Την ανεπαρκή στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ακόμη και τώρα, σχολίασε σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος στο δημοτικό ραδιόφωνο “FM100” της Θεσσαλονίκης.

“Δυστυχώς ισχύουν όλες οι εκκρεμότητες και οι ανάγκες που λέμε εδώ και ένα χρόνο, για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πλήγμα. Πως χρειάζονται γιατροί, νοσοκομεία, ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, τα οποία και δεν έχουν προχωρήσει. Αλλά στο επίπεδο της ιχνηλασιμότητας, νομίζω πως πρέπει να γίνουν περισσότερα, καθώς στην πρόληψη μέσα στην κοινωνία. Διότι, δυστυχώς το πρόγραμμα με τα μαζικά τεστ που περιμέναμε και έπρεπε να γίνει και άλλες χώρες το κατάφεραν, εμείς δεν το υλοποιήσαμε και ακόμα δεν το κάνουμε παρότι είμαστε στο τρίτο και χειρότερο κύμα. Δυστυχώς εμείς αργήσαμε πάρα πολύ να κάνουμε αυτή τη γενική ιχνηλάτηση, με αποτέλεσμα τώρα με πολύ μικρό αριθμό τεστ να πηγαίνουμε στα τυφλά και να μην έχουμε απομονώσει τα κρούσματα μέσα στην κοινωνία”, επεσήμανε μεταξύ άλλων.  Συμπλήρωσε πως δεν πηγαίνουν καθόλου καλά τα νούμερα που αφορούν στην πανδημία στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων, ενώ πήγαν καλά στο πρώτο κύμα, τουλάχιστον μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι αλλά από εκεί και μετά έγιναν πολλά λάθη και υποστήριξε πως η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη.

Σημείωσε στη συνέχεια πως “Η αγορά ανοίγει, ενώ τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια και οι διασωλημένοι είναι υπερδιπλάσιοι, από τότε που κλείσαμε. Άρα, κάτι δεν πήγε καλά. Αν η κυβέρνηση δεν αξιολογήσει τι δεν πήγε καλά και δεν το πει, δε θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Διότι η κυβέρνηση ωραιοποιεί την κατάσταση, δηλαδή υποστηρίζει πως όλες ήταν σωστές επιλογές, δεν απαντάει βέβαια στο ερώτημα γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα, ενώ ανοίγει την αγορά που δεν μπορούσε να την ανοίξει πριν από πέντε μήνες. Αυτό δημιουργεί αναξιοπιστία και ένταση στην κοινωνία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της, αντί να βγει και να πει πως ήταν λάθος κάποια μέτρα”.

Επιπλέον, ο Σ.Φάμελλος αναρωτήθηκε για ποιον λόγο η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες τώρα και εφαρμόζει το σύστημα ακορντεόν στο άνοιγμα της αγοράς, κάτι που έκανε και με τις λαϊκές αγορές και με τα σχολεία. Η απάντηση είναι ότι “ο κόσμος έχει φορτιστεί ιδιαίτερα από τα αναποτελεσματικά μέτρα και γιατί η αγορά αναστενάζει αλλά η κυβέρνηση δε θέλει να ενισχύσει την οικονομία” αναφέρει. “Πώς λοιπόν θα έπρεπε να δουλέψει η οικονομία; Νομίζω πως θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να επιδοτηθεί με την επανέναρξη η εργασία. Μην πάμε σε λάθη αναστολής εργασίας αλλά να καλυφθούν για παράδειγμα οι ασφαλιστικές εισφορές από την κυβέρνηση ούτως ώστε να δουλέψουν όλοι οι εργαζόμενοι. Δεύτερον, η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα. Τρίτον, να μειωθεί το ΦΠΑ στην εστίαση διότι δε θα μπορέσουν να πάρουν μπρος τα μαγαζιά και να προχωρήσουν σε παραγγελίες  οι επαγγελματίες -και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για τη Θεσσαλονίκη. Και τέλος, θα πρέπει να υπάρχει μία ρύθμιση για το χρέος της πανδημίας”, συμπλήρωσε. Αναφορικά με το χρέος των επιχειρήσεων, πρότεινε αν αυτό οφείλεται μόνο στην πανδημία και όχι σε επιχειρηματικά λάθη να υπάρχει μία ρύθμιση. Για παράδειγμα, όπως είχε κάνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παλαιότερα, ο Σ.Φάμελλος πρότεινε ένα ποσοστό να κουρευτεί και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε 120 δόσεις. “Διότι αν ο επαγγελματίας, που έμεινε ένα χρόνο κλειστός θα πρέπει να καλύψει το σύνολο του χρέους όλων των υποχρεώσεών του, ενώ θα έχει ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις μόλις ανοίξει, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε λουκέτα. Για να μην έχουμε λουκέτα, λοιπόν, προτείνουμε αυτά τα μέτρα στην κυβέρνηση, τα οποία όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα υγειονομικά μέτρα. Δηλαδή, για να ανοίξουμε τα σχολεία θα πρέπει πχ. όλοι οι εκπαιδευτικοί να εμβολιαστούν. Αλλιώς θα πρέπει να γίνονται μοριακά τεστ κάθε βδομάδα. Και στους χώρους απασχόλησης, όπως είναι η εστίαση, το ίδιο. Είτε εμβολιασμός είτε δωρεάν μοριακό τεστ κάθε εβδομάδα. Και στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε με την προσωπική παρακολούθηση, αν δηλαδή δηλώσει κάποιος το self-test του, να περιμένουμε πως θα γίνει ιχνηλάτηση. Σε κάθε περίπτωση η ιχνηλάτηση θα πρέπει να γίνεται από την Πολιτεία. Και τα τεστ να τα αναλάβει το ΕΣΥ και η Δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία”.

Συμπλήρωσε, δε, πως στα test υπάρχει ένα τεχνικό θέμα, το γεγονός ότι οι οδηγίες λένε πως πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό και πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει η θεσμική οργάνωση της διαδικασίας του ελέγχου και κάπου να αναφέρονται όλα αυτά, προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση. Ταυτόχρονα, ο Σ.Φάμελλος εξέφρασε την αμφιβολία του αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς εξασφαλισμένη την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών.

Print Friendly, PDF & Email