Στη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το Σάββατο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για το Περιβάλλον, την Κλιματική Κρίση και την Πράσινη Μετάβαση, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο Χρυσόστομο Λουκά.

«Το περιβάλλον είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Αριστερά, τα κινήματα και την κοινωνία κάθε μέρα και όχι μία μόνο μέρα κάθε έτος. Η σημερινή συζήτηση αφορά τη μεγάλη, συνταρακτική αλλαγή στον τρόπο ζωής αλλά και στον τρόπο άσκησης πολιτικής που απαιτείται για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Ενώ έχουν ληφθεί αποφάσεις οι οποίες επιβεβαιώνονται σε επίπεδο δηλώσεων, διαπιστώνουμε καθυστέρηση όσον αφορά την εφαρμογή τους, στην πράξη. Η Ελλάδα και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Βιώνουμε ήδη ακραίες θερμοκρασίες, αύξηση των ημερών ξηρασίας, των πυρκαγιών και των πλημμυρών. Δεν μπορούμε συνεπώς να περιμένουμε άλλο. Χρειαζόμαστε μία συνολική, οριζόντια, ριζοσπαστική αλλαγή σε όλους τους τομείς της ζωής μας, σε όλα τα επίπεδα, παγκόσμιο, εθνικό, τοπικό», είπε χαρακτηριστικά.

Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Πράσινη Μετάβαση, το κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλον αποτελεί μία συνολική πρόταση που μετασχηματίζει όλες τις επιμέρους τομεακές πολιτικές, σημείωσε στη συνέχεια.

Για πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ζημιώνει το σύνολο της κοινωνίας και στην ενέργεια, με επιβάρυνση των καταναλωτών, ξεπούλημα ενεργειακών φορέων και εταιρειών και βόλεμα γαλάζιων παιδιών έκανε λόγο ο Σ.Φάμελλος, ερωτηθείς για τα νέα υπερμπόνους των γαλάζιων στελεχών της Διοίκησης στην κατά τα άλλα χρεοκοπημένη ΔΕΗ. Πρόσθεσε πως ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, με πρόσχημα τη «σωτηρία» της, προχώρησε σε περίπου 20% αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019, που επιβάρυναν τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε εν μέσω μνημονίων να διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγια ρεύματος. Ο κ. Χατζηδάκης, όπως σημείωσε ο Σ.Φάμελλος, χρησιμοποίησε τη ΔΕΗ ως «εργαστήρι» εφαρμογής πολιτικών που εφαρμόζει τώρα σε όλους τους εργαζόμενους. «Ευέλικτοι» και χαμηλόμισθοι νέοι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα.

Τον Νοέμβριο του 2019, με το νομοσχέδιο ΔΕΗ-ΔΕΠΑ, η κ. Χατζηδάκης κατάργησε τη διαφάνεια, το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις στη ΔΕΗ,  κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις, άνοιξε το «παράθυρο» για προσλήψεις-ρουσφέτια που περνούν από πολιτικά γραφεία στελεχών της ΝΔ και δημιούργησε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων: Νέους εργαζόμενους, εκτός ΑΣΕΠ, εκτός συλλογικής σύμβασης, χαμηλόμισθους και γαλάζια «χρυσά» στελέχη με προκλητικές αμοιβές και πολυτελή αυτοκίνητα.

Κατάργησαν, με νομοθετική ρύθμιση το πλαφόν στις αποδοχές ώστε να είναι καλοπληρωμένα τα γαλάζια παιδιά, με το πρόσχημα ότι θέλουν να βρουν στελέχη από την αγορά για τη ΔΕΗ. Η αλλαγή πολιτικής αποδοχών στη ΔΕΗ, στα τέλη Δεκέμβρη του 2019, οδήγησε σε απολαβές έως και 300.000 ευρώ, μαζί με τα μπόνους για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γ. Στάσση, σε μία επιχείρηση για την οποία ο κ. Χατζηδάκης πριν λίγους μήνες έλεγε “τη βγάζει, δεν τη βγάζει”.

Για τους Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές οι μεικτές αποδοχές ανέρχονται σε 100.000 και 70.000 ευρώ ετησίως αντίστοιχα, με επιπλέον Bonus 50%, χωρίς να υπολογίζονται αμοιβές τους ως μελών επιτροπών, αποζημιώσεις για συνεδριάσεις συμβουλίου, “χρήση εταιρικού αυτοκινήτου με κάλυψη συναφών δαπανών”, διάφορα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης κ.λπ., ζήτημα για το οποίο έχουμε καταθέσει και ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Το ίδιο κάνουν και στον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, τον ΔΕΔΔΗΕ, που δημιούργησαν νέες θέσεις Διευθυντών για να βολέψουν γαλάζια παιδιά, ακόμη και Διευθύνσεις χωρίς καθόλου προσωπικό.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως το «πάρτι» για τα γαλάζια παιδιά συνεχίζεται με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση αύριο, Παρασκευή, όπου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Αυγή», θα αποφασίσει για νέο «πάρτι», πρόσθετα «υπερμπόνους» και δωρεάν μετοχές για τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, στη βάση επίτευξης ποσοτικών και ποιοτικών στόχων που τα ίδια στελέχη ορίζουν και προκύπτουν κυρίως από την αύξηση των τιμολογίων σε βάρος των καταναλωτών, εδώ και δύο χρόνια. Έτσι στοχεύουν σε αύξηση που θα φτάσει στα 350.000 ευρώ το χρόνο για τον διευθύνοντα σύμβουλο και απόδοση και μετοχών της επιχείρησης, με δικαιολογία τα κέρδη προ φόρων που εύκολα δημιουργούνται με αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών.

Σχολίασε κλείνοντας άλλη μία επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης ΝΔ που έλαβε χώρα εχθές στην Αστυπάλαια λέγοντας: «Σκοπός της χθεσινής φιέστας ήταν να καλύψει τα πραγματικά αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ την τελευταία διετία. Ο πραγματικός απολογισμός είναι χιλιάδες ήδη άνεργοι στη Δυτική Μακεδονία εξαιτίας της κούφιας απολιγνιτοποίησης χωρίς σχέδιο, καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ελλείμματα στην προστασία των περιοχών Natura 2000, η αποικιοκρατικού τύπου και ιδιαιτέρως επιβλαβής για το περιβάλλον αναθεωρημένη Σύμβαση με της ΝΔ με την Ελληνικός Χρυσός, το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου, τα παραθυράκια σε νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για οχλούσες δραστηριότητας σε περιοχές Natura 2000. Το περιορισμένης κλίμακας και συμμετοχής των κατοίκων «πιλοτικό κοινωνικό εργαστήριο» της Αστυπάλαιας δε φτάνει για να καλύψει όλα αυτά. Ακόμα και τα μεγάλα λόγια για πράσινο νησί είναι επικοινωνιακή εξαπάτηση εφόσον το νησί δεν έχει πράσινη ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από ορυκτά καύσιμα και μάλιστα για τα έργα ΑΠΕ δεν έχουμε ούτε περιβαλλοντικές άδειες, ούτε μελέτες, ούτε έργο, ούτε ένταξη σε χρηματοδότηση, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα και η σχετική απόφαση Υπουργού. Μεγάλα λόγια λοιπόν, αλλά από έργο μηδέν».

Print Friendly, PDF & Email