«Η έναρξη διαδικασίας ποινικής δίωξης σε βάρος έντεκα βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών αποδεικνύει ότι οι πολλαπλές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης το 2021 και το 2023 δεν ήταν επαρκείς όπως αποδείχτηκε και με την εκλογή του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Κασιδιάρη στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Παράλληλα, θέτει σε όλο το δημοκρατικό κόσμο την υποχρέωση να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και για ασφαλή θεσμικά εργαλεία που θα αποτρέψουν την έκφραση ακροδεξιών και αντιδημοκρατικών σχημάτων στη Βουλή αλλά και για πολιτικές που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της πολιτικής και θα αποτρέπουν την αναπαραγωγή ακροδεξιών αντιλήψεων στην κοινωνία μας που αξιοποιούν τα κοινωνικά αδιέξοδα», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Όπως τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων σε βάρος έντεκα βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών «δεν έχουμε όλες τις πληροφορίες για τη διαδικασία της ποινικής δίωξης ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχολιασμό, αλλά είναι προφανές ότι προκύπτουν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων είχαμε εκφράσει τον προβληματισμό μας και την ανησυχία μας γιατί μέσα στη Βουλή εκφράζονται πλέον κόμματα τα οποία διατυπώνουν ευθέως και ακροδεξιές, άρα αντιδημοκρατικές απόψεις, αλλά και σκοταδιστικές αντιλήψεις, που περιορίζουν ακόμη και τα δικαιώματα των γυναικών. Είχαμε προτείνει τότε να υπάρχει  συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων γιατί αυτά τα φαινόμενα και η έκφρασή τους σε εκλογικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι μία αρνητική εξέλιξη για την ελληνική δημοκρατία και την ελληνική κοινωνία. Με τη σημερινή εξέλιξη προκύπτει πλέον ότι ήταν αναποτελεσματικές οι ρυθμίσεις που είχαν νομοθετηθεί από τη ΝΔ. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2023 είχαμε καταθέσει δική μας τροπολογία και είχαμε καταθέσει τις ανησυχίες μας σχετικά με το αν η κυβερνητική πρωτοβουλία είχε την επάρκεια να αποκλείσει στελέχη της Χρυσής Αυγής και πρόσωπα που ασκούν  καθοδήγηση, δηλαδή «κρυπτόμενους επικεφαλής» των κομμάτων. Η άσκηση ποινικής δίωξης αποδεικνύει ότι οι ρυθμίσεις της ΝΔ δεν έδωσαν τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να αποκλείσει τη διαμόρφωση ενός τέτοιου ψηφοδελτίου. Και έχουμε κάνει αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση διότι δεν είχε αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης εγκληματίας. Οφείλω και εκ του αποτελέσματος να κάνω κριτική στις περιορισμένης εμβέλειας ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει και νομοθετήσει ο κ.Μητσοτάκης».

«Οφείλουμε όμως να μιλήσουμε και για την άσκηση της πολιτικής. Δεν είναι δηλαδή μόνο δηλαδή τα θεσμικά/νομοθετικά εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν ή να απαγορεύσουν την εκλογική έκφραση ακροδεξιών και αντιδημοκρατικών σχημάτων και απόψεων αλλά είναι και οι πολιτικές που ασκούμε ως πολιτεία, οι οποίες πρέπει να αποτρέπουν την αναπαραγωγή ακροδεξιών αντιλήψεων στην κοινωνία μας. Και εδώ προκύπτει και μία επιπλέον ευθύνη των κομμάτων και της κυβέρνησης. Η απαξίωση δηλαδή της ίδια της πολιτικής είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, όπως και η απαξίωση των αξιών, όπως είναι η ίδια η δημοκρατία».

Αναφερόμενος στα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε «Πράγματι με τις πρόωρες εκλογές προκύπτει από τη δημοσκόπηση ότι διαφωνεί μία σημαντική μερίδα πολιτών, όμως η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι μία σημαντική μερίδα πολιτών πάνω από 30% διατυπώνει την άποψη της ανάγκης των εκλογών. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει επίσης μία μεγάλη αλλαγή στην πρόθεση ψήφου η οποία είναι εις βάρος της Κυβέρνησης. Η ΝΔ φαίνεται να έχει τουλάχιστον 10% πτώση από το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών του 2023. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτώμενων, η πλειοψηφία των ερωτώμενων, δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση προανακριτικής επιτροπής με την οποία δεν συμφωνεί η ΝΔ. Και αντίστοιχη δυσαρμονία των κυβερνητικών επιλογών και της άποψης των πολιτών προκύπτει από πολλές δημοσκοπήσεις όπου οι πολίτες σε ποσοστά που φτάνουν και το 90% διαφωνούν ή δυσπιστούν στις επιλογές της κυβέρνησης στο θέμα της διαλεύκανσης και απόδοσης ευθυνών στο έγκλημα των Τεμπών».

Τέλος, ερωτώμενος για τον πήχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις επερχόμενες εκλογές και το αίτημα για εκλογές, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε «Το πρώτο ζητούμενο στις επιλογές μας είναι τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει και η απονομιμοποίηση της Κυβέρνησης, και η κοινωνική άποψη για το σχέδιο συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών και η πολύ μεγάλη ευθύνη της Κυβέρνησης για το πρόβλημα της ακρίβειας. Όλα αυτά είναι κόντρα στις  αλλεπάλληλες θριαμβολογίες της Κυβέρνησης. Η κοινωνία διατυπώνει την άποψη ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί».

«Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, να ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση. Διατυπώνεται το ερώτημα γιατί ασκούμε κριτική στην Κυβέρνηση αλλά νομίζω το ερώτημα είναι γιατί κάνει τόσα λάθη και τόσες αδικίες η Κυβέρνηση. Δεν είναι τοξικότητα η κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά είναι εγκληματικά τα λάθη της Κυβέρνησης».

«Από την άλλη μεριά, προφανώς και έχουμε την υποχρέωση να γίνουμε καλύτεροι και να διατυπώσουμε μια πρόταση κυβερνητικής διεξόδου. Και τα ποσοστά θα φανούν στην κάλπη όχι στις δημοσκοπήσεις. Αλλά όταν η Κυβέρνηση παραβιάζει το κράτος δικαίου σε τόσα πολλά επίπεδα και το λέει και το ευρωκοινοβούλιο και στο επίπεδο της οικονομίας τόσο πιο μεγάλες οι ανισότητες, γιατί η αισχροκέρδεια πλήττει τους πάντες πλέον, είναι υποχρέωσή μας να πούμε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική, δηλαδή η Κυβέρνηση. Άρα πρέπει να πάμε σε εκλογές γιατί αυτό αφορά τα συμφέροντα της κοινωνίας, όχι τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το αίτημα των εκλογών και της αλλαγής κυβερνητικής πολιτικής έχει να κάνει με τις διαπιστώσεις της κοινωνίας, τα αδιέξοδα και τα προβλήματα. Άρα η πρότασή μας αξιολογεί τις δημοσκοπήσεις αλλά πρώτα από όλα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνίας. Δεν καταθέσαμε το αίτημα των εκλογών γιατί μας δίνουν ποσοστά οι δημοσκοπήσεις αλλά γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Print Friendly, PDF & Email