Σ. Φάμελλος: “Η κυβέρνηση επιχειρεί εν μέσω καλοκαιριού να περάσει με διαδικασίες fast track κρίσιμα νομοσχέδια με αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία”

«Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την καλοκαιρινή περίοδο για να περάσει τέλος Ιουλίου ακόμα και με διαδικασίες fast track σειρά νομοσχεδίων με αρνητική χροιά για την κοινωνία και με πολλά αναπάντητα ερωτήματα», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», σημειώνοντας ότι ένα από τα πιο κρίσιμα νομοσχέδια είναι αυτό για την ψυχική υγεία με το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζει την κατεδάφιση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των κέντρων απεξάρτησης. «Κατά παράβαση κάθε κανόνα δημόσιας διαβούλευσης, αριστείας και “επιτελικότητας”, παραβιάζουν ακόμα και τις νομοθετημένες προβλέψεις διαβούλευσης και προχωράνε αυτή την εβδομάδα και την επόμενη σε τουλάχιστον έξι Νομοσχέδια και πιθανά και περισσότερα».

Μιλώντας συγκεκριμένα για το Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι «αυτό είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες και ενώ έχει εισπράξει πολλές αντιδράσεις από όλους τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες του χώρου της Υγείας -ιδιαίτερα της ψυχικής υγείας- όπως και από το χώρο της απεξάρτησης και των δομών απεξάρτησης. Όμως η κυβέρνηση επέλεξε να το φέρει, με γρήγορες διαδικασίες συζήτησης στη Βουλή, μέσα σε τρεις μέρες σε επιτροπές, για να περάσει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και να περιορίσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας και τις πιθανές κινητοποιήσεις. Και όλα αυτά ενώ ο χώρος της Υγείας περνάει πολύ μεγάλη κρίση, εφόσον υπάρχουν έγγραφα των υγειονομικών περιφερειών προς τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας ώστε να προετοιμαστούν για επταήμερες εφημερίες, ενώ δεν υπάρχει στελέχωση. Βλέπουμε να υπάρχουν ακόμη και απειλές προς τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα από τον κ. Γεωργιάδη και μια αντίδραση κεντρική από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ που ζητάει από τον υπουργό να μην επιτίθεται στους γιατρούς. Όταν τα βέλη είναι εξ οικείων, δηλαδή μέσα από τη ΝΔ, τότε τα δικά μας λόγια περισσεύουν».

«Στο χώρο της ενέργειας -ρεύμα και διυλιστήρια- και στα πεδία των τραπεζών και των μεγάλων αλυσίδων καταναλωτικών προϊόντων βλέπουμε από την κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο σχέδιο ώστε ο πλούτος της ελληνικής παραγωγής και η υπεραξία της εργασίας να μαζεύονται σε πολύ λίγα χέρια. Και μιλάμε για δισεκατομμύρια!», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αναφερόμενος στο νέο ράλι τιμών  και στο νέο κύμα της αισχροκέρδειας, κάνοντας λόγο για έναν πρωθυπουργό που έχει ήδη αποδειχθεί ανεπαρκής για τα κοινωνικά συμφέροντα και για τις ανάγκες της αγοράς: «Έχουμε ένα νέο ακραίο ράλι στις τιμές του ρεύματος το οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει πάλι ως “ουρανοκατέβατα κέρδη”. Αυτό αποδεικνύει ότι είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αποτυχημένος καθώς συμβαίνει εκ νέου επί της θητείας του. Λίγοι όμιλοι, που λειτουργούν ολιγοπωλιακά, μαζεύουν δισεκατομμύρια στα ταμεία τους, τα οποία εκ των υστέρων αναγνωρίζονται από την κυβέρνηση -και μετά από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως “ουρανοκατέβατα κέρδη” και που μπορεί να φορολογηθούν πολύ περιορισμένα. Όμως, αυτά τα υπερκέρδη, τα δισεκατομμύρια ευρώ, λείπουν από τα νοικοκυριά και τα ταμεία των επιχειρήσεων. Πού είναι η λοιπόν η επάρκεια της κυβέρνησης των “αρίστων”;».

