ναρκοθετήσει πλήρως την ανακύκλωση στη χώρα. Παράλληλα, ακόμα και τα έσοδα από το τέλος ταφής, αντί να τα δώσετε στους Δήμους για να προωθήσουν τη χωριστή συλλογή, όπως είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εισφορά κυκλικής οικονομίας, τα δίνετε στον ΕΟΑν που βαρύνεται με σκάνδαλα. Χαράτσια λοιπόν μόνο, προώθηση της καύσης και σκάνδαλα στην ανακύκλωση, αυτό θα μείνει από την πολιτική της ΝΔ», επεσήμανε ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σκρέκας στις τοποθετήσεις του κατέφυγε πάλι στην προσφιλή τακτική της ΝΔ να κάνει «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση», αγνοώντας τα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, και επέμεινε στην εφαρμογή του τέλους ταφής χωρίς καμία τροποποίηση, χωρίς να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email