Στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στην κατάργηση των πολιτικών πρόληψης και ενίσχυσης της πολιτείας και στην επικοινωνιακή διαχείριση ακόμα και του θέματος της πολιτικής προστασίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξής του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Αθήνας 105,5 και στο δημοσιογράφο, Αδάμ Γιαννίκο.

Πιο ειδικά, ο Σ.Φάμελλος ανέφερε πως τα πρώτα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και την ίδια περίοδο ξεκίνησαν τα πρώτα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και το σχέδιο για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Όμως, όλα αυτά, δεν αξιοποιούνται πλέον από την κυβέρνηση, έχουν παγώσει, με αποτέλεσμα τη στιγμή κορύφωσης ενός καιρικού φαινομένου, η διαχείριση να περνάει αποκλειστικά σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Ο Σ. Φάμελλος πρόσθεσε πως τα ίδια επικοινωνιακά πυροτεχνήματα συνέβησαν με την υπόσχεση του κ.Μητσοτάκη για κήρυξη αναδασωτέων εντός ενός μήνα από την εκδήλωση πυρκαγιάς, αλλά και στη δημιουργία Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης ή τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, αλλαγές χωρίς προετοιμασία, χωρίς προσωπικό, χωρίς διοικητικές δομές. «Όλα αυτά συντελούν ώστε η Ελλάδα να πηγαίνει πίσω, και θεσμικά, αλλά και ως πολιτεία και να γίνεται πιο αδύναμη ενεργειακά και αναπτυξιακά, με αποτέλεσμα να αποδομείται η εμπιστοσύνη του πολίτη προς την πολιτεία. Οι πολίτες και η οικονομία αισθάνονται πλέον ανασφαλείς από τα ελλείμματα της κυβέρνησης και την αδυναμία των δημόσιων πολιτικών» συμπλήρωσε ο Σ.Φάμελλος.

Σχετικά με το ζήτημα της ενέργειας, σχολίασε δηκτικά πως «παρόλο που οι πολίτες χρειάζονται έμπρακτη υποστήριξη στην ενεργειακή και κλιματική μετάβαση, κύριο μέλημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αυξήσεις. Έτσι όμως η Ελλάδα μένει απροστάτευτη στο κύμα ακρίβειας με κίνδυνο να υποβαθμιστεί η θέση της όσον αφορά στα ζητήματα βιωσιμότητας της οικονομίας της. Και φυσικά αμφισβητείται πλέον η κοινωνική συνοχή, αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια και πληθαίνουν οι ακάλυπτοι λογαριασμού και αναμένονται ρευματοκοπές».

Αναφορικά με την απουσία στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας στην ενέργεια, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε πως «Τα καταστροφικά λάθη της ΝΔ ξεκίνησαν από την ανακοίνωση της απολιγνιτοποίησης με το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων, χωρίς να αντικαθίστανται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αλλά ενισχύοντας και προωθώντας την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο. Αυτό σηματοδοτεί την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και οδηγεί σε πανάκριβο ρεύμα. Ταυτόχρονα πουλάει το δημόσιο δίκτυο αερίου κατά 100% σε μία ιδιωτική εταιρεία, στην οποία συμμετέχει όμως το ιταλικό δημόσιο».

«Επιπλέον, με τον νόμο Χατζηδάκη, απελευθερώνονται οι χωροθετήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με αποτέλεσμα να προκαλούνται εντάσεις μέσα στην κοινωνία γιατί αυτά τα έργα πλέον γίνονται χωρίς σχέδιο. Παράλληλα όμως πάγωσε και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura2000 και τέλος έχει σταματήσει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων, άρα του πλουραλισμού στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, δηλαδή της ενεργειακής δημοκρατίας. Ενισχύονται τα ολιγοπώλια και έχουμε και εκχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΔΕΗ που μέχρι σήμερα είχε το δημόσιο. Επομένως, πέρα από την έλλειψη σχεδίου, η Ελλάδα χάνει και τα ενεργειακά εργαλεία στην κρίσιμη περίοδο της ενεργειακής μετάβασης.

Κλείνοντας, ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στην εξαγγελία του κ.Σκρέκα πως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ θα απορροφήσουν ποσοστό των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου λέγοντας «δεν είναι προφανής ο παραλογισμός και τα αδιέξοδα της ΝΔ; ενώ αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της διατήρησης των ενεργειακών φορέων υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ αξιοποιεί την πλειοψηφία του δημοσίου προς όφελος των καταναλωτών, έχει ταυτόχρονα σε εξέλιξη σχέδιο για να ιδιωτικοποιήσει και τους δύο φορείς! Και πώς στη συνέχεια αν χρειαστεί θα στηρίξει τους καταναλωτές;»

Print Friendly, PDF & Email