«Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών μάς κάνουν να αναρωτιόμαστε εάν τελικά ζουν σε άλλη χώρα. Δυστυχώς την πιο δύσκολη περίοδο που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη πολλαπλές κρίσεις, πανδημία, ακρίβεια, κλιματική κρίση, έχει την πιο ακατάλληλη, ανεπαρκή και επικίνδυνη πλέον κυβέρνηση. Για αυτό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε εκλογές, για να αλλάξει ρότα η χώρα γιατί ξεχείλισε το ποτήρι. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία με πολιτικούς και όχι επιστημονικούς όρους και προχωράει από λάθος σε λάθος, με αποφάσεις που δημιουργούν σύγχυση στην ελληνική κοινωνία. Τα νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που διατείνεται διαρκώς, ότι δηλαδή η πανδημία έχει τελειώσει πάνω από δύο με τρεις φορές, θυμόμαστε όλοι το τελευταίο μίλι κτλ., αλλά όμως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Η κυβέρνηση όμως είναι χαμένη στην ανεπάρκεια, στον πολιτικαντισμό και στην αυτοαναφορικότητα, όπου ο Πρωθυπουργός αναιρεί, μιλώντας μόνος του στον καθρέφτη, τα δικά του μέτρα αλλά, η κοινωνία αγωνιά και μπερδεύεται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε ανήθικη τη στάση της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να ρωτάει την αντιπολίτευση για το αυτονόητο, το εάν δηλαδή η νοσηλεία ασθενών covid εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξάνει το ποσοστό θνητότητας. «Λες και δε γνωρίζει η ελληνική κοινωνία ότι οι ΜΕΘ είναι απαραίτητες», είπε χαρακτηριστικά.

Προχώρησε στη συνέχεια στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο σχολιάζοντας αρχικά ότι προσβάλλει το Κοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική διαδικασία αφού, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα νομοσχέδιο «σκούπα» που περιλαμβάνει δύο κεφάλαια με θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καταθέτει επιπλέον τα μεσάνυχτα και τροπολογίες για σχετικά θέματα. Τρανό παράδειγμα της «αριστείας» αποτελεί ρύθμιση για το Κτηματολόγιο σε τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, αν και η αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί πλέον από το ΥΠΕΝ στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρά το ότι ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Μία κυβέρνηση αλαλούμ», όπως σημείωσε, «που φτάνει να τροποποιεί σήμερα ακόμη και νόμους που ψήφισε τον προηγούμενο μήνα».

Ειδικότερα για τις τροπολογίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Σ. Φάμελλος σχολίασε:

Άρθρο 66, άλλη μία παράταση στην παράταση αναστολής αδειών για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Κανένα θεσμικό πλαίσιο εδώ και δυόμιση χρόνια για την αποθήκευση ΑΠΕ παρότι είναι αναγκαία για την πράσινη ενέργεια.

Άρθρο 68, η πέμπτη κατά σειρά τροποποίηση της διάταξης για τη συμμετοχή των ενεργειακών κοινοτήτων σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, με την τελευταία να έχει γίνει στα τέλη Οκτωβρίου 2021.

Το άρθρο 69 αναφέρεται σε παλαιότερα οφειλόμενα ποσά για Χρεώσεις Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ενώ όμως αποδεικνύεται ότι, παρά την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών μας, η κυβέρνηση ΝΔ δε θα μειώσει ποτέ τα ΥΚΩ για τους καταναλωτές.

Με το άρθρο 70 η κυβέρνηση τακτοποιεί παλαιές αυθαιρεσίες αλλά το ερώτημα είναι γιατί σβήνει τα πρόστιμα.

Στο άρθρο 71, ενώ ο κος Μητσοτάκης έλεγε πριν από έναν χρόνο, μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» που βύθισε στο σκοτάδι για μέρες τη βόρεια Αθήνα, ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα αρμοδιότητας για το κλάδεμα των δέντρων, φέρνει τώρα διάταξη που προβλέπει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να κάνει εργασίες ακόμη και χωρίς να απαντήσει η δασική υπηρεσία. Αντί λοιπόν να λύσει το θέμα συνεργασίας και στελέχωσης των υπηρεσιών για να γίνεται έγκαιρα το κλάδεμα, έρχεται ένα χρόνο μετά για να πει ότι παρακάμπτει το πρόβλημα. Και ακόμα και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει ότι είναι ελλιπής η διάταξη.

