Επισκεφθήκαμε σήμερα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τον Τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Συμεών Κεδίκογλου και τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μίλτο Ζαμπάρα, για να ενημερωθούμε για την προετοιμασία και για την εξέλιξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα.
Πέρυσι, δυστυχώς η χώρα μας κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ καμένων εκτάσεων, 1 εκατ. 700 χιλιάδες στρέμματα κάηκαν και μάλιστα σε πολλές περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής σπουδαιότητας και οικολογικής αξίας.
Το μέλημα όλων μας, και στη σημερινή συζήτηση με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό, ήταν ο βαθμός προετοιμασίας της χώρας, ώστε να μην έχουμε αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα.
Τα θέματα που θέσαμε ήταν πρώτα απ’ όλα η θεσμική ετοιμότητα, δηλαδή το οργανόγραμμα του Υπουργείου και η προετοιμασία σε επίπεδο στελέχωσης, ιδίως της πυροσβεστικής, όπου καταθέσαμε και τις προτάσεις μας, καθώς υπάρχουν ακόμη καθυστερήσεις σε θεσμικό επίπεδο και κενά στη στελέχωση.
Συζητήσαμε επίσης για τον εξοπλισμό και τα μέσα, επίγεια και εναέρια. Ενημερωθήκαμε για την πρόοδο του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ” όπου επισημάναμε την ανάγκη της επιτάχυνσης ώστε να μην αμφισβητηθούν οι χρηματοδοτήσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης -καθώς υπάρχει πολύ περιορισμένο χρονοδιάγραμμα απορρόφησης- αλλά και πως θα αναπληρωθούν μέχρι τότε τα κενά και οι ανάγκες σε εξοπλισμό, δηλαδή να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα μέσων.
Θέσαμε επίσης και συνολικά το ζήτημα της προετοιμασίας της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η χώρα μας δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και δεν έχει δοθεί και το σωστό μήνυμα στους οικονομικούς παραγωγούς, στους πολίτες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Χρειαζόμαστε ένα άλλο επίπεδο ετοιμότητας και ανθεκτικότητας και εδώ εντοπίζεται και πάλι το πρόβλημα διάσπασης της πολιτικής ευθύνης και άρα ένα έλλειμμα συντονισμού που είναι κεντρικό πρόβλημα ης κυβέρνησης. Οι πολιτικές για το κλίμα και το περιβάλλον δεν μπορούν να αποτελούν απλά επικοινωνιακό εργαλείο για τον κ. Μητσοτάκη αλλά πρέπει να αποτελέσουν μεγάλες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, θέσαμε και το ζήτημα της μεταφοράς των ευθυνών στους πολίτες, τη θεωρία της ατομικής ευθύνης, η οποία αναδεικνύεται σε άλλοθι όταν η πολιτεία δεν έχει κάνει τα δέοντα για να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και την περιουσία των πολιτών.
Στο επίπεδο της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών αλλά και στο επίπεδο της
πυροπροστασίας και του καθαρισμού των οικοπέδων η κυβέρνηση μεταφέρει ευθύνες και
οικονομικό κόστος προς τους πολίτες, χωρίς η πολιτεία να είναι επαρκής και έτοιμη.
Αυτό το εντοπίζουμε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ασφάλισης. Δεν μπορεί να ζητάει η πολιτεία από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να ασφαλίζουν τη δραστηριότητά τους έναντι καταστροφών και να μην υπάρχει δημόσια πολιτική και δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών, σχέδια διαχείρισης πλημμύρας, επαρκείς υποδομές ασφάλειας των οικισμών. Για την ασφάλεια και την πολιτική προστασία πρέπει να μεριμνά πρώτα η πολιτεία.
Και το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει κυρίως με τον κανονισμό πυροπροστασίας που έχει
προκαλέσει χάος και έχει φέρει σε αδιέξοδο τους πολίτες. Δεν είναι προετοιμασμένοι οι Δήμοι, δεν υπάρχει χρηματοδότηση, τα προβλεπόμενα δημιουργούν νέα προβλήματα χωρίς να επιλύουν τα υφιστάμενα. Η πολιτεία μεταφέρει την ευθύνη για ανεφάρμοστα μέτρα στον πολίτη και αφήνει ανοικτά ερωτήματα ακόμη και για έμμεση νομιμοποίηση αυθαιρεσιών αλλά και για παραθυράκια στον κανονισμό δόμησης.
Παρακολουθείστε τη δήλωση εδώ