Με αναφορά στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς υπάρχει εκ νέου επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα μας και η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε κρούσματα, θύματα και εμβολιασμούς, ξεκίνησε τη συνέντευξή του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Yellow Radio και στον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τσακίρη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα ελλιπούς στελέχωσης που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στον εμβολιασμό των πολιτών που προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς και δήλωσε πως οι πολίτες δεν πρέπει να παρασύρονται από την αναξιοπιστία της κυβέρνησης, ενώ έκανε λόγο για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στην πρωτοβάθμια υγεία ενώ σήμερα υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που ακόμα δεν έχουν στελεχωθεί. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ενώ δυστυχώς στη Θεσσαλονίκης υπάρχουν και θύματα σε μικρές ηλικίες, χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ.

Στη συνέχεια, σχετικά με την εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί στη Βουλή για την ανεξαρτησία και τη δεοντολογία των δημοκοπικών εταιριών που συνδέονται με χρηματοδοτήσεις από δημόσιους και κρατικούς φορείς, ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως είναι βασικό θέμα δημοκρατίας και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει θέσει ήδη στη Βουλή -στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας-. Όμως η Νέα Δημοκρατία αρνείται τη σχετική συζήτηση, κάτι που αποκαλύπτει και τις ευθύνες της για το θέμα.

Αναφορικά με την περίφημη λίστα Πέτσα, δήλωσε πως ενώ η οικονομική και υγειονομική κρίση είναι εμφανής στην κοινωνία, ενώ πολλαπλασιάζεται η ανασφάλεια στην αγορά και στην κοινωνία, τα ΜΜΕ παρουσιάζουν εντελώς ανεστραμμένη κατάσταση, σε σχέση με τους πολίτες, που ζουν μια άλλη πραγματικότητα.

Ερωτηθείς για τις άδειες των καναλιών, ο Σ.Φάμελλος υποστήριξε πως «μόνο όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν άδειες για τα κανάλια, οι καναλάρχες πλήρωσαν τέλη για τη διαχείριση των συχνοτήτων, αλλά και φόρους από τα έσοδα των διαφημίσεων. Ενώ τώρα, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, έχουν σταματήσει να πληρώνουν ακόμη και τις άδειες που έχουν πάρει. Η δε προανακριτική για το Νίκο Παππά αποδείχθηκε φιάσκο και απέτυχε να δομηθεί οποιοδήποτε κατηγορητήριο, παρά τις μεγαλόστομες καταγγελίες για διασπάθιση και αδιαφάνεια στη χρήση δημοσίου χρήματος», ενώ τόνισε την παράνομη στρατηγική των τηλεοπτικών καναλιών να καλούν συχνά στις εκπομπές τους πολιτικούς από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να υπάρχει εκπρόσωπος άλλου κόμματος.

Συζητώντας για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, ο Σ.Φάμελλος εξήγησε πόσο παράδοξη και ύποπτη είναι η εν λόγω αύξηση, πρώτα από όλα γιατί το δημόσιο, δηλαδή ο ιδιοκτήτης δεν θα συμμετέχει σε αυτήν, χάνοντας έτσι την πλειοψηφία στο συνολικό μετοχικό πακέτο. Από την άλλη είναι παράλογο το Υπουργείο και η διοίκηση της ΔΕΗ να υποστηρίζει πως πρόκειται για μία απολύτως κερδοφόρα και βιώσιμη εταιρεία ηλεκτρισμού και από την άλλη να δηλώνει πως δεν έχει πόρους για το επενδυτικό της σχέδιο. Παρότι η διοίκηση της ΔΕΗ εξήγγειλε λειτουργικά κέρδη 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.

Όπως δήλωσε ο Σ. Φάμελλος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καθώς και την αυριανή πανελλαδική απεργία και το συλλαλητήριο στη Χαλκοκονδύλη, όμως απαιτείται και η στήριξη των πολιτών, εφόσον διακυβεύονται τα συμφέροντά τους. Δεν μπορούμε όλα να τα περιμένουμε από την αυριανή κυβέρνηση, πρέπει και η κοινωνία να διατυπώσει τις ανάγκες της και τις απόψεις της καθώς και τη διαφωνία της με την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών και δικτύων.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι αυξήσεις στο ρεύμα δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε οφείλονται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ άρχισαν από τον Σεπτέμβριο του 2019, επί υπουργίας κ. Χατζηδάκη και συνεχίζονται εδώ και δύο χρόνια. Οι αυξήσεις είναι επιλογή της ΝΔ. Όπως αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέδριο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση, το τελευταίο δίμηνο κάποιοι παραγωγοί απολαμβάνουν ουρανοκατέβατα και άδικα κέρδη, που για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο 2021 έφτασαν στο 39%.

Την ίδια στιγμή, αποκάλυψε ο Σ.Φάμελλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, μέσω της εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, άποψη που στηρίχθηκε στη Βουλή και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς όμως να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κρατώντας σταθερά την αυξημένη τιμή των καυσίμων. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης αν εφαρμοζόταν και είχε ψηφιστεί η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΦΚ τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πέσει κατά 33-35%. Ενώ λοιπόν η ΕΕ προτείνει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, το προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά δεν το δέχεται η κυβέρνηση. Είναι όμως πολύ μεγάλο το αποτύπωμα αυτής της επιλογής στους καταναλωτές που θα πληρώσουν πιο ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης, πάνω από 30%!

Τέλος, ο Σ.Φάμελλος ενημέρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και τροπολογία, ήδη από την άνοιξη του 2020, σχετικά με διασφάλιση πρόσβασης και άρα μη διακοπής παροχής ρεύματος, νερού και συνδέσεων internet, κατά τη διάρκεια της πανδημίας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, χωρίς να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Print Friendly, PDF & Email