Στο άρθρο 72 εισάγεται αδιαφάνεια στη διαχείριση του «πράσινου» τέλους στο πετρέλαιο κίνησης, στο χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση ΝΔ για να καλύψει το έλλειμα, την τρύπα στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ που δημιούργησε η πολιτική της.

Με το άρθρο 73 παρατείνεται η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.). για ένα χρόνο, χωρίς να ξέρουμε τι κρύβεται από αυτήν την παράταση.

Στο άρθρο 76 έρχεται η κυβέρνηση με την επίκληση του επείγοντος να εξαιρέσει μόνιμα από τις διαδικασίες διαγωνισμών τα έργα πρόληψης, καθαρισμού δασών. Πρόκειται για σοβαρή παράβαση των κανόνων διαφάνειας και οδηγεί σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος με τη βούλα.

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ειδικότερα στη ρύθμιση του άρθρου 146 όπου εισάγεται μία ρύθμιση με σοβαρότατο θέμα αδιαφάνειας. «Η κυβέρνηση έρχεται με άρθρο νόμου να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις συμβάσεις ανάθεσης έργων που έκανε η Πολιτική Προστασία για να καθαριστούν τα δάση, πριν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει με Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Έχουμε καταθέσει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το θέμα και ζητάμε να κατατεθούν οι εν λόγω συμβάσεις γιατί υποκρύπτεται σοβαρή διασπάθιση δημοσίου χρήματος και έχουν αποκρύψει τις συμβάσεις από τη Βουλή. Και τώρα έρχεται να νομιμοποιήσει συμβάσεις εκ των υστέρων κάτι το οποίο έχει σοβαρό πρόβλημα παραβίασης της νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επισημαίνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής!».

Τέλος στο άρθρο 77 «η κυβέρνηση, επτά ημέρες πριν εφαρμοστεί το περιβαλλοντικό τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης, τροποποιεί τα προϊόντα στα οποία επιβάλλεται και αφαιρεί τη σήμανση που είναι μία σημαντική πληροφορία για τον καταναλωτή. Δηλαδή ανατρέπετετους κανόνες της αγοράς και αλλάζετε προβλέψεις οδηγιών, κάτι που επίσης έχει εντοπίσει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Τόσο άριστοι είστε που αλλάζετε ένα νόμο για τον οποίο ήρθατε πριν ενάμιση χρόνο στη Βουλή για να μας πείτε ότι θα προετοιμαστεί η αγορά. Και λίγες μέρες πριν αλλάζετε τις ρυθμίσεις και θα δημιουργήσετε ένα πλήρες μπάχαλο!».

Έκλεισε την ομιλία του με αναφορά σε τροπολογία του ΥΠΕΝ για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση δηλαδή των λογαριασμών ρεύματος: «Η νέα τροπολογία δεν περιλαμβάνει τίποτα για ρύθμιση και έλεγχο της αγοράς, τίποτα για να μην υπάρχει αισχροκέρδεια, τίποτα για να λειτουργήσει η προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ελλάδα, καμία μέριμνα για τους επαγγελματίες, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, για τους ΟΤΑ. Δεν έχετε ακόμη τίποτα να πείτε για το διάστημα από τον Ιανουάριο 2022 και μετά που, ενώ οι τιμές αυξάνονται συνέχεια όλο και περισσότερο, θα παύσετε την όποια οριζόντια επιδότηση δίνεται στους οικιακούς καταναλωτές. Τίποτα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τίποτα όμως και για απαγόρευση των ρευματοκοπών στα νοικοκυριά, όπως σάς έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άρα και αυτή η τροπολογία αποδεικνύει την ανεπάρκειά σας. Και είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει ότι πρέπει να τελειώσει η θητεία αυτής της ακατάλληλης και επικίνδυνης κυβέρνησης».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email