Το θέμα της φωτογραφικής περιγραφής εξοπλισμού για τις Γωνιές Ανακύκλωσης που περιλαμβάνεται στην πρόσκληση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έθεσε ξανά ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Σ. Πέτσα, κατά τη σημερινή συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία κατατέθηκε μετά την τροποποίηση της σχετικής πρόσκλησης του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», καθώς η πρόσκληση εξακολουθεί να περιλαμβάνει την ίδια φωτογραφική περιγραφή εξοπλισμού, χωρίς να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει διπλή χρηματοδότηση και σπατάλη δημόσιων πόρων με οικονομικό όφελος των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, που οφείλουν να παρέχουν στους Δήμους τον εξοπλισμό, χωρίς κόστος προς αυτούς.

«Παρότι τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης εισπράττουν χρηματικές εισφορές από τους παραγωγούς και τελικά από τους πολίτες και οφείλουν να δίνουν στην κοινωνία μας εξοπλισμό ανακύκλωσης, εσείς, από την πίσω πόρτα με χρηματοδότηση του «Αντώνης Τρίτσης», με δημόσια χρήματα δηλαδή, τους χρηματοδοτείτε οδηγώντας σε παράνομο πλουτισμό και σε σπατάλη δημοσίων πόρων. Ταυτόχρονα φωτογραφίζετε στην προκήρυξη εξοπλισμό που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εταιρείες περιορίζοντας και τον ανταγωνισμό. Άρα, σπαταλάτε δημόσιους πόρους και παραβιάζετε και τους κανόνες του ανταγωνισμού και τη δυνατότητα της ελληνικής βιομηχανίας και του ελληνικού εμπορίου να παράγει, να ανταγωνίζεται. Οδηγείτε μάλιστα τους δήμους μονοσήμαντα σε συνεργασία με συγκεκριμένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Φάμελλος, εντοπίζοντας ότι παρά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του προγράμματος, ακόμη δεν έχει εισαχθεί μηχανισμός ελέγχου για να αποφευχθεί διπλή χρηματοδότηση ή ύπαρξη κρατικών ενισχύσεων.

Ακόμη, ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι η θετική γνωμοδότηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, η οποία δόθηκε κατόπιν των πρώτων ερωτήσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και λίγο πριν από την τροποποίηση της πρόσκλησης, αναφέρει ότι έλεγχος από τον ΕΟΑΝ θα γίνει εφόσον οι δυνητικοί δικαιούχοι ΟΤΑ υποβάλλουν σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης προς έγκριση από τον ΕΟΑΝ σε μεταγενέστερο στάδιο. Στην πράξη, πρόκειται για γνωμοδότηση που «θολώνει τα νερά», αφού βάσει του Ν. 4496/2017 υποχρέωση για υποβολή τέτοιου σχεδίου έχουν μόνον οι Δήμοι που οργανώνουν οι ίδιοι την εναλλακτική διαχείριση. «Όπως γνωρίζουμε όλοι, η πλειοψηφία, σχεδόν το 100% των Δήμων της χώρας συνεργάζονται με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, και στην περίπτωση αυτή δεν οφείλουν να κάνουν σχέδια εναλλακτικής διαχείρισης. Δηλαδή, βάλατε ως όρο να κάνουν οι Δήμοι κάτι το οποίο δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν!» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος στον Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών, καταθέτοντας μάλιστα την απόφαση του ΔΣ του ΕΟΑΝ που αποδεικνύει ότι ο έλεγχος (αν υποβληθεί το Σχέδιο και αν γίνει έλεγχος) θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο και μόνο ως προς το σχέδιο εναλλακτικής διαχείριση των δυνητικών δικαιούχων. «Άρα τι πρόκειται να γίνει με την προμήθεια αν αυτή έχει ολοκληρωθεί;»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο εντόπισε σοβαρές παρατυπίες στο διαγωνισμό-μαμούθ για εξοπλισμό ανακύκλωσης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής, που είχαν ήδη εντοπιστεί και από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με παρεμβάσεις στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Έτσι το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε περίπου το 1/3 του διαγωνισμού, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω φωτογραφικών όρων. Ακύρωσε επίσης το δικαίωμα ισόποσης προαίρεσης στο σύνολο του διαγωνισμού, περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Στην απάντησή του, ο Σ.Πέτσας επέμεινε στον τύπο και στα περιεχόμενα της πρόσκλησης του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, χωρίς να απαντήσει ουσιαστικά επί των ερωτημάτων, και επανέλαβε ότι ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από τον ΕΟΑΝ πριν τις δημοπρατήσεις εξοπλισμού των δικαιούχων, δηλαδή μετά την ένταξή τους στο πρόγραμμα και χωρίς να περιλαμβάνεται κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη επ’ αυτού ούτε στην πρόσκληση του προγράμματος ούτε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email