«Η αρχή της θητείας του κ.Σκρέκα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτηρίστηκε από την υπογραφή μιας αποικιοκρατικής σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, παραβιάζοντας τους κανόνες περί της ευθύνης Υπουργών, χαρίζοντας πρακτικά περιουσία αλλά και ακυρώνοντας αρμοδιότητες της ελληνικής πολιτείας» δήλωσε ο  τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης  στη Βουλή, με θέμα τις χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης προς την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.

Σχολιάζοντας ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη, ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις «πρόσφατες διαδοχικές απολύσεις» που λαμβάνουν χώρα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα και  για τη μείωση της γενικότερης δραστηριότητας της εν λόγω εταιρείας, ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε έντονα, για μια ακόμη φορά, την απουσία  πρόθεσης της εν λόγω εταιρείας να είναι συνεπής προς τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Με βάση έγγραφα που παρουσίασε και κατέθεσε στη Βουλή και ο βουλευτής της ΝΔ στο νομό, αποδεικνύεται έλλειμμα πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης και της εταιρείας, καθώς και ότι τελειώνει ο χρόνος.

Στηλίτευσε δε την υποκριτική συμπαράσταση των στελεχών της ΝΔ, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στις κινητοποιήσεις με τα κίτρινα κράνη και τα γιλέκα, ενώ τώρα από τη θέση των Υπουργών δεν παίρνουν θέση για τις απολύσεις. Μάλιστα στην ίδια ερώτηση ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν παρών στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αλλά και στην υπογραφή της σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, δήλωσε αναρμόδιος. «Αλήθεια κ. Σκρέκα είναι αναρμόδιος ο κ. Γεωργιάδης για να τοποθετηθεί για την επένδυση και για την απώλεια θέσεων εργασίας; Και για ποιο λόγο ήταν στην υπογραφή της σύμβασης;» κατέληξε ο Σ. Φάμελλος.

Ο Υπ. ΠΕΝ ρωτήθηκε επανειλημμένως κατά τη συζήτηση, από τον Σ. Φάμελλο, σχετικά με την εξέλιξη των έργων και μελετών: «Πού είναι αυτή η μελέτη μεταλλουργίας; Γιατί εμείς ξέρουμε ότι υπάρχει μία επιχείρηση που έχει πολλαπλές καταδικαστικές αποφάσεις για παραβιάσεις περιβάλλοντος σε επίπεδο εφετείου, έχει απόφαση διαιτησίας εις βάρος της που λέει ότι πρέπει να υλοποιηθεί ολόκληρη η σύμβαση, της περιόδου Υπουργίας  Σταθάκη, υπάρχει Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την ορθή απόρριψη των μελετών την περίοδο Υπουργίας Σκουρλέτη. Κι εσείς έρχεστε και της κάνετε χατίρι μια σύμβαση, λέγοντας ψέματα ότι θα κάνει μεταλλουργία τάχατες και ότι θα κάνει επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Μα, δεν έχουν καν επενδυτές, κύριε Σκρέκα, και το λένε. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχετε βάλει την υπογραφή σας όχι μόνο στην ταφόπλακα του περιβάλλοντος στη Χαλκιδική, αλλά και σε απολύσεις, που ο Δήμαρχος πλέον βεβαιώνει ότι γίνονται».

Ο Σ. Φάμελλος ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή για την πορεία του φακέλου στη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ε.Ε., καθώς ήταν προαπαιτούμενο της σύμβασης, που μέχρι σήμερα δεν έχει εκπληρωθεί εδώ και 1,5 χρόνο, ενώ ρώτησε και σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να αναμορφώσει και τον τρόπο απονομής δικαιοσύνης κατ΄ εντολή της εταιρείας, όπως συνηθίζει. «Ο Πρόεδρος της καναδικής μητρικής εταιρείας λέει πόσο προστατευτική είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ ο Έλληνας εκπρόσωπος, αφού εκφράσει την πλήρη ικανοποίηση για τις ρυθμίσεις σας στο αδειοδοτικό επίπεδο, λέει σε εκδήλωση στις 11-4-2022, ότι χρειάζεται και αντίστοιχη αναμόρφωση του πλαισίου δικαιοσύνης της χώρας μας. Έτσι λειτουργούν οι σωστοί αποικιοκράτες κ. Σκρέκα».

Στις ανακρίβειες που παρέθεσε ο Υπουργός ΠΕΝ σχετικά με τους χειρισμούς στο θέμα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Φάμελλος τόνισε πως: «Εμείς λέμε ότι θέλουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα και πρέπει οι επενδύσεις να τηρούν όλες, γιατί δεν κάνουμε χαριστική πολιτική προς την Ελληνικός Χρυσός,  τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έρχεται το Συμβούλιο Επικρατείας και δικαιώνει τον κ. Σκουρλέτη σχετικά με τη μελέτη μεταλλουργίας. Και μας επιβεβαιώνει ότι και τώρα τρία χρόνια με κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καταθέσει μελέτη μεταλλουργίας. Γιατί δεν την ενδιαφέρει η μεταλλουργία αλλά να εξάγει συμπυκνώματα στο εξωτερικό και η Ελλάδα να μην εισπράττει δικαιώματα και να δημιουργεί ειδήσεις για να ανεβαίνει η μετοχή της στα χρηματιστήρια. Δεν κάνει όμως επενδύσεις, ακόμα και με τη χατηρική ληστρική σύμβαση που τους χαρίσατε γιατί απλά δεν έχει ούτε επενδυτή ούτε μελέτες. Και να το ξεκαθαρίσουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει την ανάπτυξη μεταλλευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα με έναν όρο, τους νόμους και το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εσείς δεν εφαρμόζετε γιατί έχετε κάνει αποικία την Ελλάδα».

Ο Σ. Φάμελλος κατήγγειλε ότι στο ΥΠΕΝ κατασκευάζονται έγγραφα για να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη εταιρεία σε ποινικά δικαστήρια, ότι εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένας έλεγχος στη δραστηριότητα και ότι με την ανοχή της κυβέρνησης της δίνεται το περιθώριο να ασκεί και εκφοβισμό σε δημοσιογράφους, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μαζί τους την ένταξη τους στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι απαράδεκτο να γίνονται προσφυγές στη δικαιοσύνη εις βάρος δημοσιογράφων από την Ελληνικός Χρυσός, που νομίζει ότι η Ελλάδα είναι αποικία της. Και είναι απαράδεκτο το σχέδιό σας να εντάξετε την Ελληνικός Χρυσός στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν σκοπεύετε τους φόρους των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών επιχειρήσεων να τους δώσετε στους αποικιοκράτες της Χαλκιδικής, να το βγάλετε από το μυαλό σας. Η Ελληνικός Χρυσός δεν θα σας επιτρέψουμε να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης» τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email