Για έβδομη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις απώλειες που υφίσταται ο κλάδος των μυδοκαλλιεργειών, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να δώσει λύση ή έστω ανακούφιση στους 300 επαγγελματίες του Θερμαϊκού Κόλπου που πλήττονται άμεσα.

Η συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, επανάφερε το θέμα των αποζημιώσεων των μυδοκαλλιεργητών μετά τη διπλή οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί, την πρώτη το καλοκαίρι του 2020 όπου, λόγω του lockdown η παραγωγή έμεινε αδιάθετη και τη δεύτερη το καλοκαίρι του 2021 όπου, λόγω του πολυήμερου ακραίου καύσωνα θανατώθηκε το 95% της παραγωγής αλλά και του γόνου της επόμενης χρονιάς!

Όπως όμως προέκυψε από την απάντηση του Υφυπουργού ΠΑΑΤ κ. Κεδίκογλου, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει καμία ενίσχυση -παρά τις υποσχέσεις εδώ και 18 μήνες-, ενώ μάλιστα προέτρεψε τους μυδοκαλλιεργητές να χρηματοδοτήσουν Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ώστε να καλύψουν οι ίδιοι τις ζημίες τους!

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήδη από τον Ιούλιο του 2020 που εμφανίστηκαν οι πρώτες απώλειες των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου, έχει κατατεθεί και ερωτήσεις στη Βουλή αλλά και προτάσεις για το μετριασμό των ζημιών από την πλευρά της πολιτείας. Γιατί εκτός από την πανδημία και τις ακραίες συνθήκες καύσωνα, το βασικό πρόβλημα του κλάδου είναι ότι πλήττεται εξαιτίας της προχειρότητας, της υποκρισίας, αλλά και της αναλγησίας –κυριολεκτικά- της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν δίνει ούτε μια απάντηση και προφανώς καμία ενίσχυση στους μυδοκαλλιεργητές.

Σε αναφορά του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ότι έχουν εκδοθεί προσκλήσεις χρηματοδότησης λόγω Covid19 με συνολική δαπάνη 30 εκατ. ευρώ, ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι μέσα σε αυτούς που χρηματοδοτήθηκαν δεν υπάρχουν μυδοκαλλιεργητές, αλλά μεγάλες επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργειών και αυτό μόνο ως υποκριτική στάση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. “Εγώ λέω ότι είναι πολιτική κοροϊδία, κύριε Πρόεδρε, να έχουμε τους μυδοπαραγωγούς στην αναμονή εδώ και ενάμιση χρόνο, να εξαγγέλλει η κυβέρνηση μέτρα τα οποία δεν υλοποιούνται και να μας λέει ο Κεδίκογλου ότι θα βάλει 25 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προκύπτει ότι έχουν ήδη λάβει οι μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες!”

Μάλιστα, ο Υφυπουργός ρωτήθηκε για το ήδη αναγγελθέν από τον προκάτοχό του κ. Οικονόμου -από τον Απρίλιο- μέτρο-πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο αποζημίωσης του κλάδου των μυδοκαλλιεργειών, δίχως όμως να δώσει καμία απάντηση. Γιατί μετά τις υποσχέσεις του κ. Βορίδη τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2020 αλλά και τις υποκριτικές εξαγγελίες του κ. Οικονόμου τον Απρίλιο του 2021 οι παραγωγοί δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, αλλά μόνο κοροϊδία!

Εμείς πήγαμε με τις βάρκες στις μυδοκαλλιέργειες. Δεν υπάρχει πλέον ούτε γόνος για την επόμενη χρονιά. Έχει πάει κανείς από εσάς εκεί να δει τι γίνεται; Μόνο υποσχέσεις. Δυστυχώς τα πράγματα έχουν ξεφύγει και πρέπει να μας πείτε πολύ συγκεκριμένα τι θα κάνετε. Να μας πείτε ευθέως ποιες θα είναι οι επιδοτήσεις λόγω COVID και ποιες θα είναι οι επιδοτήσεις λόγω του ακραίου καύσωνα, σας το έχουν επιβεβαιώσει οι περιφερειακές υπηρεσίες. Ζητάμε να μας πείτε ποια θα είναι η επιδότηση ανά στρέμμα για κάθε παραγωγό εφόσον οι υπηρεσίες σάς βεβαίωσαν ότι καταστράφηκε. Είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε σήμερα. Όχι άλλες υποσχέσεις και κοροϊδία, κύριε Κεδίκογλου”.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email