Στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που τροφοδότησαν την ακραία ακρίβεια στην ενέργεια και ειδικότερα στο ρεύμα και προηγήθηκαν της ουκρανικής κρίσης, πίσω από την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της, στάθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την κεφαλαιαγορά και τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα:

-Στην επιλογή Μητσοτάκη να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά περίπου 20% τον Σεπτέμβριο του 2019

-Στην ανοχή αισχροκέρδειας στο ρεύμα μεγάλο μέρος του 2020 εκ μέρους των προμηθευτών που έφτασαν να πωλούν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, η οποία τον Απρίλιο του 2020 αγόραζε 28 ευρώ τη μεγαβατώρα και πουλούσε 110 ευρώ τη μεγαβατώρα

-Στην εκκίνηση του Target Model τον Νοέμβριο του 2020, χωρίς επαρκή προετοιμασία και χωρίς μηχανισμούς ελέγχου και αντιστάθμισης κινδύνου (προθεσμιακή αγορά και διμερή συμβόλαια)

-Στην ανοχή λειτουργίας καρτέλ και χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως καταγγέλλει και η βιομηχανία

-Στην απόφαση να προσδέσει την Ελλάδα στο φυσικό αέριο πίσω από την υποκριτική εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, με στόχο την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ιδιωτών φυσικού αερίου, πανάκριβου, εισαγόμενου και ορυκτού, και όχι με ΑΠΕ

-Στην καταστροφική διαπραγμάτευση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στο Σότσι, στη Ρωσία, για την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η Βουλγαρία προμηθεύεται φυσικό αέριο με 30% χαμηλότερη τιμή από ό,τι η Ελλάδα σήμερα

Πρόσθεσε ότι η Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε. για το Γ΄ τρίμηνο του 2021 επιβεβαιώνει την αύξηση χρήσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Αναφέρει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε 12%, όταν στην Ευρώπη μειώθηκε 10%. Ειδικότερα στην ηλεκτροπαραγωγή, όταν στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 49% και στη Γαλλία κατά 46% στην Ελλάδα αυξήθηκε 24%.

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν σχετίζονται με κανένα παγκόσμιο, εξωγενές αίτιο, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση, και ότι οι πρωτιές της Ελλάδας στην ακρίβεια της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη τον Αύγουστο, τον Νοέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ενδογενή αίτια για την ακραία ακρίβεια.

«Οι ακραίοι λογαριασμοί ρεύματος έχουν μία υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ουκρανική κρίση φυσικά και εντείνει την κατάσταση, μάς βρίσκει όμως ιδιαίτερα ευάλωτους και μας βρίσκει αδύναμους, ως χώρα, γιατί το επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση για όγδοο μήνα συνεχίζει να μην αντιμετωπίζει την ακρίβεια, αλλά να την επιδοτεί, ανεπαρκώς βέβαια. «Ενώ ο κος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην Ε.Ε. όπου ζητάει να μπει πλαφόν, δεν το εφαρμόζει ο ίδιος στην Eλλάδα, ενώ μάλιστα το έχουν εφαρμόσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και ενώ ακόμη και η Κομισιόν μιλάει εδώ και σχεδόν ένα μήνα για ουρανοκατέβατα κέρδη, ο κος Μητσοτάκης μετά από πίεση της Αντιπολίτευσης αναγκάστηκε μετά από 8 μήνες να το παραδεχτεί, δηλώνοντας βέβαια υποκριτικά ότι περιμένει τα οικονομικά αποτελέσματα για να πάρει μέτρα και ενώ οι λογαριασμοί προκαλούν ηλεκτροσόκ.

Σχετικά με το εάν υπάρχουν άλλες λύσεις εκτός της επιδότησης της ακρίβειας ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν λάβει άλλες χώρες. Επιβολή πλαφόν στη λιανική ή στη χονδρική, όπως έχει κάνει η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία. Στη Ρουμανία μάλιστα εφάρμοσαν την υποχρεωτικότητα σταθερών συμβολαίων που θα πάνε στους καταναλωτές, ενώ η κατά 88,3% κρατική, γαλλική EDF εφάρμοσε πλαφόν 4% στις αυξήσεις στο ρεύμα, καθώς και ο κος Μακρόν δηλώνει ότι μεσούσης της κρίσης το κράτος πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας. Τόνισε ότι η λύση δεν μπορεί να είναι η ενίσχυση της χρήσης φυσικού αερίου ή η εξάρτηση μας από την αντιπεριβαλλοντική πυρηνική ενέργεια που συζητάει η κυβέρνηση με τη Βουλγαρία αλλά η ενίσχυση των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Σημείωσε επιπλέον πως: «Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέδωσε την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αποδεικνύοντας ότι τα κέρδη των μετόχων της είναι πιο σημαντικά από την επιβίωση των νοικοκυριών και των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας. Οι λογαριασμοί ρεύματος όμως δεν μπορούν να πληρωθούν με μετοχές της ΔΕΗ, ούτε με τα χρυσά μπόνους που δίνετε στα «γαλάζια» παιδιά στους ενεργειακούς φορείς και στη ΔΕΗ».

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στη «νυχτερινή» τροπολογία 1252: «Δίνετε τη δυνατότητα τα χρήματα που έχει δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία για το Μάτι να δοθούν με απευθείας ανάθεση, αδιαφανώς, σε ένα έργο δασικής αναψυχής που θα δοθεί ως δώρο στον επιχειρηματία που θα πάρει το μπαρ που λειτουργεί τη νύχτα με παράβαση και παρέκκλιση της δασικής νομοθεσίας, αντί για να γίνει νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική! Για όλα αυτά πρέπει να φύγετε το συντομότερο».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email