Στην πολύ μεγάλη απώλεια του βουλευτή Δωδεκανήσου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και κυρίως πολύτιμου συντρόφου και φίλου, Νεκτάριου Σαντορινιού, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm» και στους δημοσιογράφους Ν.Χατζηνικολάου και Α. Δελατόλα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταματά λόγω πένθους για τρεις ημέρες τις κομματικές εργασίες του για να τιμήσει τον αγαπημένο μας σύντροφο και φίλο Νεκτάριο Σαντορινιό. Αν ήθελε ο Νεκτάριος να μείνουν δύο πράγματα από το έργο του, αυτά θα ήταν το μεταφορικό ισοδύναμο για τους νησιώτες και γενικότερα το ζήτημα της ανάπτυξης των νησιών. Αυτό επειδή οι νησιώτες μας και ιδιαιτέρα στα ακριτικά νησιά δεν αναπτύσσονται, αντίθετα φτωχοποιούνται οι κάτοικοί τους. Ο Νεκτάριος επίσης συνέβαλε ουσιαστικά για να ξεπεράσουν τα νησιά μας το τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης με τις υδροφόρες και την εξάρτηση της ζωής των νησιωτών από ιδιωτικά συμφέροντα και προχώρησε την αφαλάτωση και τις υποδομές ύδρευσης σε πολλά νησιά. Είναι πολύ δύσκολη η σημερινή μέρα για όλους μας και ιδιαίτερα για την οικογένειά του».

Ο Σ.Φάμελλος επικεντρώθηκε στη συνέχεια στο τεράστιο ζήτημα των πλειστηριασμών:

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες, επτακόσιες χιλιάδες (700.000) δανειολήπτες. Δεν ταιριάζει λοιπόν καμία επιφανειακή και υποκριτική προσέγγιση, θέλω να ενημερώσω τα στελέχη της ΝΔ. Η σημερινή αντιμετώπιση του προβλήματος εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν οφείλεται σε αμέλειά της αλλά, στην εφαρμογή και εξυπηρέτηση ενός σχεδίου. Για αυτό καταγγέλλουμε τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει νομοθετήσει μέτρα που οδηγούν στους πλειστηριασμούς και στον αφανισμό της πρώτης κατοικίας. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ και κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, η ψήφιση του οποίου οδήγησε και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε τώρα, τα λέγαμε τότε, κάτι που δεν μάς αρέσει φυσικά καθόλου, να κινδυνεύει η πρώτη κατοικία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε επιπλέον κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού δεν συνέχισε το πλαίσιο προστασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ίσχυε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 κάτι που παραδέχτηκε και ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή το 2020. Σημείωσε επίσης πως και με τον αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο «Ηρακλής», εφόσον πέρα από την απαλλαγή φορολογίας των fund δεν επέβαλλε τη συμβιβαστική πρόταση προς τον δανειολήπτη, η κυβέρνηση είχε φέρει στα όριά τους χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες, ενώ τώρα με πλειστηριασμούς κινδυνεύουν ακόμη και οι ενήμεροι δανειολήπτες εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των επιτοκίων.

Ειδική αναφορά έκανε και στα υπερκέρδη των τραπεζών μαζί με τα υπερκέρδη στο ρεύμα και στα διυλιστήρια που επιτρέπει η κυβέρνηση, ενώ η κοινωνία είναι αντιμέτωπη εδώ και πολλούς πλέον μήνες με ακραία ακρίβεια. «Είναι απαράδεκτο λίγοι να καταγράφουν ρεκόρ υπερκερδών στις πλάτες των καταναλωτών και από την άλλη να κινδυνεύει η πρώτη κατοικία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μπορεί να γίνει σήμερα, ο Σ.Φάμελλος είπε: «Κατ’ αρχήν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για να ανασταλούν οι χιλιάδες πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, όπως και πρέπει να βρει μία λύση για την επαγγελματική στέγη και τους αγρότες. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα έως τις εκλογές».

«Ενώ λαμβάνει χώρα ένα άνευ προηγουμένου ριφιφί στην κοινωνία και τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στη βενζίνη δεν γίνεται βουλευτές της συμπολίτευσης να λένε ότι είναι καλό για τους δανειολήπτες να σταματούν οι 120 δόσεις. Είναι ντροπή να ακούγεται κάτι τέτοιο. Με ευθύνη και νομοθεσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη λαμβάνει χώρα μία γιγάντια αναδιανομή πλούτου, χάνεται η περιουσία των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων».

Ξεκαθάρισε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας επειδή υπήρχε πλαίσιο προστασίας, γεγονός που έχει παραδεχτεί και ο υπουργός Οικονομικών, Χ.Σταϊκούρας. Όμως επί ΝΔ το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 δισ. ευρώ ενώ η Ελλάδα φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Τώρα, ακόμα και μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες απειλούνται με πλειστηριασμό λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι υπάρχει σχέδιο και όχι αμέλεια της κυβέρνησης που οδηγεί στην αναδιανομή της περιουσίας των πολιτών. Ένα σχέδιο υπέρ των funds και όχι υπέρ των πολιτών. Η περίπτωση δε του κ. Πάτση αποτελεί ζωντανή απόδειξη αυτού του σχεδίου».

Κλείνοντας τη συνέντευξη τόνισε: « Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ήταν ποτέ υπέρ των μπαταχτσήδων. Εξάλλου η ΝΔ είναι το κόμμα μπαταχτσής εφόσον χρωστάει σε δάνεια 400 εκατ. ευρώ και είχε στους κόλπους του τον κ. Πάτση. Αλλά δεν έχουμε ακούσει μέχρι τώρα απαντήσεις σε τρία ερωτήματα από τη ΝΔ που είναι κυβέρνηση εδώ και 3,5 χρόνια και δεν μπορεί να ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους: Γιατί νομοθέτησε την κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας; Γιατί έδωσε φορολογική ασυλία στα funds; Γιατί δεν νομοθέτησε την υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης προς τους δανειολήπτες; Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση υλοποιεί σχέδιο εις βάρος των πολιτών και επιχειρήσεων και υπέρ των υπερκερδών των τραπεζών και των funds».

Print Friendly, PDF & Email