Μιλώντας για το σκέλος των επιδοτήσεων και την απουσία σχεδίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  προειδοποίησε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας: «Οι επαγγελματίες, οι δήμοι, οι ΔΕΥΑ, θα κινδυνέψουν με χρεοκοπία αν δεν επιδοτηθούν τουλάχιστον για τον Αύγουστο. Επιπροσθέτως, το ενεργειακό κόσμος θα μεταφερθεί στα τρόφιμα, στην ύδρευση, στα δημοτικά τέλη και σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Σ. Φάμελλος παρέθεσε τους τρεις “πυλώνες” του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάσχεση της ακρίβειας στο ρεύμα: «Το πρώτο που προτείνουμε είναι ρύθμιση της αγοράς. Όλη η Ευρώπη έχει διμερή συμβόλαια, άρα ένα μαξιλάρι σταθερών τιμών. Το δεύτερο που προτείνουμε είναι έλεγχος αγοράς, δηλαδή ο έλεγχος των υπερκερδών. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη, όχι μόνο διότι δεν γίνεται ο έλεγχος στο συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική αλλά και γιατί τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ, τα γαλάζια παιδιά, μέσω της ΔΕΗ, είναι αυτά τα οποία οδηγούν την αισχροκέρδεια. Ο δημόσιος έλεγχος αγοράς ενέργειας είναι απαραίτητος και αυτό σημαίνει σημαίνει ρύθμιση της αγοράς και έλεγχος του κέρδους. Παράλληλα απαιτείται λειτουργία της ΔΕΗ ως εθνικός ενεργειακός πυλώνας. Τρίτο ζήτημα είναι η αποθήκευση ενέργειας. Εδώ και πέντε χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο της αποθήκευσης ενέργειας με αποτέλεσμα να πετάμε πράσινη ενέργεια στη θάλασσα. Πετάμε στα σκουπίδια τα λεφτά των «πράσινων» επενδύσεων».

«Οι ανάγκες της κοινωνίας δεν μπορούν να περιμένουν», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος μιλώντας για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει του Συνεδρίου αλλά και ευρύτερα για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων: «Η πολιτική δράση παραμένει ως προτεραιότητα για εμάς και δεν μπορούμε να περιμένουμε την επίλυσή των προβλημάτων της κοινωνίας από τον Οκτώβριο και μετά. Η πολιτική δράση θα συνεχιστεί και τον Ιούλιο και θα είναι αυτή που θα μας δώσει τα μηνύματα και ίσως τα πεδία για τη δυνατότητα των συνεργασιών. Αυτό που προέκυψε προχθές, με την πρόταση Κασσελάκη για την πιθανότητα κοινών δράσεων για τους αγνοούμενους της Κύπρου, είναι ένα πολύ σημαντικό πεδίο».

«Δεν μπορείς να πετύχεις ρήξεις και μεγάλες ανατροπές στην πολιτική όταν έχεις μια λογική “μέσου όρου”. Οι μεγάλες πολιτικές ανατροπές, οι μεγάλες στιγμές πολιτικής αλλαγής όπως αυτές του 2015 και του 1981, πραγματοποιήθηκαν μέσα από μεταρρυθμιστικές προτάσεις ρήξης. Μόνο έτσι μπορείς να εμπνεύσεις την κοινωνία», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος συμπληρώνοντας στην ίδια κατεύθυνση ότι «θέλουμε μια πολιτική που θα ωφελεί όσο γίνονται περισσότερες κοινωνικές ομάδες που θα στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων. Χρειαζόμαστε μια προοδευτική προοπτική στην Ελλάδα και πρέπει να την αναζητήσουμε μέσα από τις απαντήσεις στα νέα μεγάλα ερωτήματα όπως είναι το κλίμα και τα θέματα της δημοκρατίας. Η προοδευτική πολιτική πρέπει να αποτυπωθεί σε νέα πεδία, με ισχυρότατες πλειοψηφίες και με κοινωνικές ομάδες που δεν μπορεί να συνομιλεί ο κ. Μητσοτάκης. Υπάρχει χώρος για πολιτικές απαντήσεις με τομές και όχι με συμβιβασμούς. Και πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στην κοινωνία. Πάρτε ως παράδειγμα τη Γαλλία. Προφανώς είναι πολύ σημαντική η δημιουργία του προοδευτικού μετώπου αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρχει και κυβερνητική πρόταση, να υπάρχει προοδευτική συμμαχία για πρωθυπουργό και κυβέρνηση και να υπάρξει άσκηση προοδευτικών πολιτικών που θα αφαιρέσει υποστήριξη από το κόμμα Λεπέν και θα αλλάξει τους συσχετισμούς στην κοινωνία. Γιατί ο κίνδυνος της ακροδεξιάς δεν έχει εκλείψει», κατέληξε ο Σ. Φάμελλος.