«Ο κ. Μητσοτάκης, μετά από 8 μήνες και υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και τις επισημάνσεις και της EE, αναγνώρισε ότι υπάρχουν άδικα, ουρανοκατέβατα κέρδη στο αγορά ενέργειας. Αναγνωρίζοντας έτσι και την ευθύνη της κυβέρνησής του που τα επιτρέπει. Αντί όμως να θέσει έστω και τώρα ανώτατο όριο κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά και να επιβάλει εργαλεία ρύθμισης της αγοράς με σταθερά συμβόλαια που νομοθέτησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέπει ακόμα και την αυθαιρεσίες εις βάρος των καταναλωτών και κατηγορεί την αντιπολίτευση για ψέματα και δημαγωγία», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Κυριακής.

Θέτει στη συνέχεια τα ερωτήματα: «Είναι δημαγωγία οι λογαριασμοί ρεύματος με χαράτσι έως 350%; Είναι ψέμα η αύξηση της τιμής φυσικού αερίου στη λιανική έως ίο φορές τους τελευταίους 16 μήνες; Δημαγωγεί η ελληνική βιομηχανία που μιλάει για λουκέτα; Δημαγωγούν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης που εκλιπαρούν για μία λύση ώστε να μην ακριβύνει το νερό;»

Προσθέτει ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει εδώ και μήνες πλαφόν στη λιανική ή τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία. Στη Γαλλία μάλιστα το πλαφόν συνδυάστηκε με στήριξη της δημόσιας συμμετοχής στην κατά 88,3 κρατική EDF, ενώ ο Πρόεδρος Μακρόν δηλώνει ότι το κράτος πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας.

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος τονίζει: «Βάζοντας πλάτη στο καρτέλ της ενέργειας η κυβέρνηση της ΝΔ πλήττει την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης, όχι μόνο η αλλαγή ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά η αλλαγή συνολικά, πολιτικής και κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύτηκε:

Οι ακραίοι λογαριασμοί στην ενέργεια έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η ενεργειακή κρίση που θα ακολουθήσει την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες γεωπολιτικές εξελίξεις βρίσκουν την Ελλάδα αδύναμη και ευάλωτη. Αρνητική πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην ακρίβεια ρεύματος εδώ και μήνες, με συνθήκες καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αισχροκέρδεια και ουρανοκατέβατα κέρδη ενεργειακών εταιρειών αλλά και αυθαιρεσία των παρόχων εις βάρος των καταναλωτών, είναι η πραγματικότητα που βλέπουν καθημερινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν παρέμεινε απλά παρατηρητής του ράλι ακρίβειας, αλλά επέλεξε η ίδια να αυξήσει το κόστος ρεύματος στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, εφάρμοσε το σχέδιο ξεπουλήματος των ενεργειακών φορέων και παράδοσης της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες εν μέσω ενεργειακής κρίσης και τροφοδότησε την αισχροκέρδεια από το 2020, με ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει εδώ και μήνες πλαφόν στη λιανική ή τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι η Γαλλία η Ισπανία η Πορτογαλία η Ρουμανία. Στη Γαλλία μάλιστα το πλαφόν συνδυάστηκε με στήριξη της δημόσιας συμμετοχής στην κατά 88,3 κρατική EDF, ενώ ο Πρόεδρος Μακρόν δηλώνει ότι το κράτος πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά από 8 μήνες και υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και τις επισημάνσεις και της EE, αναγνώρισε ότι υπάρχουν άδικα, ουρανοκατέβατα κέρδη στο αγορά ενέργειας. Αναγνωρίζοντας έτσι και την ευθύνη της κυβέρνησής του που τα επιτρέπει. Αντί όμως να θέσει έστω και τώρα ανώτατο όριο κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά και να επιβάλει εργαλεία ρύθμισης της αγοράς με σταθερά συμβόλαια που νομοθέτησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέπει ακόμα και την αυθαιρεσίες εις βάρος των καταναλωτών και κατηγορεί την αντιπολίτευση για ψέματα και δημαγωγία.

Είναι δημαγωγία οι λογαριασμοί ρεύματος με χαράτσι έως 350%; Είναι ψέμα η αύξηση της τιμής φυσικού αερίου στη λιανική έως ίο φορές τους τελευταίους 16 μήνες; Δημαγωγεί η ελληνική βιομηχανία που μιλάει για λουκέτα; Δημαγωγούν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης που εκλιπαρούν για μία λύση ώστε να μην ακριβύνει το νερό;

Ισπανία και Πορτογαλία διεκδίκησαν και κέρδισαν λύση για τις χώρες τους στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής. Ακόμα και ο Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, συνεχάρη τον Πέδρο Σάντσεθ για τη δυναμική προάσπιση των εθνικών του συμφερόντων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε σχέδιο και δεν διεκδίκησε την προστασία των καταναλωτών που εδώ και πολλούς μήνες είναι αντιμέτωποι με λογαριασμούς-ηλεκτροσόκ.

Βάζοντας πλάτη στο καρτέλ της ενέργειας η κυβέρνηση της ΝΔ πλήττει την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης, όχι μόνο η αλλαγή ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά η αλλαγή συνολικά, πολιτικής και κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Print Friendly, PDF & Email